Кога свършва младостта?

• 25 727
  • 521
  •   1
Отговори
# 345
  • София
Цитирам определението на СЗО:

Години :: Възрастова група

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

0-14 :: детска възраст

15-44 :: млада възраст

45-59 :: средна (зряла) възраст

60-74 :: възрастни хора

75-89 :: стари хора (старческа възраст)

90+ :: дълголетие

# 346
Понеже аз хич не съм от тези, които слушат околните, понякога ми става жал за хора, които се женят или правят деца само, защото вече наближават 30, а не, защото са с подходящия човек. Оправдават чуждите очаквания.
Авторке, ти мислиш, че не може да си млад и едновременно да имаш деца ли? Не виждам каква е връзката.
Скрит текст:

Всеки влага различен смисъл в думата. Затова и няма как да се стигне до единодушно мнение. Ако под "младост" имаш предвид чисто биологичната младост, то тя е докъм 22-24, когато приключва растежа на тялото и започва обратния процес на стареене. Ако под "младост" имаш предвид "недостигната степен на зрялост", то тя приключва някъде между 25 и 40, но има хора, при които продължава много по-дълго или доживот. Grinning Ако под "младост" визираш позитивния дух и чувството, че все още имаме какво видим, направим и постигнем, то тя може да продължи и цял живот. Да не говорим, че в днешно време хора на по 40+, 50+, 60+, с вече пораснали деца, тепърва пътуват, забавляват се, имат нови хобита, и правят по-интересни неща отколкото, когато са били на 20-30. Просто вече времената са други, докато в недалечното минало, като ти пораснат децата, си се затварял вкъщи, защото според обществените норми си вече стар и си седиш и си гледаш къщата и внуците.

Понеже засягаш и темата за децата, "младостта" на женската репродуктивна система е нещо съвсем различно. Раждаме се с предварително зададен резерв яйцеклетки и съответно той с времето "остарява". След 35 вече е драстично намалял в сравнение с на 25, например. Така че в репродуктивен аспект нещата си имат свой ритъм, за съжаление.
Не съм авторката, но мисля, че тя има предвид хора, които самите те не желаят/не се чувстват готови, но се поддават на външния натиск, че трябва, защото вече са достигнали определена възраст. Тоест околните им намекват, че вече не са чак толкова млади. Предполагам, че това е връзката с темата за възрастта.

# 347
  • Далечният изток
И според Коко Шанел младостта е до 40 г. Simple Smile

# 348
Осъвременено да се разбира до 50 г😉

# 349
Осъвременено да се разбира до 50 г😉
Според мен до 60г.

# 350
Фивър, това много ми хареса. Не знаех, че съм още млада. Grinning

# 351
Понеже аз хич не съм от тези, които слушат околните, понякога ми става жал за хора, които се женят или правят деца само, защото вече наближават 30, а не, защото са с подходящия човек. Оправдават чуждите очаквания.
Авторке, ти мислиш, че не може да си млад и едновременно да имаш деца ли? Не виждам каква е връзката.
Скрит текст:

Всеки влага различен смисъл в думата. Затова и няма как да се стигне до единодушно мнение. Ако под "младост" имаш предвид чисто биологичната младост, то тя е докъм 22-24, когато приключва растежа на тялото и започва обратния процес на стареене. Ако под "младост" имаш предвид "недостигната степен на зрялост", то тя приключва някъде между 25 и 40, но има хора, при които продължава много по-дълго или доживот. Grinning Ако под "младост" визираш позитивния дух и чувството, че все още имаме какво видим, направим и постигнем, то тя може да продължи и цял живот. Да не говорим, че в днешно време хора на по 40+, 50+, 60+, с вече пораснали деца, тепърва пътуват, забавляват се, имат нови хобита, и правят по-интересни неща отколкото, когато са били на 20-30. Просто вече времената са други, докато в недалечното минало, като ти пораснат децата, си се затварял вкъщи, защото според обществените норми си вече стар и си седиш и си гледаш къщата и внуците.

Понеже засягаш и темата за децата, "младостта" на женската репродуктивна система е нещо съвсем различно. Раждаме се с предварително зададен резерв яйцеклетки и съответно той с времето "остарява". След 35 вече е драстично намалял в сравнение с на 25, например. Така че в репродуктивен аспект нещата си имат свой ритъм, за съжаление.
Не съм авторката, но мисля, че тя има предвид хора, които самите те не желаят/не се чувстват готови, но се поддават на външния натиск, че трябва, защото вече са достигнали определена възраст. Тоест околните им намекват, че вече не са чак толкова млади. Предполагам, че това е връзката с темата за възрастта.

Бел добре го каза. Това имам предвид. Не говоря за младите хора, които наистина искат деца. А такива, които се поддават на външен натиск, че вече е време за бебета, ипотека и не знам си още какво.

# 352
  • София
Ами, то, колкото и да не поддават, живота си има начало и край. И по някое време, просто не останало…

# 353
Ами, то, колкото и да не поддават, живота си има начало и край. И по някое време, просто не останало…
Това е така. Обаче наистина има и хора, които не искат брак и/или деца. Трябва ли да го правят само защото според другите им е дошло времето?

# 354
Аз дори нямах предвид хората, които въобще не искат деца, а тези, които искат, но не в момента. Някои се поддават на нагласите, че до 30 трябва да имаш поне едно дете и ипотека, примерно. А реално дали ще родиш на 28 или на 32 разликата в репродуктивните способности и младостта не е голяма. Просто няма смисъл да оправдаваш чужди очаквания.

# 355
Аз дори нямах предвид хората, които въобще не искат деца, а тези, които искат, но не в момента.
Разбрах те. И в други теми съм го писала, животът не се случва по график. И е редно всеки да живее със своя ритъм, а не с наложен отвън.

# 356
Аз дори нямах предвид хората, които въобще не искат деца, а тези, които искат, но не в момента.
Разбрах те. И в други теми съм го писала, животът не се случва по график. И е редно всеки да живее със своя ритъм, а не с наложен отвън.

Така е.  А ако някой наистина не иска деца, тогава пак не е редно да се вменява някаква вина у такъв човек. Всеки да си прави колкото деца иска и когато иска... Слава богу, че не живеем по график.

# 357
Ако за родителите ти например е било нормално на 30 да си женен и с дете, ти не си длъжен да спазиш същия срок. Може да искаш да го направиш по-рано или по-късно. Щом за теб и партньора ти е приемливо, другите не би трябвало да имат значение.

# 358
  • София
На другите им е все тая за чуждите избори.
Виж, на близките от семейството не и да, може би имат маааалко повече преживявания и поглед над нещата.

Мен ми е все тая дали Ганка ще остане бездетна, но би ми било смутително, ако дъщеря ми не ще. Да, нейни избори и живот, но мои чувства и усещания и ничии други.

# 359
А, то почва да има значение, ама много голямо значение. Едва когато се усетят, че са изтървали всички влакове. Подобни социални бунтове вече са дали реколта.

Общи условия

Активация на акаунт