Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 68

• 39 923
  • 736
  •   1
Отговори
# 270
Фирмата Хоум ту ю се уби да се рекламира. Ако нямаше покупки, и не бяха доволни от бизнеса си, дали щяха да хвърлят милиони за реклама??
Тия се рекламират от много години и са безумни селяндури. Схемата им е да се опитат да те убедят за 30% под пазарната цена, защото плащали веднага, след което мацват малко латекс, правят две-три снимки с широкоъгълен обектив и го пускат на над средната цена. Това цялото без много реклама не става. На практика са просто дребни мошеници, та за нищо не са показател.

Всъщност ВЕЧЕ не е така. Сега са сменили стратегията и го играят брокери, като явно имат добри връзки, защото продават успешно и на добри цени за продавача. Говоря почти от опит - наскоро познат продаде имот и не знаеше с каква цена да започне и реши първо да им се обади, да им чуе офертата и (както казваш) да вдигне с 30% и така да продава. Те обаче му предложили много атрактивна цена, над очакванията му, на която той после си продаде сам. Предполагаше (на база още проучвания), че те евентуално ще намерят купувач за 10% отгоре, но нямаше гаранция, че той с неговите ограничени ресурси ще намери купувач на тавана. А и с комисион, време и чакане реши, че не си струва. Но сподели с мен историята, защото преди си бяхме говорили същото - как купували веднага за 30% отдолу.
Хм, ако наистина е така, а аз не се съмнявам в твоите думи значи в момента тази агенция е повече от адекватна.

# 271
Исках да кажа, че в момента активно се продава от тези, които са мотивирани да продават поради някакво съображение. И активно се купува от други, които са си мотивирани.
Само който се е колебал дали едностаен в София или тристаен в слънчев бряг, като че ли той отпада.

# 272
Заглавие от един сайт:

"60 000лв. гараж в София за автомобил за 20 000лв."

Гаражът в центъра на София стана лукс.

# 273
  • София
Само до преди няколко години беше обратното. Масово хора НЕ си купуваха гаражи за 20 000, а автомобили за по 60-100к.
А после панически си търсеха гараж под наем.
Е, аз направих обратното. Накупих гаражи по 10 000 и по 20 000лв + евтина кола, а чак после си купих по-скъпа кола.
Не е ядрена физика ...

# 274
Само да вметна, че в кв. Бели Брези - София , подземни гаражи вървят по 45000 евро от доста време насам.

# 275
Забелязвам, последния месец че цените леко паднаха с по 4-5К евро надолу на имоите ...следя няколко ап. !

# 276
Забелязвам, последния месец че цените леко паднаха с по 4-5К евро надолу на имоите ...следя няколко ап. !
Може да са били силно надпазарни в началото..

# 277
Лека полека изчезват читавите предложения....
Остават компромисните имоти.... Всичко друго явно ще чака по-добри времена...

# 278
  • София
Или март-април месец. Декември-януари са си слаби месеци по ред причини. Понякога започва по-активно раздвижване февруари.

# 279
То тази фраза важи по дифолт винаги. Хората по 2г търсят нещо "читаво" и няма. Когато пазара расте - няма, защото се изкупува бързо. Когато пазара пада - няма, защото никой не продава. Та така, винаги 98% от пазара са компромисни имоти, от субективната гледна точка на всеки купувач.

# 280
Вчера ФЕД дигнали с %0,5. Утре става ясно и ЕЦБ с колко вдигат, като от м март се очакват също и QT. Как ще се отразят по-високи лихви и изтегляне на ликвидност върху цените на имотите в средносрочен план?

# 281
Всеки реве и трепери от бъдещите високи лихви по ипотечните кредити.
Давам пример, най-голямата Българска банка за левовите ипотечни кредити през 2023г почти няма да пипне лихвите. Говорим за увеличение макс 0,4 - 0,5% до края на годината. Информацията ми е от 15.12. лично от представител на банката. Та от 2,5 на 3,0 е нищо.

# 282
Давам пример, най-голямата Българска банка за левовите ипотечни кредити през 2023г почти няма да пипне лихвите. Говорим за увеличение макс 0,4 - 0,5% до края на годината. Информацията ми е от 15.12. лично от представител на банката. Та от 2,5 на 3,0 е нищо.
Никой не трепери единствено от лихвите по ипотечните кредити. Тук многократно е коментирано с хипотетично вдигане на лихвата как би се увеличила вноската по кредита.
Проблем, когато парите (кредитите) стават по-недостъпни е по-скоро към бизнесите. По-трудни пари => по-трудни времена за бизнеса => по-малко пари за хората (за някои може и съкращения да последват) => по-малко търсене за "инвестиции" в имоти.

# 283
Много уверено говориш за неща, които ще стават цяла година напред. Лихвата може да се промени много бързо - събират се мениджърите, решават, вдигат я. Този "представител на банката" шефа на банката ли е? Ако не е, и той не знае с колко ще се вдигат.
Когато шефа им каже "абе юнаци - баба ми получава за парите си 4.5% докато лежи на дивана и хрупа пуканки - без разходи! А вие ми изкарвате 2.5-3% като от тях ви плащам и заплати и офиси, и какво остава накрая?" да видиш как ще се размърдат.
Играта се промени, а много играчи са свикнали на старите правила от последните 10 години, но ще трябва да възприемат новите. Капиталът преди се лееше безплатно (когато лихвите бяха нула или отрицателни). Но сега вече си има цена и тя е 4.5% и нагоре (безрисковия лихвен процент).

# 284
Много уверено говориш за неща, които ще стават цяла година напред. Лихвата може да се промени много бързо - събират се мениджърите, решават, вдигат я. Този "представител на банката" шефа на банката ли е? Ако не е, и той не знае с колко ще се вдигат.
Когато шефа им каже "абе юнаци - баба ми получава за парите си 4.5% докато лежи на дивана и хрупа пуканки - без разходи! А вие ми изкарвате 2.5-3% като от тях ви плащам и заплати и офиси, и какво остава накрая?" да видиш как ще се размърдат.
Играта се промени, а много играчи са свикнали на старите правила от последните 10 години, но ще трябва да възприемат новите. Капиталът преди се лееше безплатно (когато лихвите бяха нула или отрицателни). Но сега вече си има цена и тя е 4.5% и нагоре (безрисковия лихвен процент).
Повечето банки у нас са приели за база при определяне на лихвите по кредитите средно месечните нива на лихвите по депозитите. Говорим за кредити в лева. Аз не съм забелязал да са се вдигнали лихвите по депозитите ми. На колко от вас са вдигнати тези лихви? Не са ми вдигнати лихвите и по валутните депозити.
Все пак в банките има много парична маса и нямат сметка да я замразяват с такова повишение на лихвите, че да се спре отпускането на кредити.

Общи условия

Активация на акаунт