Скандинавска литература - тема №2

• 3 831
  • 69
  •   1
Отговори
  • в сърцето на един мъж...
Добре дошли в темата за скандинавска литература. Част от известните и преведени автори на българският пазар:

Томас Енгер, Норвегия
Скрит текст:
Сравняват го със Стиг Ларшон

Дебютът му с международно успешния трилър "Мнима смърт" (изд. "Персей") го изстрелва сред най-четените автори в жанра.
Роден е в Осло, Норвегия, на 21 ноември 1973 г. Майка му е физиотерапевт, а баща му е учител. Работил е като журналист, но загърбва успешната си кариера заради литературата. Още първият му роман „Мнима смърт“ го превръща в международна сензация (превод на 23 езика, бестселър в 15 страни). Медии и критици от различни страни настояват едно: да запомним името на автора – Томас Енгер. Не са случайни и сравненията, които правят, със Стиг Ларшон и неговия „Миленуим“. Но Томас Енгер създава нещо ново, въвеждайки в криминалния жанр стила на телевизионните сериали. Така се ражда най-епичната и амбициозна криминална поредица, създавана в момента. Тя обхваща пет книги: "Мнима смърт", "Фантомна болка", "Жажда за кръв", "Герб" и "Смъртно ранен". Главен герой в книгите е журналистът Хенинг Юл, отличен криминален репортер с по-добър нюх от полицията. Но той е преживял дълбока травма - в апартамента му една нощ избухва необясним пожар, при който умира шестгодишният му син Юнас.

Курт Ауст, роден в Дания, живее в Норвегия
Скрит текст:
Конспирации с герой Исак Нютон

Курт Ауст е един от най-добрите скандинавски автори в жанра на конспиративния трилър с исторически загадки. Сравняват книгите му с тези на Том Егеланд и Дан Браун.
Роден е на 6 декември 1955 г. в Дания, но от 1982 г. живее в Норвегия. През 1999 г. излиза първият му криминално-исторически роман "Денят на гнева". Той поставя началото на поредица книги (досега шест) с двама общи герои (датски професор и неговия спътник норвежец), напомнящи Шерлок Холмс и д-р Уотсън. Те разследват и разкриват престъпления в началото на XVIII век.
На международен успех се радват двата му романа "Невидимото братство" и "Алхимия на отмъщението", които са издадени и на български от "Персей". Те разкриват мистерията около скритата страна на Исак Нютон, който е не само най-гениалният учен, но и най-гениалният алхимик и окултист. Опирайки се на реални факти, потулени и кодирани от самия учен в продължение на векове, Ауст заплита експлозивни сюжети. Реален факт, а не художествена измислица, е, че вече е открит мистериозният код, използван от Нютон, за да скрие откритията си в областта на непозволените науки.

Йохан Теорин, Швеция
Скрит текст:
Семейството му живее от векове на остров в Балтийско море

Йохан Теорин е награждаван шведски автор на криминални романи. Неговите книги са посветени на остров Йоланд в Балтийско море, където семейството на майка му живее от векове. Теорин съчетава типичното криминале с елементи от фолклора на Йоланд. „Обичам да смесвам много съставки в една история”, споделя писателят, който няма нищо против да нарича романите си криминалета. Неговата първа книга „Ехото на мъртвите” излезе през 2007 и беше избрана за най-добрата мистерия на годината в Швеция. Романът е преведен на 25 езика и през 2013 г. по него беше направен шведски филм. Втората книга на Теорин „Най-тъмната стая” пък взе наградата за най-добро криминале през 2008 г.

Юси Адлер-Улсен, Дания
Скрит текст:
Носител на наградата "Бари" за криминален роман

През 2012 г. наградата "Бари" за най-добър криминален роман на годината, издаден в САЩ и Канада, получи "Жената в капан" (на български издава "Емас") на неизвестния на американския книжен пазар Юси Адлер-Улсен.
Житейският път на датчанина силно напомня на друг един световноизвестен скандинавски автор - норвежеца Ю Несбьо. Роден в семейството на виден сексолог и психиатър, Юси дълго търси своето поприще. Следва осем години - медицина, социология, политология, киноизкуство. Свири на китара в няколко датски рок групи, композира песни, работи като редактор и стига до директор на издателство, след което основава свое собствено, работи като мениджър в различни компании, занимава се с енергийна ефективност и недвижими имоти. И така до 1995 г., когато сяда да напише първия си криминален роман. Което прави и до днес.

Йон Айвиде Линдквист

Скрит текст:
става известен още с първия си роман "Покани ме да вляза". Книга, която е препоръчително да четете на светло. Историята е толкова зловеща, че вледенява кръвта въпреки високите температури навън.
И не е класически трилър, макар че притежава много от характеристиките на жанра.

Камила Лекберг
Скрит текст:
снежната кралица на криминалния роман. Наричат я "шведската Агата Кристи" и отдавна се е наложила като една от най-интересните дами в света на криминалния роман. Превеждана и обичана по цял свят, Лекберг има сериозен брой почитатели и у нас.

Лейф Г. В. Першон
Скрит текст:
любимец не само на читателите, но и на литературните критици, а освен писател е и най-известният криминолог на Швеция. Така че брилянтното му (макар и доста клонящо към сатира) чувство за хумор се съчетава със задълбочено познаване на нещата, за които пише.

Ирса Сигурдардотир
Скрит текст:
наричана „кралицата на криминалния роман на Исландия“. Писателският ѝ път започва с детски книги, а след тях тя бързо се налага като изключително успешен автор на трилъри и хоръри. Романите ѝ са преведени на 35 езика и продадени в 3 милиона екземпляра, а българските читатели я познават с увлекателната поредица за комисар Хюлдар и детската психоложка Фрея (изд. „Емас“).

Самюел Бьорк
Скрит текст:
псевдоним на норвежкия писател, драматург и музикант Фруде Сандер Йойен. Първият роман на Бьорк „Пътувам сама“ завладява читателите по цял свят и става №1 в бестселър класацията на Spiegel.
Йойен пише първата си пиеса едва на двадесет и една години, а след това написва и два романа – Pepsi Love (2001) и Speed ​​for Breakfast (2009). Издал е шест албума, написал е пет пиеси, негови произведения на изкуството са излагани в различни галерии и на всичкото отгоре е работил по преводи на Шекспир.
Самюел Бьорк е сравняван с писатели като Стиг Ларшон и Ю Несбьо и се е доказал в криминалния жанр.

Андерш де ла Моте
Скрит текст:
Андерш де ла Моте е роден на 19.06.1971 г. в Билесхолм, Швеция. След като завършва гимназия, се мести в Стокхолм, където преминава обучение по криминално право и превенция в Шведската полицейска академия. Работи като полицай между 1996 г. и 2001 г. Публикува своя първи роман „Играта“ през 2010 г., след което се превръща в един от най-обичаните криминални автори в Швеция.

Ане Холт
Скрит текст:
Ане Холт е родена на 16 ноември 1958 г. в Ларвик, Норвегия. През 1986 г. завършва право в Университета в Берген. Тя е журналист, адвокат, политик, радиоводещ, автор на криминални романи.
След дипломирането си до 1988 г. работи в Норвежката радио-телевизионна корпорация (NRK), в полицията в Осло, а след това отново в NRK като журналист.
През 1993 г. е публикуван първият ѝ криминален роман „Сляпа богиня“ от поредицата „Хане Уилхелмсен“. Книгата става бестселър и я прави известна.
През 2001 г. е издаден първият ѝ трилър „Всичко мое“ от криминалната поредица „Случаите на инспектор Стубьо“.
През 2015 г. романът „Група 25“ от поредицата е екранизиран в телевизионния сериал „Modus“ с участието на Мелинда Кинаман и Хенрик Норлен.

Евен Холт
Скрит текст:
Евен Холт е роден през 1963 г. в Тромсьо, Норвегия. Той е норвежки лекар и писател на трилъри заедно със сестра си, писателката Ане Холт.
През 1999 г. получава докторска степен по медицина от Университетската болница в Осло. Начало на писателската си кариера поставя през 2010 г. с романа „Мъждене“.

Ким Фебер и Йени Педерсен
Скрит текст:
Семейната двойка Ким Фабер (р. 1955 г.) и Яни Педерсен (р. 1968 г.) издават своя първи роман "Свирепа зима" през 2019 г. Ким е дългогодишен журналист в най-големия датски вестник „Политикен“, където отразява политическите и културните новини, а Йени – криминална и съдебна репортерка и водеща на новините в телевизионния канал „ТВ 2“. През 2019 година романът „Свирепа зима“ е номиниран за Наградата за дебют на BogForum – най-голямото книжно изложение в Дания. През 2020 година „Свирепа зима“ е отличен с Наградата за дебют на Датската криминална академия.

Лине Холм и Стине Болтер
Скрит текст:
Лине Холм (р. 1975) е опитна журналистка, която работи за вестник Berlingske в продължение на над 20 години. Две години поред е номинирана за престижната награда „Кавлинг“, последно през 2012 г. за „Обирът“ – историята на най-големия обир в историята на Дания.
Стине Болтер (р. 1976) е журналист, автор, телевизионен и радио водещ. Написала е над 13 книги, след като през 2009 г. излиза първият неин роман.
Двете започват съвместна работа през 2019 г. и завършват първата чернова на „Сърце в лед" в началото на 2020-та година.

Оса Ларшон
Скрит текст:
Оса Ларшон е една от най-обичаните скандинавски писателки, чието творчество е преведено на над двадесет езика. „Слънчева буря“, първият ѝ криминален роман, е публикуван през 2003 г., и обявен за най-добър дебют от Шведската академия. В списъка е за международната награда „Дънкан Лоури“.
Оса Ларшон е написала шест книги в поредицата си с участието на Ребека Мартинсон. „Вторият смъртоносен грях“ е номинирана за наградата „Стъклен ключ“ през 2013 г.
Ларшон е отгледана в Кируна, най-северният град на Швеция, разположен на 145 километра над Северния полярен кръг. Подобно на героинята на романите си, Ларшон работи като данъчен адвокат, преди да се насочи към писането.

Хокан Несер
Скрит текст:
Хокан Несер е роден в имението „Елвеста“ в покрайнините на градчето Кумла, Швеция през 1950 г., но по-голямата част от живота си прекарва в Упсала. Изучава социология, английски, история на литературата и философия. Работи като гимназиален учител преди да се отдаде изцяло на литературната си кариера.
Хокан Несер е на 40, когато започват да издават книгите му. Първата му публикувана творба е любовен роман, който излиза през 1988 г. Пет години по-късно Несер осъществява истинския си литературен пробив с криминалния роман „Едрата мрежа“. За него през 1993 г. писателят е отличен с Наградата за дебют на Шведската академия за криминална литература. Романът слага началото на десеттомната поредица за инспектор Ван Ветерен, която се развива в измисления град Мардам. Последният роман от поредицата излиза през 2003 г. Книгите са публикувани в 30 държави и са продадени в над десет милиона екземпляра.
Редом с Хенинг Манкел, Хокан Несер е сред най-знаковите съвременни криминални автори в Швеция. Неговият юношески роман „Ким Новак не е плувала в Генисаретското езеро“ е включен в литературната програма на шведските училища и голяма част от произведенията му са екранизирани.
Хокан Несер е трикратен носител на Наградата за най-добър шведски роман на годината, Стъклен ключ за най-добър скандинавски криминален роман, Наградата на Датската академия за криминален роман, Наградата на Шведското радио за най-добър разказ, Наградата на Сдружението на шведските издатели в категорията „криминале“ за „Човек без куче“. През 2007 г. „Една съвсем различна история“ е обявен за най-добър криминален роман в Швеция.

Ю Несбьо
Скрит текст:
Ю Несбьо е роден на 29 март 1960 г. в Осло, Норвегия. Баща му е ръководител на транспортно дружество, а майка му е библиотекарка. Несбьо е един от най-продаваните криминални писатели в света, като „Леопардът“, „Фантомът“, „Полицията“, „Синът“ и „Жаждата“ оглавяват класациите на бестселърите на „Съндей Таймс“. Книгите му се издават на над 50 езика.
Несбьо напуска училище, за да стане футболист в първия мъжки отбор по футбол на Молде. Впоследствие печели Купата на Норвегия и бива обявен за най-добър играч. Мечтата му да играе професионално е разбита, когато на 18-годишна възраст разкъсва връзки в коляното. След три години военна служба посещава бизнес училище и сформира групата Di derre (Те там). Тя оглавява класациите в Норвегия, но Несбьо продължава да работи като финансов анализатор. Когато издател му поръчва да напише мемоари за живота на пътя с групата си, той вместо това измисля сюжета за първия си криминален роман за Хари Хуле - „Прилепът“.

Ларш Кеплер
Скрит текст:
общ псевдоним на шведските писатели Александра Коельо Андорил и Александър Андорил, автори на бестселъри в жанра трилър. Избират псевдонима си като почит към световноизвестния шведски писател Стиг Ларшон и големия учен Йохан Кеплер. Първият им трилър „Хипнотизаторът“ от емблематичната им поредица „Криминален инспектор Юна Лина“ е публикуван през 2009 г. Главният герой и много уважаван и професионален полицай, един от най-надеждните следователи. Силен, безстрашен и упорит, той не се колебае да използва нестандартни, понякога дори съмнителни, методи за решаване на случаите си. Същевременно крие болезнено минало и травма, което го тласка непреодолимо да търси справедливост за жертвите.
Романът става международен бестселър и е преведен на 38 езика по целия свят. Ларш Кеплер е определен за автор на 2010 г. Екранизиран през 2012 г. е в едноименния филм с участието на Тобиас Зилиакус, Микаел Персбранд и Лена Олин.
Следващите романи от поредицата също са бестселъри. Трилърът „Договорът Паганини“ е екранизиран през 2015 г.
Двамата писатели първоначално не разкриват истинската си самоличност, докато таблоидът „Aftonbladet“ не публикува собственото си разследване, след което те излизат с прессъобщение и публикация в собствения си сайт.
Псевдонимът „Ларш Кеплер“ им позволява да разделят съвместната си дейност от самостоятелните си произведения, където всеки от тях търси различен стил в успешната си кариера.
Писателският тандем започва да издава през 2015 г. нова поредица от трилъри с наименование „The Playground“.

Колекция от книги

Тема №1

Последна редакция: чт, 12 сеп 2024, 11:57 от Geia

# 1
Благодаря за темата.

Тук е времето да съобщя (макар че повечето да го знаят), че десетият роман на Юси Адлер-Улсен за Карл Мьорк ще е последен.

# 2
Жалко че ще е последен, но дано завърши историята добре.
От хубавата заглавна снимка си избрах и нечетена книга. Че след много постната за мен Луиз Пени ми се иска нещо по-хубаво.

# 3
Той с Марко малко се беше олял, та дано следващите и завършека да са по-добре.
papi6 какво си избра? "Гласът" ли?

# 4
  • Чукарландия
Мен ме заинтригува "Същински ангели" - Мортен Пепе. 🤗

# 5
Мен ме заинтригува "Същински ангели" - Мортен Пепе. 🤗

Интересно звучи. Ако я вземеш, ще кажеш дали си заслужава.

# 6
"Гласът" съм я чела, нищо особено не беше.
"Затваряй си очите" мисля да прочета.

# 7
  • на село
И аз я прочетох, заедно с другата от същия автор. Тези исландски имена ме побъркаха Blush ако ме накарат едно да произнеса- абсурд. Но тъпо и упорито си ги изчитах целите, никое не запомних.

Току прочетох- Огледалния човек.
В началото ми вървеше по- тегаво, но ми хареса, има изненада Blush

Сега се чудя между последния Бергман и Свирепа зима, или имам три изтеглени на Луиз Пени, да започна някоя от тях!?

# 8
За мен Луиз Пени е прехвалена. Нещо не ми достига при нея. Напъвам се, но не мога да почувствам удоволствие от четенето на нейните книги. Уж всичко си имат, но героите са някак повърхностно развити.

# 9
"Затваряй си очите" звучи интересно. Аз сега събирам книги за следващи поръчки, така че може и тя да влезе Simple Smile
Ох, аз съм си купила чинно всичките й книги на Пени, обаче съм прочела половината от първата. Така и не се спогодих с нея, решила съм, че пак ще я пробвам, ама на порции.

# 10
Записвам се в темата. Тъкмо следобед открих старата.
Поръчах си книгите на Ким Фебер и Йени Педерсен, които препоръча Миж. Дано дойдат бързо.
Последно от скандинавските започнах Кралството на Несбьо, но не ми вървеше и я оставих. Преди нея прочетох Синът, пак на Несбьо и последната / за сега/ книга за Себастиян Бергман.

# 11
  • Чукарландия
Все не стигам до книгите на Луиз Пени. Засега.
А също и Йорген Бреке, Гауте Хайвол, Йорн Лиер Хорст, Фруде Грютен, Кнут Фалдбакен не съм чела. Издателство Изида ги предлага.

Скрит текст:

# 12
О, мерси за информацията! Интересни автори се събраха Simple Smile

# 13
Преди години Изида отнесоха голямата тесла тук заради някои издания, пълни с много грешки и безумици. Миж може да потвърди, ако си спомня. Предупреждавам да имате едно наум, да няма после неприятно изненадани.

# 14
  • София
@Хелен, тези на Несбьо са извън поредицата за Хуле. Захванах се с тях след като бях минал всичко за Хари (до където бяха стигнали). Прочел съм 2-5-та вкл. (от картинката)
Скрит текст:
За мен не са същите, като от поредицата, но пък не е да не ми харесват. Виждам в различната тематика (от същия жанр, принципно) любопитно разнообразие. Но - вероятно заради "навика" - някак ми липсва приемствеността и продължението. С тях, все едно си влязъл в живота на един човек и минаваш през него, провокирайки и собствените ти избори и гледни точки. Но да кажем, че аз харесвам Несбьо изобщо. Предан съм му.

@Миж, благодарности и от мен за подновената тема. Умишлено (и за читателите-колеги от нея) слагам - да е още на 1-ва стр. пак линка към "оная" друга колекция е-книги, само трилъри, различна от Читанката. (Към днешна дата, вече има заглавия от 2023-а.)
https://books.myddns.me/

Общи условия

Активация на акаунт