ПИД, PGD\PGS - Предимплантационна диагностика на ембриони - тема 2

• 55 966
  • 733
  •   1
Отговори
# 720
Ellymio, не сме правили все още. Искам да порасне малко и тогава ☺️ Колебая се и в коя лаборатория в Бургас да го направя. Вие правихте ли?

# 721
Още не сме, сега е на година и 3м, аз също чакам да порасне още малко. Мисля да го направим в Майчин дом в София, аз ходих при проф. Димова за консултация след резултатите от кариотипа, но в Щерев, тогава не останах много доволна защото ми даде мрачна прогноза, но мисля че има достатъчно опит, бих се доверила
Ellymio, не сме правили все още. Искам да порасне малко и тогава ☺ Колебая се и в коя лаборатория в Бургас да го направя. Вие правихте ли?

# 722
А защо трябва да се изследва? Извинявам се за лаишкия въпрос.

# 723
А защо трябва да се изследва? Извинявам се за лаишкия въпрос.

Аз съм носител на балансирана робертсонова транслокация. Общо взето на гинетичните консултации ми обясниха, че при деленето на клетките на ембриона или ще е с моята транслокация, или ще е с нормални хромозоми, но това не се вижда при ПИД или пренатален, защото хромозомите са си точен брой, просто две са се слепили (в моя случай 13;14). Аз бих изследвала детето си за да знае, а не защото има някакво отражение върху развитието му. На мен ми отне няколко години лутане да разбере корена на репродуктивните ми трудности

# 724
Здравейте, дами,

След отрицателен чхг тест днес съм и тъй като имаме замразени ембриони исках да ви попитам  дали е подходящо да се размразяват неизследвани ембриони с цел ПИД, и после пак замразяване с хипотетичен бъдещ трансфер при добър резултат? Този процес дали е много рисков за ембрионите?
Понеже изследвахме само 2, от които единият се оказа балансиран, другият-не. При следващия ЗЕТ ще се ползва балансираното ембрионче вероятно, но вече гледаме напред и за съдбата на останалите ембриони. На трите с хубави цифри и букви им разбрахме съдбата,  но трябва да се настроим и за останалите, затова ви питам.
Благодаря предварително.

# 725
Здравейте, дами,

След отрицателен чхг тест днес съм и тъй като имаме замразени ембриони исках да ви попитам  дали е подходящо да се размразяват неизследвани ембриони с цел ПИД, и после пак замразяване с хипотетичен бъдещ трансфер при добър резултат? Този процес дали е много рисков за ембрионите?
Понеже изследвахме само 2, от които единият се оказа балансиран, другият-не. При следващия ЗЕТ ще се ползва балансираното ембрионче вероятно, но вече гледаме напред и за съдбата на останалите ембриони. На трите с хубави цифри и букви им разбрахме съдбата,  но трябва да се настроим и за останалите, затова ви питам.
Благодаря предварително.

В крайна сметка колко ембриона имате и всички ли са замразени? Искаш да кажеш, че сега сте ползвали небалансирано??? Това звучи  ужасно или поне по написаното така се разбира. Размразяване и после отново замразяване заради ПИД може да е пагубно за по-слаб ембрион, т.е. да не оцелее, но има хора, които го правят им оцеляват ембрионите. И все пак си е малко рисково.

# 726
Аз трудно бих се доверила на българска ембриология да ги прави тия маневри, не е изключено да ги отрепят.
В крайна сметка сте се съгласили на трансфер на небалансиран ембрион, нетестваният има 50/50 шанс да е балансиран, докато другият има 100% за неуспех.

# 727
Аз както разбрах са трансферирали на свеж трансфер висок грейд нетестван и другите 2 висок грейд са тествали, единият е балансиран и предстои трансфер с него. Не разбрах да е трансфериран небалансиран.
Аз веднъж решила да не тествам всичките, не бих ги размразявала после, за да ги тествам с риск да не оцелеят. Ако са нисък грейд и има вариант за ЗЕТ на ЕТ, за да не товаря тялото, бих действала така. Евентуално с 2 ембриона, предвид, че ще е поне трети трансфер. Но дано успеете още на предстоящия с тестваното ембрионче.

# 728
Semirra,

Да, точно така. От трите ни най-хубави ембриона(4АБ) на свеж трансфер пробвахме с първия, който е нетестван. Другите два ги тествахме,  единият излезе балансиран,  другигият-не. Съответно имаме още няколко останали, но с по-лош грейд(4BC, 3BB, 3AC, 3BC, 2BB). Предстои да се коментира с репродуктивния специалист, но исках да знам вашия опит и мнения. Нито ми звучи добре да си прехвърляме всеки месец нетествани ембриони с надеждата за успех, нито ни се рискува с размразяване-замразяване-размразяване. Яд ни е, че не тествахме повече, но свърши вече.

# 729
Аз по-скоро бих обърнала макс внимание на матката преди следващия трансфер, за да знам, че давам всички шансове на балансирания ембрион. Първо това, после мисъл за останалите.

# 730
Тоест да се правят някакви допълнителни изследвания ли? Какви по-точно?
За момента са ми правени всички полови и щитовидни хормони, витамини, желязо, тромбофилия, цветна снимка. Може да има нещо, което все още не е открито, но не са ни карали да правим повече. С мъжки фактор сме.

Аз по-скоро бих обърнала макс внимание на матката преди следващия трансфер, за да знам, че давам всички шансове на балансирания ембрион. Първо това, после мисъл за останалите.

# 731
Не знам цялата ви история, за да давам наклон, ще кажа аз какво направих. Понеже имах преди това 2 неуспешни трансфера, преди последния исках да проверя де що има. Имах 2 балансирани ембриона и исках да дам максимален шанс на трансфера.
Та направих хистероскопия, при която се отстраниха дребни неща и се надраска матката. Взе се биопсия и се изследва микробиом. Откриха се бактерии и вирус, лекувах ги, после обливки с лактобацили.
Отделно проверихме имунология и бях на терапия по тази линия.
Също клексан по линия тромбофилия.
Така реално между пункция и трансфер минаха 4 месеца, за мен си заслужаваше търпението.
Но при първите 2 трансфера не направих толкова много неща.
Всеки случай си е индивидуален.
Просто аз не исках да си рискувам eмбриончето, постигнато с бая усилия.

# 732
Много благодаря за споделеното, ще почета и ще се поинтересувам по темата!

Не знам цялата ви история, за да давам наклон, ще кажа аз какво направих. Понеже имах преди това 2 неуспешни трансфера, преди последния исках да проверя де що има. Имах 2 балансирани ембриона и исках да дам максимален шанс на трансфера.
Та направих хистероскопия, при която се отстраниха дребни неща и се надраска матката. Взе се биопсия и се изследва микробиом. Откриха се бактерии и вирус, лекувах ги, после обливки с лактобацили.
Отделно проверихме имунология и бях на терапия по тази линия.
Също клексан по линия тромбофилия.
Така реално между пункция и трансфер минаха 4 месеца, за мен си заслужаваше търпението.
Но при първите 2 трансфера не направих толкова много неща.
Всеки случай си е индивидуален.
Просто аз не исках да си рискувам eмбриончето, постигнато с бая усилия.

# 733
Warm, причината за липса на имплантация може да не е в ембриона, а в условията в матката. Задължително изследвайте това, което е написала Семира и имунология също, защото докторите чакат няколко неуспешни или аборти, за да ръчкат някъде, така че спасението си е в даващия се.
Аз съм имала имплантация на здрав ембрион с ПИД, който не успя да се задържи, заради сериозни проблеми с имунологията. А толкова трудно правим ембриони, ако тогава някой ми беше казал.....

Общи условия

Активация на акаунт