WIZZAIR - 43

• 41 791
  • 751
  •   1
Отговори
# 150
Днес полетът ни от Меминген до Пловдив беше отменен час и половина преди излитането. Беше ни предложен следващия полет, който е чак след 4 дни, в петък. Първоначално имаше вариант за София в сряда,на който бяхме съгласни,но докато дойде нашият ред местата свършиха. Така единствената опция беше за петък. Също така ни беше предложен хотел, но само за 1 нощувка, който ние отказахме и се върнахме при роднините в Мюнхен, при които бяхме отседнали за празниците.
Понеже за първи път изобщо летим и не сме наясно с нещата, искам да попитам оттук нататък какво можем да предприемем? Четох че има обещетение от 250 евро за отменен полет и фирми, които срещу комисионна пускат жалба от името на клиента. Също ме интересува дали можем да претендираме за възстановяване на други разходи като билетите от Мюнхен до Меминген и обратно.
Всякакви съвети ще са ми добре дошли.

# 151
https://www.caa.bg/bg/category/282/2801

Дължат ви хотел до новия полет, а не само една нощувка + обезщетение от 250 евро на човек.

Последна редакция: вт, 03 яну 2023, 10:02 от Fancy

# 152
  • Бургас
А с каква причина го отмениха?
Ние ще пътуваме за първи път за Лондон след 2 седмици и подобни ситуации ме притесняват много, защото това е свързано с пускане на отпуски, объркване на планове и т.н.
За полет Лутън - София колко по-рано е добре да се отиде на летището.
За София - Лутън въпреки онлайн чека ми казаха поне 3 часа по-рано 🙊

# 153
Минувач, мисля, че ви дължат и всички разходи, направени за времето до новия полет - не само нощувки, а и транспорт (да кажем, ако полета е от друг град) и храна. Също така, ако се откажете от техните услуги, и сами си купите билети от друга авиокомпания, трябва да платят и тях. Миналата година подавах иск (чрез фирма), но може и сами, ако ви се занимава. На лични мога да обясня повече. При мен случая беше по-прост, че нямах допълнителни разходи. НО, ако причината е метеорологични условия, не ти дължат нищо.

ПС. Разходите се доказват документално.

# 154
Днес полетът ни от Меминген до Пловдив беше отменен час и половина преди излитането. Беше ни предложен следващия полет, който е чак след 4 дни, в петък. Първоначално имаше вариант за София в сряда,на който бяхме съгласни,но докато дойде нашият ред местата свършиха.
Ужас. Това е, защото нямат заместващи самолети, ако нещо някъде стане. И машината, която е трябвало да лети от Меминген до София, са я ползвали за друга дестинация. Те казаха ли какъв е проблемът? Щом час и половина преди полета се е разбрало, значи същият самолет не е излетял от София за Меминген, тоест няма как да се върне.
Аз през октомври бях в Меминген, и помня, че билетът ми беше 10 евро, на връщане също 10 евро. Но билетите за влак бяха по 23 евро на посока Меминген-Мюнхен. Тоест повече от двойно пари дадохме за влак. А вие ако трябва да останете още 4 дни.... Аз на ваше място веднага бих погледнал алтернативните полети, и на алтернативни компании. Меминген-София има в сряда и на Раянеър, не само на Уизеър. Отделно има Меминген-Варна в сряда. Та дали ще кацнете в София или Варна, пак ще ви трябва някакъв влак или автобус до Пловдив. Раян имат Меминген-Солун.
И опциите с прекачване стават вече доста повече, дори още в същия ден. Първо до някое европейско летище, после за София. Билетите не са скъпи, по-скоро тези за влак са скъпи. За да не удължавате отпуска.
Например: Wizzair: Memmingen-Catania-Sofia; Ryanair: Memmingen-Napoli-Sofia; Memmingen-Dublin-Sofia; Memmingen-London Stansted-Sofia; Memmingen-Malta-Sofia, Memmingen-Paphos-Sofia; Memmingen-Màlaga-Sofia. Прекачванията са удобни през Лондон Станстед, понеже има по няколко полета дневно и за София. А вторник има до Пловдив

# 155
  • София
За през Станстед хората трябва да имат задгр. паспорти.
А до Герм. често не ги носят, нали може с ЛК.
Да го имат предвид като купуват.

# 156
Винаги нося и задграничен паспорт, независимо дали пътувам в ЕС или не. Най-малкото защото е втора опция и ако се изгуби личната карта, паспортът пак върши работа. А и второ: при кацане в София директно с паспорта влизам през електронната паспортна проверка със сканиране на документа и лицето, за минута преминавам. А 90% от пътниците се редят на опашките за паспортен контрол с лична карта през полицай и чакат доста повече, точно защото не са си направили труда да си вземат паспорта.

Иначе мина опцията... днес сутринта в 6.40 е имало полет Меминген-Станстед с Раянеър, следобед днес има Станстед-София пак с Раянеър. Но казвам принципно, че не е зле още в момента, в който съобщят, че даден полет е отменен, да се остане на летището, докато не се видят всички варианти. Аз бих прегледал всички полети до края на деня и до кои летища има... от които се лети после за София. И ако цените на билетите ми изнасят, купувам веднага.

# 157
А с каква причина го отмениха?
Ние ще пътуваме за първи път за Лондон след 2 седмици и подобни ситуации ме притесняват много, защото това е свързано с пускане на отпуски, объркване на планове и т.н.
За полет Лутън - София колко по-рано е добре да се отиде на летището.
За София - Лутън въпреки онлайн чека ми казаха поне 3 часа по-рано 🙊

подобни ситуации винаги са възможни, особено през зимата, винаги трябва да има едно наум
от друга страна полетите до Лондон са много по-често и няма да ви се наложи да чакате няколко дни

иначе това съобщение за 3те часа си е стандартно и няма връзка с конкретната ситуация. Час и половина би трябвало да е ок и дори да си почакате, но за всеки случай да няма непредвидени проблеми. За Лутън си предвидете повече време, защото понякога има задръствания

# 158
  • plovdiv
Здравейте, от снощи се опитвам да взема билети с точки от ДСК, но трябва и да доплатя. При отбелязване на плащане с точки се приспадат, но има опция само за плащане не с карта за останала сума. Но не ми се зарежда модула за потвърждение, а ми изписва грешка, не може да се отвори борика
След разговор с кол центъра ми обясниха, че има проблем с плащането с карта през мобилното приложение от 2 седмици.
Посъветваха ме да вляза през браузър и там вече е успешно плащането с карта.

Последна редакция: ср, 04 яну 2023, 09:59 от arev

# 159
Значи, от месеци през сайта начислява едни допълнителни таксички,  защото сме "ботове", единствено през мобилното приложение можеше да се плаща нормално, сега пък ново 20. Почвам да си мисля, че нямат желание да оправят нещата...

# 160
Аз преди две седмици си късах нервите с плащането на едни билети. Няколко часа не минаваше плащането, съответно от постоянното връщане и опитване за плащане цената на билетите се вдигна, слава богу с незначителна сума. Накрая избрах плащане по банков път за да мога да си взема билетите. До колкото разбирам Борика имат доста проблеми напоследък.

# 161
Борика нямат проблеми. Такива има  WIZZ и техните сайт и приложение.

# 162
Днес полетът ни от Меминген до Пловдив беше отменен час и половина преди излитането. Беше ни предложен следващия полет, който е чак след 4 дни, в петък. Първоначално имаше вариант за София в сряда,на който бяхме съгласни,но докато дойде нашият ред местата свършиха.
Ужас. Това е, защото нямат заместващи самолети, ако нещо някъде стане. И машината, която е трябвало да лети от Меминген до София, са я ползвали за друга дестинация. Те казаха ли какъв е проблемът? Щом час и половина преди полета се е разбрало, значи същият самолет не е излетял от София за Меминген, тоест няма как да се върне.
Аз през октомври бях в Меминген, и помня, че билетът ми беше 10 евро, на връщане също 10 евро. Но билетите за влак бяха по 23 евро на посока Меминген-Мюнхен. Тоест повече от двойно пари дадохме за влак. А вие ако трябва да останете още 4 дни.... Аз на ваше място веднага бих погледнал алтернативните полети, и на алтернативни компании. Меминген-София има в сряда и на Раянеър, не само на Уизеър. Отделно има Меминген-Варна в сряда. Та дали ще кацнете в София или Варна, пак ще ви трябва някакъв влак или автобус до Пловдив. Раян имат Меминген-Солун.
И опциите с прекачване стават вече доста повече, дори още в същия ден. Първо до някое европейско летище, после за София. Билетите не са скъпи, по-скоро тези за влак са скъпи. За да не удължавате отпуска.
Например: Wizzair: Memmingen-Catania-Sofia; Ryanair: Memmingen-Napoli-Sofia; Memmingen-Dublin-Sofia; Memmingen-London Stansted-Sofia; Memmingen-Malta-Sofia, Memmingen-Paphos-Sofia; Memmingen-Màlaga-Sofia. Прекачванията са удобни през Лондон Станстед, понеже има по няколко полета дневно и за София. А вторник има до Пловдив
Причината за отмяната никой не ти казва каква е.
Иначе ние,както казах нямахме никакъв опит в такива ситуации, защото за първи път летим и не знаехме изобщо какво да правим. Погледнах за други полети,но те бяха много по-скъпи,а други хора на опашката казаха ,че им сменят полета за същия ден за София и ние бяхме спокойни,че ще се приберем. Малко по-късно вече даваха за София,но за сряда, но когато дойде нашият ред след повече от два часа чакане,се оказа,че и за сряда са свършили и вариантите ни бяха или петък или сряда за Варна,но пристигане в 12ч вечерта и търсене на превоз посреднощ, което също не ни устройваше. А и честно казано не ни е проблем да останем още няколко дни тук, така че изобщо не съм се замисляла за такъв вариант прибиране с прекачване.
Въпросът ми е оттук нататък да получа обещетение за пропуснатите 4 работни дни и направените доп.разходи тук. Дали да ползвам услугите на фирма или да пиша жалба сам? Дали мога да претендирам за възстановяване на разходите за храна за тези 4 дни и транспорт от Меминген до Мюнхен при положение, че съм отказал предложения ми хотел и съм се настанил при роднини?

# 163
Минувач, когато на мен ми отмениха полет, веднага си влязох в профила и избрах полет за същия ден от същото летище. Нищо не плащах, уизз го дават като вариант. Кацнах на летище, което беше на 500км от първоначалното. Пиша това, ще да бъда евентуално полезна на някой тук. Иначе, вие сама можете да си пуснете искането за компенсация, но имайте предвид, че те умеят да се "правят на луди" и в един момент се оказва, че сте пропуснали срока за нещо си и до там. Аз ползвам посредник. Последния път даже заведоха гражданско дело, защото за 6 месеца не получили отговор от Уизз. Отне общо 8 месеца. В друг подобен случай отне месец.

# 164
Посредниците са юридически кантори, които си имат законови стъпки, а авиокомпаниите го знаят и се съобразяват. Иначе могат да ви мотаят и нищо да не ви платят. На мен посредника ми взе 25% от обезщетението.

Общи условия

Активация на акаунт