"Белият лотос" - сезон 2 / сезон 3

• 40 542
  • 615
  •   1
Отговори
# 480
Повечето неща, които се случиха, не ме изненадаха. Тук визирам:
Скрит текст:
Собственикът на комплекса е баща на Рик - о, уау, никой не го очакваше!; Белинда - парите са си пари все пак макар и кървави; трите приятелки си остават приятелки; оцеляването на семейство Ратлиф - прекалено много акцентираха на плода и блендера в промото за епизода и нямаше как това да сложи края им; Очаквах, че Пайпър няма да иска да остане след подсказките от стаята й в храма. Не мисля, че заради Локи се отказа, просто е разглезено момиче.
Неочаквана за мен беше
Скрит текст:
смъртта на Челси. Очаквах тази на Рик, но за “лошите неща се случват по три” смятах, че третото нещо ще се отнася само и единствено за смъртта на Рик, който Челси ще загуби. Но Amor fati.
На какво се надявах?
Скрит текст:
Надявах се на смъртта на Грег, като повече не очаквам да го видим. Неговата история приключи с откупуването на мълчанието на Белинда.

Гейток предаде себе си заради Мук - доста жалко. Не вярвам, че ще го гризе отвътре случилото се, изглеждаше доста щастлив като лична охрана на Сритала и че Мук му се “отсърди”. Надявах се, че ще умре, за да не изневери на себе си.. е, сгреших.
И последно за направените ми предположения:
Скрит текст:
Не вярвах, че Саксън ще умре, но го посочих при предположенията си само защото не видях друг да го е включил. Радвам се, че при него видяхме положителна промяна след случката с Локи. Разговорът им във вилата след прибирането от храма и казаното от Локи… ненене. Ето това ми дойде в повече в сравнение със самото действие в нощта на пълнолунието. Явно Локи не е бил напълно под въздействието на хапчетата и алкохола?!

# 481
Много силен финален епизод! Няколко впечатления вкратце:

Скрит текст:
От предположенията ми вчера познах само за Челси или Рик заради предчувствието "лошите неща идват по 3".

Мисля, че метафората за сладката Челси, която се опитва да спаси терзаещия се, гневен Рик, което в крайна сметка коства живота й, е едновременно брилянтна и трагична!

Терапевтката в крайна сметка се оказа не толкова добра, защото можеше и биваше да разпознае, че Рик е крайно афектиран, и да го успокои с говорене.

Гейток получи бленуваната работа и момичето, но връзката им е обречена, тъй като той не е себе си, пожертва възгледите и същността си, и това рано или късно ще даде отражение.

Тимъти успя "да вземе завоя" и да осъзнае накрая кое е важното в живота, по-важно от ресурси и статус, а именно семейството и всички да са добре.

Последна редакция: пн, 07 апр 2025, 18:37 от Анонимен

# 482
Страхотен финал. Такъв е животът.

# 483
И този сезон свърши, но мисля, че Сезон 2 си ми остава любим.
Скрит текст:
Жалко, че нямаше Justice for Tanya, предполагам, че Грег ще продължи да си живее щастливо животеца, докато гледа млади лъвчета с приятелката си. Явно думите на монаха в началото, че не трябва да очакваме развръзка, защото такъв е животът, са главният извод за финала. Или просто животът е жесток и несправедлив. Усетих, че Белинда ще приеме парите, но не смятах, че ще се превърне в изнудвач. Явно синът ѝ е наследил тези чудни качества от нея. Язък за Порнчай, и той остана с пръст в уста като Белинда в сезон 1.
Жалко за Челси, но имаше насоки, че това ще се случи - всичко лошо идва по три пъти, а борбата между светлината и тъмнината беше спечелена от тъмнината на Рик. Също - ако отрочето на Белинда не се моткаше с терапевтката, може би всички щяха да си живеят дълго и щастливо. Още черни точки за Зион.

Щеше ми се да има и някаква развръзка за семейство Ратлиф в Америка, но едва ли ще получим това дори в следващ сезон. Може пък те да постигнат някакво относително щастие, но поне исках да видя реакцията на майката.

Клюкарките спират да клюкарстват за разнообразие и провеждат искрен разговор, в който Лори плаче за разочароващия си живот и признава, че това, което наистина има значение, е да бъде с любимите си приятелки. Тя не се нуждае от бог или религия, защото времето е това, което я определя или нещо подобно. Предполагам, че когато имаш потъваща кариера, провален брак и непокорна дъщеря тийнейджърка, дяволите, които познаваш, са по-добри от нищо. Да живее рационализацията!

А сега едно непопулярно мнение -  Гейток може да е много миличък и добър, но такъв да не ти е в къщата. Много съжалявам, но само си представете мъж, който не може да вземе едно решение като хората и вие да сте с него. Единствената му цел като герой е да бута сюжета с пистолета и нищо повече. Определено е глупав, пада си клоун, руснаците се измъкват с грабежа си, не предава признава за Валентин, защото се притеснява да не нарани хората, олеле, но  застрелва мъж в гърба - мъж, носещ напълно невинна жена в ръцете си, която, доколкото Гейток знае, може и да е още жива. Той обаче получава поредната работа, за която не става и кара Шритала на погребението с усмивка. Дори не обвинявам твърде много Мук, че иска да е по-напорист, той не може на две магарета сламата да раздели.

Не знам дали харесах този сезон, беше прекалено мрачен за разлика от първите два сезона. Този сериал имаше определена жизненост и светлина, които почти липсват тук, а те са заменени с горчив привкус. Точно така, този сезон липсваше балансът. Надявам се за нещо по-добро в сезон 4.

# 484
  • София
Аз не разбрах само кое трябваше да е изненадата?
Или Майк Уайт има много ниско мнение за по-широката американска публика или сериозно подценява своята вярна аудитория. А може и да е стандартното пускане по пързалката с цел да се привлече още повече аудитория.

Финалът не ме изненада с абсолютно нищо. Без значение дали е добър или лош. Просто това което се случи с героите цялостно е логично и никъде не виждам този така рекламиран, 'Силно неочакван финал' или как беше, 'Щяло да бъде нещо, за което няма да се сетим'

😀😮

# 485
И понеже не е спойлер - мениджърът от сезон 3 пасти да яде - американецът от сезон 1 и италианката от сезон 2 щяха с парцалите да го изядат. Този сезон ми липсваше и силната мениджърска фигура - или поне фигура със значение за сюжета.

# 486
  • София
Е, свърши. Кой познал, познал.
Да се почерпим. Simple Smile

# 487
И понеже не е спойлер - мениджърът от сезон 3 пасти да яде - американецът от сезон 1 и италианката от сезон 2 щяха с парцалите да го изядат. Този сезон ми липсваше и силната мениджърска фигура - или поне фигура със значение за сюжета.
Мислих си, че може да е умишлено. Свикнали сме с такава фигура и да чакаме тоз да избухне, пък той не избухна. Е, собственикът на хотела направи мазалото.

# 488
  • Sofia
Почти нищо не познах. Joy

Скрит текст:
Освен, че Белинда ще приеме парите, Пайпър е духовна доколкото е материално осигурена, Рик очаквано загина, беше нестабилен от самото начало.
И в този сезон като в 2 на богатите им се размина - сем. Ратлиф и трите приятелки.
Белинда избра съдбата на Таня като предпочете парите пред любовта. В погледа и от лодката се четеше болката, но човек не може да вземе всичко. Ако я видим в 4-ти сезон, очаквам да е самотна и да копнее за близост.
Челси си знаеше, че има вероятност и да не успее да спаси Рик. В крайна сметка старецът е лишил това момче от любов и после отново го нарани, сам създаде оръжие срещу себе си.
Гейток показа, че просто е малодушен, а не кротък добряк.
Самодоволните им физиономии с шефката бяха вбесяващи.
Мениджърът остана неразвит и нелеп образ.
За Грег трябваше да ме послушат.  Joy  

Последна редакция: вт, 08 апр 2025, 14:03 от Karen

# 489
На мен сезон 3 най-ми допадна, останалите сезони ми бяха твърде крейзи и без логика, което пък на друг би му харесало...

# 490
  • пустинен пъпеш
Наброските ми за еп.8 по постепенно разгръщащия се ход на действието и породените от него впечатления.
За мен като зрител не е важно кой ще се окаже убиецът и коя ще е неговата жертва/и.За мен интересен бе пътят ,по който ни преведе авторът,въпросите,по които ни накара да се замислим,визуалните,звукови и мисловни средства,с които ни подтикна да сторим това. И пиршеството за сетивата от багри и звуци,организирани в мелодика.Неслучайно киното е седмото изкуство.Та невинаги търся в него логика,а по-скоро странното и неуловимото за логично подредените мисли.По тази причина и впечатленията ми са хаотично нахвърляни наброски.
Скрит текст:
Контрастиращата  с красотата на многоцветността,релефността си от една страна  и жестокостта ,съдържаща се в посланията й начална заставка ,пресъздаваща визуална представа за паноптикум от изтерзани човешки души,връхлетяни от гнева на природата ,препращаща към картини за извечния исконен  човешки страх от патерналистичното божие наказание върху невиждащите,нечуващите,неказващите ,безнадеждно потънали  в греховете си хора.Последвана от картината с будисткия храм и бавно движещите се с нотка на тържественост се под звуците на гонга един зад друг трима монаси(отново числото 3-триединството за християните,а и за будизма),като при входа на храма числеността им се увеличава.(малко като всички пътища водят към храма?)И бавно произнасяните мъдри думи на монаха  да взимаме живота си в наши ръце и да действаме в кадри обгърнати с процеждаща се отвън златиста светлина .И паралелното плъзване на камерата по лицата на различните герои на фона на напътствията на монаха,формулиращи случващото се в душите на същите тези герои(бащата Ратлиф,търсещ успокоение в поредното хапче, неможещата да заспи от тревога Белинда,пътуващия към работата си Гайток).Панорамната отвисоко картина на виещия се сред високите дървета път(алюзия за човешкия живот като път).Седящата със затворена книга замислена Джаклин.И контрастиращото на първите му думи заключение на монаха да бъдеш търпелив и да приемеш,че няма решение.
Утрото е настъпило , действието започва,изясняването на взаимоотношенията в различните групи герои също.
Усещането за безграничност чрез погледа на камерата към пустата тясна пясъчна ивица ,обградена от две страни със светлосините води на океана и ниско надвисналото  необятно,покрито с бяла облачна релефна  пелена бледосиньо небе ,след краткия разговор между завръщащите се Локи и Пайпър,чиито фигури  ,погледнати в далечина изглеждат малки.
Книгите на Челси за законите във вселената според които всички сме свързани и теорията ,че има различни групи и в тях ние сме свързани с познати и непознати хора(на същия принцип и камерата проследява развитието на действието).Изпълнената с радостна нежност прегръдка на Челси и Рик и изпълненият с тъга поглед на наблюдаващия ги Саксън.Спокойно плажуващата Клоуи (непознатите в общата група). Отдалечаващата се по пясъка двойка на безгрижно люлеещите хванатите си ръце Рик и Челси(познатите в групата).
Думите на Тим към Локи:,,Последният ти ден е"(звучащи като злокобно предупреждение за очаквания финалната развръзка и съмняващ се във всичко и всеки от сериала зрител).
хубав
Сбъдната мечта на единия и отложената мечта на другата.Етични норми и 1% от плячката.И обещанието да бъдат верни до гроб на Гари/Грег.Отмерващата ритмична музика на тимпаните (като отброяване на оставащите мигове живот-чий ли?)Внезапната изненадваща промяна в тона и решителността  на Белинда.Контрастът между твърдението много честна жена и да си изпълни обещанието(да даде парите).Прокрадващата се тъжна мисъл за стойността,цената на човешкия живот,изразена в цифри,за алчността на живите.Парадоксално звучащото кой кого ще уплаши?!
Кадър с красива позлатена морска картина на трите яхти при залез по пълнолуние.
Затрогващото признанието на Челси,че  обича Рик ,пълните й с топлина големи тъмни очи и произнесеното от нея амор фати.Увереността й,че ще са завинаги заедно(ние в гадаене за жертвата заставаме нащрек.).Трогнатото изражение на Челси при думите на Рик,че това е планът.Отново на преден план топлината в очите й,усмивката й.
прият
Споменаването в разговора между трите приятелки на седмото небе-библейското място на обитание на най-съвършените от ангелите.
Надписа Solar psiche на тениската на Зайън.

Егоизмът на собствения му баща,нямащ желание да му с признае родството им,грубите му думи да се махне,въпреки увещанията на Рик ,че си заминава с първата лодка и заръката на Джим по време на закуската към гардовете да махнат ненормалника,превръща сина в убиец.Рик два пъти е превърнат в жертва от баща си,в целия си дотогавашен живот и в деня на заминаването си от хотела,по ирония на съдбата след като тъкмо е намерил крехкото успокоение да се отърве от мисълта за ограбения си живот.
Картината на спокойното море.Семейство Ратлиф е в лодката и всеки получава телефона си.Бащата(знаещият настъпилите промени) с риза в цвета на очите му от едната страна  и останалите от семейството(незнаещите) от срещуположната.
Кадрите с подскачащите водни капчици и звучащите църковни песнопения.
Откупилият спокойствието си Грег,облечен също в подобен цвят синя риза наблюдава забавляващата се  Клоуи ,отпиваща от чашата си,сред присъстващите  са и тримата руснаци.
Покланящите се в храма монаси,сред тях е и Франк.
Гайток прегръща с усмивка Мук.Постигнал мечтаното повишение ,вече е шофьор на Ситала.
Щастливи и радостно ликуващи си заминават и Белинда и Зайън.
...Какво ли предстои в сезон 4?

# 491
  • Fire & Blood ".... ако танцуваш с дракони трябва да очакваш да се изгориш" Джордж Р.Р. Мартин
Сега гледам, прочетох ви не ми пречат спойлерите. Не мога да се сдържа и само ще напиша, че синчето на Белинда е отвратително, алчно и меркантилно келеме!

# 492
Сега гледам, прочетох ви не ми пречат спойлерите. Не мога да се сдържа и само ще напиша, че синчето на Белинда е отвратително, алчно и меркантилно келеме!
Мен ме накефи как закова Грег. Хлапето си беше написало домашното. Редуваше арогантност с желязна логика. В крайна сметка 1% за Грег наистина е нищо.
 Ще умножи парите със сигурност.

# 493
Слушах днес, докато бях в движение, един подкаст на HBO, бяха поканили Майк Уайт за гост по случай финала на S3 и в него той разказа, че написал сцената с 5-те милиона от Грег към Белинда като първа в сериала изобщо.
Скрит текст:
Много е искал да възтържествува справедливостта и добър персонаж да се облагодетелства по някакъв начин от смъртта на Таня, а и в S1 било имало доста критики защо чернокожата служителка е "прецаканата", и затова е искал да създаде някакъв баланс. Та, направи ми впечатление, че той изобщо не коментира негативно избора на Белинда (в реалния живот казус настрана).

# 494
Смесени чувства за финала. Кулминацията в сезона бяха епизоди 5 и 6. Преди това имаше градация, а след това - развръзка (и за мен поне - деградация). Да, реалистичен, трезвен и логичен е финалът, но е и точно толкова клиширан и формуло-подобен.

Трети сезон подред най-неуравновесените герои сдават багажа. Първо беше Армандо. После беше Таня. Сега Рик (и двете жертви тип странични щети, колкото да се запълни месианското послание с конкретната цифра). Спасение - няма.

Приятелките си останаха приятелки - това откровение беше умилително, но ще ги крепи до следващия мъж/плод на раздора. И после пак ще стоплят отношенията и ще са си “приятелки”, като функция на време прекарано заедно и удобство от познатото…и нищо повече. Ратлиф са си Ратлиф - арката на колективния образ беше идентична с тази на семейството в първия сезон. Никакви изненади и тук. Тим разбра кое е важното, Локи си го знаеше и преди, останалите откриха себе си от първия ден на път за вкъщи.

След цялото това религиозно преоткриване, под чийто знак премина сезонът, излезе, че богатите и привилегированите винаги се оповават на комфорта от познатото също/подобно и са сплотени. Добрите не са баш толкова добри, колкото и вода да изтече, маймуни да крещят и шамани да се молят. Лудите загиват.

Спасителният пояс на сезона е синематографията. Някои от персонажите също - Челси, Франк, Виктория. Ахилесът бе сценарият - да, Лотосът никога не е имал претенции същият да е водещ, но в сезони 1 и 2 бе по-добре (или по-малко познат). В сезон 3 вече изглеждаше заучен - малко копи, малко пейст и сглобихме поредицата. Музиката също не успя да ме грабне както в предишните сезони.

Сезон 2 - 9/10
Сезон 1 - 8.5/10
Сезон 3 - 6.5/10

Ще гледам следващия сезон, но се надявам да минат няколко години и да е плод на добри идеи, а не на бързане и формули.

Общи условия

Активация на акаунт