WIZZAIR - 43

• 41 833
  • 751
  •   1
Отговори
# 405
Какви точки при покупки ви дава картата? Процент някакъв при всяко плащане с картата или на сума? Да речем на 100 лв покупка (плащане с картата) колко точки за полети взимате с картата?
Зависи и къде ги плащате. Ако е покупка на борда на уизеър или от сайта им... се удвоява по 2, спрямо покупките от другите места. Поне това помня още от първия ден като си извадих картата. Иначе не мога да изчисля за 100 лв точно колко точки идват.  Но това, което се натрупа като точки реално са стотинки. Примерно 25 000 точки са 250 лв (25 000 стотинки все едно). Кредитните лимити са различни. Моят беше 3000, направиха го 4000, сега е 5200. То няма значение колко е. Аз си харча всеки месец едно и също, останалите пари не ме интересуват, те са пари на банката ,не мои, реално.  Вие си харчете нормално, а пък като дойде падежната дата, изчакайте да получите СМС и ден след това си прехвърлете в ДСК дайрект сумата (ако имате сметка в ДСК, на "ПРЕВОД МЕЖДУ МОИ СМЕТКИ"), ако имате сметка в друга банка, има няколко начина, вече говорихме за тях. На мен падежната дата ми е 10-о число, обикновено на 11-о число получавам СМС, че "минималната дължима сума е ... еди колко си" и вече като дойде СМСа си превеждам изхарченото за месеца.
Скрит текст:
Не превеждайте сумата преди да получите СМС. Аз го правех първите 2-3 месеца и така се оказа, че то още не било осчетоводено и като си платя веднага на 10-о число, то се брои към предния период, а за новия период все едно не съм внесъл нищо. Това ми го обясниха изрично в банката.
Съветвам ви да си го правите веднъж месечно, не да чакате края на безплатния период, тук е 45 дни, както и при повечето банки. (ОББ например ги направиха 60 дни за нови клиенти). Тоест нямате никакви лихви, ако си върнете изхарченото до 45-ия ден Wink И при Wizz Discount Club не просто има отстъпка, а той буквално ви се подарява. 48 лв е годишната такса за поддържане на картата, независимо дали има WDC или не (при другите кредитни карти, тази такса си я има и без WDC), така че... си върви като много добър бонус.

Последна редакция: пт, 03 фев 2023, 13:08 от diziler

# 406
  • София
diziler, аз си извадих картата за лични нужди, но веднъж годишно купувам самолетни билети на Уиз служебно и съответно ползвам друг Уиз акаунт, който е на фирмата, но плащам с моята кредитна карта. Ако платя с новата карта служебните билети дали ще ми начисли пак точките, как мислиш?

# 407
В извлечението си пише колко трябва да се плати и докога, тоест няма нужда да смятате 45 дни или да е точно на заплата, трябва да преведете цялата сума до датата на падежа, която е дадена. Така не дължите лихви.
Обикновено е една и съща дата, примерно 25то число, но може да варира малко заради празници.
Хубаво е да се харчи толкова, колкото имаш на разположение в текущата сметка, а не И едното И другото, казвам го защото някои хора харчат докато картата не спре да пуска пари и после се задлъжнява много.
Имайте предвид, че курса на превалутиране на тази карта не е добър и е добре да я използвате само в България, ако имате и друга карта за чужбина...
diziler, аз си извадих картата за лични нужди, но веднъж годишно купувам самолетни билети на Уиз служебно и съответно ползвам друг Уиз акаунт, който е на фирмата, но плащам с моята кредитна карта. Ако платя с новата карта служебните билети дали ще ми начисли пак точките, как мислиш?
няма значение уиз акаунта, точки дават за всякакви покупки, ако е от сайта на уиз са двойно

Последна редакция: пт, 03 фев 2023, 13:44 от neuromancer

# 408
  • София
Това за курса и преди го четох, но от ДСК ми казаха, че няма разлика с другата ми карта Виза. Да не би кофти курс да се е получил при купуване на самолетни билети на Уиз, които са във валута? Скоро ще пътувам в ЕС и ще пробвам с някое дребно плащане в евро да видя какъв е курсът. Би трябвало да е официалният курс Продава на банката.

# 409
Аз и в чужбина навсякъде плащам с тази карта.  И в хотелите, и навън. Не ми казвай, че има прецаквация? И в ЕС, и извън ЕС. Няма как да разбера. Веднага получавам СМС, че съм платил еди колко си евро. Или примерно в Турция... еди колко си лири.

# 410
  • София
Аз и в чужбина навсякъде плащам с тази карта.  И в хотелите, и навън. Не ми казвай, че има прецаквация? И в ЕС, и извън ЕС. Няма как да разбера. Веднага получавам СМС, че съм платил еди колко си евро. Или примерно в Турция... еди колко си лири.
Не четеш ли темите за Турция? И в "На пазар в Одрин" и в истанбулската туристическа има непрекъснато оплаквания за прецаквания в курса на превалутиране на ДСК (не конкретно тази на Уиз). Останала съм с впечатлението, че е с 2-3 ст. по-скъпо отколкото обмяна в чейндж бюро. Наскоро се оплака и жена, която досега е била в Райфезен или ОББ и е нямала проблеми, но откакто са с ново име е попаднала в същата ситуация.

# 411
  • София
ДСК Уиз картата е една от най-неизгодните, ако си често пътуващ, да. Да не говорим за безумната им такса refund. На практика подобни такси "изяждат" кешбека. Дайнърс, както е споменал по-горе neuromancer, е доста по-добър избор за пазаруване в лева и в евро.

# 412
ДСК Уиз картата е една от най-неизгодните, ако си често пътуващ, да.
Въпросът е "ДСК Уизеър картата" или всички карти на ДСК? За мен това е доста важно уточнение. Предпочитам да си ползвам дебитните карти на ДСК, щом е прецаквация с тази на Уизеър. Но щом има процент и при тях, значи ще пробвам... по друг начин.
Като се сещам какви скъпи хотели плащах миналата година и то доста пъти, хахаха. Нищо де... минало е. Мерси за съветите.

# 413
Значи 1 точка = 0,01 лв? Или някой може ли да ми даде друг конкретен пример за нещо, което е платил с Уиз ДСК картата и е получил в акаунта си Х точки? А, и тези точки автоматично след всяка покупка ли се отразяват в акаунта?

# 414
Да, една точка - 1 стотинка. За покупки от Уиз - 2 стотинки.
Няколко дена след покупката точките сами отиват в сметката в ДСК, оттам вие ги прехвърляте в Уиз, когато решите. В ДСК имат валидност 2 години, в Уиз една.

# 415
Аз се навих да я изпробвам тази карта на Уиз. Само дето не съм клиент на ДСК и сигурно ще трябва да платя някаква такса за електронно банкиране или известяване...? Освен тези 48 лв за самата карта. Rolling Eyes
Ако рече човек да се откаже от нея, какво се случва?

# 416
Значи 1 точка = 0,01 лв? Или някой може ли да ми даде друг конкретен пример за нещо, което е платил с Уиз ДСК картата и е получил в акаунта си Х точки? А, и тези точки автоматично след всяка покупка ли се отразяват в акаунта?
Е няма как да се проверява веднага. Точките идват накуп след няколко дни, а дотогава съм направил над 10 плащания и няма как да знам кое къде е и колко е. Всъщност никога не ги гледам и броя, колкото дойде, толкова. Те си знаят там. Оставям ги да се трупат в ДСК Дайрект и после ги мятам към Уиз акаунта. Започва да тече 1 година от момента на прехвърлянето. След това изфирясват Grinning

А по въпроса за превалутирането и този 1%, като се замисля... това не е е много, но пък за сметка на това идват точки от плащането с тази карта.
Да речем последно платих някакъв хотел 300 евро с тази карта. Ако има 1% такса, значи аз съм ощетен с 3 евро. Но пък в същото време ми се води, че съм платил към 600 лв и си получавам точките в акаунта, а тези точки ми служат за безплатни билети после.
Тоест, за да избегна този 1% такса ще взема да плащам с друга карта, но пък от тази друга карта няма да дойдат точки в уиз акаунта. Горе долу е едно и също. Винаги след ходене в чужбина ми се трупат най-много точки в Уиз акаунта. Над 20 безплатни билета съм купувал с точките. Ще пробвам и с друга карта да плащам, това не дава гаранция, че пак няма превалутиране или пък, че няма 1% такса, но със сигурност няма да ми донесе точки в ДСК Дайрект
Да, една точка - 1 стотинка. За покупки от Уиз - 2 стотинки.
Няколко дена след покупката точките сами отиват в сметката в ДСК, оттам вие ги прехвърляте в Уиз, когато решите. В ДСК имат валидност 2 години, в Уиз една.
Те точките винаги са си по 1 стотинка. Но нещо ми се върти, че при покупки от сайта или борда на Уизеър на лев се трупат 4 точки, а при останалите плащания - по 2 точки. Това беше преди 5 години и вече съм забравил, трябва да погледна.

# 417
  • София
Аз се навих да я изпробвам тази карта на Уиз. Само дето не съм клиент на ДСК и сигурно ще трябва да платя някаква такса за електронно банкиране или известяване...? Освен тези 48 лв за самата карта. Rolling Eyes
Ако рече човек да се откаже от нея, какво се случва?
Няма други такси освен годишната и тя се начислява чак в края на първата година. Даже SMS-ите са безплатни (в други банки се плащат). Онлайн банкирането също не се плаща допълнително. Както коментирахме вече, при ползване в рамките на гратисния период няма и лихви. Остава да решиш как ще я погасяваш, защото за тази операция вероятно ще има такса (май при вноска през банкомат няма). И таксата за превалутиране при плащания във валута - 1 лев + 1%. Валидността на картата е 5 години и вероятно има такса ако решиш да я закриеш по-рано, но не знам каква е. Все пак годишната такса се избива от WDC и само при едно пътуване в годината.

# 418
Валидността на картата е 3 години, не 5 години. И това за единия процент не било точно така, преди малко говорих с колцентър на ДСК, обясниха ми подробно. Не се начислява точно 1%, или поне не се води "такса", но има превалутиране, което било от април 2022 г. Тоест наскоро е станало, естествено... тихомълком. И може да се види на сайта на ДСК-Валутна информация-Картов курс-Продава. Тоест https://dskbank.bg/валутна-информация (маркирайте целия линк до буквата Я, защото във форума е активен само до домейна и така не се отваря конкретния линк).
Наистина има разлики, които не са големи.
Например 1 евро по БНБ е 1.95583, а 1 по курс продава на ДСК е 1.979600. Простата сметка показва, че при покупка от 100 евро, си ощетен с 2.37 лева. Което не е много. Но в същото време пък ти се трупат точки по картата.
Важни уточнения:
Това превалутиране важи за абсолютно всички карти на ДСК, не само за тази на Уизеър.

Също така това превалутиране на ДСК важи не само в чужбина, а при всяка онлайн покупка във валута, която е направена и в България.
Ако си платите резервация на хотел докато сте в България, пак ще сте по тези тарифи. То няма как кеш. Освен с карта на друга банка, но и там едва ли е без никакви такси.
Дадох пример с еврото, защото то е фиксирано, но при другите валути се променят цифрите всеки ден, затова следете таблицата от линка по-горе.

Последна редакция: пт, 03 фев 2023, 18:49 от diziler

# 419
Ами, аз сега трябва да изчакам да изтече Уиз клуб членството ми и тогава да поръчам картата ли? Rolling Eyes

Общи условия

Активация на акаунт