Скандинавска литература - тема №2

• 8 235
  • 118
  •   1
Отговори
# 30
  • Чукарландия
Трилогията на Ким Фебер и Йени Педерсен е много интересна! 🤗
https://www.book.store.bg/c/p-pc/id-26434/knigi-ot-kim-feber-kim-faber-.html

# 31
Аз я изчетох. Хареса ми стила на писане на авторите. Надявам се да има продължение. Останаха неразкрити две престъплния. Интересно ми е да прочета и отношението на обикновените датчани към новите европейци.

# 32
  • София
"Ключът към убийството в старата гора" - Ларш Кеплер се завръща с ново име и нова криминална поредица
Скрит текст:
Писателско дуо Ларш Кеплер поставя началото на нова поредица, този път решена в стила на класическия криминален жанр. „Ключът към убийството в старата гора“, първият роман от серията, е съвременен поглед върху криминалната мистерия в стил Агата Кристи. Още с премиерата си заглавието, публикувано у нас от „Ентусиаст“, се превръща в бестселър в скандинавския свят, а стрийминг платформата Netflix обяви, че започва работа по екранизацията му.
https://www.actualno.com/books/kluchyt-kym-ubijstvoto-v-starata- … news_2337899.html

Ще дам линк и в темата "Какво четем в момента".
Две хартиени на Несбьо ме чакат (и май ще устискам за ваканция или някое пътуване; имам доста електронни, които изпълват времето ми за четене). Но направих първа среща с
Андерс Руслунд
"3 дни"
Дебело хартиено томче (от читалищната ми библиотека) и вече съм на 2/3 от развоя. Повече криминале, отколкото трилър (за мен лично). Даже с шпионски елементи. Два сюжета вървят паралелно (и още не са се пресекли; даже са структурирани поотделно в главите и частите на романа). Ако подозренията ми са правилни, краят няма да е хепиенд (което ще ми хареса). Комисар (пред пенсия) и бивш бандит - по някое време минал на страната на реда под прикритие, са водещите персонажи. Липсва лудостта и себеразрушението от Хуле или Лина. Отново свидетелства за пробиви при шведските правоохранителни органи и (вече; романът е от 2019-а) новото експлозивно нарастващо зло на Швеция и Стокхолм в частност: бандите, оръжията, взривовете и хаосът, все по-видим в една от "щастливите" страни на север...
3 секунди, 3 минути, 3 часа - са част от поредицата за комисар Еверт Гренс и (за съжаление) не вс. са преведени у нас.
Скрит текст:

# 33
Записвам се в темичката ви с малко странни доводи - обожавам скандинавски сериали (като Bron) и любимата ми детска поредица на всички времена е за Петсън и Финдъс. Рекох си, че и литература за възрастни могат да създават тези хора, пък аз да пропусна нещо стойностно.

# 34
За феновете на Ирса Сигурдардотир - задава се нова книга, първа от друга поредица. Действието ще се развива в поредното лесно за произнасяне населено място - Квалфьордур.
https://emasbooks.com/product/cheren-led/

# 35
  • София
Записвам се тук. Чакам с нетърпение новата книга на Ирса, дано не ме разочарова като "Плячка"!
Последно прочетох "Кралят на планината" - много е добра. Луиз Пени не я четя, непоносимо скучна ми е.
П.П. Сайтът с книгите не ми се отваря.

# 36
Истинска история от снощи. Мъжът ми и детето отишли в мола за подарък за мен.
Част от подаръка ще е , разбира се, книга. Звъни ми половинът и :
- Избрали сме ти книга от Ю Несбьо! Момичето тук казва, че е много харесван.
Аз:
- Ама аз всичко негово съм чела...
- Добре, ами от Ирса Някояси?
- Чела съм я.
...
След малко пак звъни. Развълнуван.
- А "Кестеновия човек"? Бил много смразяващ трилър!!!
Аз : - Нека го кажа така - не ме цакай с топла бира Joy

Колко малко знае той за тайния , "скандинавски" , живот на своята половинка Joy

П.П. В крайна сметка си поръчах и ми взеха новата книга на Лиз Нюджънт Simple Smile

# 37
  • в сърцето на един мъж...
Миж, аз затова съм казала, че на ваучъри най се радвам Simple Smile Иначе и моите изпадат в подобни дилеми Simple Smile

# 38
 Започнах "Хипнотизаторът" на Ларш Кеплер, но нещо не ми върви четенето. Създава ми усещане, че книгата е превеждана с гугъл преводач. Бях се засилила да поръчвам всички книги на Кеплер, добре че, преди да финализирам поръчката погледнах линка с библиотеката и си ги изтеглих. Определено си спестих пари.   

# 39
  • в сърцето на един мъж...
"Хипнотизаторът" върви малко трудно. Май има нов превод или е преработено издание и казват, че е по-добре. Нататък книгите са доста по-добре, така че не се отказвайте от тях.

# 40
Вероятно и двете. Ето описанието на новото издание на Хипнотизаторът:

В новото черно издание на „Хипнотизаторът“ темпото е забързано, главите са стегнати, диалогът е пренаписан, добавени са нови сцени и е засилена ролята на Юна Лина.”

# 41
Преди няколко месеца си закупих електронния вариант на редактираната версия и нея ще чета.

# 42
Благодаря ви. Няма да се откажа да чета “Хипнотизаторът” ще си я дочета. Може би ще потърся черното издание. И другите книги на авторите ще прочета. Имам нужда от скандинавски трилъри Simple Smile.

# 43
Някой чел ли е новият роман на Ирса? Аз съм чел само "Плячка" от нея и ми хареса.

# 44
  • София
Хипнотизаторът... чел съм баш старото "по-дървено" издание. Беше ми май първа среща с Юна Лина. Все пак, ме зариби и сетне продължих с другите.
Нали знаете, че има и филм (и не е холивудски) - напр. на щанда със зелките го има все още.
Скрит текст:

Общи условия

Активация на акаунт