СЕДМИ КЛАС, купонЪТпродължава, първи пробни изпити се появяват!

• 54 741
  • 749
  •   1
Отговори
# 435
  • Някъде там...
При нас днес цъфнаха срочни по "маловажните" предмети. Щерката получи 5 по ТП и се е осмелила да оспори, след което оценката й е поправена на 6. Липсвали домашни уж, но тя ги предаде във вторник.

Масово този срок им пишат по-ниски оценки, според мен е за да ги "мотивират" да не се отпускат и да са по-сериозни... Защо го правят с лошо, а не с добро, не мога да разбера.

По БЕЛ и МАТ са с по 7-8 оценки. Вероятно и още някоя ще се появи тези дни, винаги им слагат накрая за участие, за домашни и не знам си още за какво. Моята "мъчна" щерка ще е с 5 и по двете, за мой ужас. На всички контролни е с 0,5-2 т под 5,50, обикновено заради собствения си непоправим заплес. Ма не й пукало... Петица по единия предмет за годината се развнява на минус 11 т за бала, две петици - 22 т.

В Регалия вече нямали места за присъствено явяване. СМГ пуснаха тренировъчен по МАТ на 19/02/23 - присъствено и онлайн. Междучасие май още има места...

# 436
  • София

Аз лично нямам никаква никаква идея дали биха били съпоставими изобщо двата типа гимназии…но се чудя кое би й било по-лесно - евентуално да доучва езика в школа или да доучва математика /с школа или уроци/…
Ако някой има опит нека сподели на невежите като мен, защото по математика съм гола вОда.
Езиците ги учи лесно, отдават и се, както се казва - дори не съм я виждала да учи, а държи доста добро ниво… докато с математиката е добре, но с доста повече усърдие от нейна страна и занимания с учител и школа…
Колито повече го мисля и толкова повече се обърквам вече с тия училища 🥺
Аз бих избрала максимално добра гимназия, която детето иска.
Тоест бих се съобразила да учи нещо, което иска, стига и изборът да е прилично училище, а не да иска примерно някъде, където ще и е най-лежерно и затова да го е избрала.
И двата варианта са постижими да се научи навън и мат и език. Ако детето е с афинитет към математиката, бивша съученичка на каките е така, може и само да си поддържа математиката в езикова гимназия и да научи добре нов език там. Ако не, ще трбява през всичките години помощ, а според мен, но може да бъркам, по-лесно ще намерите школа по език, особено ако е английски, отколкото учител по мат за всичките 5 години.
При мен големите са в математическа гимназия, учат си доста добре математиката, като последните две години ще им е профил. Там се притеснявам за едната близначка, която не е добре, как ще се справи, но тя си го избра.
Паралелно с това едната близначка в момента в десети клас е със сертификат официален и по Английски и по Немски В2, като и по двата предмета учи в момента С1. Така че спокойно ще си постигне нужното ниво и по двата езика извън училище. Другата близначка ще се справи със същото по английски, по немски за съжаление може би не, но защото тя няма желание и прекъсна предните години, а не защото е невъзможно.
Малката е около В1 ниво в момента и по двата езика. Още изтръпвам от мисълта и желанието и за френски, но ще видим дали ще се запази до края и какво ще се случи с останалите езици, ако включим и трети. Ако е в езикова гимназия от сега съм решила, че ще се наложи и ще се занимаваме с нея по мат и през следващите години.

# 437
При нас явно залагат, че няма да има грипна ваканция и затова темпото на оформяне на оценки е точно никакво - 2/15, само история и география са отметнати.

# 438
  • Къде ли не
Днес бях при личната лекарка и я подпитвам за грипна нещо не са ли чули. Тя ми каза да не се надяваме на по - дълга ваканция, хахаха! Все пак се надявам да греши.

# 439
Не знам каква грипна ваканция очакват хората в София. Simple Smile
Ние си имаме насрочена родителска среща.
Сега гледах Наредба 11, но нещо се изгубих. Какъв материал трябва да има при едно изпитване? Свободно придобитата обща култура извън училище подлежи ли на оценяване? И на какъв език се преподава по общообразователните предмети?    
Моето е оформено над 50%. Все ѝ тая кога ще решат да ѝ пишат срочните оценки. От следващата седмица влиза в поредния маратон от олимпиади. Добре, че се отказа да ходи на още две. Едната заради смяната на любим учител, а другата - защото в предните две години нещата са голяма кръгла нула. Не по вина на децата. Само две поощрителни шестици си има и само една ѝ беше важна заради бройката.

Последна редакция: чт, 26 яну 2023, 22:22 от рони

# 440
Не знам и аз за грипа какво се чака, има ли някой от 143 ОУ вСофия тук?
Втора седмица са с по два часа, болни учители, по 11-12 деца.

# 441
Надявах се, че съм се разделила с НВО драмите, но на моя добра приятелка щерката е окъсала БЕЛ, по-скоро г-жата пише 6ци на кг и това ги е подвело за знанията на детето..
Та към мамите от Варна - учител по БЕЛ за подготовка за НВО, граматиката е добре, трябва да се упражняват тези и преразкази

# 442
  • Някъде там...
При нас болни има в разумни граници, един учител и две деца. Няма драми.
Дъщеря ми изкара грипа миналата седмица за два дни. Даже на втория отиде и на тренировка да плува. Никой друг не прихвана вкъщи.

Завършила съм ЕГ. За математиката, зависи от учителя, може би. Ние имахме учителка, която дойде от МГ в 9 клас и ни подкара със сборниците Б и В група задачи. Далече сме били от нивото на МГ, но си учехме стабилно. Съученици влязоха висше с изпит по математика впоследствие, ходеха на уроци и ЗИП по математика.

Относно летните почивки, планираме за края на юли. Преди това едната ще е на спортен лагер, после има държавно на морето, така че ще комбинираме. Ние няма на кого да разчитаме да запише децата или да потвърди участие на второ класиране, така че ще гледаме да сме наоколо. Сигурни ли сте, че няма нужда да присъства детето? Вече се бях настроила как ще бием 1000 км път да я вземем от лагера, да я запишем и да я върнем обратно...

Последна редакция: чт, 26 яну 2023, 23:19 от Жабче

# 443
Аз завърших СПГЕ, големия също сега го завършва. Разликата за 20 г. е космическа. Нивото е паднало до немай къде, а дистанционното ги съсипа.

# 444
  • София
Здравейте, момичета. Днес разбрах, че учителката по математика на моя седмокласник щяла да им пише оценката от матурата като годишна в Школо. Има ли другаде такава практика?
Синът ми едва се оправя с математиката, въпреки частните уроци и моята помощ. Това вече ми се стува твърде крайно.

# 445
Здравейте, момичета. Днес разбрах, че учителката по математика на моя седмокласник щяла да им пише оценката от матурата като годишна в Школо. Има ли другаде такава практика?
Синът ми едва се оправя с математиката, въпреки частните уроци и моята помощ. Това вече ми се стува твърде крайно.
ХодИ и кажи да се гръмне!
Според мен ги плаши. Хич не разбирам тази практика със стреса за мотивация.
НВО е един ден, един тест - тази госпожа останалата част от срока ще спи ли ?
И по коя таблица ще превръща точките в оценка?
Аз бих и се обадила още преди да е почнал вторият срок за да я осъзная.

# 446
  • София
Ами не ги плаши. Яко правят тестове всяка седмица по 20 мин, с цел явно да ги подготви за самото НВО. Днес след часовете ще правят пробна матура и ще им впише оценката като първа за втория срок.
Яко ги е погнала.
И другите родители потвърдиха това нейно изказване, че матурата ще се впише като годишна.
По коя скала не знам, сугурно по тази по която годишната се првръща в точки за бала.
Аз съм в шок вече и обмислям да го преместя в друго училище втория срок. Математиката хич не му е сила и това го дозабива тотално.
Пък и не знам дори законно ли е. Дори и най-големия отличник може да се паникьоса, да е болен и да се издъни. Не  е честно според мен.

# 447
  • София
Простете за нахълтването, осмокласна мама съм, но ви хвърлям едно око заради племенника. Пък и да не губят тренинг за номер 2 😉.
Оценките от НВО се пишат в дипломата и в Школо, но за това си има отделна графа. Може би това е имала предвид госпожата? Иначе колкото и да ги плащат, навсякъде дават шанс на децата да повишат оценките си. Не само по математика и български, а въобще по всички предмети.

# 448
Ами не ги плаши. Яко правят тестове всяка седмица по 20 мин, с цел явно да ги подготви за самото НВО. Днес след часовете ще правят пробна матура и ще им впише оценката като първа за втория срок.
Яко ги е погнала.
И другите родители потвърдиха това нейно изказване, че матурата ще се впише като годишна.
По коя скала не знам, сугурно по тази по която годишната се првръща в точки за бала.
Аз съм в шок вече и обмислям да го преместя в друго училище втория срок. Математиката хич не му е сила и това го дозабива тотално.
Пък и не знам дори законно ли е. Дори и най-големия отличник може да се паникьоса, да е болен и да се издъни. Не  е честно според мен.
Лошо няма да правят тестове. И нашите правят всяка седмица. И  тестовете се оценяват с оценки не с точки.
Идеално е, че правят пробни като за матура. Нищо лощо няма в това.

Няма как матурата да се впише като годишна.

Но до тук не виждам от къде идва шока ти?

# 449
Наредба 11 за оценяване на резултатите на учениците
Чл. 9. (1) Оценката съдържа качествен и количествен показател. Оценките, които може да се поставят, са: отличен (6), много добър (5), добър (4), среден (3), слаб (2).
--------------------------------
(5) Оценките от националното външно оценяване в края на VІІ и в края на Х клас се изразяват само с количествени показатели - в брой точки, без да се приравняват към оценките по ал. 1.

Повече за формирането на срочна и годишна оценка можете да прочетете в наредбата.
И една снимка с отговор от РУО - Пловдив в същата връзка. Мисля, че съм я сваляла от форума.
Скрит текст:
Винаги може да се отправи официално запитване към РУО в конкретната област, за да се получи и официален отговор.

Общи условия

Активация на акаунт