Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 68

• 39 887
  • 736
  •   1
Отговори
# 315
Мой приятел обедини точно двустаен и тристаен на етап зелено и нямаше никакъв проблем. Целта беше да има голям хол и трета спалня. Получи му се идеално. Строителят оправи документацията за негова сметка.
А цялото нещо в кадастъра един обект ли е или два отделни? Това че "строителят е оправил документацията" може всичко да значи. Аз само на дума на строител не разчитам много...
Ако нещо не е  наред сградата няма да вземе акт 16 и няма да има нотариален акт на един имот с правилната обща квадратура. Оправил значи, че още по време на строежа архитектите са променили плана на сградата и броя на апартаментите, а общината е дала съгласие за това и е подписала промените.

# 316
Ако нещо не е  наред сградата няма да вземе акт 16 и няма да има нотариален акт на един имот с правилната обща квадратура.
Е то точно това беше въпроса, дали е 1 имот или два. Щото нищо не пречи да вземе Акт 16 с два отделни имота, и после да строителя да "оправи нещата" като ги съедини в един.

Ако е поправил проекта в общината, значи сигурно са направили всичко както си трябва. Но това е рядкост, или инвеститора е бил много коректен, или купувача е имал познати тук-там. Иначе от чисто икономическа логика на продавача няма много полза да се занимава да си променя проекта, след като така или иначе малките апартаменти ще ги продаде без проблем. 2- и 3-стайки се харчат като топъл хляб.

# 317
Това, което казах е факт. Има нотариален акт за един имот.

# 318
Гого, не знам точно какъв е случаят, за който говориш, но на мен нотариус ми каза, че при наследници давността от 10 години не важи. Т.е. не можеш да придобиеш частта на друг наследник по давност. Не знам как е станала схемата.
С подкуп и фалшифициране в общината.

# 319
За какво подкуп? Уникално смехотворно е да се говори ей така без човек да има и най-малка представа какъв е законът.

# 320
На мен са ми предлагали срещу няколко стотин лева да ме заличат от списъка и никога вече да не плащам данък на колата си. Напълно вярвам,че човекът който ми предложи тази "сделка" - мой познат - е способен да го направи.

# 321
На мен са ми предлагали срещу няколко стотин лева да ме заличат от списъка и никога вече да не плащам данък на колата си. Напълно вярвам,че човекът който ми предложи тази "сделка" - мой познат - е способен да го направи.
Това какво общо има с факта, че по време на строеж е относително лесно да се променят дребни неща неизискващи конструктивни промени в сградата? Да, бумащина е, но е напълно възможно и не е скъпо. Със сигурност това може да стане законно и с документ и в нови сгради имащи акт 16 и при СС, но по-бавно и вероятно малко по-скъпо. Трябва да се наеме архитект, който да начертае новата ситуация, да покаже, че тя няма да застраши сигурността на сградата и да се изчака документацията да мине през официалните институции.

# 322
  • София, Bulgaria
Екзекутиви се казват промените в първоначалните одобрени архитектурни планове. И са много често срещани. Екзекутиви съм виждала и само за промяна на вътрешното  разпределението на апартамент. В Разрешението за ползване се изброяват, ако има такива екзекутиви и задължително се искат, за да се видят кои имоти касаят. Понякога промените водят и до смяна на номерата на апартаментите, тогава може да стане "забавно".

# 323
Томева, доколкото знам екзекутивната документация е просто "копие" (с нанесени промени) на проектната документация. Преди дигиталната ера това е било буквално същия екземпляр (същата хартия) на проектната документация, просто с нанесени отгоре с молив промените, настъпили по време на изпълнението (оттам и екзекутивна = изпълнителна). Поне така са ми казвали архитекти и проектанти, работили през 70те и 80те. В днешно време естествено промените се нанасят дигитално, разпечатва се нов чертеж и се внася в общината. Това наистина е често срещано и не е проблем за малки промени, но когато имаш промяна в броя и размера на самостоятелните обекти, е малко по-сложно. Най-малкото защото води до преразпределение на общите части. Особено пък ако някои купи два съседни апартамента и иска да си "прегради" част от коридора пред тях, тогава и самата площ на общите части се променя. И понеже в нотариалните актове масово пише площи заедно с общи части, промяната им "инвалидира" вече съществуващи нотариални актове, и става наистина забавно.

# 324
Освен, че е копие, екзекутивната документация трябва да има и печат или друго ясно указание, че е такава. И от там нататък е ясно, че ако ще се прави ремонт например нещата са именно така, а не някак си. А не да разбиеш тук за тръба, пък тя да е на друго място.

# 325
  • София, Bulgaria
Slashy, документацията по промяната е според самата промяна, има Обяснителна записка, има планове. В повечето случаи, на които сме попадали е включително промяна на номерация на самостоятелни обекти. Има разделяне, има обединяване. Не мога да кажа, колко е трудоемко, но се прави при желание и нужда.

Относно казуса дали и по документи да се обединят двата имота, аз би казала, че съм виждала и двата случая. Когато са обединени и по документи и е променено адекватно вътрешното разпределение, много повече са ми харесвали имотите и много по-ценни са ставали. Защото са премахнати излишни коридори и коридорчета и са се отворили пространства.  А другия вариант, два апартамента с отворена една врата между тях, поне тези, които съм виждала..... еми не са ми харесвали. Едни лабиринти, едни чупки и коридори излишни. Личи си, че е сглобена работа.
Сега при евентуална продажба един ден, да, може два имота общо да докарат по-висока цена. Но пък и един голям адекватно разпределен имот ще е рядкост на пазара и също може да постигне висока цена, колкото двата отделни апартамента.

# 326
Е разбира се, че когато са обединени и документално е по-добре, веднъж защото всичко си е официално и изрядно, нямаш разни кръпки и вратички (които не е ясно кога и за какво ще се окажат пречка). И второ защото когато са официално обединени, имаш свободата да ги направиш отвътре по-добре (а дали ще ти се занимава, е друг въпрос). Когато са два отделни просто с една врата за преход, за мене главния плюс е, че можеш да продадеш само единия, а другия да си запазиш. А не че ако продадеш и двата общо ще донесат повече пари отколкото един обединен. Дори да са повече, разликата ще е малка, и лично аз бих предпочел да продам едно нещо, но качествено, отколкото две компромисни. Но ако примерно вече не ми трябва голям апартамент, а ми трябват пари, е по-гъвкаво да мога да продам "половината" и да си зазидам преходната врата.

# 327
Томева, доколкото знам екзекутивната документация е просто "копие" (с нанесени промени) на проектната документация. Преди дигиталната ера това е било буквално същия екземпляр (същата хартия) на проектната документация, просто с нанесени отгоре с молив промените, настъпили по време на изпълнението (оттам и екзекутивна = изпълнителна). Поне така са ми казвали архитекти и проектанти, работили през 70те и 80те. В днешно време естествено промените се нанасят дигитално, разпечатва се нов чертеж и се внася в общината. Това наистина е често срещано и не е проблем за малки промени, но когато имаш промяна в броя и размера на самостоятелните обекти, е малко по-сложно. Най-малкото защото води до преразпределение на общите части. Особено пък ако някои купи два съседни апартамента и иска да си "прегради" част от коридора пред тях, тогава и самата площ на общите части се променя. И понеже в нотариалните актове масово пише площи заедно с общи части, промяната им "инвалидира" вече съществуващи нотариални актове, и става наистина забавно.

За част от коридора не съм сигурен дали може и колко е сложно. Вероятно може, но трябва да се прави ново площообразуване на сградата. Вероятно и това е решимо. В случаят, който аз споделих нямаше навлизане в общите части.

# 328
Малките апартаменти (2 и 3 стайни) се продават много по-лесно и по-бързо от големите. А за отдаване под наем разликата е още по-голяма.
Но то както си ги обединил, така евентуално можеш и да ги разделиш. Виждал съм бая 4 стайни старо строителство разделени на 2, в единия живеят собствениците, а другия е под наем или е даден на детето им. Но върха беше един 4 стаен в Лозенец разделен някак си на 3, два едностайни и 1 двустаен. 2 стайния беше някакъв абсурд - банята беше с почти същата площ като дневната Astonished

# 329
Екзекутивът е това, което е изпълнено
кой какво работил - работил
екзекутивът показва как е изпълнен проекта, няма общо с проектната документация, не е копие, следствие е
той просто отразява съществуващото положение
не е документ за собственост, може да стане причина за промяна на документа за собственост

Общи условия

Активация на акаунт