Бременност, бременни - бързи въпроси и отговори - тема 79

• 41 233
  • 755
  •   1
Отговори
# 555
Може ли да се използва епилатор по време на бременност? Ако може, има ли части от тялото, които не е добре да бъдат епилирани, като корема или интимните части например?
Във връзка с обезкосмяването, бих искала пак да си задам въпроса за използването на епилатор по време на бременност, тъй като остана назад в темата и не разбрах дали мога да го ползвам или не.

# 556
Не мисля, че епилаторът е проблем да се ползва. Аз съм в 31г.с и си ползвам.

# 557
Здравейте, от началото на бременността ми.. как да го кажа 😄 започнах да се окосмявам много бързо и ми е трудно да контролирам това. Никога през живота си не съм имала и един косъм на корема. Сега в 3 месец съм като бебе горила там. Искам да питам дали мога да си използвам фотоепилатора си поне за крака и ръце?

Ами.. аз да ви кажа въпреки, че всички ми казваха да изчакам и тук четох мн мнения, че не е хубаво… след известно колебаене си направих две процедури на крака и ръце(лазерна епилация, за пръв път на тези зони) и не съжалявам! Гинеколога ми все ми казва “ако ти се чувстваш добре и бебето ти ще се чувства добре”. Никъде не прочетох, това да е навредило на някое бебче, казват, че не е хубаво защото няма достатъчно проучвания/ изследвания и се презастраховат.

Моля ви, не давайте такива съвети… Това, че вие сте сметнали за добре и вашия гинеколог ви е казал нещо такова (съмнявам се да е имал на предвид точно лазарната епилация 🤦🏼♀😁)…без коментар. Това, че вие ще се почувствате добре (по-красива) може би от факта, че сте си направили лазерна епилация, не знам как би се отразило добре  на бебето ви? По същата логика, отидете на солариум, направете си маникюра, боядисвайте си косата, пийте един коктейл с една цигара, щом на вас ви е кеф, значи и бебето ще се чувства супер 😂

# 558
Светлозара според мен пита за Филипс Лумеа.
И боядисването на косата или маникюра са мнооооого далече от коктейла и цигарата.. Не знам защо изобщо са в едно изчерение.

# 559
  • Sofia
posh, за пореден път забелязвам, че не толерираш чужд опит и мнение, които са по-различни от твоите.
Момичето никъде не е давало съвет, само сподели опит, какво й е казал лекар и какво мисли тя по въпроса.
Тук сме, за да споделяме. Всеки си има глава на раменете, за да прецени за себе си.

# 560
Съгласна съм, всеки си има глава на раменете. Казвам го с най-добри чувства, като жена на жена.

Във всеки един етап от бременността жената се пита дали може да се боядиса, ако косата ѝ е изгубила цвета си, блясъка си или пък има разлика в корените. За да отговорим на този въпрос, трябва да вземем под внимание няколко фактора:

През първото тримесечие се оформят всички органи и системи на плода, всеки един негативен фактор може да наруши деликатните клетъчни процеси и затова забраната за боядисване на косата през този период е разумна и обоснована.

Боите, съдържащи амоняк, имат един съществен минус – те имат остра миризма и не влияят положително на дихателните органи. Всички козметични средства, съдържащи амоняк, трябва да бъдат изключени по време на бременността, а самото боядисване на косата с други средства да става в добре вентилирано помещение.

Та, това, че масово някои жени го правят, не значи че е ок. Това исках да кажа. Лазерната фотоепилация не остава по-назад.

# 561
Момичета,днес бях на фетална 20г.с всичко е идеално каза АГ,пулсът-130,бил си в нормата 120'160,но на мен ми се стори нисък, знам,че щом АГ е казал,значи си е в норма,но с първото дете все помня нещо около 150 или се втелясвам😀

# 562
  • Sofia
Фани, на мен са ми казвали, че когато бебето спи, пулсът се забавя. Даже като не им харесваше пулса, идваха и ми раздрусваха корема, за да го събудят 😆.

# 563
  • София
Личният опит и поемането на риск по собствена преценка не са равносилни на факти.
А е факт, че кожата по време на бременност и кърмене е склонна към хиперпигментация.. Освен това е по-чувствителна и е възможно да се появи реакция към нещо, което сме ползвали доста пъти, като небременни.
И тогава е сложно с медикаментите.
Преди няколко години ми се случи да говоря с жена, която искаше информация за изрусяване по време на кърмене. Говорихме и след 2 дни ме потърси за информация за медикаменти- беше получила рани по главата, по лицето също имаше. Стана изключително сложно, защоти трябваше да приема медикаменти, притесняваше се, че може да я хоспитализират, а бебето и беше на 3 месеца.
Вярвам, че на никого не му се стои в болница бременен за обриви или рани или пък да получи пигментни петна на корема, които да не изчезнат цял живот.
Всеки е поемал рискове на своя глава- със себе си или децата си, но не бива да ги дава, като съвети и препоръки към други хора.
На един няма да мй има нищо, на други ще им стане нещо.

# 564
Много изчерпателен отговор!Благодаря!Братовчедка ми роди на 1ви март и все още са в болницата,поради това че бебка излезна с няколко дни по-рано и още не беше влезнала в 9ти месец.Та тя е в окръжна болница Стара Загора,ако това има значение и там акушерките ми споделя,че доста травмират новите мами.”Ама това дете защо не качва тегло”,”Ама защо не си му сменила памперса”,”Защо не си е изпило цялото мляко”- а то бебето се хранило,хранило и заспало.Въобще много зависи къде раждаш.На мен малко ми остава и се надявам в частната да не са такива,но то си е и до човека..
Всичко зависи от това бебето ще засуче ли веднага или не. Аз в болницата се измъчих - не искаше да засуче  (1 път стана за 2 минути точно и това беше). В родилното много държаха да се кърмят бебетата, а не с АМ да се хранят. Помощта им обаче беше точно обратното. Насила да хванат главата на.бебето и да я стискат докато го мъчат да засуче, а то да се дере защото го боли... Без коментар просто. Добре че си бях взела шише бебешка вода, АМ кутия и помпата. Та каквото не стигаше от изцеденото дохранвах. Голям апетит имаше още от началото, че и на 1 ден шишето си държеше сама. За кърменето всички видеа онлайн бях изгледала, уебинари и тнт. Бях питала, с консултант се свързах още в родилното по телефона защото родилното нямаха. Акушерките 'помагаха' и под това имам в предвид травмираха... Не ставаше и не ставаше. Та 1 месец се цедях, имаше винаги изцедена кърма и постоянно правех опити да засуче бебка. Отне почти 2м да стане. Дам, досадно е и гадно с помпата особено в началото. За сравнение - сега сме на 2г почти, и бих предпочела помпата пак вместо да ме хапят нон стоп с остри зъби 😅  Въпроса е - ако майката държи бебето и да се храни с кърма, има варианти. Има майки,които до 3г възраст се цедят. Не е лесно, не е много приятно, но това е положението като отказва бебето да засуче и искат родителите да се храни с кърма. Simple Smile Всяка майка си решава сама за себе си и за детето си. На някоя помпата може да и е в голяма полза, а на друга не.

# 565
Аз от началото на бременността започнах с окосмяването,особенно на корема,както ти каза.Аз лично използвам кола маска на краката и ръцете от 2 години вече и съм много доволна.Сега 8ми месец бременна,а дори и 3ти месец да съм не бих рискувала с лазерна епилация,все пак е нещо свързано с лъчи от уреда и тн.
Здравейте, от началото на бременността ми.. как да го кажа 😄 започнах да се окосмявам много бързо и ми е трудно да контролирам това. Никога през живота си не съм имала и един косъм на корема. Сега в 3 месец съм като бебе горила там. Искам да питам дали мога да си използвам фотоепилатора си поне за крака и ръце?

# 566
Много изчерпателен отговор!Благодаря!Братовчедка ми роди на 1ви март и все още са в болницата,поради това че бебка излезна с няколко дни по-рано и още не беше влезнала в 9ти месец.Та тя е в окръжна болница Стара Загора,ако това има значение и там акушерките ми споделя,че доста травмират новите мами.”Ама това дете защо не качва тегло”,”Ама защо не си му сменила памперса”,”Защо не си е изпило цялото мляко”- а то бебето се хранило,хранило и заспало.Въобще много зависи къде раждаш.На мен малко ми остава и се надявам в частната да не са такива,но то си е и до човека..
Всичко зависи от това бебето ще засуче ли веднага или не. Аз в болницата се измъчих - не искаше да засуче  (1 път стана за 2 минути точно и това беше). В родилното много държаха да се кърмят бебетата, а не с АМ да се хранят. Помощта им обаче беше точно обратното. Насила да хванат главата на.бебето и да я стискат докато го мъчат да засуче, а то да се дере защото го боли... Без коментар просто. Добре че си бях взела шише бебешка вода, АМ кутия и помпата. Та каквото не стигаше от изцеденото дохранвах. Голям апетит имаше още от началото, че и на 1 ден шишето си държеше сама. За кърменето всички видеа онлайн бях изгледала, уебинари и тнт. Бях питала, с консултант се свързах още в родилното по телефона защото родилното нямаха. Акушерките 'помагаха' и под това имам в предвид травмираха... Не ставаше и не ставаше. Та 1 месец се цедях, имаше винаги изцедена кърма и постоянно правех опити да засуче бебка. Отне почти 2м да стане. Дам, досадно е и гадно с помпата особено в началото. За сравнение - сега сме на 2г почти, и бих предпочела помпата пак вместо да ме хапят нон стоп с остри зъби 😅  Въпроса е - ако майката държи бебето и да се храни с кърма, има варианти. Има майки,които до 3г възраст се цедят. Не е лесно, не е много приятно, но това е положението като отказва бебето да засуче и искат родителите да се храни с кърма. Simple Smile Всяка майка си решава сама за себе си и за детето си. На някоя помпата може да и е в голяма полза, а на друга не.
В окръжна Ст Загора е един от най-добрите неонатолози. Доцент Мумджиев е невероятен специалист. Бебето ви е в добри ръце. Акушерките в повечето болници са такива. Доцента е строг,но мн добър специалист. Има уебинари в списание Кенгуру с него. Мн е директен и лошо и хубаво не би спестил.Аз родих в Сливен в частна болница. Дъщеря ми се роди с голяма фонтанелата. Пратиха ни в нашата окръжна за ТФЕ. Изкараха че дъщеря ми е с увеличени мозъчни полукълба,има киста в десния лоб и е с лека форма на синдром на Даун. Бях в шок! Веднага като ни изписаха запазих час чрез една от акушерките му в окръжна  в Ст Загора. Доцента ни прие. Взе и кръв венозно от ръката. Тя беше на 10 дни някъде за да и пуснат кариограма за хромозомите и да види дали е със синдром на Даун. Още като я видя и ми каза детето няма Даун. Просто очичките и са с бадемовидна форма. Гледа я цялата 20 мин гола и каза няма синдром на Даун на 99%.Видя снимките от ТФЕ и ми каза апарата е супер стар и за мен не са отчетливи и не са верни. Прати ни в медиц.факултет и пуснахме кариограма без пари, не ни взе пари и за прегледа. Не каза една лоша дума за колегите си от Сливен само се изсмя. След 20 дни я гледа на ТФЕ и я следи няколко месеца. Беше прав няма увеличение,няма течност в главата и кръвните резултати излязоха,че няма Даун. С нормален кариотип е. Той и професор Кременски от София ми гарантираха че дъщеря ми няма Даун преди да излязат кръвните реузлтати. Мн сърцати хора. Господ здраве да им дава☺
Да добавя,че имах и неинвазивен тест по време на бременноста правен Вижън и не отчете съшо,че детето има Даун. Минахме няколко специалиста и всичките им е малко странно,че в началото са и сложили диагноза съмнение за Даун. Принципно и децата с Даун се раждат малки,а тя се роди 4.100 кг

Последна редакция: вт, 07 мар 2023, 21:05 от Милото

# 567
Аз също съм съгласна,че ако не дай се боже нещо стане с бебето по време на раждане,но дори и след това.Там са най-добрите специалисти и имат различни апаратури точно за такива случаи.Аз лично съм била на спешни прегледи там и няколко различни доктора са ме преглеждали в АГ и мога да кажа,че не всеки човек става за доктор(за жалост).От четири прегледа с четири различни докторки само една се държеше професионално и беше наистина загрижена за бебето и мен.
В окръжна Ст Загора е един от най-добрите неонатолози. Доцент Мумджиев е невероятен специалист. Бебето ви е в добри ръце. Акушерките в повечето болници са такива. Доцента е строг,но мн добър специалист. Има уебинари в списание Кенгуру с него. Мн е директен и лошо и хубаво не би спестил.Аз родих в Сливен в частна болница. Дъщеря ми се роди с голяма фонтанелата. Пратиха ни в нашата окръжна за ТФЕ. Изкараха че дъщеря ми е с увеличени мозъчни полукълба,има киста в десния лоб и е с лека форма на синдром на Даун. Бях в шок! Веднага като ни изписаха запазих час чрез една от акушерките му в окръжна  в Ст Загора. Доцента ни прие. Взе и кръв венозно от ръката. Тя беше на 10 дни някъде за да и пуснат кариограма за хромозомите и да види дали е със синдром на Даун. Още като я видя и ми каза детето няма Даун. Просто очичките и са с бадемовидна форма. Гледа я цялата 20 мин гола и каза няма синдром. Видя снимките от ТФЕ и ми каза апарата е супер стар и за мен не са отчетливи и не са верни. Прати ни във Факултета о пуснахме кариограма без пари, не ми взе пари за прегледа. Не каза една лоша дума за колегите си от Сливен само се изсмя. След 29 дни я гледа на ТФЕ и я следи няколко месеца. Беше прав няма увеличение,няма течност в главата и кръвните резултати излязоха,че няма Даун. С нормален кариотип е. Той и професор Кременски от София ми гарантираха че дъщеря ми няма Даун преди да излязат кръвните реузлтати. Мн сърцати хора. Господ здраве да им дава☺

# 568
Аз бях там в АГ за задържане в 31 седм с хидронефроза 2 степен. Мога да кажа,че гинеколозите там,както и сестрите са ужасни! Отвратително отношение към пациентите,но доцента само заради него си заслужава да се роди там. Запознах се с едно майче което има три недоносени и отгледани от него. Едното е с частична парализа и от нея знам,че ако има нещо лошо не би го спестил. Реалист е! Но нека не говорим за лоши неща,най-хубавите предстоят за всички ни☺

Последна редакция: вт, 07 мар 2023, 20:18 от Милото

# 569
По въпроса за епилацията, аз си ползвам и епилатор и кола маска, имам и фотоепилатор за домашна употреба, но не бих го използвала в никакъв случай, ако ще и като горила да стана. Предпочитам да знам за себе си, че съм направила всичко което е зависело от мен за да родя здраво бебче, отколкото не дай боже да му има нещо и да се тормозя цял живот, че аз съм виновна или съм повлияла по някакъв начин. Никога не бих могла да си го простя! Разбира се, това е лично мое мнение. Виждала съм бъдещи майки, които в деветия месец си пушат и пият, така че всеки си има глава на раменете.

Общи условия

Активация на акаунт