Кога свършва младостта?

• 25 729
  • 521
  •   1
Отговори
# 330
За мен средната възраст започва от 40. Обаче е факт, че на някои хора им се налага по-рано да пораснат по една или друга причина, и аз съм от тях. Иначе по принцип до 40 човек минава за млад, после е зрял, след 60-65 - възрастен, над 70 вече отива към старите.

# 331
Това със загубата на близките хора е много страшно и те кара да слезеш на земята. За съжаление и на мен ми се случи най-лошото и през 2022 загубихме 4-ма близки, от които 3-ма роднини. Сред тях и баща ми. Има значение на колко губиш родителите си. Дори да не си дете, пак е много болезнено.

Като цяло зависи и кой как живее живота си и колко се напъва. Моите приятели повечето получават подкрепа от родителите си и финансова до сега, а са вече към 30. За тях морето е до колене. Различно е като се оправяш сам.

Аз направих 30 преди дни, но мисля, че още съм млада. И поне до 40 се надявам да съхраня духа си и да бъда такава. Ангажиментите и забързания начин на живот ме карат да се чувствам жива. Много съм натоварена в последната година. Едновременно започнах нова работа и магистратура. И понякога хората ме питат как издържам, а за мен е нещо като маратон. Харесва ми и дори да се оплаквам понякога, че недоспивам, не съм и помисляла да се откажа или да спра да правя някоя от дейностите.

# 332
При мен, точно натоварените денонощия, многобройните ангажименти и постоянния адреналин, на който съм подложена, сигурно ме държат в кондиция и дух. Дано само изведнъж не грохна с тоя натоварен живот.

# 333
До човек е, някои наистина ги крепи точно това да бъдат постоянно заети с нещо. На мен буквално ми се изтощават батериите при стрес и сред хора, но за други е точно обратното.

# 334
Пожелавам си духа на пра-баби , дядовци, баби и родители:)
Кармата е след 90:)
Родителите ми са над 70 и мама каза, че е резервирана лятната им почивка за началото на септември. В чужбина.
Да са ми живи и здрави!

# 335
  • SF

Аз направих 30 преди дни, но мисля, че още съм млада. И поне до 40 се надявам да съхраня духа си и да бъда такава. Ангажиментите и забързания начин на живот ме карат да се чувствам жива. Много съм натоварена в последната година. Едновременно започнах нова работа и магистратура. И понякога хората ме питат как издържам, а за мен е нещо като маратон. Харесва ми и дори да се оплаквам понякога, че недоспивам, не съм и помисляла да се откажа или да спра да правя някоя от дейностите.

Милата. Simple Smile Но това, което споделяш, е типичната за живота на младите хора динамика. Може и дете да добавим в картинката, ипотека, обзавеждане и създаване на дом (консумира много време и енергия).
На стари години това с ученето, работата, маратоните са само стар, избледняващ спомен.

Аз тази тема я приемам повече като физическото състояние на човека. Сам, самотен, ленив, апатичен, тъжен, може да бъде и един тийнейджър.

# 336

Аз тази тема я приемам повече като физическото състояние на човека. Сам, самотен, ленив, апатичен, тъжен, може да бъде и един тийнейджър.

И аз.
Кой как се чувства е съвсем отделна тема. Усещането е субективно, според много обстоятелства.
Биологично си млад до определена възраст.

# 337
Напоследък откриваме сенилни изменения сред индивиди във възрастовия диапазон 15-30. Така че…(както казват адвокатите в неформални разговори).
Wink

# 338
  • София
Това е смутително, Дрен.
Имаш ли предположение защо?

# 339
  • София /Абсурдистан
Свързано ли е с боклучавата храна?

# 340
И храната, и заседналият живот. И многото информация и постоянното натрапване на това, че щастието е нещо задължително свързано с определени придобивки.
Седенето е новото пушене.

# 341
С прекомерното ползване на видео забавления/дисплеи, може би?

# 342
  • София
Вие кога спряхте да се чувствате млади? А ако не сте, кога смятате, че свършва младостта?
Кой е признакът, че младостта е свършила?

Аз спрях да се чувствам млад още като ученик. Гледах околните и си мислех, че съм от друга епоха, по-ранна такава. И до ден днешен чувството се запазва макар вече да не гледам съучениците си, а други хора.

# 343
Което не значи, че си бил стар.

# 344
Понеже аз хич не съм от тези, които слушат околните, понякога ми става жал за хора, които се женят или правят деца само, защото вече наближават 30, а не, защото са с подходящия човек. Оправдават чуждите очаквания.
Авторке, ти мислиш, че не може да си млад и едновременно да имаш деца ли? Не виждам каква е връзката.

Всеки влага различен смисъл в думата. Затова и няма как да се стигне до единодушно мнение. Ако под "младост" имаш предвид чисто биологичната младост, то тя е докъм 22-24, когато приключва растежа на тялото и започва обратния процес на стареене. Ако под "младост" имаш предвид "недостигната степен на зрялост", то тя приключва някъде между 25 и 40, но има хора, при които продължава много по-дълго или доживот. Grinning Ако под "младост" визираш позитивния дух и чувството, че все още имаме какво видим, направим и постигнем, то тя може да продължи и цял живот. Да не говорим, че в днешно време хора на по 40+, 50+, 60+, с вече пораснали деца, тепърва пътуват, забавляват се, имат нови хобита, и правят по-интересни неща отколкото, когато са били на 20-30. Просто вече времената са други, докато в недалечното минало, като ти пораснат децата, си се затварял вкъщи, защото според обществените норми си вече стар и си седиш и си гледаш къщата и внуците.

Понеже засягаш и темата за децата, "младостта" на женската репродуктивна система е нещо съвсем различно. Раждаме се с предварително зададен резерв яйцеклетки и съответно той с времето "остарява". След 35 вече е драстично намалял в сравнение с на 25, например. Така че в репродуктивен аспект нещата си имат свой ритъм, за съжаление.

Общи условия

Активация на акаунт