В момента чета ... 81

• 40 727
  • 738
  •   1
Отговори
# 105
Да и аз съм го срещала в различни книги.
Преди 2г моето дете така се изразяваше "хайде да отидем о хола " примерно 😄 аз все го поправях, незнам къде го е чул. Като започнах да го срещам в книгите ми стана интересно, не си спомням по Български език да са ни учили , явно в миналото е било често срещано и се е запазило и не е грешно.

# 106
Може би е така . В няколко книги го срещам това .

# 107
Дано наистина да е някаква грешка. Ако е съзнателно от преводача, на мен би ми направило лошо впечатление, тъй като няма място в книга, която не е българска и няма някакви преплетени фолклорни мотиви, за селото и т.н., в такъв контекст би било ок.

Последна редакция: пт, 09 дек 2022, 16:48 от Анонимен

# 108
  • Галифрей
Обикалях панаира на книга. Нямаше кой знае какво, ама хората се бутеха и грабеха като луди. Има много книги  които вече съм чела, много детски книжки. Книги които не искам да ги чета въобще, ще ми повлият на психиката и после няма да мога спя с месеци.
Коледни книги. Едни които имам.
Накрая си купих от бълграски автори  подарък за коледа, забавни са.  Не съм ги чела, ще си го отворя на празниците.

# 109
Минавам само да споделя, че разказът Коледното празненство на Рекс Страут, според мен е изключително посредствен. 75 страници за този сюжет! Дори едно единствено нещо не успя да ми хареса - нито героите, нито отношенията между тях, нито начина по който е описано престъплението или по който се разкрива извършителят.
Толкова е аматьорски, все едно е писан в кръжок за начинаещи писатели. Fearful

# 110
Съвсем неколедно започвам да чета “Черните лилии” на Бюси, но на френски. А книгата очаквам да получа и преведена, за да мога да я дам и на роднини, които не четат на този език.
Живерни, Моне и градините на Моне, мистерии около едно убийство ми се сториха достатъчно интригуващи, за да дам втори шанс на Бюси, защото “Нищо не може да те заличи” не харесах.

Последна редакция: пт, 09 дек 2022, 23:50 от fenyx

# 111
Благодаря на момичетата, които ме посъветваха да не се отказвам от  "Тайните убежища". Без тях щях да съм я зарязала Grinning Хареса ми и все пак 4 звездчики заради първите стотина страници и смотания на моменти превод.
Замислих се
Скрит текст:
до колко съзнателно променяме/фалшифицираме/ спомени, сънища, че и самата реалност в представите си, за да се защитим/или продължим и дали това е проблем.....
И че вероятно се разминаваме по улицата с хора за чиито "реалности" си нямаме и идея

Замисли ме книгата, а лабиринтите на човешката душа са да не надзърта човек, че току виж пропаднал

Последна редакция: сб, 10 дек 2022, 15:26 от Al Georgieva

# 112
  • Mostly in my mind
Точно така. За да се защитим. Аз го приемам като един вид защитна реакция на мозъка.

# 113
Много бих се радвала, ако преведат (надявам се добре) и издадат последния роман на Жером Лубри - “Les Sœurs de Montmorts” (“Сестрите от Планината на мъртвите”, така бих превела заглавието), на мен много ми хареса, също с изненадващ, макар и този път малко захаросан финал (но така пък оставя накрая не толкова опустошително чувство в читателя). А който има възможност да чете на френски език- препоръчвам му я, за мен е по-добра от “Тайните убежища”.

# 114
"Загадката Оливър" Лиз Нюджънт
Да си призная от първите 50стр. не бях очарована но след това нещата започнаха да придобиват смисъл. Книгата започва с края на историята. Постепенно ни се разкриват спомени от живота на Оливър разказани от негови приятели, жени и от него самия, което най-много ми хареса. Събуди в мен различни емоции от съжаление до презрение. Определено оригинален сюжет и добре поднесен на читателите чете се бързо и заинтригува с всяка следваща страница, до колкото разбрах този роман е първият на писателката и ще са ми любопитни следващите ,когато стигна до тях😄.

# 115
  • Чукарландия
С удоволствие изчетох "Смъртта отива на оглед". Приятен криминален трилър (от мен 5*), едно свежо сорбе за изчистване на небцето, подготовка за следващото "основно ястие", а именно "Хартиеният дворец". Бързах да я започна, да мога да я прочета тези дни. Дали ще влезе в моите пет най-добри книги за 2022? Тепърва ми предстои да разбера! 🤗

# 116
  • Sofia
"Безкрайният път към дома" на Макълоу е една доста, доста повърхностна книга. Не си струва изобщо. А като си спомня как четях "Птиците умирах сами" в захлас....Нищо общо с нея обаче.

Ще я помъча и прочета, така да се каже, по диагонал пък после дано хвана нещо ново. Утре ще намина и до панаира, направо от сега ме боли като знам колко пари ще похарча там, обаче няма как, това е задължително Simple Smile

# 117
  • София
Снощи дочетох Дневникът на Ноел. Приятна, лека книга без кой знае какъв оригинален сюжет. Дадох ѝ 3/5.

Мислех да изкарам целия декември на такъв тип книги, но онзи ден пристигна Мастиленочерно сърце на Р.Галбрейт и нямах търпение да я започна. Със завидните си 1000 страници ще откарам доста време на нея, но поредицата за Страйк ми е любима и се потапям в нея. Simple Smile

# 118
  • София
Преполових Тайната на Димана и ако не  бях подплатила книгата с толкова очаквания предвид многото положителни отзиви, съм сигурна, че щеше да ми хареса много. Просто ако бях почнала да я чета сама по себе си. Обаче подсъзнателно вдигнах летвата много високо и не я стигна. Не че книгата е лоша, или нещо такова, просто отново очакванията ми я подтиснаха 🙃. Най-хубавото обаче е, че нямам идея как ще завърши, което си е плюс.

Бих препоръчала на тези от вас, които са харесали Димана, Корабът и Малтица да прочетат Калуня-Каля и Нестинарка. Това са двете ми летви, които все още не са прескочени по темата. Относно една от засегнатите теми в Димана за самодивите, също може би ще ви се стори интересна Откраднато, Обречено, Опазено. Там си е основна линия, диалозите са малко бутафорни, и като цяло обстановката е странна, но много любопитно е разказана историята за самодиви, самовили и т.н.

Сега си давам сметка защо толкова ми хареса Глад. Мъжът ми беше заспал и изгасил лампата и трябваше да започна нещо на Киндъла, което вече имах свалено. Така я започнах, без да помня и да знам защо съм я свалила. Никакви очаквания. И книгата ми се стори перфектна във всяко отношение.

# 119
Четох малко от “Черните лилии” и в превод, все пак ще се опитам да устоя на изкушението мързеливо да продължа така и да се върна към оригинала.
Преди това прочетохме с децата първата глава на адаптираната “Около света за 80 дни”, засега се хареса и се надявам да им задържа вниманието и нататък.
Книжката “Роди се младенец” е като цяло с кратък текст, разказващ историята за раждането на Христос, намирам я доста добър вариант за подарък на деца, защото има повече илюстрации.

Общи условия

Активация на акаунт