Раждане в УМБАЛ „Св. Георги“ (ВМИ) - Пловдив - 4

• 25 842
  • 362
  •   1
Отговори
# 345
  • Пловдив
Аз не избрах екип, платих си само предродилна и стая. Получих човешко отношение.
Не знам колко е удачен изборът на екип. Първото дете го родих 24 часа, след изтичане на водите, нямах грам контракции. Започнаха на следващия ден към 22ч., родих го след полунощ /в тази ситуация не знам кой екип ще стои толкова часове и ще е адекватен/.
Второто го родих за няколко минути. Изтекоха ми водите, баня, багаж придвижване, преди полунощ ме приеха, след полунощ вече държах детето си.

# 346
Според мен не. Сега ще кажа и довода си, ако нямате познат лекар там, при който държите да родите. Естественото раждане не е планирано, то просто се случва. Може да протече цял ден, а може и докато съберат екипа да сте родила. Предполагам и затова се плаща непосредствено преди раждане.
Здравейте! Според вас има ли смисъл да се плаща за избор на екип, ако искам да раждам естествено?

# 347
В предродилна зала разполагат ли с йога топка? При кой лекар/екип се паднахте и ако раждането върви добре, биха ли уважили молбата да не се влива окситоцин или това е задължителна практика в отделението? Също така епизиотимията честа практика ли е? При вас наложи ли се?

Първо раждане ще ми е, така че предполагам ще продължи по-дълго. Кога е добре да отида в болницата? Мога ли например да изчакам, ако не са ми изтекли водите, но имам регулярни контракции на всеки 5 минути с продължителност по 1 минута?

Дежурният екип от колко лекари/акушерки се състои и съответно колко присъстваха на раждането ви? Лекарят непрекъснато ли беше до вас? Извършва ли се и процедурата "туширане"? На колко време се проверява за разкритие и много ли беше болезнено?

В момента бременността ми се следи от д-р Ямаков, като съм чела хубави отзиви и за д-р Порязов и д-р Котева. Въпросът е кой от тях би се заел с нормално раждане с оглед на заетостта им? От тази гледна точка се колебая дали да избера лекар/екип за раждането ми или просто който се падне на смяна.

Много благодаря за изчерпателните отговори и се извинявам, ако въпросите са прекалено много. Хубав уикенд!

# 348
Ще се опитам да отговоря, вече не си спомням, но май описах раждането си но не помня на ЛС или тук. Проследяващ ми беше доктор Владов в МЦ Ямакови. Преди да започне да ме следи бях решила да раждам във ВМИ, моят гинеколог ми го препоръча. За съжаление на мен ми изтекоха водите без разкритие и контракции, точно когато той беше в отпуск. Бяхме минали вариантите “какво се прави ако..” Директно се качвате в АГ отделението с направлението за хоспитализация и багажа. Моето раждане продължи 13 часа. Екип на смяна беше д-р Керезиев и д-р Гъркова, за съжаление не разбрах името на акушерката. Всички бяха много мили, любезни, проверяваха и ме следяха. Съвета от моя проследяващ беше да се доверя напълно на преценката на лекаря, при който се падна. Окситоцина не е въпрос на избор, на мен ми включиха след като след 11час бебето не слизаше надолу и започнаха да падат тоновете. Епизиотомията също, тя ви е в плюс, за да нямате тежки разкъсвания. Естественото раждане се насърчава, поне при лекарите, при които аз бях, такова беше и моето желание, но ако по тяхна преценка се беше наложило секцио, щяха да ми направят.

В предродилна зала разполагат ли с йога топка? При кой лекар/екип се паднахте и ако раждането върви добре, биха ли уважили молбата да не се влива окситоцин или това е задължителна практика в отделението? Също така епизиотимията честа практика ли е? При вас наложи ли се?

Първо раждане ще ми е, така че предполагам ще продължи по-дълго. Кога е добре да отида в болницата? Мога ли например да изчакам, ако не са ми изтекли водите, но имам регулярни контракции на всеки 5 минути с продължителност по 1 минута?

Дежурният екип от колко лекари/акушерки се състои и съответно колко присъстваха на раждането ви? Лекарят непрекъснато ли беше до вас? Извършва ли се и процедурата "туширане"? На колко време се проверява за разкритие и много ли беше болезнено?

В момента бременността ми се следи от д-р Ямаков, като съм чела хубави отзиви и за д-р Порязов и д-р Котева. Въпросът е кой от тях би се заел с нормално раждане с оглед на заетостта им? От тази гледна точка се колебая дали да избера лекар/екип за раждането ми или просто който се падне на смяна.

Много благодаря за изчерпателните отговори и се извинявам, ако въпросите са прекалено много. Хубав уикенд!

# 349
  • Пловдив
Изобщо не съм обърнала внимание дали в предродилна има топка, зяпахме тв с таткото и си говорихме. Екипът беше от д-р Котева и акушерка /не ѝ разбрах името/. При първото раждане в друга болница никой не уважи желанието ми да не ми поставят окситоцин - но тогава това беше най-малкия проблем, този път не съм и питала, но явно са ми поставили системата в точния момент, защото просто всичко ми се струваше по-поносимо, а и като второ раждане вече освен психическа имах и физическа подготовка така да се каже. Никой не е споменавал при мен за епизиотомия, при първото раждане имах единствено разкъсана шийка и вътрешни шевове, при второто нищо разкъсано нямах.
И при двете раждания родих след около 2 часа от първите контракции. Както споменах при първото бях доста време без  води и контракции...по-очудени тогава лекарите бяха, че тоновете на детето са топ. И при двата случаи, след изтичане на водите си правих душ вкъщи, приготвях багаж и тогава тръгвах към болницата /живея на 10км от Пловдив/. И в Пловдив да си бях от майка до болницата пак са горе-долу 10км., контракция с продължителност 1 минута според мен не съм имала.
Екипът не е бил постоянно при мен, дори по тяхно предположение при последната проверка трябваше да се видим след 2 часа - таткото отиде да ги викне след 15 мин, 5 минути по-късно вече бях родила. При първото раждане проверката на разкритието беше неприятна, стягах се, но беше кратко. При второто дори нямам спомен за нея.
По време на първата ми бременност, темата във форума за естествено раждане беше моята пътеводна светлина, много полезна информация и истории бяха за мен. Отидох да раждам супер спокойна, нахъсана, психически бях супер подготвена, единствено стисках документа от офталмолога в ръка и го размятах, че като ме видяха с очила няколко човека споменаха секцио из коридорите.

# 350
И аз смятам да се информирам надълго и нашироко и да се подготвя психически.

Много благодаря и на двете за изчерпателните отговори!

# 351
Здравейте! Предстои ми раждане и съм се насочила към Св. Георги, заради неонатологията. Бихте ли споделили отзиви за др. Влахова? Има ли мами, които са се следили при нея и съответно, които са раждали нормално при нея? Изчаква ли докрай за нормално раждане? Избор на акушерка задължителен ли е или това е нова практика? Бихте ли споделили как става заплащането, защото в сайта пише едно, но реално какво ще се заплати самият лекар ли го преценява? Благодаря ви!

# 352
Здравейте, бихте ли споделили тези мами, които са раждали наскоро, какво наистина ви трябваше като багаж? Благодаря ❤️

# 353
1. Нощница за кърмене поне 3 бр или пижама каквото сте си решили, защото е нещо, което се цапа доста след нормално раждане
2. Чехли за банята/стаята/
3. Хавлия, кърпа за ръце, халат
4. Козметика
5. Еднократни подложки за леглото
6. Термометър за вас и друг за бебето
7. Следродилни превръзки /вземети си повечко/
8. Еднократно бельо /въпреки че аз лично не бях очарована/
9. Вода задължително, шоколад, нещо дребно пакетирано
10. Може да носите и помпа за цедене за всеки случай
За бебето- дрешки, памперси, козметика, ако носите шишета, вземете си измивен продукт за тях, заедно с гъбичка, биба ако мислите да давате още от началото.

Здравейте, бихте ли споделили тези мами, които са раждали наскоро, какво наистина ви трябваше като багаж? Благодаря ❤

# 354
Здравейте! Предстои ми раждане и съм се насочила към Св. Георги, заради неонатологията. Бихте ли споделили отзиви за др. Влахова? Има ли мами, които са се следили при нея и съответно, които са раждали нормално при нея? Изчаква ли докрай за нормално раждане? Избор на акушерка задължителен ли е или това е нова практика? Бихте ли споделили как става заплащането, защото в сайта пише едно, но реално какво ще се заплати самият лекар ли го преценява? Благодаря ви!

Аз родих при др Влахова, но с планирано секцио и избор на екип, който струва 1000лв. Настоя да ги платим в кеш, а когато поисках фактура за застраховател, тя отказа и отговори, че няма как да ми бъде издадена. Отделно усетих натиск за избор на акушерка и заявих такава, защото бях стресната, че няма да ми бъде обърнато нужното внимание и няма да съм достатъчно обезболена. Като изборът е само един- Мариана. Честно казано беше изцяло ненужно и не получих някакво специално отношение или грижи.

В крайна сметка раждането, избор на екип и акушерка и престоя в супер вип стая излезна около 2300 лв, които само за нощувките получихме документ. Останалите бяха кеш на ръка дадени…

# 355
Благодаря за информацията! Аз също се чудя дали да раждам там, но не съм наясно при кого все още.  Но имах друг въпрос, допускат ли придружител през цялото време на престоя т.е. предлагат ли такава услуга?

Аз родих при др Влахова, но с планирано секцио и избор на екип, който струва 1000лв. Настоя да ги платим в кеш, а когато поисках фактура за застраховател, тя отказа и отговори, че няма как да ми бъде издадена. Отделно усетих натиск за избор на акушерка и заявих такава, защото бях стресната, че няма да ми бъде обърнато нужното внимание и няма да съм достатъчно обезболена. Като изборът е само един- Мариана. Честно казано беше изцяло ненужно и не получих някакво специално отношение или грижи.

В крайна сметка раждането, избор на екип и акушерка и престоя в супер вип стая излезна около 2300 лв, които само за нощувките получихме документ. Останалите бяха кеш на ръка дадени…

# 356

Много благодаря за отговора. Според мен е доста нечестна тази практика, защото болницата не е частна и ако искаш избор на екип съм съгласна да се платят 900лв повече, както е по ценоразпис в сайта им. На мен дори ми беше казана още по-висока сума за раждането + 800лв. за избор на акушерка. Отделно трябва да се заплати и престоят в болницата и като сложа чертата в частна болница ще излезне по-евтино отколкото в хирургиите. Да не говорим, че може да нямаме такава финансова възможност и затова да сме се насочили към държавна болница…
Ще го обмисля дали ще избера екип или направо при който се падна ще родя или ще се насоча към друг израждащ лекар.

Доколкото за придружител лично аз не съм запозната, но следя заедно с вас☺

# 357
Аз се замислих за придружител от гледна точка на това, че е държавна институция  и нямам особени очаквания за специална грижа към мен или бебето. Но 800лв за акушерка, просто така, ме кара да се замисля. Тогава наистина частната е по-добър вариант, даже по-евтино излиза.

# 358

Много благодаря за отговора. Според мен е доста нечестна тази практика, защото болницата не е частна и ако искаш избор на екип съм съгласна да се платят 900лв повече, както е по ценоразпис в сайта им. На мен дори ми беше казана още по-висока сума за раждането + 800лв. за избор на акушерка. Отделно трябва да се заплати и престоят в болницата и като сложа чертата в частна болница ще излезне по-евтино отколкото в хирургиите. Да не говорим, че може да нямаме такава финансова възможност и затова да сме се насочили към държавна болница…
Ще го обмисля дали ще избера екип или направо при който се падна ще родя или ще се насоча към друг израждащ лекар.

Доколкото за придружител лично аз не съм запозната, но следя заедно с вас☺

Какво точно прави тази въпросна акушерка по-специално за родилката ? Защото избор на лекар или екип, ок. Но акушерка, преди месеци в същата тема беше писано за тази нова услуга и отново д-р.Влахова. Доколкото знам повечето си имат устна уговорка с родилките и така или иначе ги планират за дни,в които са дежурни. Това е държавна болница с екип на смяна, не знам какво толкова има да се избира.

# 359
  • Пловдив
То реално акушерката е най-важна по време на раждането - тя насочва родилката кога, как да диша, успокоява я и т.н. /при естествено раждане/, просто тук цялата система ги неглижира. И на двете ми раждания бяха страхотни акушерките, не съм заплащала за тях.
Още миналата година споделих тук, че сумата за нещата, които аз желаех минават като дарение. Лично аз нямам против, вижда се, че в отделението се правят подобрения и става все по-добро и предпочитано от родилки, значи парите отиват по предназначение.

Общи условия

Активация на акаунт