Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 68

• 39 897
  • 736
  •   1
Отговори
# 300
В старите НА има много грешки. Ето за тази къща, за която казах, парцелът е 400 кв..м. а в НА пише 600. Защото не са взели предвид, че някога са продадени на комшии 200. Тъй че, грешки в НА колкото искаш. Могат да се оправят от нотариус, вади се нов НА с верни данни.

# 301
Накратко:
- Намираш свестен адвокат с опит в имотни сделки.
- Адвокатът изяснява нещата и ги представя на нотариуса.
- Последният пак проверява (евентуално) и изготвя нов верен НА.
Те специализираните адвокати си имат нотариуси, с които работят и се разбират и няма да "бягат" от случая.

# 302
Може да се прескочи човек с малък дял, но с някой подкуп незаконно. Мой познат с 1/16 дял му го взеха без да знае и без да е съгласен. С разни подкупи и по давност номера е минал.

# 303
  • София
Да попитам, ако човек си купи два съседни апартамента ново строителство, има ли някакви пречки и какви са, ако иска да ги съедини и да ги ползва като един?

# 304
Гого, не знам точно какъв е случаят, за който говориш, но на мен нотариус ми каза, че при наследници давността от 10 години не важи. Т.е. не можеш да придобиеш частта на друг наследник по давност. Не знам как е станала схемата.

# 305
Да попитам, ако човек си купи два съседни апартамента ново строителство, има ли някакви пречки и какви са, ако иска да ги съедини и да ги ползва като един?
Ако сградата е още в строеж най-вероятно няма да има никакъв проблем, ако е с акт 16 не знам как стоят нещата официално, но неофициално със сигурност става. Знам за не един случай с обединени два апартамента старо строителство и хората си живеят в тях.

# 306
Зависи как стоят нещата конструктивно. Ако трябва да събориш само една тухлена стена, не виждам пречки.

# 307
  • Бургас
Пречките могат да бъдат два вида: конструктивни и документални.
Като вторите се изразяват в: проблеми с получаване на кредит, проблеми при продажба или делба, проблеми при наследници.
Всеки от горните проблеми се решава с пари.
Де факто имате един имот, де юре - два.
Както казват евреите - няма проблеми, има разходи Simple Smile

# 308
  • София
Т.е. мога да си закупя два съседни апартамента и да направя врата между тях, ако конструкцията позволява.
Но като зная преградните стени какви са и каква функция имат, на 99.99% е сигурно, че няма проблем.
И след това да си ги ползвам като един, а ако се наложи да ги продавам, да си се водят два.

В такъв случай, комшиите могат ли да се жалват някъде и т.н.? Не, че ще им пречи по някакъв начин, ама като зная какви доброжелатели има и... Close

# 309
  • София
Няма никой да се жалва. Дали са два съседни апартамента или два във входа, блока, квартала - няма никакво значение, докато не започнете да събаряте стени, обединявате тераси, да правите кухни над спални или холовете на съседите. Единствено се сещам, че ако са два отделни имота, няма как и двата да са ви основно жилище и
ще плащате за единя пълния размер на данъка и таксата вход ще ви е като за две жилища/ Последното има значение, ако парите за Фонд ремонт се събират по различен от указания в ЗУЕС начин - спрямо идеалните части, а е на брой апартаменти.

# 310
  • Бургас
Никой няма право да се жалва, а когато продавате зависи как сте си направили вътрешното пространство.
Една врата не е проблем, но ако примерно кухнята ви е в единия апартамент, а в другия сте си направили само спални и бани, това би било хипотетичен проблем за купувача.

# 311
mitkomitashki, зависи какво точно искаш да постигнеш. Дали това, което описваш в последния пост - да са си два отделни апартамента, с две отделни входни врати, просто да има вътре "шорткът" врата между двата (съответно ще имаш преходни стаи, освен ако не се падне коридорите на двата апартамента да са един срещу друг и да ги обединиш в един общ коридор). Или искаш да си е наистина единг голям апартамент, с един вход, и то не само реално, а и по документи, т.е. да е един самостоятелен обект. Двете неща са много различни.

За първия вариант както ти казаха вече няма пречки, ако конструкцията на сграда го позволява, т.е. можеш да "пробиеш" врата само там, където има тухлена преградна стена, а не бетонна шайба. Ще можеш отвънка да влизаш през две врати и вътре да прехождаш от единия апартамент в другия. Ако решиш да продаваш единия апартамент, зазидваш обратно вътрешната врата и си готов.

Ако искаш да е един цял самостоятелен обект, нещата са по-сложни, но не мога да кажа точно какви са пречките. Бях говорил преди време с инвеститор по този въпрос, тъй като си бях харесал сграда, в която имаше масово само 2- и 3-стайки, а аз исках поне 4-стаен и то не маломерен, та единствения начин беше обединяване и тотално прекрояване на вътрешното разпределение. Отговорът им беше - ние ви продаваме два апартамента, вие оттам нататък се оправяйте. Ако искате няма да слагаме вътрешни стени, да не се налага да ги събаряте после, но ще бъдат два отделни апартамента. Точка. И това предвид че проектът още беше само на чертеж, мястото беше зелена ливада и дори нямаше машини там, камо ли изкоп. Просто вече имаха разрешение за строеж на база на инвестиционния проект така, както са го внесли с малките апартаменти, и разбира се не им се занимаваше заради мене да си преправят проекта в общината.

Така че при сценария да имаш и реално, и документално един апартамент, имаш две опции - или хващаш инвеститора на много, МНОГО ранен етап, още докато си проектира сградата, и му казваш да ти предвиди апартамента така, както го искаш, и на база на него да иска разрешение за строеж. Което на практика единствено може да стане с връзки, защото по публични канали няма как да разбереш на толкова ранен етап къде какво се планира. Или втората опция е купуваш два и после ги обединяваш документално. Има процедура за обединяване на самостоятелни обекти, дори и след Акт 16, но не съм запознат каква е.

Това са документално и законово чистите начини. Разбира се между тях има голяма сива зона, с различни степени на незаконност и различен риск за теб или за евентуални бъдещи купувачи.

# 312
Мой приятел обедини точно двустаен и тристаен на етап зелено и нямаше никакъв проблем. Целта беше да има голям хол и трета спалня. Получи му се идеално. Строителят оправи документацията за негова сметка.

# 313
  • София
Освен www.imot.bg какв други сайтове ползвате за търсене на имоти?

# 314
Мой приятел обедини точно двустаен и тристаен на етап зелено и нямаше никакъв проблем. Целта беше да има голям хол и трета спалня. Получи му се идеално. Строителят оправи документацията за негова сметка.
А цялото нещо в кадастъра един обект ли е или два отделни? Това че "строителят е оправил документацията" може всичко да значи. Аз само на дума на строител не разчитам много...

Общи условия

Активация на акаунт