ПИД, PGD\PGS - Предимплантационна диагностика на ембриони - тема 2

• 53 113
  • 702
  •   1
Отговори
# 600
Аз мисля, че по-скоро този ембрион няма да се биопсира, защото са преценили за него, че е рисково. Изчакайте си обаждането и ги разпитайте какво са и не са направили и колко ембриона имате.

# 601
И аз така мисля или е било рискво да се биопсира, или не е бил годен за биопсия. Не всеки ембрион ,,става" за ПИД, но със сигурност не е изгубен.

Последна редакция: ср, 09 юли 2025, 17:46 от Imblue

# 602
Стиляна, просто сте имали голяма доза късмет с този ембрион. Но това е по-скоро изключение от правилото, а не правило. Хубаво че сте направили и пренатален, и амниоцентеза, но не при всички резултата ще е такъв като при вас. Има случаи на здрави ембриони с плацентарен мозаицизъм при който се случва или налага аборт, защото бременността не може да просъществува с такава плацента.
Това исках да кажа и аз. Като човек преминал бременност с проблемна плацента, която доведе до ранна фетална ретардация на плода и гледайки как се развива детето спрямо наборите си поради острото си недохранване по време на бременността, никога не бих рискувала. Въпросът не е да се забременее, а че после един човек може да има нарушен живот и то не само заради ген. болести, а дори и заради лошата плацента.
Успеваемостта при тези изследвания трябва да се погледне критично - какви точно са критериите за ‘успех’? Бременност до 12та гс, бременност с живо раждане, бременност с живо раждане на дете развито м/у 10-90%?
Никога не бих подценила плацентарен мозаицизъм.

# 603
Ние досега сме правили веднъж ПИД на ембрионите (нямаме отклонение от кариотипа, но сме на 39 и 41г).
От пет изследвани, само 1 беше напълно годен за трансфер, другите НЕ.
Но нямаше имплантация и бременност.

А някой обясни ли ви защо?

# 604
Стиляна, просто сте имали голяма доза късмет с този ембрион. Но това е по-скоро изключение от правилото, а не правило. Хубаво че сте направили и пренатален, и амниоцентеза, но не при всички резултата ще е такъв като при вас. Има случаи на здрави ембриони с плацентарен мозаицизъм при който се случва или налага аборт, защото бременността не може да просъществува с такава плацента.
Това исках да кажа и аз. Като човек преминал бременност с проблемна плацента, която доведе до ранна фетална ретардация на плода и гледайки как се развива детето спрямо наборите си поради острото си недохранване по време на бременността, никога не бих рискувала. Въпросът не е да се забременее, а че после един човек може да има нарушен живот и то не само заради ген. болести, а дори и заради лошата плацента.
Успеваемостта при тези изследвания трябва да се погледне критично - какви точно са критериите за ‘успех’? Бременност до 12та гс, бременност с живо раждане, бременност с живо раждане на дете развито м/у 10-90%?
Никога не бих подценила плацентарен мозаицизъм.

Аз не съм имала никакви проблеми с плацентата.
Това ,което ни казаха в Турция е ,че ако тези 60%здрави клетки надделеят,тези 40%увредени просто загиват и детето си се развива абсолютно нормално.
А след всимко ,което сме направили ние си мислим,че е било плацентарен мозайцизъм.
В крайна сметка ,никога не коментирано ,точно какво се е случило.
Ние сме поели този риск с абсолютното съзнание.
Не знам защо си мислите,че е било на база емоции.
Всеки има правото и избора ,какво да направи.
Дори и да бяхме направили нова стимулация ,този ембрион нямаше да бъде изхвърлен(нещо ,което в България биха напарвили)
Унищожават абсолютно здраво дете!

# 605
Здравейте, има ли в темата някоя дама, която да има опит с PGT M ?

# 606
Хора, я кажете ако имате наблюдение - вече напълно излюпените ембриони как биват оценявани (ако са достигнали тези степени на експандиране) 5АА или 6АА?

# 607
Какво имаш предвид как са оценявани? Аз имах 2 еуплодни - 4аа и 6аб. Чудеха се кой да приоритизират, избраха 4аа. След размразяване стана 5аа. Успешен трансфер. Твърдят, че и другият е идеален. Имам и 4аб мозайка.

# 608
Ако са напълно излюпени ще са 6, но буквичките вече зависят от клетките, не е задължително да са АА.

# 609
Да, написах буквите просто, за да е по-пълно и ясно питането ми. Ясно, че може да са всякакви буквите след числото. Чудя се, защото нашите ембриолози не ползват 6 като оценка за степен на зрялост и излюпеност. Вчера бяха почнали да се излюпват (ден 5), питах дали се водят 4 или 5, казаха стоят си на 4, докато не се излюпят, тогава ще станат 5. Днес на ден 6 вече единият беше напълно излязал от обвивката, съответно е взета проба. Прекръстиха го на 5АА, другият не се излюпи напълно, съответно не можаха да го биопсират - замразен е като 4АА, нищо че е на 2/3 извън зона пелуцида. Питах.. сега биопсирания като 6АА ли е замразен - не, като 5АА.

Браво, Семира!

# 610
Кенди, от моя опит мога да ти кажа, че тези които са замразени на 5-ти ден ги водят 4-ка, а тези на 6-ти ден 5-ца, според степента на излюпване и наличен там брой клетки. В Турция имахме 4АБ замразен на 5-ти ден, след размразяването в деня на ЗЕТ стана 5АА.

# 611
Явно е различно на различните места. Ние на ден 5 имахме две 4-ки и една 6-ца, биопсираха и трите. Снимка имам на трансферирания, води се 5аа, като е наполовина излюпен. 6-цата е напълно излюпен и замразен така на 5ти ден.

# 612
  • София
Винаги ли се променя грейда при размразяването на ембриона или има случаи, в които не се променя? Извинете за този глупав въпрос.

# 613
  • София
След размразяване ембрионът продължава да се развива, така че е възможно да има развитие, докато го наблюдават преди трансфер. Но не е задължително.

# 614
  • София
След размразяване ембрионът продължава да се развива, така че е възможно да има развитие, докато го наблюдават преди трансфер. Но не е задължително.

Благодаря за пояснението!

Общи условия

Активация на акаунт