Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 68

• 39 902
  • 736
  •   1
Отговори
# 285
Искам да попитам при строеж срещу обезщетение, собствениците могат ли да се договорят  със строителя за други идеални части, различни от тези в документите. Или ако искат да променят частите на обезщетение, първо трябва да минат през нотариата?

# 286
Искам да попитам при строеж срещу обезщетение, собствениците могат ли да се договорят  със строителя за други идеални части, различни от тези в документите. Или ако искат да променят частите на обезщетение, първо трябва да минат през нотариата?

Не схващам въпроса - какви други ИЧ? Иначе това си е частна договорка и всичко може, ако страните са съгласни.

# 287
не може толкова лесно, защото при нансяне на сградата на акт 14 се използват строителните книжа
после нотариуса може да откаже изповядване заради разминаване в площите

# 288
Затова казах, че не разбирам въпроса - при какви условия, на кой етап и прочее. Иначе няма договор, който да не може да се промени, но от така поставения въпрос на мен поне нищо не ми е ясно.

# 289
@Черна Станция,
имаме спорове в  идеалните части,  мястото не е оправено, ид. части не правят 1.
@Herzen
въпросът ми е, дали първо собствениците трябва да се споразумеят  и да си направят нови нот актове и чак тогава да започнат да строят? Или това е излишно, щом са се споразумели и подписът на предв. договор е достатъчен , за да се преразпределят частите им?

# 290
Това ми изглежда доста сложна юридическа материя, но моето необвързващо лаическо мнение на технически човек е, че къща не се строи на нестабилни основи. Тоест нека се оправи всичко и тогава преподпишете отново.

# 291
с промяната на идеалните части се променя % отстъпено право на строеж, визата и РС са за определен приет проект, променя се таблицата за площообразуване, най-добре е да оправят документите преди да започнат, много ще имат да се обясняват дори и при минимални разминавания в цифрите
а ако някой умре/продаде става мазало

# 292
  • София
Не е задължително да е пропорционално, идеални части към обезщетение, ако това е въпросът.
Аз лично съм го правил непропорционално.
Но трябва да има НЯКАКВА идеална част някакво лице, колкото и малка да е, за да има после обезщетение. В този случай се прехвърля примерно 1/100на. Ние лично го правихме това.

# 293
Аз лично от отговора на Танграта разбрах какво се пита всъщност. От обясненията на Пепина нищо не зацепих - какви идеални части (от какво?), какви собственици (на кое?), какви документи (?!?). Като имаш някаква нетривиална конструкция е добре да я обясниш малко по-подробно (и най-вече недвусмислено), ако искаш да получиш някакво адекватно мнение...

# 294
ами какво да ви кажа, двама съсобственици, единият примерно има 20/100, другия примерно 70/100. Идеята е може ли строителят да даде обезщетение примерно 25/100 и 75/100, въпреки, че на нот акт са 20/100 и 70/100?

Последна редакция: нд, 18 дек 2022, 14:17 от Pepina_n3

# 295
  • София
Вероятно може, но трябва да питаш адвокат.
Първо, че информацията ми е стара, второ, не знам дали може да се приеме от нотариуса да няма 100% общо.
Реално като нямате 100%, какво "право" ще отдавате?

# 296
ами какво да ви кажа, двама съсобственици, единият примерно има 20/100, другия примерно 70/100. Идеята е може ли строителят да даде обезщетение примерно 25/100 и 85/100, въпреки, че на нот акт са 20/100 и 70/100?
Аз съвсем изпуших - 20/100 + 70/100=90/100. Кой е собственик на останалите 10 процента? Без него не можете да продавате.

А после как ще ви даде общо 110/100?

А на кого какво ще даде си е въпрос на спогодба - кой на колкото се навие, толкова. Не знам кой закон казва, че на всеки трябва да е пропорционално.

# 297
Нееее, не можеш така да минеш през главата на липсващия собственик! Имам същия проблем с една наследствена къща, 1/8 или нещо подобно се пада на един, дето е в чужбина на майната си, и ме разиграва с години. Ама го търпя и моля, защото не може без него. Ако е фактическа грешка в документите - тогава може да се пренапише нотариалният акт.
А ако няма липсващ собственик, се гледа собственост по скица, и обещетението ви в квадрати е съгласно скицата.
Но ако ви липсва собственик, и не ви е възможно да го издирите  - се обърнете към нотариус да заведе дело срещу неизвестен собственик. Точи се 6-12 месеца, после се изважда на публична продан 10% идеални части във вашия случай, и единият от двамата налични собственици я купува. И такА СЕ СДОБИВАТЕ С ВСИЧКИТЕ 100%.  Но ако не се направи както хората, можете да си имате проблем. Тъй че, към нотариус, който има опит, трябва да се обърнете. Успех

# 298
ох, уляла съм се с частите, исках да се раздели липсващото между двамата и да стане 100%. Няма липсващ, в далечни времена е било в метри, после изислили идеалните части...и всеки си направил НотАкт в разл. година... Имало и регулации... Направо не знам как може да се въведе порядък. Даже нотариусите бягат от случая.

Румка,
ама  с тази публична продан, ако някоя Голяма Риба ти купи 10те% Теоретически е възможно.
А как се отнасят клиентите към такъв парцел, не биха го купили, ако не правят 1 частите?

# 299
Пепина, няма как която и да е риба, малка или голяма, да ви вземе "липсващите" 10% (дето всъщност не липсват), защото при всяка продан, вкл. и публична, най-напред се предлага на съсобствениците, и то на същата цена. Едва ако всички съсобственици откажат, тогава може да се предложи на трето лице купувач. Ако съсобствениците са отказали, но после се окаже, че на третото лице е продадено на цена, различна от предложената на съсобствениците, продажбата е нищожна. (Друг е въпросът, че се вкарваш в невероятни филми.) Така че няма как някой да ти задигне 10-те % под носа.

Само че доколкото разбирам вашия казус не е такъв, ами става дума за грешка от закръгляне, или от разлики в измерванията. Както и други казаха, това не е пречка да си разпределите обезщетенията от строителя както искате. На него веряотно му е все тая кой колко взема, стига общото обезщетение да е колкото % сте се разбрали от РЗП-то. Но е възможно той да откаже да придобие имота докато не се премахнат несъответствията. Поне аз не бих тръгнал да наливам милиони да строя, ако в някакъв момент една такава нелепост може да ме блокира за неопределено време. За всички е по-добре да разрешите този проблем, преди да почвате каквото и да е.

Общи условия

Активация на акаунт