Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 68

• 38 998
  • 736
  •   1
Отговори
# 465
агенцията те съди, съдът налага възбрана на имота и нотариусът не изповядва сделката

# 466
Това е във фантазиите на някои брокери. Няма кой съд да го уважи този иск.

# 467
  • Бургас
агенцията те съди, съдът налага възбрана на имота и нотариусът не изповядва сделката

Имотът вече е продаден, заобикаляйки агенцията, т.е. сделката е минала, нотариусът я е изповядал. Агенцията научава за въпросното твое "предателство" и ще те съди чак тогава, евентуално. Няма как да има обратно действие продажбата.
Защото намерение за продажба е едно, а фактическа продажба, друго. Агенцията може да те заплашва със съд, ако е научила за евентуалното ти намерение. Но няма пречка нотариусът да изповяда сделка, дори и с възбрана. Може да не изповяда единствено ако нямаш право да продаваш - например си недееспособен, или имотът е СИО.
Моя приятелка си продаде къщата сама, след като една брокерка не свърши никаква работа месеци наред. След това същата започна да я преследва да й плаща комисиона. Естествено й беше казано да си гледа работата и освен телефонен тормоз, друго не последва.
Но може някой да им се връзва на фантазиите и да плаща, знам ли.
Важното е какво пише в договора и да се види съдебната практика, вероятно има такава. Иначе само можем да гадаем какво евентуално би станало.

# 468
Има една интересна книга от Уелбек - "Подчинение". От жанра "алтернативна реалност". В нея мюсюлманите печелят изборите във Франция и налагат своите обичаи, а самите французи (вкл. главния герой)  малко по малко ги приемат. Така че може и да не е въпрос дали едните ще изядат/убият/изгонят другите, а може и да си сглобят някак ново общество дето да си живеят заедно.
Това, разбира се, е само художествена литература. То от този жанр има например и една книга на Филип К. Дик, в която другата страна е спечелила Втората Световна и в Сан Франциско и Л.А. има японски губернатор, пък в Ню Йорк - германец. И американците пак си живеят там и се справят. Интересно е човек да прочете какво авторите си представят като възможно. А какво ще стане наистина - ще видим.

Имаше още една подобна книга - "Джамията Парижката Света Богородица" Simple Smile) Иначе да - напоследък имам чувството, че всичко живо инвестира в имоти.

# 469
Добре, ако свалиш имота от продажба за известно време, просто няма да продаваш. Кой след няколко месеца или година може да си търси комисионна, ако продадеш лично на някой?

# 470
Ако е продадено на купувач намерен от агенцията, има резон да се съдят заради неплатени комисиони, но ако агенцията с години не може да продаде имота, това не означава, че продавачът трябва да седи с вързани ръце и да не може да се разпорежда със собствения си имот. Това е абсурд и не знам какъв ще е този подписан договор, че да се дават такива правомощия на агенцията.

# 471
Мисля,че не става въпрос за години Случаят,който знам,беше за /ще излъжа/,но нещо като "в близките 6 месеца".Моят познат продаде сам апартамента си,и тъй като беше в срока от договора,го заплашваха със съд,ако не им плати комисионната.

# 472
Аз не си ги измислям. Следя анализатори, ходя из чужбина, обменям инфо с приятели зад граница.

# 473
Нищо общо няма тоя спор със самия имот, само за пропусната полза от страна на агенцията е.

# 474
Здравейте, каква е процедурата с предварителния договор и с капарото? Кое се прави първо? Парите също предполагам се дават по банков път, а не на ръка? Това ли е т.нар. стоп капаро и какъв му е процента?

# 475
Здравейте, каква е процедурата с предварителния договор и с капарото? Кое се прави първо? Парите също предполагам се дават по банков път, а не на ръка? Това ли е т.нар. стоп капаро и какъв му е процента?

Първо се дава стопкапарото - веднага щом решиш, че искаш жилището. Много често се дава още в момента на огледа и разписката се пише на ръка (клиентите ходят на оглед с няколко хилядарки в джоба за да са готови).
Сумата обикновено не е процент, а 2000 - 3000 лева, които губиш, ако се откажеш.
После се изготвя предварителния договор вече на база на документи - НА, скица и т.н. и в него се описва всичко в детайли. Там обичайната предплата е 10%, но това не е заковано никъде. Аз съм продавала и с 20% капаро, защото купувачът искаше изповядването да е след половин година и си плати за каприза.
И накрая идва изповядването след месец, месец и половина обикновено. Това време е нужно за всички документи като е продавачите искат срокът да е по-дълъг за да не изпаднат в нарушение, ако нещо се закучи. Но то и за това си има клаузи.

# 476
  • София
Стоп капарото е ангажимент към евентуална сделка и подлежи на връщане при неподписване на предварителен договор. На този етап би трябвало имота да не се предлага вече /но обикновено обявата не се сваля от брокерите/ и е в размер на 2-3000 евро. Ако не се приспадне към капарото, може да се върне на купувача. Обикновено се дават в брой.
Капарото се плаща при предварителен договор, като обикновено е около 10%, но съм плащал и 25%. капарото служи и като задатък, с който произтичат ангажименти и за двете страни.
По банков път минават всички плащания над 10 000лв. /законния вариант/.

# 477
Забравих - обикновено стопкапарото се връща обратно, а не се приспада.  Дават ти пачката, слагаш си я в един плик и после връщаш същите пари, а купувачът си плаща всичко по банка.

# 478
Стап капарото в кой остава? В брокера или продавача?

# 479
Винаги ли има стоп капаро? При нас няма в момента, просто чакаме предварителния договор.

Стап капарото в кой остава? В брокера или продавача?

Не е задължително, ама утре вместо предварителен договор може да получиш мейл, че продават на друг, който предложил 1000 евро отгоре. Или че се отказват. То и иначе може да стане, ама поне ще ти върнат двойно стопкапарото за утеха.

Общи условия

Активация на акаунт