Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

СЕДМИ КЛАС, купонЪТпродължава, първи пробни изпити се появяват!

 • 42 223
 • 749
 •   1
Отговори
 • Мнения: 1 798

Полезно:

Важно:

Теми:
ПРИЕМ сайт МОН

Списък на произведенията, които ще се включват в НВО, от 5ти, 6ти и 7ми клас:
Скрит текст:
Пети клас:
 "Хайдути“

Шести клас:
 "Хубава си, моя горо“ (Л. Каравелов)
 „Отечество любезно, как хубаво си ти!“ (Ив. Вазов)
 „Косачи“ (Елин Пелин)
 „Художник“ (В. Ханчев)
 Из „Под игото“ (Ив.Вазов): главата„Представлението”  и  главата „Радини вълнения“
„Братчетата на Гаврош“ (Хр. Смирненски)
 „Серафим“ (Й. Йовков)

Седми клас:
 "Стани, стани, юнак балкански"( Д. Чинтулов)
 "Вятър ечи, балкан стене" ( Д. Чинтулов)
 "На прощаване в 1868 г." (Хр. Ботев)
"Немили-недраги" ( Ив. Вазов) - : І, ІІ, ІІІ, V, X глава, епилог.
"Една българка"( Ив. Вазов)
"Опълченците на Шипка"( Ив. Вазов)
 "Българският език" ( Ив. Вазов)
"До Чикаго и назад" (Ал.Константинов) - (откъсът от „Вие трябва да сте били на Пловдивското изложение и знаете големия павилион?“ до „На г. Айвазияна търговията отиваше твърде зле, според думите му, но той имаше надежда да разпродаде повечко „рядкости“ в последните два месеца, септември и октомври, когато след летния сезон позаможните американци ще посетят изложението.“)
"Бай Ганьо" (Ал.Константинов) -  „Бай Ганьо пътува“
  "Неразделни" ( Пенчо Славейков)
  "Заточеници" ( Пейо Яворов)
 "По жътва"  ( Елин Пелин)
 "По жицата" ( Йордан Йовков)

Сайтът на Дидева

Нашата поща
Скрит текст:
Споделяме, качваме, ползваме полезни материали по всички предмети, любезно предоставена ни от набор 2008.
*@abv.bg - парола се предоставя на лични само на потребители, които са писали редовно в поне три последователни теми.

Последна редакция: пт, 02 дек 2022, 13:59 от BoeL

# 1
 • София
 • Мнения: 3 293
Да се чучна първа.
По физика досега правиха 2 контролни и последно взеха мощност, но учителят отсъства 10 дни и реално са назад.

# 2
 • Мнения: 1 798
Синът ми първия срок има два часа физика и един химия, втория срок ще е обратно. Така че е нормално да има разминавания по училища - някои ще са по-напред сега, но ще наваксат втория срок.

# 3
 • Пловдив
 • Мнения: 862
BoeL,
добро заиграване с пълния член в името на темата  Wink
Наскоро четох едно мнение на проф. Мурдаров за безмислието на пълен и кратък член в българския език.
По физика изобщо не зная до къде са. Както и по химия....както и по МАТ, и по БЕЛ всъщност
JoyJoyJoyКакво правя в темата изобщо?!

# 4
 • София
 • Мнения: 709
Аз, за съжаление търся изпитан преподавател по математика, затова питам за препоръки.
По физика тъкмо завършиха разделя за ел. ток. Правиха междинно контролно и днес второ на целия раздел. Има и една оценка от изпитване. Химия имат по един час само. Там е без оценка.

# 5
 • Мнения: 697
И моята е от тези с по 1 час физика седмично. Последно ми обясняваше някакви задачи за тоците, че решавали. Контролна не са правели до сега, госпожата изпитва всеки час на дъската да решават задачи и да разказват уроци като едно време. Всички вече са минали по тази схема.  За сега казва, че ѝ била интересна физиката, но най-харесва биологията и химията от природните науки. То е и заради учителката най-вероятно.

# 6
 • Б
 • Мнения: 290
По физика почти само задачи решават. За теория не ги питат. Контролните им са само със задачи. За пробния изпит по БЕЛ в неделя на СМГ за тези, които ще се явяват онлайн, знаете ли как ще си пишат тезата и преразказа? Ще се пишат на лист и после ще се сканират и изпращат ли?   

# 7
 • Мнения: 346
Ние имаме по два часа химия и правят доста контролни има четири оценки. Физика имат по един път в седмицата има две оценки.

# 8
 • вече Пловдив
 • Мнения: 1 951
При нас физиката е само 1 час седмично първия срок, вторият ще е 2 часа. При химията е обратно - сега са 2 часа, от втория срок - 1 час.

# 9
 • Мнения: 1 314
BoeL,
добро заиграване с пълния член в името на темата  Wink
Наскоро четох едно мнение на проф. Мурдаров за безмислието на пълен и кратък член в българския език.
По физика изобщо не зная до къде са. Както и по химия....както и по МАТ, и по БЕЛ всъщност
JoyJoyJoyКакво правя в темата изобщо?!
Хаха, не си сама 😁 И аз не зная докъде са. От миналата година спрях да ги една тези работи. Реших, че вече са достатъчно големи. Даже сега питах: 1 час физика и 2 химия имат този срок 😅

# 10
 • Мнения: 6 812
Хайде темата да не е с напрежение.
Един час физика и два химия този срок. Това беше причината да се навие да не се юрне и на олимпиада по физика.
С насътпването на декември девойката реши да си разнообрази живота с коледни самовъзложения. Спретнала си е леко амбциозен адвент календар. Предните две години беше доста обрана. Не знам докъде ще ѝ стигнат силите, но поне ще разнообрази малко и ще смъкне напрежението.   

# 11
 • ВАРНА
 • Мнения: 1 533
BoeL, благодаря за темата!

По въпроса с ПИ - препоръките на учителите на дъщеря ми са да се отиде на 2-3 по всеки предмет през втория срок. От м.март ще стартира. Ще запишем ПИ в МГ и Вектор. ПИ във Вектор мисля да ги планирам за м.май. В мг учителите и по мат, и по бел винаги вървят малко (много) по-назад по материала от останалите училища във Варна. Възможно е на ПИ от по-ранните дати на Вектор да има задачи от все още непреподаден материал и да се обезсмисли явяването. Ще го мисля през коледната ваканция Simple Smile

Днес се наложи детето ми да отиде на школа по БЕЛ с групата, която е от 8ч. Никогаповече. Честно казано не знам как децата ни издържат на това темпо. След цяла седмица ставане в 6ч30, училище, домашни, уроци... Дъщеря ми много хубаво каза на баба си преди време "Пиша домашни 24/7. Много весело тази година."


(рони, Heart При дъщеря ми се оказа леко възпаление, което се овладя с нурофен и мазане с разни гелове. Записала съм час за февруари за единственото светило детски невролог във Варна за обстоен преглед. Оплаква се от време на време и не ми е спокойно. Ако направи криза и се превива от болки като предния път, имам вариант и за по-спеширан преглед, но засега няма да си хабя патроните.)

# 12
 • София
 • Мнения: 9 435
И аз благодаря за новата тема

И в къщи чакаме ваканцията. Въпреки сериозния натиск в училище, моята се държи и не показва признаци на стрес и преумора. Според мен е благодарение на плуването. Тренировките са по 2,5 часа 3-4 дни в седмицата. Признавам, че много се притеснявах как ще съчетава тренировки с учене, но сега виждам, че физическото натоварване всъщност и помага - за няколко часа умът и е ангажиран с нещо различно от уроците, общува с деца извън училище, бори се да постигне цели, различни от 6,00. Истината е, че децата имат нужда да разпускат, по възможност не пред телефона или екрана, поне за малко да са ангажирани с нещо различно от НВО и броене на точки.

Я да питам, правите ли коледни календари? Моят дечко си държи на изненадите, а аз съм изчерпана откъм идеи. За първите дни на декември съм предвидила горещ шоколад, кънки, театър, кино - Аватар 2, книга, украсяване на сладки за базара в училища. Дайте, моля, други предложения.

# 13
 • Мнения: 6 812
Прасунчо, дано да е отшумяло и да няма болки и каквито да било неразположения. (това с обясняването на бабата как точно изглежда ученическият живот в днешно време си го преговаряме редовно).
От години дъщеря ми сама си прави късметчетата. Пикник (насред хола с едно вечно гладно поне 45 килограмово космато е страшен купон), кънки, домашни фотосесии, домашно кино, украсяване, държи да си пише писмо до дядо ѝ Коледа (миналата година си беше просто мило отношение в писмена форма), покана за гостуване, украсяване със светлини,  спане в палатка, правене на подаръци за семейството, семейна разходка, правене на сладки ... На мен любимото късметче ми е "игра в снега".  Ако щем, както щем. Няма невъзможни неща.  
Поне тази година благодарение на Айла подаръкът изненада за Коледа я подсигурих още през октомври.

Последна редакция: сб, 03 дек 2022, 10:19 от рони

# 14
 • София
 • Мнения: 11 525
В мг учителите и по мат, и по бел винаги вървят малко (много) по-назад по материала от останалите училища във Варна.
Радвам се, че възпалението е овладяно и дано скоро всичко изцяло отшуми.
Тази информация за материала назад спрямо останалите ме изненада. В СМГ е точно обратното, обикновено още от предните години са близо един срок напред с материала, като имат и доста домашни лятната ваканция, съответно в седми клас рано свършват с целият материал и имат време да преговарят. За БЕЛ по-скоро си вървят по програмата, но там бяха и на школа каките и не съм се интересувала.

*Elle* имам позната, която дава уроци, но е от Младост, не знам дали поема нови деца и честно казано не съм запозната с работата и. Все пак ако прецениш, може да ти дам нейният телефон и да се чуете.

Я да питам, правите ли коледни календари? Моят дечко си държи на изненадите, а аз съм изчерпана откъм идеи. За първите дни на декември съм предвидила горещ шоколад, кънки, театър, кино - Аватар 2, книга, украсяване на сладки за базара в училища. Дайте, моля, други предложения.
Украсяване на апартамента, слагане на елхата, писане на писмо до Дядо Коледа, вечеря на свещи или на пода. Всякакви дребни неща, които съм купила. За днес бяха подвързии за книги от "Купи подарък от майка на дете с увреждане". От там имам и венци с гномчета и гномчета отделно, еленче, супунчета, медальонче. Купила съм и календар на предизвикателствата  за цялото семейство и тийн такъв. Едно нещо за редене от лидл с мъниста, чорапи с коледни мотиви. Гости с преспиване, на ресторант за Никулден, кино, посещение на Коледен базар, изпращане на подарък за кампанията Плюшено мече, книги, посещение на книжен базар, фотосесия, те да сготвят, гледане на коледни филми, слушане на коледни песни, разходка на кучета от приют, неща за рисуване. Записала съм си и някакъв Планетариум в София посещение. Имам купени и лифт карти за Пампорово, козметика. Общо взето пазя листчетата от предната година, които поставям в едни чекмедженца на адвент календара и решавам от ден за ден, като при липса на идея гледам от минали години листчетата.
Това са част от нещата, които съм взела от  "Купи подарък от майка на дете с увреждане"

Последна редакция: сб, 03 дек 2022, 11:30 от Aila

Общи условия

Активация на акаунт