ПИД, PGD\PGS - Предимплантационна диагностика на ембриони - тема 2

• 48 964
  • 626
  •   2
Отговори
# 615
Здравейте! Моля да споделите личния си опит и мнения коя клиника в гр. София разполага с по-добра предимплантационна диагностика и ембрионолози? Благодаря!

# 616
Сякаш за съжаление нивото на ембриологията в Бг като цяло не е супер, но уж в Надежда са най-ок. Аз като личен опит мога да кажа, че в Надежда, където отидох заради уж най-добрата ембриология имах незадоволителни резултати и липса на успех за разлика от в чужбина.
Относно ПИД на много места май хич не го предлагат, което за мен говори, че или въобще не го правят или нямат много опит (но това вече не е от личен опит, единствено в чужбина съм правила ПИД).

# 617
Здравейте! Моля да споделите личния си опит и мнения коя клиника в гр. София разполага с по-добра предимплантационна диагностика и ембрионолози? Благодаря!

Нямам мнение, защото нищо не разбирам. Имахме успех в Надежда. 5 ембриона, само 2 балансирани. 1 успешна бременост. За нас ПИД беше стратегически важна. След това разбрах, че има рискове. Успех

# 618
Аз също не знам къде има добра, ако изобщо, но за Щерев мога да твърдя от личен опит, че са пълна трагедия защото съм сравнявала ембриони правени там и после в Мемориал Турция. Разликата е покъртителна, нищо че в Турция бях още 1 година по-стара от опита ми в България. Също след подробен разговор с ембриологията в Щерев тогава ми заявиха, че не правели ПИД, защото не вярвали в него и го прилагали само в краен случай, когато двойката имала предразположеност към генетични аномалии.

# 619
Една добра ембриология включва два компонента - материална база и компетентността на ембриолозите. В България двете неща все още не са се срещнали.

# 620
Мале мале, не вярвали в ПИД. Ужас…

# 621
  • София
На нас репродуктивната ни предложи ПИД предвид историята и възрастта ни, като за първия ембрион общо взето беше категорична, че трябва да направим. При втория по-скоро ни даде възможност да изберем дали и него да изследваме.

# 622
Да, ПИД не е съвършен метод, но за момента няма по-добро.
 В Щерев бяха казали на моя позната, че от ПИД няма смисъл, най-добрата генетична лаборатория е тялото. То щяло да свърши необходимото ако ембрионът не става.
Супер.
Само си представям, както имаме 6 ембриона, само един балансиран, всичките 5АА или 5АВ, разкошни на морфология, но пълен батак по хромозоми, та ако не бяхме тествали и почнали да правим трансфери - голяма радост ще е за тялото да я върши тая работа през месец.

# 623
В Щерев не са светая светих, но имам успех след ПИД при тях от 2023г. Имах 5 спонтанни, но ранно завършили бременности преди да послушам лекарката в Щерев и да преминем към ПИД. Чисти изследвания и при мен и при мм, под 35, поредица от малшансове. Май говорих с почти всички от ембриолозите им, поне така ми каза завеждащата накрая, и имах коренно различни разговори от описаното по-горе. Особено един от ембриолозите беше супер груб и директен след като настоявах за морфологична оценка преди ПИД. Накрая в коридора, неофициално ми каза по снимките каква оценка дава на всеки ембрион с уточнението че "дори този с перфектната оценка, ако ПИД покаже лош резултат директно го хвърлям в коша". Не знам опита на хората по-горе от кога е, но към 2024 правят ПИД и доста държат на резултата.

Последна редакция: пн, 22 сеп 2025, 11:38 от Gelatto

# 624
Както обичам да казвам, то успели има и в инвитро клиниката в Тимбукту но това нищо не значи.. Имали сте късмет, както и много други жени, предполагам дължащо се на добър резерв и млада възраст и без сложности около случая ви за щастие. Защото ако на 35 годишна жена и партньор без МФ, извадят 10 Я и окепазят 8, от другите 2 има над 90% шанс да стане бебе, до като при 43 - на колко бях аз когато ми правиха пункцията, от 11 ембриона не стана абсолютно нищо, а Савова тогава мрънкаше как поне един трябва да е здрав до като ми правеше трансфер след трансфер и то на стимулиран цикъл тъпчейки ме с по 220 хапчета на трансфер и така цяла година. Това беше 2023-та и Ноември 2023 беше разговорът ми с въпросната ембриоложка. Аз казах по-горе, че в този разговор ми заявиха, че "прилагали ПИД само в краен случай, когато двойката имала предразположеност към генетични аномалии." а при вас е било точно така заради спонтанните аборти.

Отделно за морфологичните оценки понеже засегнахте и тази тема, такива не ми бяха предоставени преди трансферите а всеки път като влизаше ембриоложката да донесе сламката за трансфер, ми се заявяваше, че ембрионите били "много добро качество". След въпросният Ноември 2023 когато реших да си изискам цялата документация и да се преместя в Турция, ми изпратиха ембриологичната епикриза, извадка по-долу, в която многото добро качество ембриони  са два броя 3ВС, един 3СС а останалите 8 не са и на скалата! Там са написали, че няма добро качество а на трансферите ми говореха друго. Подлъгах се та им платих и по-дълъг период на съхранение, мислейки си едва ли не, че 5 деца ще родя от тези а то даже наченък на имплантация нямаше от всички 11!

Мога да пиша още страшно много за МЦ Щерев, как цветната им снимка ми постави грешна диагноза, как ми изписват имунологични вливки без изследвания, как ме насочват за лапароскопия с фалшива диагноза, как говорят на бременна жена със здрав ембрион след ПИД (правен в Турция), че това бебе ще се роди болно защото тя е в напреднала възраст, как си точат парите на жените в напреднала възраст и ги готвят за ДЯ и т.н и т.н.
Тези които хвалят и Щерев и Надежда са леките случаи или някакви откъслечни късметлии за което супер, браво на тях, но аз една двойка не познавам с по-тежък казус, било то възраст, МФ, НЯР и др. която да ми е похвалила Българска инвитро клиника (може би с изключение на Неовитро за които нямам преки наблюдения но чувам повече хубави от лоши неща). Та така, моля ви като ще говорим за кой колко може, нека критерия не е "ами аз там успях" а да говорим с факти - колко е тежък казуса ви, колко внимание ви е отделено, колко адекватно е било лечението ви и др. Само като гледаме % успеваемост в Щерев за 2023-та е 25% (по данни от ЦАР) , в Мемориал например - 60%, ами много хубаво ако сте в 25-те процента, но моля ви се, нека сме обективни в оценката.

Последна редакция: пн, 22 сеп 2025, 09:43 от Sahara_2087

# 625
В никакъв случай не държа да ги защитавам, просто изложих и моя личен  опит тъй като питането беше за такъв. Съжалявам че при теб, Сахара така са се стекли нещата. Надявам се нивото да се вдигне достатъчно за да не трябва да изкарва човек полу-висше по ембриология вместо да може да се довери на болницата в България.

И за да е донякъде полезен коментара ми - бях на няколко консултации в Неовитро и цялостното ми впечатление от отношението беше добро. За жалост попаднах в период в който ме прехвърлиха на три различни лекаря за период от 6 месеца по независещи от мен причини. Ако не беше този факт сигурно щях да продължа при тях.

# 626
Благодаря за разбирането, Gelatto, просто и твоят опит всъщност не е коренно различен а е от случаите при които в Щерев всъщност правят ПИД. Хубаво е, че са те посъветвали правилно и сте успели!
Всеки споделен опит е полезен, съжалявам ако съм прозвучала по друг начин, просто там ми съсипаха една много много ценна година от безмислени опити и ми е болно място. Все още ги посещавам, заради това, че Калчев не работи уикенда и лабораторията им е бърза с резултатите, но всеки път ми се налага да преглъщам помията която ми изсипват по отношение на годините ми и грешните диагнози и лечения които ми назначават. Та изглежда, че нищо не се е променило от 2023-та за съжаление..

Общи условия

Активация на акаунт