Кога свършва младостта?

• 25 813
  • 521
  •   1
Отговори
# 120
Не знам кога идва старостта, но тя може и да си тръгне.
Една позната на около 39-40 г., по време на локдауна затвори малък семеен бизнес и започна да търси работа. Непрекъснато повтаря колко е стара за нова работа. Пуска обяви, но не й се обаждат за интервюта, или я викат проформа. HR или мениджърите, които я селектират, са на по 30 години и според нея възрастта й е печка. Опитвам се да споря, но тя ми показва конкретни обяви, на които пише "ние сме млад екип...", "търсим млади, енергични, креативни...", "ако си млад, комуникативен..."
На мене ми изглежда симпатична, но тя твърди, че всичко е до възраст, защото има много примери около себе си за млади хора, без никакъв опит, които лесно и бързо си намират работа и даже за периода, в който тя търси, те успяват да започнат на 2-3 места работа и да си избират заплати и условия.
Успокой я, че не е съвсем вярно. Аз съм на 43 и преди да родя първото ме взеха веднага на работа. Бях на 40. Преди това работех 5 години в още по-младежки екип. Е, сигурно зависи и от сферата на работа. Но аз лично никога не съм забелязала дискриминация по отношение на възраст. Да не говорим, че винаги навсякъде е имало по 1-2 човека по-възрастни и от мен. А съм била и най-възрастната.

# 121
Никога не съм виждала да дискриминират хора на по 40 в работата. Имали сме млади екипи и тук-там някой на по 40-43 и не е било проблем да ги наемат.

Може приятелката ти да има проблем със св или нещо подобно и затова да не й се обаждат.

# 122
Вие кога спряхте да се чувствате млади?
Още съм млада и не мога да отговоря на този въпрос.
Относно имането на деца, много често натискът на околните е съществен, но не единствен фактор. Просто напомня на хората, че деца могат да се направят и гледат до определена възраст. Дали са намерили перфектния партньор, дали сега точно е моментът никой не може да каже. Но биологията си е биология.
Имах една съседка, баба на 89 години, с много заболявания. Физически си изглеждаше стара, не беше като Лили Иванова, каквото и да си говорим. Но духът й, смехът й, блясъкът в очите, чувството й за хумор... Беше направо като стенд-ъп комик. Надявам се и аз така да остарея.

# 123
Не знам кога идва старостта, но тя може и да си тръгне.
Една позната на около 39-40 г., по време на локдауна затвори малък семеен бизнес и започна да търси работа. Непрекъснато повтаря колко е стара за нова работа. Пуска обяви, но не й се обаждат за интервюта, или я викат проформа. HR или мениджърите, които я селектират, са на по 30 години и според нея възрастта й е печка. Опитвам се да споря, но тя ми показва конкретни обяви, на които пише "ние сме млад екип...", "търсим млади, енергични, креативни...", "ако си млад, комуникативен..."
На мене ми изглежда симпатична, но тя твърди, че всичко е до възраст, защото има много примери около себе си за млади хора, без никакъв опит, които лесно и бързо си намират работа и даже за периода, в който тя търси, те успяват да започнат на 2-3 места работа и да си избират заплати и условия.

Съвсем права е, макар на 40 да не е чак толкова изразено. Да питам някой над 50 дали ще си намери лесно.

# 124
Пак повтарям, изобщо не е на 100% права. Колеги имам и на 50 и над 50 години. Огледайте се по супермаркетите, по магазините и малките магазинчета. Все по-възрастни хора работят. Вече малко по-сложно май се получава на 40 с 2 малки деца.
Естествено, зависи от сферата. По shared service центровете взимат хора на всякаква възраст. Категорично. По банки знам, че ги взимат по-млади. Макар че преди няколко дена в клон на първа инвестиционна имаше две-три служителки на минимум 50г.

# 125
С тези 65 години, изисквани за пенсия, 50 годишните са младоци. И повечето в добра форма. Тъжно и изнервящо е да те дискриминират по възраст. А следващите 15 години?!

# 126
Макар че преди няколко дена в клон на първа инвестиционна имаше две-три служителки на минимум 50г.
Тeзи жени вероятно работят там от 30-годишна. Не са ги взели на 50. Макар че фронт офис работата в банките е толкова ниско платена, че може и да вземат поради липса на кандидати.
За жалост, възрастова дискриминация на трудовия пазар има, и то много видима.

# 127
Като дойде менопаузата.
Ох, защото чука на прага ми и на мен такива мисли ми се въртят.
Всичко тръгва необратимо назад, колкото и усилия да полагаш.

Моят първи сблъсък със смъртта беше на приятелка в 5-ти клас. Най-голям страх, когато родих..Имах период, в който все по доктори ходех и си представях страшни болести.

# 128
Пак повтарям, изобщо не е на 100% права. Колеги имам и на 50 и над 50 години. Огледайте се по супермаркетите, по магазините и малките магазинчета. Все по-възрастни хора работят. Вече малко по-сложно май се получава на 40 с 2 малки деца.
Естествено, зависи от сферата. По shared service центровете взимат хора на всякаква възраст. Категорично. По банки знам, че ги взимат по-млади. Макар че преди няколко дена в клон на първа инвестиционна имаше две-три служителки на минимум 50г.

Когато говорим за тенденции е ясно, че никога нямаме 100%...
Да си на 50 години в заварено положение (отдавна във фирмата) е много различно от това да търсиш работа на 50, особено ако си без работа в момента. Иначе никой не твърди, че 50 годишните ги уволняват и няма възрастни хора на работа.
А и , малко или много, аз все пак говоря за добра работа, не за продавачка някъде на МРЗ и без осигуровки.

Последна редакция: нд, 11 дек 2022, 14:28 от Черна станция

# 129
Ако си без работа в момента е доста тегаво на каквато и да е възраст. Казвам го опит, когато съм търсила добре платена работа с добро образование на 25-30г. Трудна работа, гледат те с недоверие защо си без работа. После вече с опит направо ме викаха ден-два след интервюто. И мисля, че именно за кадри с добро образование и висока заплата е най-лесно да се пласират в по-зряла възраст.

# 130
Тая менопауза що толкова ви плаши?
Докато се прави секс няма сериозни отклонения.

# 131
Мен лично не ме плаши, отговорих на конкретният въпрос в заглавието на темата.

# 132
Тая менопауза що толкова ви плаши?
Докато се прави секс няма сериозни отклонения.
Нямам никакви признаци на менопауза, а 2023г. ще навърша 50. Не знам дали е от секса обаче Grinning
Навремето когато се омъжих за по млад от мен мъж, моите приятелки ме гледаха снизходително, едва ли не от последния влак съм хванала...Да, ама сега техните мъже одъртяха, гонят 60 - те, жените и те се сбабичосаха покрай тях,  по - млади от мене са в менопауза,а аз ехе ...Stuck Out Tongue Winking Eye
От секса ще да е...

# 133
Това хвалба с по-младия мъж ли е? Simple Smile)

Аз също 50, нищо ми няма, макар да се усещат промени в цикъла. ММ ми е набор, та не ми се отразява явно. Имам приятелка, на 57, изглежда супер, работи и живее пълноценно, 10 г след менопауза е.

# 134
Искам само да съм здрава, не ме притесняват менопаузи и други възрастови промени. Предвидливо и аз съм си взела млад мъж Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт