Бременност, бременни - бързи въпроси и отговори - тема 79

• 41 237
  • 755
  •   1
Отговори
# 525
Здравейте мами!Имам дилема,с която се надявам да ми помогнете!
Мисля да си взимам електрическа помпа за кърма,за всеки случай ако бебка не засуче и ако трябва сама да се изцеждам.Та дилемата е коя марка ел. помпа да е..На Медела swing или на Avent ultra comfort. Може на някой мами да не им хареса,но мисля да я закупя втора употреба,защото покупката може и да не ни е от ползва с времето (после да не ме е яд чак толкова,ако не се употребява)..Та вие мами какво,ще ме посъветвате?

# 526
Може ли да се използва епилатор по време на бременност? Ако може, има ли части от тялото, които не е добре да бъдат епилирани, като корема или интимните части например?

# 527
Коремът знам ,че не бива май.Иначе аз на кола маска си ходя и през двете 🤰 на седалище

# 528
Мисля да си взимам електрическа помпа за кърма,за всеки случай ако бебка не засуче и ако трябва сама да се изцеждам.Та дилемата е коя марка ел. помпа да е..На Медела swing или на Avent ultra comfort. Може на някой мами да не им хареса,но мисля да я закупя втора употреба,защото покупката може и да не ни е от ползва с времето (после да не ме е яд чак толкова,ако не се употребява)..Та вие мами какво,ще ме посъветвате?
Аз бях с помпа на Филипс Авент Комфорт. Доволна съм като цяло. Даже я бях взела в.болницата, за са стимулирам лактацията. Единствено ме беше яд първите 2 месеца докато не засука бебка, че не бях взела двойна помпа. С единична не че не става, обаче първо лявата гърда, после дясната и е 2х времето с помпата.

# 529

И тук и в други теми е коментирано, ако сте решила да кърмите помпа не ви трябва. Може да вземете за всеки случай една ръчна от типа на haaka или Medela. Ако ви е за първи път ще оцените защо няма нужда да си причинява човек допълнителни болки,  първите няколко пъти е направо болезнено усещането и без друго. Бебето ще бъде най- добрия регулатор на кърмата , не се притеснявайте. Също така в самото начало е коластрата, което е само няколко капчици, самата кърма тръгва след дни обикновено и дотогава не ви трябва нищо

# 530
Много е относително. Аз изцяло кърмя, но помпата за кърма ми върши чудесна работа, особено в първите две седмици, докато кърмата се регулира. Сега малката е на 35 дни, но все още си използвам помпата за облекчаване или за приготвяне на кърма в шише(ако ми се налага да отсъствам от вкъщи повече от 1 час, както и вечер, когато не се налага да я кърмя час, час и половина), така че смятам, че помпата е едно от най-добрите ми покупки.
Мой съвет е да си вземете помпа, може ръчна или по-евтина, не е нужно да давате 200-300+ лева. Пък вече всяка жена си преценява дали ще й върши работа.
P.S. Аз съм с тази на кангаро и съм доволна, не е скъпа, на промоция я бях взела някъде около 60лв

# 531
Аз не бих се цедила нон стоп за да давам кърма..кърмих 10м с помпа ми беше изключително трудно да вадя кърма, на ръка и бебето се соравяха най - добре. Помпа взех една ръчна и я ползвах докато се отпуша и бебето засуче, тоест 3-4 дни. Абсолютно достатъчна ми беше. Да се вържа за помпата през 3ч и да стерилизирам шишета не бих го правила, колкото и полезна да е кърмата, просто щях да давам АМ, това да ставам орез 3ч да се цедя и да давам и мялкото, та 2 но будна  .. мерси . Все пак всяка мама си преценява сама, ако държите вземете една ръчна за начало и ако прецените след като родите купете 2на електрическа.
Но и моето бебе в началото сучеше 20-30 мин на 2м за 8-10мин се нахранваше, рядко съм кърмила на 30мин

# 532
Всичко зависи от това бебето ще засуче ли веднага или не. Аз в болницата се измъчих - не искаше да засуче  (1 път стана за 2 минути точно и това беше). В родилното много държаха да се кърмят бебетата, а не с АМ да се хранят. Помощта им обаче беше точно обратното. Насила да хванат главата на.бебето и да я стискат докато го мъчат да засуче, а то да се дере защото го боли... Без коментар просто. Добре че си бях взела шише бебешка вода, АМ кутия и помпата. Та каквото не стигаше от изцеденото дохранвах. Голям апетит имаше още от началото, че и на 1 ден шишето си държеше сама. За кърменето всички видеа онлайн бях изгледала, уебинари и тнт. Бях питала, с консултант се свързах още в родилното по телефона защото родилното нямаха. Акушерките 'помагаха' и под това имам в предвид травмираха... Не ставаше и не ставаше. Та 1 месец се цедях, имаше винаги изцедена кърма и постоянно правех опити да засуче бебка. Отне почти 2м да стане. Дам, досадно е и гадно с помпата особено в началото. За сравнение - сега сме на 2г почти, и бих предпочела помпата пак вместо да ме хапят нон стоп с остри зъби 😅  Въпроса е - ако майката държи бебето и да се храни с кърма, има варианти. Има майки,които до 3г възраст се цедят. Не е лесно, не е много приятно, но това е положението като отказва бебето да засуче и искат родителите да се храни с кърма. Simple Smile Всяка майка си решава сама за себе си и за детето си. На някоя помпата може да и е в голяма полза, а на друга не.

# 533
Кърмих първото си дете една година, а второто - две. Бяхме купили две помпи за второто (ръчна на Авент и електрическа на Нук), но от тях страшно ме болеше и не успях да ги ползвам. Когато се налагаше да се изцеждам, го правех само ръчно. Всичко е индивидуално и различно при всеки.

# 534
Добре де, простете невежеството ми, но ако не ползвате помпа изобщо никога докато кърмите, това значи ли, че 6-12, че и повече месеца не се отделяте от бебето си, между хранения? За мен помпата е именно с цел свобода да не си "вързан" - особено в първите месеци дори едното хранене на ден да поеме таткото или бабата с изцедена кърма си е благословия.

# 535
Аничка, наличието на помпа не означава, че една жена ще може да изцеди достатъчно количество за 6-8-10 месечно бебе. Като се регулира кърмата и гърдата "свикне" да пуска на бебе, може и 10 мл да не изкара за час цедене.
Неправилната намеса на помпата може да обърка регулацията на кърмата доста сериозно. Или да намалее, или да се стигне до хиперлактация.
Аз лично събрах доста кърма, ползвайки само колектор първите седмици. Но моето дете имаше проблеми със засукването, притеснявах се как ще го връщам от шише на гърда и е яло от шише броени пъти. Вързана, не вързана, това беше положението.
Аз не съм против помпите въобще, но трябва да се види в какъв случай се ползва, за да не стане така, че вреди повече отколкото помага.

# 536
Добре де, простете невежеството ми, но ако не ползвате помпа изобщо никога докато кърмите, това значи ли, че 6-12, че и повече месеца не се отделяте от бебето си, между хранения? За мен помпата е именно с цел свобода да не си "вързан" - особено в първите месеци дори едното хранене на ден да поеме таткото или бабата с изцедена кърма си е благословия.

Първите няколко месеца искаш не искаш си вързан. Да, спят много, обаче като ядат често и заспиват защото се уморяват да сучат... и сред 30минути станват пак гладни и пак сучат и пак заспиват и пак и пак - вързан си. От 2 до 4м прекарах на дивана с детето защото беше ядене - сън - ядене - сън...  После вече се нормализираха нещата от към кърмене, но тъй като не искаше да спи сама и при оставяне в креватчето се будеше следващите 2м ги изкарахме в спане в Тула FTG. Не е само кърмене или помпа. Децата си търсят близост първите месеци.

А относно коментара за докарване на хиперлактация с помпа - имаше период, в който бях откачила,че съм си направила точно това. И отново говорих с консултант, който обясни,че гърдите на всяка жена си имат собствен капацитет. Като примерно бутилка от 500мл не може да събере повече от 500мл. Същото било и с кърменето - не може да произведеш повече кърма отколкото е капацитета. Като стигне до горе спира произвеждането. Предполагам щом е консултант по кърмене няма да ме излъже жената.

# 537
Не съм изпитвала нужда да се отделям от бебетата си, чувствах се прекрасно с тях.

# 538
А относно коментара за докарване на хиперлактация с помпа - имаше период, в който бях откачила,че съм си направила точно това. И отново говорих с консултант, който обясни,че гърдите на всяка жена си имат собствен капацитет. Като примерно бутилка от 500мл не може да събере повече от 500мл. Същото било и с кърменето - не може да произведеш повече кърма отколкото е капацитета. Като стигне до горе спира произвеждането. Предполагам щом е консултант по кърмене няма да ме излъже жената.

Не мога да коментирам верността на твърднието за капацитета и превишаването му. Но ако се спираше като с бутон, понеже е свършил обема на гърдите, нямаше да има жени, които действително имат подобни проблеми.

# 539
  • Sofia
Проблемът на хиперлактацията е, не че можеш да произведеш 3л кърма, а това, че кърмата е прекалено много за бебето. Тогава, бебето не може да смогне и за да се облекчиш, използваш помпата, коята още повече стимулира лактацията. Така се влиза в един затворен кръг, който в един момент  може да доведе до образуване на бучки и оттам и на мастит.

Общи условия

Активация на акаунт