ПИД, PGD\PGS - Предимплантационна диагностика на ембриони - тема 2

• 53 094
  • 702
  •   2
Отговори
# 675
  • Sofia
В Надежда са ми правили най-некадърната стимулация. От 9 пукнати фоликула 5 презряли, 3 неузрели, само 1 се оплоди и доживя до ПИД.

Няколко месеца по-късно, в друга клиника, след прайминг за изравняване на фоликулите, имах 5 ембриона, от които 3 отидоха на ПИД.

Та, не се доверявайте сляпо на репродуктивните, те често грешат, но за ваша сметка. Успешни опити ще имате там, където докторите мислят, а не действат на конвейeр Flowers Hibiscus

Интересно ми е, ако няма проблем да споделиш при кой лекар си била? Имам подозрения ама да попитам все пак. И аз имах неприятно преживяване с един от лекарите им там точно покрай стимулацията и пункцията. Само 3 изкарани яйцеклетки от 12 антрални фоликула. Като 2 от 3те дори не ставаха за нищо.

# 676
  • София
В Надежда бях при Персенска. Тя още от началото показа, че не й се занимава с мен. Претупваше ме всеки път.

Преди и след това бях при Калчев. В този момент той сменяше клиники, а на мен ми излезе най-накрая часа за Надежда и реших да пробвам. Загубено време.

# 677
  • Sofia
В Надежда бях при Персенска. Тя още от началото показа, че не й се занимава с мен. Претупваше ме всеки път.

Преди и след това бях при Калчев. В този момент той сменяше клиники, а на мен ми излезе най-накрая часа за Надежда и реших да пробвам. Загубено време.

Добре, да...Подозренията ми се затвърдиха. И аз бях при Персенска. Не останах доволна (очевидно). Сменихме я с друг лекар от болницата пък ще видим.

# 678
delisardeli, би ли обяснила какво е прайминг за изравняване на фоликулите и как се прави?

# 679
  • София
estrogen priming потърси. Взима се естрофем в лутеалната фаза на предния цикъл, за да подтисне тръгването на фоликули по рано. Така всички тръгват едновременно в началото на новия цикъл, и съответно узряват едновременно при стимулация.

# 680
  • Sofia
delisardeli, би ли обяснила какво е прайминг за изравняване на фоликулите и как се прави?
Lubanik, има няколко вида прайминг и това е често срещана практика по САЩ и другите страни по Европа. Това е обикновено фаза около 2-3 седмици преди стимулация, в която вземаш различни медикаменти (има естрогенови, прогестеронови, в случаи дори андрогенови (DHEA, Testosterone), такива със Соматропин и тн). Целта е изравняване на фоликулите и по-синхронен разтеж.
Аз в момента съм на прогестеронов прайминг, като след него отделно ще направим и блокада на цикъла преди началото на следващата стимулация.

# 681
Това същото ли е като дълъг протокол или са различни неща?

# 682
  • Sofia
Това същото ли е като дълъг протокол или са различни неща?
Не е същото. Различни неща са. В моят случай правим priming (Подготовка за дълъг протокол) и отделно дълъг протокол с блокажи преди стимулацията.
Естрогеновият прайминг, най-често се ползва в късите протоколи и си се води просто къс протокол, в който изравняват фоликулите с приема на естрогени през лутеалната фаза.

# 683
Благодаря ви, момичета. Ще коментирам и това на следващия преглед с репродуктивния. При моя опит бяха доста разнородни фоликулите по големина.

# 684
  • Sofia
Благодаря ви, момичета. Ще коментирам и това на следващия преглед с репродуктивния. При моя опит бяха доста разнородни фоликулите по големина.
Да, явно и ти си с асинхронен разтеж на фоликули. Тук като гледам тези прайминги не се използват много често. При мен прогестероновият се налага заради ендометриоза и естрогенова доминантност, като репродуктивната иска да държим лигавицата тънка и да ме подготви за по-плавен преход към агонист инжекцията.
В тикток (колкото и смешно да звучи, до скоро въобще не го ползвах, но има доста истории там и доста неща научавам за подготовката им преди инвитро). Масово ползват някаква подготовка преди циклите (най-често естрогенови или с противозачатъчни - води се (OCP priming), та почти винаги имат такава подготовка.

# 685
Здравейте, след ПИД на 2 ембриончета, резултатът и при двата е - небалансиран. Някой минал по този път може ли да сподели какво следва? Има ли как да се получи балансиран ембрион при следваща пункция и въобще обратим ли е този резултат и как може да се повлияе?

Здравейте. Съжалявам за резултата. Мисля, че трябва да се говори с генетик. Зависи заради кои хромозоми е този резултат. Доколкот разбрах от нашата консултация има някои, които са генетични, а други са случайни. Успех

# 686
Не знам дали тук е мястото да питам, но обмислям замразяване или трансфер на 3ти ден. Какво мислите за подобно решение за мен - жена на 43, ембрионите почти никога не оцеляват до бластоцист, само един път сме тествали с ПИД и резултата беше лош. Хем казват след 40 е добре да се тества, даже в началото ни казаха при всички положения тествайте, хем сега казват за почти изчерпан резерв е добре да се опита 3 ден. Много съм на кантар за цялото това нещо и много се чудя.

# 687
Lovely, щом не оцеляват ще ти предложат трансфер, но търсете причината да не оцеляват. Обикновено толкова рано да отпадат е проблем с яйцеклетките, защото мъжкия фактор действа по-късно. Имате ли кариотип, някакви генетични болести? Възрастта също е фактор, на 43 г вече не са много качествени Я.

# 688
Salsera, кариотип не сме правили засега. На 5ти ден забавят развитие, на 6ти ден спират. До 4 ден включително са добре и се развиват нормално, по думите на ембриология. Да, 43 си казва думата със сигурност също. Тератозоспермия (голяма част с неправилна форма) има при мъжа ми. Според андролозите преодолимо с ИКСИ.

Последна редакция: пт, 21 ное 2025, 02:16 от lovely

# 689
  • София
На една приятелка в подобна ситуация и казах - давай, пък каквото стане. И то стана, младежът е на 5 вече.

Общи условия

Активация на акаунт