Кога свършва младостта?

• 25 732
  • 521
  •   1
Отговори
# 360
На другите им е все тая за чуждите избори.
Виж, на близките от семейството не

Под "другите" имах предвид точно близките. Страничните нито ги вълнува толкова, нито пък биха могли да повлияят, така е.

# 361
  • София
Ами, както казах е от грижа и любов, техни си.

# 362
Ами, както казах е от грижа и любов, техни си.
Така е. Всеки има различни разбирания за живота и всеки е прав за себе си.

# 363
Всеки има право на личен избор. Но и не бих съдила хората, които чакат с нетърпение внуци и се надяват децата им да не чакат N брой години за да направят тази крачка. Това са нормални, чисто човешки неща. Защото тези хора обикновено са осъзнали стойността на децата и на семейството,и знаят кои са ценните неща в живота.

# 364
А реално дали ще родиш на 28 или на 32 разликата в репродуктивните способности и младостта не е голяма.
Биологично разликата точно между тези две възрасти е доста голяма. В репродуктивно отношение на около 28 свършва най-благоприятният "прозорец". Сега, естествено, че с помощта на съвременната медицина хората раждат първо и на 40-45, но нали за биология си говорим, не за наука и социални дейности.
(Аз самата родих за пръв път на 32.)

# 365
Всеки има право на личен избор. Но и не бих съдила хората, които чакат с нетърпение внуци и се надяват децата им да не чакат N брой години за да направят тази крачка. Това са нормални, чисто човешки неща. Защото тези хора обикновено са осъзнали стойността на децата и на семейството,и знаят кои са ценните неща в живота.
И аз никого не съдя, нито споря, просто пиша от своята гледна точка. Преценявам, че не съм в състояние да се грижа качествено за друг човек нито физически, нито психически. На теория едно дете би могло да ми даде център, но също толкова голяма е вероятността и да ме изкара от равновесие още повече. Не смятам да поема такъв риск, не би било справедливо спрямо детето най-вече. Моите родители са наясно със състоянието ми и едва ли някога, откакто съм се родила, са се надявали точно за внуци. Вероятно би им било напълно достатъчно да знаят, че себе си ще мога да обгрижвам без чужда помощ.

# 366
  • в сърцата на децата <3
Вероятно би им било напълно достатъчно да знаят, че себе си ще мога да обгрижвам без чужда помощ.
Извинявай, но за повечето родители това е достатъчно когато децата им са на... 18? Не и на 30+
Изключвам случаите, в които човек е с физически или ментални проблеми, които не позволяват повече от това.

# 367
А реално дали ще родиш на 28 или на 32 разликата в репродуктивните способности и младостта не е голяма.
Биологично разликата точно между тези две възрасти е доста голяма. В репродуктивно отношение на около 28 свършва най-благоприятният "прозорец". Сега, естествено, че с помощта на съвременната медицина хората раждат първо и на 40-45, но нали за биология си говорим, не за наука и социални дейности.
(Аз самата родих за пръв път на 32.)

В днешно време не сме опрели само до биологията. Преди масово са раждали по-рано. Сега от 28 до 32 няма да ти свършат яйцеклетките. Въпросът е, че за тези 4 години можеш да срещнеш партньор, да израснеш кариерно, да ползваш времето за пътувания и куп други неща.

Моя близка роди за първи път на 52. Сега е бременна с второ. Не бих насърчавала когото и да е да ражда на такава възраст, но има и такива случаи. В днешно време сме облагодетелствани да имаме възможност да се развиваме на много фронтове. И това също мисля, че може да те кара да се чувстваш млад. Динамиката.

Никого не съдя, но и не мисля, че за което и да е решение в живота, човек трябва да слуша други хора. Било то семейство, приятели или съседката леля Пенка.

# 368
Вероятно би им било напълно достатъчно да знаят, че себе си ще мога да обгрижвам без чужда помощ.
Извинявай, но за повечето родители това е достатъчно когато децата им са на... 18? Не и на 30+
Изключвам случаите, в които човек е с физически или ментални проблеми, които не позволяват повече от това.
Именно. Мислех, че съм го написала достатъчно ясно.

# 369
"Ще свършат/няма да свършат яйцеклетките" е доста елементарно разбиране. С всяка изминала година нарастват рисковете от усложнения за майка и бебе както в процеса на бременност, така и при раждане. Расте и рискът от генетични заболявания. След 30 -  стръмно. Разбира се, има научни средства да се съпротивляваме на тези процеси. Отчасти.
От съдене съм далеч. Неслучайно написах и възрастта, на която аз съм родила. Нямам никакви възражения и към хората, които решават да не се възпроизвеждат. Това е напълно валиден избор.

# 370
  • в сърцата на децата <3
Ок, ама това са частни случаи, които нямат абсолютно нищо общо с младост, старост и "таман" възраст.

# 371
  • France
Как пък един гинеколог не ми е казал, че от 30 нагоре яйцеклетките ми почвали да дават дефекти. Това само в бг мама го чета Thinking

# 372
  • София
Абе, братовчедка ми звъни бременна с трето и ми вика - Како! Знаеш ли какво, стара съм! В шок и ужас, че е на 36, а предното на 32 си е била съвсем окей.
Та, не е като да не казват докторите, не е като да не съблюдават нещата и в случая - не, като да нямаше защо. Пу- пу, всичко приключи наред.

# 373
Скрит текст:
Ок, ама това са частни случаи, които нямат абсолютно нищо общо с младост, старост и "таман" възраст.
Да, частни случаи са. Аз съм частен случай. За себе си пиша. Съгласна съм, че няма общо с първоначално зададената тема, но някак в хода на разговора се стигна до това, ето защо го написах.

# 374
Как пък един гинеколог не ми е казал, че от 30 нагоре яйцеклетките ми почвали да дават дефекти. Това само в бг мама го чета Thinking

Всеки ден си на кафе с гинеколози ли? Смени таргета с репродуктивни специалисти или жени на 33 плюс, гърчещи се между неуспешни опити инвитро и докторски приказки “еми, виж си възрастта”.

Общи условия

Активация на акаунт