Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 68

• 38 945
  • 736
  •   1
Отговори
# 570
Цитат
Последна сделка за инвестиция беше от декември за 126 000 евро, 2-ст ап. с наемател от 3 г., наем 850 лева. Решиха да го оставят така, реално могат да вземат 1000 лева към днешна дата.
Ако не е някаква тайна,в кой квартал е този евтин двустаен апартамент,каква квадратура?

# 571
Обаче въпросът е какво е "скъпи имоти". 
Но ако става дума за качествените имоти в Лондонското Сити те не са се сринали.
Сериозно ли питаш? Ами винаги има една средна за пазара цена и имотите винаги се мерят спрямо средностатистическия гражданин. В доста европейски имотни сайтове се показва и движението на цената на съответния имот, а и в самите обяви пише като е намален спрямо първоначалната цена по която е пуснат. Точно скъпите имоти в момента се заседяват (в смисъл няколко месеца) и се намалят с доста, 5-6 цифрени суми са намаленията. Това не значи всички, но там стават намаленията в момента. Специално за Лондон като цяло има спад с около 10%, Сити е много малка част от града, за страната пък да не говорим.

# 572
Аз все още не виждам намаление в цените, поне на това, което следя. Гледам в имот бг няколко квартала, обявите са едни и същи и седят с месеци. Много рядко някоя изчезва и се появява нова. Цените не се коригират въпреки застояването. И се чудя, имотът стои  половин година на тая цена и очевидно не се продава, защо не намаляват. Но всеки  си знае, явно не търсят бърза продажба хората. И не е само един имот така.
За новите сгради мнението ми е, че едно 85 процента са на кофти локация и цените по принцип не са много високи. Когато рядко излезе нещо на готино място си е цифра. Така че и за новите сгради не мога да кажа, че виждам съществена промяна.
Колкото до инвестициите - някои хора просто пък не целят максимална доходност, затова купуват апартамент, а не акции например. Аз например нямам никакво желание всеки ден да следя ДЦК-та и акции и да продавам едно, да купувам друго и така. Апартаментът е малко - купуваш и забравяш, пък нека имаш 1 процент по-малко доходност. Разбира се никога не съм била ЗА покупка на инвестиционен имот с кредит, освен ако не е някакъв малък.

# 573
Ееее...Крис,  изпуснал си...Държавен вестник не следиш!? Приет е закон: Който не ходи на Малдивите, няма право да купува 3 ст. апартамент.
Големи анализи, големи умозаключения...страшна работа.

Това го казахте вие, не аз - цитатът е по-назад.
Разбирам да говорехме за някакви луксозни имоти, пък то 3-стаен (това, дето по света му викат 2-спален) тоест средно семейно жилище.
И такова жилище значи сега се купува от семейства с доходи поне 2 пъти над средните (8-10к на месец чисто за София).
Това за мен значи, че има нещо дълбоко не наред в пазара на жилища. И някои хора смятат, че още ще поскъпват - докога? Докато почнат да ги купуват само хора с доходи 3-4 пъти над средните?
То и на други места по света има определени локации където средният човек със среден доход трудно може да си купи средно жилище, но са само единици и всички такива ги дават за пример като надценени. Повечето от тях са средища за изпиране на пари от китайци, руснаци, катарци, и т.н. София мисля е малко далеч от тази аудитория.

@Мъфин - някъде да съм хвалел някакви акции, биткойни, или други рискови инвестиции? Единствено ДЦК ги давам за прокси на безрисковия доход, понеже банковите депозити в момента не го предлагат. Краткосрочни ДЦК не са рисков инструмент, не следиш котировки, не правиш нищо - просто ги ползваш да си паркираш свободните пари за да получиш текущия безрисков доход, докато ти се отвори възможност за привлекателна инвестиция (имот, бизнес, злато, акции, каквото щеш). Наричам "привлекателна" такава, която носи нещо повече от безрисковия доход (колко точно - зависи от риск, ликвидност, и много други неща). Но винаги трябва да е повече, инак я броя за губеща.

Последна редакция: чт, 12 яну 2023, 09:34 от chris78

# 574
Chris давате за пример, многократно едни и същи неща, ами досадно е.

# 575
Добре, хайде ще дам друг пример - наскоро случайно ми излезнаха някакви реклами за жилища във Виена и цъкнах от любопитство.
Двустаен апартамент се обявява като 44 кв.м. - ето какво представлява и колко струва:

Тук такъв апартамент ще го изкарат сигурно над 70 кв.м. - 45 жилищна площ, балкон 8, общи части 10, стени 10...
Ще му сложат поне 2000 Е/кв.м. и стана 140к евро.
Във Виена се смята 236к/44= над 5000 евро/кв.м. но кое е по-добрата сделка?
Издава се завършен с настилки, баня и т.н. Наемът колко ще му е не знам, вероятно 1200 евро? Този в София 400, и то след още 20к вложени за довършителни работи.
Няма и да сравняваме колко е средната заплата във Виена и колко в София. Нито инфраструктурата и качеството на строителство.

Последна редакция: чт, 12 яну 2023, 10:47 от chris78

# 576
Добре, хайде ще дам друг пример - наскоро случайно ми излезнаха някакви реклами за жилища във Виена и цъкнах от любопитство.
Двустаен апартамент се обявява като 44 кв.м. - ето какво представлява и колко струва:

Тук такъв апартамент ще го изкарат сигурно над 70 кв.м. - 45 жилищна площ, балкон 8, общи части 10, стени 10...
Ще му сложат поне 2000 Е/кв.м. и стана 140к евро.
Във Виена се смята 236к/44= над 5000 евро/кв.м. но кое е по-добрата сделка?
Издава се завършен с настилки, баня и т.н. Наемът колко ще му е не знам, вероятно 1200 евро? Този в София 400, и то след още 20к вложени за довършителни работи.
Няма и да сравняваме колко е средната заплата във Виена и колко в София. Нито инфраструктурата и качеството на строителство.
Първо във Виена не е ясно какви са разходите по придобиване, подръжка, притежаване и препродажба. Второ не е ясно дали този имот не е в район с лилави и трето не е ясно какъв процент от наема ще прибере държавата. Разбира се не трябва да се забравя, че дори крайната сметка да е по-добра спрямо тази от имот в България за нас е много по-лесно и достъпно да купим имот в Родината ни спрямо в страна, в която не живеем и не прекарваме по много дни годишно. С две думи не познаваме. П.П. Между другото това жилище няма антре. Моето, което купих в Ман Ли е така, но дневната част не е 20 м2, а с около 30 процента повече, спалнята също е по-голяма с 2 м2. Терасата е по-малка и квадратурата с общи части e 65 м2. Споделял съм на каква цена го купих. Мнооого е далеч от 2000 евро/м2. П.П. 2 С обзавеждането моето жилище ще ми излезе около 100 000 евро, а вероятният наем е около 500 евро.

Последна редакция: чт, 12 яну 2023, 19:59 от Мъфин

# 577
Е как да няма антре - няма врата на антрето, но какво пречи да си сложи който иска - може със стъкло да е. Но пък има килер.
Инак не знам ти какво си купил като 58 кв.м. с общи части, но аз като съм гледал 2-стайни излизат примерно 65-70 кв.м. и не са по-големи от този, примерно хол 20-и-малко, спалня 12. Ясно ми е как стават 65-70 по наредбата за площообразуването и че общите части и стените някой трябва да ги плати, но това прави цените несравними с тези в (почти) цял свят.
Пък за колко си го купил - аз и по 500/кв.м. съм купувал, но навремето си, а сега хората гледам искат по 2000, че и нагоре. И то в строеж, а това във Виена е готово, плащаш и влизаш. Не познавам районите, ходил съм само на разходка във Виена, а кои са добрите и лошите квартали нямам идея.
-----------------------------------------
Допълвам си поста: за да видя дали аз не съм се объркал нещо, изкарах от имот.бг първите няколко обяви, по един от квартал, в списъка с двустайни 65-75 кв.м. по 2000/кв.м. Ами не ми изглеждат по-широки от този. Едва ли са повече от 45 кв. м. отвътре:

Последна редакция: чт, 12 яну 2023, 13:20 от chris78

# 578
Моя е грешкта относно квадратурата. Чисто е 58, а с общите части беше около 65 м2. Поправих горе.

# 579
Здравейте.
Искам да помоля някой ако може да ми даде информация дали се плаща данък печалба при продажба на имот, който е получен като дарение (от родител).

# 580
Здравейте.
Искам да помоля някой ако може да ми даде информация дали се плаща данък печалба при продажба на имот, който е получен като дарение (от родител).
https://www.pariteni.bg/novini/danyci/danyk-pri-prodazhba-na-daren-imot-118421

# 581
Колко хубаво си спорим тук WinkАз вече ви чувствам съвсем близки, то все едно се карам у нас си със свекървата, или с някое от децата, или с мъжа Wink
И понеже сме си свои хора вече, ще ви кажа: наблюдавам леко охлаждане на търсенето на жилища. Остават активни купуващи и продаващи тези, които трябва да продадат поради някаква причина, и които трябва да купят (за живеене, или за да не им изгорят парите). Това не пречи на строителите да си продават стоката на същата (висока) цена, като отстъпка не виждам да правят в крайното количество пари. Отстъпка има в схемата за разплащане. Ама то все тая, купувачът пак ще ги плати. 
 Пък тая история с купуването на акции - да ти кажа, не съм проста. Едната ми магистратура даже е свързана с инвестиционни покупки и финанси, пък и чета материали по темата. Обаче и аз изгорях с немалка сума заради тях. В резюме, като човек с горчив опит мога да споделя: ако някой иска да инвестира в акции, то да избере едното от двете: или да чете активно поне две години, ама всеки ден да чете информация и да гледа графики, прогнози и да опитва да предвиди движенията в някакъв период. Или пък, да не чете толкова усилено, но да е готов да изгуби част от вложението си. Защото вероятността парите ти да почнат да се умножават от самосебе си, е много малко вероятна. Пазарът не е както беше преди 13-14 месеца. И надали ще се върне на онова ниво в идните поне 3 години. От мен толкова, да не досаждам.

# 582
  • Sofia
"Отстъпка има в схемата за разплащане. Ама то все тая, купувачът пак ще ги плати."
Всъщност не е съвсем все тая, защото човек може да понатрупа нужното, докато се строи, вместо да взима отсега банков заем, т.е пестят се лихви.

# 583
"Отстъпка има в схемата за разплащане. Ама то все тая, купувачът пак ще ги плати."
Всъщност не е съвсем все тая, защото човек може да понатрупа нужното, докато се строи, вместо да взима отсега банков заем, т.е пестят се лихви.
Ти говориш да купиш на зелено без да имаш пари, демек на кредит.
Това, мисля, в последните доста теми се коментира, че е доста лоша стратегия и аз лично не допускам, че хора биха взели кредит за нещо на зелено (сега).
Ти и да имаш само 20% спестени, на теб това са ти всичките пари и ако нещо стане със строежа, гориш.
Иначе се включвам в клуба на Румка с пробвалите и не особено очаровани (разбирай загубили) от трейдърството поради неследене на трендове и липса на кристално кълбо.

# 584
  • Sofia
Ти говориш да купиш на зелено без да имаш пари, демек на кредит.
Това, мисля, в последните доста теми се коментира, че е доста лоша стратегия и аз лично не допускам, че хора биха взели кредит за нещо на зелено (сега).
Ти и да имаш само 20% спестени, на теб това са ти всичките пари и ако нещо стане със строежа, гориш.

Не разбрах идеята. Ако нещо стане със строежа- гориш с колкото пари си вкарал така или иначе, независимо имал ли си цялата сума в началото или не. А иначе, ако имаш добри приходи и спестяваш всеки месец - всъщност един строеж на зелено би ти позволил да си допълниш парите, докато се строи, т.е именно не купуваш на кредит, а си го изплащаш без него.

ПП. Теоретични са ми разсъжденията към момента, нищо не ме е заинтригувало достатъчно, че да се конкретизирам в цена, имам ли ги, нямам ли ги..просто си разсъждавам по темата Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт