Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 68

• 39 934
  • 736
  •   1
Отговори
# 150
Крис, е то и сега цените са точно такива... Не точно в най-вървежните квартали, но за 1500-2000/кв.м. може да се намери прилично жилище. Проблемът е по-скоро не да намериш цена, а да намериш подходящо жилище, в което наистина искаш на живееш. Защото стария сграден фонд е много зле, а новия е със силно вариращо качество.

И между другото в много други държави не е така, с 5-6 годишни СРЕДНИ заплати за държавата НЕ можеш да купиш адекватно жилище. Подчертавам средни, защото винаги може да се намери заплата, за която уравнението излиза вярно...

# 151
Знам, че много хора ще кажат "недей гледа САЩ" ама ето какво е в САЩ - това съотношение е исторически по-близо даже до 4-5, а 7 се счита за балон, затова казах 6:

Да не говорим, че в САЩ средното жилище е много над 80-90 кв.м. за семейство.
Това съотношение е изчислено като максимално възможното, за да може човек да си купи жилище и все пак да живее (нали няма тези 6 години да ходи гол, бос, и гладен). Реално изплащането му става за 15-20-30 години, зависи колко пестиш и колко харчиш.
Какво оправдава в България това отношение да е 10 и нагоре?
И не, цените не са точно такива - намери ми хубав готов двустаен за 70-80к, не в елитен квартал, но в среден, да речем Младост или Борово. Това не е Докторска Градина или Иван Вазов.

# 152

Скрит текст:
Е аз не съм милионер, сигурно затова и на мен ми се струва твърде скъпо. 300к апартамент за ремонт става 400к с ремонта и разходите по закупуване. И това за да живееш в някаква стара кооперация с бабите, под Дондуков. Това не са цени, които нормални софийски доходи могат да оправдаят. Но може би някой, който има вече друг имот и го продаде за 200, ще донади още 100-200 от кредит и ще може да се премести в центъра. Доколко там качеството на живот ще му се вдигне, зависи от субективното възприятие.
След време обаче, ако цените се нормализират и стигнат приемливо ниво спрямо доходите (т.е. средно жилище да струва 5-6 годишни заплати) ще се вайка защо не може да си възвърне вложеното.
Ако средната заплата е 2400/лице в София, това прави:
Жилище 50-60 кв.м. за домакинство от 1 човек: 12*2400*6 = към 170 хил.лв. = 85 хил. евро
Жилище 80-90 кв.м. за домакинство от 2 (с деца): 2*12*2400*6 = към 340 хил.лв. или 170 хил. евро
Като под "жилище" имам предвид даваш парите и влизаш. Не "проект за жилище" дето трябва да чакаш още 2 години докато стане; не "проект за ремонт" дето трябва да изсипеш още 50к за майстори; нито пък да купиш 60 кв. а да получиш 45 реална площ.
В коя столица на Европа може да се купи жилище което "да струва 5-6 годишни заплати"?
Защо се внушава, че жилище 50-60 кв. м. става само за домакинство от един човек?
Кой си купува жилище без да е наясно колко му е реалната площ?
Коя столица в Европа има намаляващо население? Мисля, че за втори път те питам в темата, така и не получих отговор.

# 153
  • София
Добавям, за отношението цени на жилища/заплати, в България мерим нетна заплата, на запад се мери брутна. Разликата е от земята до небето.
За 5-6 НЕТНИ заплати на запад нищо, ама нищичко не можеш да си купиш. И кенеф дори. Изключвам къщици от талашит насред полето, насред нищото, дето после трябва да ги кърпиш всяка седмица. И то май само в някои щати на САЩ ги има такива.

А ако сравняваме "най-големия и икономически развит град за държавата/района", например НЙ, ЛА нещата вече стават несравними. Защото все пак София си е центъра на бизнеса, образованието и тн.
Пожелавам успех на всеки, който се опита да си купи с 5-6 годишни заплати жилище в Манхатън, например. Ще му трябват 10 пъти по толкова.

Слаши, колкото и да сте работили само с Германия, управлението и политиката на държавата продължава да действа много, но косвено. Ниски данъци, добра инфраструктура, предсказуемост и предвидимост. Очевидно не всеки може да го осигури. А през последните 12 години беше осигурено и резултатите всички ги виждаме. Който е имал желание е работил и е спечелил.
Ако се изкара сивата икономика, много ме съмнява дали ще сме "най-бедните и най-изостаналите" в Европа. У нас хората масово са по-богати и си позволяват повече от западните страни. Включително и жилища. (да вмъкна малко и темата).

# 154
Скрит текст:

Скрит текст:
Е аз не съм милионер, сигурно затова и на мен ми се струва твърде скъпо. 300к апартамент за ремонт става 400к с ремонта и разходите по закупуване. И това за да живееш в някаква стара кооперация с бабите, под Дондуков. Това не са цени, които нормални софийски доходи могат да оправдаят. Но може би някой, който има вече друг имот и го продаде за 200, ще донади още 100-200 от кредит и ще може да се премести в центъра. Доколко там качеството на живот ще му се вдигне, зависи от субективното възприятие.
След време обаче, ако цените се нормализират и стигнат приемливо ниво спрямо доходите (т.е. средно жилище да струва 5-6 годишни заплати) ще се вайка защо не може да си възвърне вложеното.
Ако средната заплата е 2400/лице в София, това прави:
Жилище 50-60 кв.м. за домакинство от 1 човек: 12*2400*6 = към 170 хил.лв. = 85 хил. евро
Жилище 80-90 кв.м. за домакинство от 2 (с деца): 2*12*2400*6 = към 340 хил.лв. или 170 хил. евро
Като под "жилище" имам предвид даваш парите и влизаш. Не "проект за жилище" дето трябва да чакаш още 2 години докато стане; не "проект за ремонт" дето трябва да изсипеш още 50к за майстори; нито пък да купиш 60 кв. а да получиш 45 реална площ.
В коя столица на Европа може да се купи жилище което "да струва 5-6 годишни заплати"?
Защо се внушава, че жилище 50-60 кв. м. става само за домакинство от един човек?
Кой си купува жилище без да е наясно колко му е реалната площ?
Коя столица в Европа има намаляващо население? Мисля, че за втори път те питам в темата, така и не получих отговор.
За какъв период са извадките ти за "намаляващото" население на София?
А тази дъвка за населението на Европа докога ще я дъвчеш. Вече ти отговорих, но явно ще се наложи пак да ти осветлявам този въпрос, и сигурно след една седмица пак ще питаш.
Евростат: Населението на ЕС намалява, увеличава се главно от миграция.

Последна редакция: пн, 05 дек 2022, 12:33 от tre

# 155
Слаши, колкото и да сте работили само с Германия, управлението и политиката на държавата продължава да действа много, но косвено. Ниски данъци, добра инфраструктура, предсказуемост и предвидимост. Очевидно не всеки може да го осигури. А през последните 12 години беше осигурено и резултатите всички ги виждаме. Който е имал желание е работил и е спечелил.
Ако се изкара сивата икономика, много ме съмнява дали ще сме "най-бедните и най-изостаналите" в Европа. У нас хората масово са по-богати и си позволяват повече от западните страни. Включително и жилища. (да вмъкна малко и темата).
Да, затова казах, че не сме зависими от постове и хора. А финансовата и данъчна политика на държавата че имат значение, няма никакъв спор. Това е първото, което се гледа, когато външен инвеститори тръгва да мисли къде и какво да прави.
По някаква ирония "фундамента" на данъчната политика, а именно 10%-ния данък, беше въведен по Станишево време. Сигурно единственото читаво решение на онова правителство.

За другото съм съгласен, като чуя, че България била най-бедната в ЕС и се изприщвам. Вярно е, че има много бедни, но и в другите държави има. Смея да твърдя, че който не е прекалено глупав и мързелив, в БГ живее по-добре от в други държави. А че гази кал и дупки, и се сблъсква с всякакви недомислици, то е друга тема... Не е яко, но е поправимо.

# 156
Добавям, за отношението цени на жилища/заплати, в България мерим нетна заплата, на запад се мери брутна. Разликата е от земята до небето.
За 5-6 НЕТНИ заплати на запад нищо, ама нищичко не можеш да си купиш. И кенеф дори. Изключвам къщици от талашит насред полето, насред нищото, дето после трябва да ги кърпиш всяка седмица. И то май само в някои щати на САЩ ги има такива.

Това въобще не е вярно. В САЩ данъците са големи само на най-високите доходи, а на средните и ниските са колкото тук, че и по-ниски. Даже бедните не само че не плащат, а и им дават earned income tax credit, т.е. плащат негативни данъци. Над 50% от населението не плаща федерални подоходни данъци.
Но да не говорим за бедните, понеже те обикновено не купуват имоти, а да говорим за средните. Средният семеен доход $75к купува средна къща за $420к. Ето какви данъци дължи такова семейство:

Това включва всичко - и осигуровките (FICA), които там са 7.65% за служителя (тук са 10.58%)
Федералния данък за такова семейство е 7.5% (тук 10%) но там имат и щатски, някъде е 0% някъде 10%, средно 5%.
Когато си купиш жилище, лихвите по ипотеката си ги приспадаш, така че данъкът ти става още по-нисък. Отделно имаш и данъчни кредити за деца, ако спестяваш за пенсия, и т.н. То и тук ги има, но там са в нелош размер. Отделно дето нямат и ДДС, така че не плащаш на държавата 20% за всеки лев, който харчиш. Е, имат щатски данък оборот, той е пак според щата, някъде 0%, някъде и 7-8-10, средно го кажи 5%. Но къде е 20%, къде 5%. И какво стана с разполагаемия доход?

# 157
Оставете САЩ на мира, те са друга история. Ние сме в Европа, нямаме техните широки простори с евтина земя, нямаме дървени къщи, които макар и с луксозен интериор и екстериор са си дървени бараки, цените при нас са различни ( в САЩ почти всичко е по-евтино).  Нека сравняваме с европейски големи градове.

# 158
Да, нямаме - и затова нямаме като тях къща 200 кв.м. с два гаража и двор за всяко средно семейство, а апартамент в квартал без гараж и с тесни улици пред него.
Но иначе механизма на пазара е един и същ във всяка държава - жилищата се купуват от хората с парите, които изкарват, така че няма как да струват твърде много, защото никой няма да може да си ги купи.
Затова гледаме средното, и по-точно медианата, на доходите и цените на жилищата. Няма как само богатите да имат жилища, пък бедните да нямат - те и под наем да са, пак плащат някакъв % от дохода си и когато нямат висок доход, не могат да плащат висок наем, така че и инвестиционните имоти не могат да струват много.

Оставете ги ИТ-тата, защото за всяко ИТ има и хора под средното, те също живеят в жилища. На семейни близки дъщерята сега ще кандидатства, искала педагогика - ще става учителка. На колежката по бюро до мен мъжът й е пожарникар. Тези хора нали също са на пазара, нали и те трябва да могат да си позволят жилища?
Пазарът се движи в съвкупност от макро-рамката. Има си и сегменти вътре в него, но няма как средното да надскочи макро-рамката за твърде дълъг период. Когато го направи, това се нарича "балон" и после пък спада. Дългосрочно не може да се движи извън тренда.

# 159
  • София
Слаши, да, 10%я данък е просто гениален. Дано остане така още дълго. Защото според мен той е основен двигател на икономиката (и благоденствието) у нас. Социален тип капитализъм у нас би рухнал на момента.

Крис, очевидно говореХМЕ за СРЕДНА заплата, като за нея имам предвид и данъците. Най-бедните не могат да си позволят никакво жилище, нищо, че са без данъци. Все пак съм живял 12 години в Канада, сестра ми 17. Други лични приятели продължават да живеят там и минават 20 години. Наясно съм с много неща от първо лице.

https://policyadvice.net/insurance/insights/average-american-income/
51 500 usd средна заплата, бруто.
https://www.forbes.com/advisor/income-tax-calculator/new-york/51 … &dependents=0
51 500 излизат нето 44 000 usd за щат Ню Йорк.

Е, с 4-5 пъти по 44 000 какъв имот можеш да си купиш в Ню Йорк?
Това е между 176 и 220 хиляди $.

Отделно, че там редовните разходи не са като българските и не може да се правят преки паралели. Транспорта, да кажем, там въртиш по 5-10 пъти повече километри. Съответно колите се амортизират повече, гуми, ремонти. Едно голямо парче от месечния доход отива за кола и транспорт. Здравни, ако нямаш застраховка, самолетни полети, за да отидеш където и да е, включително на море или планина.

# 160
Но иначе механизма на пазара е един и същ във всяка държава - жилищата се купуват от хората с парите, които изкарват, така че няма как да струват твърде много, защото никой няма да може да си ги купи.
Затова гледаме средното, и по-точно медианата, на доходите и цените на жилищата. Няма как само богатите да имат жилища, пък бедните да нямат - те и под наем да са, пак плащат някакъв % от дохода си и когато нямат висок доход, не могат да плащат висок наем, така че и инвестиционните имоти не могат да струват много.

Да, но имаме огромен процент собствени жилища, които се предават по наследство. И затова съвсем не е нужно ВСЕКИ да може да си купи. Който не може се свива, но има къде да живее докато се замогне, а купуват замогналите се - дали продавайки стар с доплащане, дали изцяло със спечелени пари, но на пазара на имоти съвсем не играе цялото населени. не знам и 10% дали са там.
Всичко написан от от теб принципно е вярно, но има нюанси и допълнителни фактори, които променят нещата.
А и (макар да не харесваш аналогията със скачените съдове) винаги когато бедна държава се скачи икономически с богата такава цените тръгват нагоре. И заплатите, но с леко закъснение.

# 161
https://policyadvice.net/insurance/insights/average-american-income/
51 500 usd средна заплата, бруто.
https://www.forbes.com/advisor/income-tax-calculator/new-york/51 … ra=0&dependents=0
51 500 излизат нето 44 000 usd за щат Ню Йорк.

Е, с 4-5 пъти по 44 000 какъв имот можеш да си купиш в Ню Йорк?
Това е между 176 и 220 хиляди $.
Щат Ню Йорк не е само Ню Йорк Сити, а е и Бъфало, и Сиракюз, и разни други техни еквиваленти на Стара и Нова Загора. Със сигурност можеш там да си купиш къща за $200к. А в Ню Йорк Сити дори в Макдоналдс ще изкарваш $50к, там средната заплата е мно-о-ого над това ниво.
Няма смисъл да влизаме в конкретика за всеки един отделен щат/град, аз затова дадох средното за държавата. И дадох средния семеен доход, който не е средната заплата х2, тъй като не във всяко домакинство работят двама фул-тайм.
За България/София можеш да го смяташ по същия начин, аз взех за удобство х2 средни заплати, но това не винаги е така.

# 162
  • София
Ами именно. И аз това казах. Високите цени са по супер урбанизираните територии. Стара Загора не е типичен пример, заради ТЕЦ ли какво имат, не следя подробности. Но в Ямбол колко струват имотите?
Всичките ти примери са на имоти насред нищото. В България можеш да си купиш на безценица такива. И то дори на разстояние за "ежедневно пътуване до София". В САЩ се пътува по 2 часа в посока. Бий един кръг около София на 2 часа път. Ще се изненадаш от цените. Да не излязат и къщи и апартаменти на ПОЛОВИН годишна заплата.

# 163
Когато баща ми почина продадохме масивна вила на два етажа с двор декар, вода, ток, път, влак наблизо, на час път с кола от София  за 36 000 лева.  Това колко са, някъде около 1,5 средни годишни заплати?  Ако сравняваме със САЩ това си е в предградията на голямата метрополия.

# 164
Добре Тангра, оставям последната дума, ти да си прав, то и без това човек не може да те наддума.
В заключение само вмятам, че щом София била несравнима с Ню Йорк, ако видя Роналдо ще му кажа следващия апартамент да си го купи тук, че от предишния в Ню Йорк загуби не малко пари. Дано в София да спечели.
То къде отиде този пост - нещо не го виждам. Бяхме писали как Роналдо си купи апартамент в Ню Йорк преди време за $18м и тази година го продаде за $7м

Общи условия

Активация на акаунт