Кога свършва младостта?

• 25 744
  • 521
  •   1
Отговори
# 390
Никъде не съм написала, че отричам медицинската помощ. Като всяка професия и в медицината има всякакви кадри - и читави, и не толкова. Има и добри специалисти, които те лекуват и вършат работа, но пак са много бизнес ориентирани. И това го виждам все покрай семейството си, което за съжаление се налага да се лекува от кофти неща, много далеч от настинки и грип.

# 391
Така е. Но нали живеем тук и сега - съобразяваме се с реалността. Затова и животът ще става все по-скъп, защото всичко е скъпо, вкл. лекарските услуги да речем.

# 392
  • France
Има много алъш-вериш за съжаление. Между другото, точно специалист по ар ме нахока, че съм се имала за стара. Мързи ме да пиша, но в резюме беше, че тъй като репродуктивните способности са важни за продължаване на рода, не изчезват току-така. Докато тургурът и еластичността на кожата са декорация. Едно време хората са живеели до 45-50 макс, а и първата менструация е идвала по-късно. Мнозинството жени не са доживявали менопаузата. И ако днес жените, които раждат след 40 са около 7-8% във Франция, още не са достигнали нивата от 60те години, когато са били много повече. Само, че тогава не е било по избор, а просто не е имало контрацепция.

# 393
Едно време хората са живеели до 45-50 макс.. Мнозинството жени не са доживявали менопаузата.
Като почнете да ги пишете такива... кога точно е било това "едно време"? V век?

# 394
Има нещо такова. Напоследък на много крехка възраст им идва МЦ на момичетата.
А баба ми разправяше, че нейният първи бил като станала чак на 18.
Скрит текст:
Е, и тогава е била някакво изключение, но знаейки историята й, смея да твърдя, че е била със завидна фертилност. Само не знам после кога й е настъпила менопаузата.

# 395
  • France
Едно време хората са живеели до 45-50 макс.. Мнозинството жени не са доживявали менопаузата.
Като почнете да ги пишете такива... кога точно е било това "едно време"? V век?
Ами да. Модерният свят, в който живеем е от няма 100 години. Един миг в човешката еволюция.

# 396
Филомена,
изобщо нямаш представа колко са живели хората. Средната продължителност на живота е статистически ниска заради високата детска смъртност. Не че масово са живели до 35 години, а че на всеки доживял до 70 се пада по един починал в бебешка и ранна детска възраст (обикновено от банални инфекции). Това най-опростено казано, формулите са по-сложни.
Е, имало е и епидемии и войни, които допълнително изкривяват статистиката. Има ги и сега. Сравни например статистиките за смъртност в България през двете години ковид и през останалите.
Разбира се, и майчината смъртност е била по-висока преди съвременната родилна помощ. Но и от нея сигурно повече жени са умирали на 20, а не на 40 Simple Smile

Впрочем България и до днес има два пъти по-висока неонатална и майчина смъртност спрямо средното за ЕС.

Последна редакция: пн, 16 яну 2023, 11:35 от Параход

# 397
Не мисля, че през 20 век хората са живеели толкова малко. На моята майка баба ѝ живя до 90+, а е родена през 19 век. Нейните родители починаха на 80+, от страна на татко е подобна картината. Под 60 нямаме починал възрастен. Има инцидент и ранна смърт на дете и млад мъж, но това е друго.

# 398
  • София
Далеч не са живели малко. Особено жените.
Аз помня своите баби, прабаби и прапрабаби (и от двете страни), които доживяха до 90+, дори една до 100+.

# 399
Далеч не са живели малко. Особено жените.
Аз помня своите баби, прабаби и прапрабаби (и от двете страни), които доживяха до 90+, дори една до 100+.
Тя няма предвид поколението на вашите баби и прабаби. Те са заварили модерността, хигиената и медицината в късните етапи на живота си и са облагодетелствани от тях. Пък са и родени в епоха, в която, който добута до 5 години (дотогава е бил най-рисковият прозорец), е практически неунищожим.
Но въпреки това не е права.

# 400
  • France
Всъщност имам, защото историята ми е хоби. Например, когато намериха гроб на келтска жена, доживяла до огромнните 65-70 години, беше такава рядкост, че ù направиха восъчна възстановка. И в гроба имаше артефакти за нейната значимост. Заради възрастта ù са я имали за нещо като жрица и лечител.
И това без да споменавам, че светът постоянно е бил в състояние на някаква война. 30 годишна, 100 годишна, после почват религиозните войни.... любопитен факт е, че в мирно време жените са имали по-кратък живот от мъжете, защото са умирали при раждане.
Моля ви, не ми цитирате бабите си, 20 век си е вчера.

# 401
Затова те попитах Средновековието ли имаш предвид. Разликата е огромна между V век, XII век, XVIII век. Все са "едно време". Щом се интересуваш от история, би трябвало да си даваш сметка за това.

# 402
  • France
Както вече казах, нашите тела са пригодени за друг начин на живот. 200 години са твърде кратки за еволюцията. Това имах предвид.

# 403
Всъщност наблюдаваме доста бързи еволюционни промени (те са епигенетични по своята същност, не генетични, но все пак). Например холандците са пораснали средно с почти половин метър в последните 200 години, след като най-сетне са започнали да се хранят добре. Резултатът е, че сега са най-високите хора в Европа. Подобни промени се наблюдават и в Китай с нарастването на средната класа.
Промените в съзъбието, предизвикани от промените в хранителния режим и изкуственото хранене на бебетата (които се манифестират в криви зъби при почти 100% от съвременните деца и младежи) също са съвсем нов феномен. Е, по-добре е с криви, отколкото да умреш от развален зъб, дума да няма.
Това не са единствените примери.

# 404
  • София
Тя няма предвид поколението на вашите баби и прабаби. Те са заварили модерността, хигиената и медицината в късните етапи на живота си и са облагодетелствани от тях. Пък са и родени в епоха, в която, който добута до 5 години (дотогава е бил най-рисковият прозорец), е практически неунищожим.
Но въпреки това не е права.

Хммм, явно аз не съм добре със сметките.
Аз съм на 47+ и прапрабабите ми, прабабите ми и бабите ми не са се родили в епохата на петилетките, нито са познавали развитата медицина.
По мои сметки прапрабаба ми, която доживя до 103 г., се е родила някъде около 1879 г. Бях на около 7, когато почина. От нея помня доста истории за столетници нацад в рода.

За Средновековието наистина картинката е друга, но назад (от прочетеното в Библията, например) оставам с впечатление, че дълголетието не е било рядкост. Нито късното раждане на деца (цитира се възраст 40-50 г.).

Последна редакция: пн, 16 яну 2023, 12:11 от Fever Ray

Общи условия

Активация на акаунт