Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 68

• 38 927
  • 736
  •   1
Отговори
# 555
Аз не проумявам защо се възприема, че жилища се купуват само с цел инвестиция? Разберете, че има семейства, които участват на пазара на недвижими имоти с идеята да се сдобият със собствено жилище и да си живеят в него.
Защото те са константа, даже по-скоро се вижда тенденция да намаляват. След като те са горе долу константа, а пък в същото време жилищните сгради са повече с всяка година и в същото време цените са във въздуха, то означава, че има завишено търсене. Това завишено търсене е именно от тези "инвеститори", които "инвестират" в тухли, защото няма в какво друго.
Друго имах предвид, че на тази тема започна да се гледа все едно в нея само инвеститори пишат и четат.
На мен ми беше интересна статистиката която Томева даде в горния пост. Това донякъде дава моментната снимка към днешна дата какво се случва на пазара.

# 556
Вече от половин година слушам как ще се вдигат лихвите и какъв апокалипсис ще стане. Ами не са се вдигнали още. Ще се вдигнах с малко и какво от това? След година две пак ще се обърне тренда.
Нито балон се пукна, нито дори издиша.
Факт е, че през 2022 имотите са нагоре, а акциите надолу.

Ние вече сме с най-ниските лихви в ЕС. Наясно ли сте, ако почнат да се вдигат бързо тук какво ще стане? А, отговорихте ли си? Явно нещо се отлага, вие си отговорете какво се отлага. Иначе икономисти казват, че балонът вече издишал. Нз един ден в ретроспекция ще коментираме как точно е издишал балонът, според мен още малко и ще се види накъде отива конят - май-юли ще станат ясни много неща.

# 557
Като се вижда профилът е един и същ, разликата е в доходите.
Ми те само доходите са определящи за покупка на имот. Младите семейства не смогват да наберат дори за ипотека, а трябва да искат и от родители, явно няма да ходят на почивка и в Китен. Но пък след като техните родители вече предвидливо са инвестирали в допълнителен имот, доста млади просто ще се прехвърлят в него вместо да участват в имотния пазар, защото при тия нарастващи ежедневни разходи често надделява практичността. На пазара постепенно остават предимно инвеститори, да си продават имоти един на друг, един вид пирамидална структура 😁

# 558
Нормално е на тия високи цени участниците на пазара да са с доходи 8-10 к нето. Като се вдигне лихвата, ще стегнат колана и ще изплатят предсрочно, за да не я плащат в цялост.
Мисля, че от коментаря на tomeva за търсещите е ясно, че търсенето /платежоспособно/ доста се е свило.
Или съфорумникът, който купил неголяма къща с годишни приходи 20 млн.
Не знам защо  ДЦК ботовете си мислят, че в момента на най-високите цени всеки пълнолетен е тръгнал да купува, при това със заем, чиято лихва ще се вдигне n пъти. Напротив, хората, които купуват сега, са си постлали.

# 559
tomeva,
има ли още хора с пари, които не са си купили нещо за инвестиция? В момента кои купуват (като профил)?

Естествено че има много пари с много кеш. Нали сме коментирали депозити в банките. Но явно масата народ не иска да инвестира в имоти. Ако 100 милиарда се инвестират в имоти, цените ще минат и тези на Лондон.

# 560
  • София
tomeva,
има ли още хора с пари, които не са си купили нещо за инвестиция? В момента кои купуват (като профил)?

Естествено че има много пари с много кеш. Нали сме коментирали депозити в банките. Но явно масата народ не иска да инвестира в имоти. Ако 100 милиарда се инвестират в имоти, цените ще минат и тези на Лондон.

И после какво? Какво като минат тези в Лондон?
Ако 100 милиарда се инвестират в имоти в България, при тази демография,
тези пари буквално ще бъдат изхвърлени в кофата, защото после ще бъдат непродаваеми на цените на придобиване!

Хората с много средства, които са ги спечелили с бизнес, влагат парите си в развитие на бизнес, не в тухли!
Да, може да купят няколко имота, но това е между другото! Освен ако бизнесът им не е с имоти!

# 561
Вече от половин година слушам как ще се вдигат лихвите и какъв апокалипсис ще стане. Ами не са се вдигнали още. Ще се вдигнах с малко и какво от това? След година две пак ще се обърне тренда.
Нито балон се пукна, нито дори издиша.
Факт е, че през 2022 имотите са нагоре, а акциите надолу.
Чакай, чакай. Ти слагаш каруцата пред коня. Те още тук не са вдигнати лихвите, ти вече със заключенията, че не се е пукнал балон, нито издишал. В западните държави, където се повишиха лихвите, реално вече се анблюдава и спад в цените. При нас както винаги до този момент е било - нещата идват със закъснение.

# 562
Ние вече сме с най-ниските лихви в ЕС. Наясно ли сте, ако почнат да се вдигат бързо тук какво ще стане? А, отговорихте ли си? Явно нещо се отлага, вие си отговорете какво се отлага. Иначе икономисти казват, че балонът вече издишал. Нз един ден в ретроспекция ще коментираме как точно е издишал балонът, според мен още малко и ще се види накъде отива конят - май-юли ще станат ясни много неща.

Издишал бил? Ми те храните скочиха с 50%, при тази инфлация как очаквате цените на имотите да спаднат номинално, като те де факто са спаднали заради инфлацията?

# 563
Какъв спам, Мъфин? Ако твърдиш, че лихвените нива не оказват влияние върху пазара на имоти, то значи всичко, което пишеш ти по темата е спам.

Би ли дал линк, в който да видим как когато падаха акциите, ти или някой друг в сътветния форум съветвахте хората да си влагат парите в имоти. Ще бъда благодарен. Сега по същество. Парите в банковата ми сметка хич не се увеличават благодарение на лихвите. Масово в момента лихвата при депозитите е  реално около нулата. Доходноста от жилище продължава да е положителна, а когато към сметката прибавим и бъдещото увеличение на цената на актива ситуацията става още по-приятна. Наистина не разбирам защо не пишеш в съответните теми, а спамиш тази.

Последна редакция: ср, 11 яну 2023, 23:18 от Мъфин

# 564
  • Sofia
Аз да ви върна на темата. Следя бегло разни нови строежи в София. Абонирана съм за разни нюзлетъри, реклами...
Не знам дали има уловки, които правят усещането измамно, но ми се струва, че цените на зелено леко започнаха да падат, а по-осезаемо се променят условията на плащане. Например ако преди цената от ххх евро е била при начално плащане от 50%, сега може да платиш 20% при подписване на договор.
Сякаш първо жилищата на зелено тръгват леко надолу, заради много причини - неувереността дали материалите и съответно цените пак няма да скочат, некорекността на ивеститори да ти върнат парите за имота с неустойка, за да го продават по-скъпо при скока на цените и т.н
Интересно ми е дали някой в темата ще потвърди моето наблюдение.

# 565
NBM, няма търсене, затова почват да предлагат гъвкави схеми. За цените обаче не знам какво качество и какъв период сравняваш. Аз сравнявам реално закупен на офертна цена на зелено с нов обект на фирмата на същия етап  +40% за една година. Обектите са еквивалентни като местоположение, големината на сградите също. 1 строител. Започнати строежи наоколо на други фирми - още по-голямо завишение.
Иначе не бих се учудила с напредване на строежите цените да не се покачат и рискът от зеленото да остане неоправдан.

# 566
но ми се струва, че цените на зелено леко започнаха да падат
При криза първо се сриват цените на скъпите имоти, както и на недостроените.
Масово в момента лихвата при депозитите е  реално около нулата.
Ами и от имотите е така, особено в София където се споменава масово доходност около 3% при инфлация към 20%. Между другото, из Европа лихвите по депозити доста се вдигнаха напоследък.

# 567
  • Sofia

Така де, но нали тук се спори има ли криза Simple Smile Затова отбелязвам, че според мен започва. Не очаквам да е много дълбока, но промяна изглежда ще има.

# 568

Обаче въпросът е какво е "скъпи имоти".  Аз се сещам например за надценения имот, дето Роналдо купил в небостъргач на тръмп и после продал с голяма загуба. Това е, защото имотът е бил надценено скъп поради някакви непазарни очаквания.  Но ако става дума за качествените имоти в Лондонското Сити те не са се сринали.

# 569
  • Sofia
Аз ще съм доволна и само качествените недостроени да намалят цени, че за такъв се оглеждам.

Общи условия

Активация на акаунт