Скандинавска литература - тема №2

• 9 907
  • 168
  •   1
Отговори
# 15
Привет и от мен, скандита! Simple Smile

Много се радвам и аз, че темата живна и специално благодаря на Гея за новата тема и за чудния първи пост! Много информативен!

Спомням си нелепостите на изд. Изида, но не помня с кои точно книги бяха. Аз ги избягвам тях и чета само на утвърдени издателства като ЕМАС Simple Smile

Към авторите, които остават малко незаслужено встрани от големите, но са интересни искам да спомена Карин Фосум, Хенинг Манкел и Хокан Несер.

# 16
Хенинг Манкел много го харесвам. Имаше и страхотен сериал по негова поредица, сега ми излетя от главата как се казваше.
Карин Фосум я харесвам, но не тръпна да я чета.

# 17
  • в сърцето на един мъж...
Добавих към първи пост архива с книги!

Миж, аз вчера рових, специално за сканди автори се намира трудно информация. От три-четири сайта събирах и то по спомени какво съм чела или съм виждала. Но може би с общи усилия за другата тема ще впишем в първи пост повече инфо за книгите и още автори.

# 18
Към имената на авторите в чудесната тема бих предложила да добавите Стиг Ларшон и дописващите го Давид Лагеркранс и Карин Смирноф.

# 19
  • София
@Geia - чудесно за линка на видно място! Така и не открих досега кой е криминомана, който е сбрал и предоставил всички тия благини за четящите. Но колекцията е забележителна.
@fenyx - абс.необходимо допълнение! Изключвайки няколко "по-древни" сканди класици, специално в крими-ноар жанра, без младия, напуснал ни, патриарх на Милениума - Стиг Ларшон - извадката ни би била по-бедна. Продълженията на Лагеркранс (за мен) не са като оригиналите, но не са за изпускане като един вариант как може и да продължат "нещата".
Така че (и в тази връзка), към тях добавям и Ян Стокласа с "Архивът на Стиг Ларшон". Която е повече документална и поради това - също ценна.

# 20
Давид Лагенгранс има друга поредица на друго издателство, която ми грабна вниманието и нямам търпенение Изток-Запад да пуснат втората книга в електронен вариант да си я закупя.

# 21
  • на село
Да раздвижа темата Grinning
Мъча " Свирепа зима "
На Фебер и Педерсен.
Минах половината.
Написана е приятно, чете се и тече лесно разказаното, но тематиката... много актуална, но... много близко и познато и някак не ме увлича.
Въпреки това ще я прочета,  дано ме изненада.

# 22
И аз мъча Свирепа зима. Засега ми харесва много, не съм стигнала средата.  Мъча я, защото книгата, която поръчах е със силно занижено качество на печат. Хартията е доста рециклирана, а печата е почти не четим. Толкова да са нямали тонер! Много ме ядосаха от Емас!

# 23
  • София
Стигнах и до пред-последната на Ларш Кеплер, този път за "Огледалния човек" (имам предвид редицата на Кестеновия, Пясъчния и т.н.) Знам, че дуетът са с разнопосочни мнения в темите тук. Понеже написах и за др. четива - постът ми (мнение с елементи на разсъждение Simple Smile) е в темата за всеобщото четене на книги:
https://bg-mam.ma/p/1691353/48609701

# 24
Здравейте, някой има ли представа дали ще има продължение на поредицата на Юрт - Русенфелт за Себастиан Бергман? Ако да, кога евентуално ще излезе на бълагарсия пазар?

# 25
  • на село
Вече прочетохме 8 част, мисля, че тя е последната засега.
До коя част сте стигнала?
По напред в темата има публикации.

И като съм в темата, чета- " Смърт във водата" на Торкил Дамхауг, харесва ми, но съм в началото.
Преди нея-
"Погледът на Медуза" досетих се за злосторника на 2/3 от книгата, но е увличаща.
Дано и втората е така.
Иначе зарязах Хенинг Манкел и " Петата жена", може би след време ще се върна, дано ми се получи, че имам още 3 негови.

Последна редакция: ср, 06 ное 2024, 22:54 от НелиСА

# 26
  • Бургас
И аз това щях да пиша.
Май вече приключи поредицата на Ю&Р

# 27
Аз се двоумя дали да не зарежа Бялата Лъвица, третата книга от поредицата за Валандер, на Хенинг Манкел. Първата книга не беше зле, ама тази е ужасно протяжна, и макар че започна интересно, после премина в съвсем различна история, която не ме грабна.
И аз си търсех поредица, подобна на тази за Себастиан Бергман, която е страхотна, но уви, Валандер на този етап не оправдава очакванията. 

# 28
Няма новини все още за поредицата за Себастиан Бергман. С този финал на последната книга спокойно могат да продължат, могат и да оставят дотук.

# 29
За Валандер филмите са супер. Книгите някак, може би защото след това като ги гледах четох.. пак ще пробвам.

Общи условия

Активация на акаунт