Кога свършва младостта?

• 25 723
  • 521
  •   1
Отговори
# 405
"Ще свършат/няма да свършат яйцеклетките" е доста елементарно разбиране. С всяка изминала година нарастват рисковете от усложнения за майка и бебе както в процеса на бременност, така и при раждане. Расте и рискът от генетични заболявания. След 30 -  стръмно. Разбира се, има научни средства да се съпротивляваме на тези процеси. Отчасти.
От съдене съм далеч. Неслучайно написах и възрастта, на която аз съм родила. Нямам никакви възражения и към хората, които решават да не се възпроизвеждат. Това е напълно валиден избор.

Факт. Рискът от генетични усложнения за бебето нараства с годините, за това правих амниоцентеза, родих на 34г.

Чета тук някакви мнения, явно от млади глави написани..не било късно да раждаш, бла бла...сякаш ще живееш двеста години. Бързо минава времето, това се разбира като попрехвърлиш там едни декади...на 20г не го разбираш още, и си мислиш че имаш ехеееееее...бая време напред.
Истината е, че нямаш толкова.

# 406
Опитайте да направите анали за народната песен "мари бабо гърбава, имаш щерка хубава"...
Какво ви говори това при условие, че за да е хубава и атрактивна мома щерката трябва да е на 18 - 20 години?
- бабата е била фертилна до над 50 годишна възраст и е родила здраво дете след 50-така за да е вече гърбава, когато щерката се е замомяла?

- бабата си е родила нормално преди 35-40, ама се прегърбила и сбабичосала рано рано още преди 60?

# 407
  • София
Хаха, тя и Жулиета е на 13, а майка й е достопочтена матрона.

Последна редакция: пн, 16 яну 2023, 14:11 от Fever Ray

# 408
  • France
Разбира се, че има промени. Например ранната менструация заради обилната храна и действието на бисфенолите. Не знам дали ще доживея достатъчно, че да имаме достатъчно добра перспектива върху промените днес.
Иначе съм съгласна с тукашната граница на възрастна родилка на 38. Самата аз съм на толкова и виждам, и усещам промени, които не ми харесват. Да не отварям дума за сегашната ми алкохолдехидрогеназа. Едно време ми трябваше аспирин+силно кафе+душ и бягах на лекции/работа. Сега три дни не знам къде се намирам. Но от 28 до 38 са 10 години. Таман време за 3 деца.
Сещате ли се за приказката "от стара коза яре"?

# 409
Интересно всеки застава на възрастта, в която е и слага обобщение " до тук е младостта".
Имате още много сол да изядете, за да правите обобщения.

# 410
  • София
Аааа, аз смятам, че имам още някоя и друга година да младея, докато най-малкият тръгне поне на училище. После може да ме бъркат с баба, но аз сигурно наистина вече ще съм баба (на внуците си) тогава.

# 411
Между другото, това с по-ранното настъпване на менструацията хич не е добре. Реално "системата" започва да работи по-рано и оттам и резервът евентуално да се изчерпи по-рано. Като добавим и лошото качество на живот на съвременния човек, то нещата никак не работят в наша полза. То това е странното - медицината напредва, а ние все повече сами си влошаваме здравето чрез лоша храна, вредни навици, застоял начин на живот и др.

Интересно всеки застава на възрастта, в която е и слага обобщение " до тук е младостта".
Имате още много сол да изядете, за да правите обобщения.

Аз мисля, че човек никога не си казва "вече не съм млад" и никога не се чувства на възрастта си. Или може би общувам с поввче оптимисти. Grinning Но все си мисля, че човек никога не се чувства наживял и преживял всичко.

# 412
Аз съм на 47 и съм далеч от идеята за младост. Стандарта на СЗО за младост до 44 го смятам за приложим, но по-скоро силно оптимистичен. Бих определила границата като 40-44, поради индивидуалните специфики. А има и по-рано сбабичосани.

След 45 който се смята млад, не е много с акъла си Wink

# 413
След 45 който се смята млад, не е много с акъла си Wink
Не е ли малко пресилено?
За такива Шексиповци като теб има тълковен речник.

# 414
И да не са с акъла си, само на теория, пак се чувстват и изглеждат по-добре от хора, които се чувстват дърти и сбабичосани Grinning
Така че полза вие нямате, а хората които вярват в нещо със сигурност.

# 415
То може да осъзнавам, че след 45 не съм млада, но това не значи, че трябва да започвам да живея като стара.  45 е просто цифра и ако мога и на 55 да живея като преди 45 останалото са просто приказки и раздувки.

# 416
И да не са с акъла си, само на теория, пак се чувстват и изглеждат по-добре от хора, които се чувстват дърти и сбабичосани Grinning
А на бас, че не изглеждат по-добре Simple Smile За чувстването не мога да гарантирам, но може да се поспори.

# 417
А на бас, че не изглеждаш по-добре Simple Smile За чувстването не мога да гарантирам, но може да се поспори.
Разсмя ме, г-жа! Верно ли мислиш, че един интелигентен човек ще тръгне да мери кой с колко изглежда по-добре и чак и да се басираме? Grinning Пак повтарям, няма проблем да се чувстваш дърта, това не ми е проблем. И не ми е проблем кой изглежда по-добре. Истината е, че ако се чувстваш дърт значи си. Ако не се чувстваш дърт може и да не изглеждаш млад, но поне се чувстваш добре.

# 418
Грешка в спрежението беше - "изглеждАТ", която поправих веднага. Пък и без друго постът включва ирония (макар да е базиран на факти).
Но дори по-млада и красива, тези евтини positive-thinking клишета, които упорито пробутвате, определено не правят добро впечатление. Реалистичната преценка е полезна в живия живот.

# 419
  • София
Човек може да се чувства и да изглежда добре на 45, на 55 и на 65 и го пожелавам всекиму, просто това не го прави млад.

Аз лично не съм чак Шекспир, титина, но имам елементарно уважение към думите и тяхното значение.  На черното няма как да кажа бяло, а петдесетгодишни младежи и девойки няма, без значение от чувствата им. Както и най-сбабичосаната, отрудена и лишена от живец двайсетгодишна е млада, без значение как изглежда, как се чувства и дали ви харесва. И да "не си млад" не е равнозначно на "да си стар", респ. това, че не се чувствате стари, не ви прави автоматично млади, освен в главите ви. То и аз с ръка на сърцето още се чувствам като на 20. Но не съм.

Иначе неумението човек да приема базови житейски истини Е черта на младостта, факт. Недостатъчна обаче да обърне биологията.

Общи условия

Активация на акаунт