В момента чета ... 81

• 40 899
  • 738
  •   1
Отговори
# 540
Чакам "Отлично съчинена история" на А. Милн
И докато чакам, взех да чета откъса и ми звучи толкова познато...

И заглавията на другите разкази са ми познати, имам чувството, че съм ги чела като дете, но не намирам такава стара книга. Сигурно е било сборник с разкази..., знам ли.
Както и да е, откъсът е обещаващ, нямам търпение.

Започнах "Мастилено сърце", но съм съвсем в началото.

# 541
  • Русе
По ваша препоръка.
И още , които си взех от библиотеката:

Чак не знам с коя по напред да започна. Ако има как и с 3-те едновременно. 😁🤣😁🤣

# 542
И аз съм на Приказка, заради книжния клуб, макар да се съмнявам, че ще прочета до края на януари. Иначе започнах Русия на Путин...

# 543
"Пасажер 23" има ли я в мейлбукс? Отдавна не ми е трябвала програмата и не ми се реинсталира напразно...

# 544
Прекалено нова книга е, най-вероятно я няма.

# 545
И аз й хвърлих око на "Пасажер 23",някой ако я разменя да пише.

Започнах "Хана",много добре ми потръгна дано и до края ми задържи вниманието.

# 546
Пасажер 23 почва интригуващо, но последните страници все едно са писани от крадец, докопал случайно ръкописа на автора и решил да финализира историята, без да я чете преди това.
CoCo, твоя е, ако я искаш.

# 547
  • Mostly in my mind
Аня, застреля ме с този финал. Сериозно ли?

# 548
  • Русе
Мен финалът ме изкефи много. Като цяло имаше  някои ,,холивудски моменти,, ,ала сравнение с първата му книга ,, Терапията,, , която излиза през 2006г. ,а пасажерът през 2014 авторът направо е надскочил себе е си . Дебютната му книга вече бих я оценила с 1⭐ . А филмът уви не можах да го изгледам ,никъде го няма в пиратските сайтове ,нито в бг ,нито в чуждите ,защитили са си авторските права много добре , въпреки , че романът е екранизиран през 2018г . филмът го има само платено.

# 549
“Терапията” и аз не харесах, много скучна и досадно в езиков план написана, или пък е ужасен превода ѝ.
“Пасажер 23” - филм не съм гледала и нямам намерение, за книгата - следя отзивите ви.

# 550
  • Пловдив
Много ме заинтригувахте с този Пасажер, ще се търси скоро Simple Smile

# 551
Декември при мен мина по-добре от очакваното, имах повечко време да почета/слушам. Като цяло съм доволна, макар че имах някои разочарования, но също така и добри попадения. Едва ли ще мога да събера всичко в един пост, затова на части:

Автобиография, Бранислав Нушич - чела съм я като дете, но я бях позабравила. Спомням си, че тогава много се смях и реших отново да я подхвана като приятно четиво. Интересно е от гледна точка на времето как ни се променят възприятията. Сега като я четох едвам избутах първата част, доста посредствен ми се видя хумора, но може би вече съм малко пораснала за нея Simple Smile. По-нататък ме увлече, имаше и забавни моменти, като цяло приятна и разпускаща...НОооо много бой блика постоянно от почти всяка страница. Наясно съм, че за онези години това е било съвсем нормален начин на възпитание, както и че все пак има леко преувеличение за целта на хумора в книгата, но не успях да се абстрахирам и на места ми беше по-скоро тъжно, отколкото забавно, че тези случки са били част от някогашната реалност. 3/5 *

Истории за лека нощ за момичета бунтарки: 100 приказки за невероятни жени, Елена Фавили - това е малинката ми за миналата година, жалко че се случи да я чета точно в декември. С големи очаквания тръгнах, тъй като идеята, която е в анонса, е страхотна, но....какво по дяволите се е получило? Тази книжка се предполага, че трябва да е книжка за деца, с разказани накратко историите на вдъхновяващи жени. На практика не мога да определя за каква възраст е подходяща. За 4-5-годишното ми дете няма да е интересна, тъй като историите са много набързо нахвърляни, сякаш авторката си е нахвърляла записки и е бързала да тръгва. По една страничка има отделена за всяка представена жена, но толкова накратко и без да се влиза в подробности, че се губи целият смисъл от начинанието. Какво остава да бъде направено като наистина увлекателна приказка, в която се случва нещо и има извод, каквато уж е целта на книжката. За юноши също не бих казала, че е подходяща, тъй като стилът е много елементарен. Предполагам е така с цел да е приказка уж, но ни така, ни иначе. Но дотук е лекият проблем с книгата. По-сериозният идва от факта, че няма никакъв филтър и критерий за подбор на жените бунтарки. Не мога да се сетя дори с включването на колко от тях имах някакъв проблем. Освен че са подредени по азбучен ред, а не в някакъв хронологичен период, което прави книгата доста хаотична и разпокъсана, са включени и спорни личности от днешна гледна точка. Пирати, шпиони, такива убивали хора и разбира се, модерната тема нямаше как да бъде подмината:

Скрит текст:
Момче, което искало да бъде момиче и постижението му е, че съдът отсъдил в негова полза да може да използва дамските тоалетни в училище. Какво постижение е това и колко известно е това момче/момиче, за да бъде включено в книга редом до Амелия Еърхарт например, е мистерия.

В даден момент си дадох сметка, че в заглавието на книгата присъства изразът "момичета бунтарки" и ако разсъждаваме по тази линия, би следвало всички включени да са ок, защото да си бунтар, не винаги означава, че това е хубаво и че си модел за подражание. Може и да се надрусаш, за да си бунтар, но това не го прави нещо за възхищение или пък role model. Проблемът с книгата обаче е, че по начина на описание, всички са представени като role models и...ами да, проблем е, ако са включени спорни исторически личности и това се чете от колкото се може по-малко дете, което няма развито собствено критично мислене, не е чувало за тези личности и това му е първият сблъсък с тях.

Та определено не бих препоръчала книгата. Давам й 2/5* единствено заради наистина добрия замисъл, но изпълнението е посредствено.

Последна редакция: нд, 08 яну 2023, 08:01 от Анонимен

# 552
Стигнах и аз Рубикона на "Приказка" и той при мен е малко след половината.
Едвам я влача, а толкова добре ми тръгна. На косъм съм да я зарежа.
Все така ли е до края? Не ми понасят фентъзитата за пореден път се убеждавам...

# 553
  • Mostly in my mind
Така е, да, Миж. Докрая. При повечето ни добре потръгна...

# 554
Разочаровате ме, момичета. Може би трябва да я започна с ниски очаквания, по-ниски и от тези за "Колорадеца".

Общи условия

Активация на акаунт