ПИД, PGD\PGS - Предимплантационна диагностика на ембриони - тема 2

• 52 941
  • 697
  •   4
Отговори
# 690
Задължително пуснете кариотип. Да, при 95% от двойките няма проблеми, но....при някои двойки излизат проблеми с хромозомите или части от тях. Не казвам, че това е при вас, но поне да го отхвърлите.
Мъжкия фактор наистина е по-лесно преодолим от женския.

# 691
Не знам дали тук е мястото да питам, но обмислям замразяване или трансфер на 3ти ден. Какво мислите за подобно решение за мен - жена на 43, ембрионите почти никога не оцеляват до бластоцист, само един път сме тествали с ПИД и резултата беше лош. Хем казват след 40 е добре да се тества, даже в началото ни казаха при всички положения тествайте, хем сега казват за почти изчерпан резерв е добре да се опита 3 ден. Много съм на кантар за цялото това нещо и много се чудя.

lovely, добре е да се тества ако има повече от 3 бластоциста иначе най-добре трансфер на <=4 не тествани ден 3 Е в зависимост от грейда. За мен на 43 половината от проблемите ни се оказаха, че идват от скапана ембриология в България но това съм го писала и преди, няма да се повтарям. Ако си решила да оставаш тук не бих държала ембрионите си дълго в техните лаборатории а за най-голям шанс бих трансферирала. Имаш много малък прозорец обаче, та трябва да се действа експедитивно. Най-добре да се събират и замразяват колкото ембриона може и после да се почне с трансферите. Успех!

# 692
Благодаря, момичета. Да, и аз смятам, че може и ембриологията да е проблем. Защото доста ембриони извървяха абсолютно идентичен път. Само един беше с ПИД с липсваща хромозома. Съжалявам, че доста шансове дадох и загубих време, но съвсем честно казано си ме беше и шубе да рискувам с нетествани ембриони, едва ли не в болницата ми се стори, че считат това за голям риск особено в комбинация възраст. Вероятно сега ще сменям и клиниката, но декември почти няма да се работи и ще ми е изгубен месец.

# 693
Здравейте, момичета! Аз май не съм писала в темата досега, но ви следя отдавна. Имам 3 оплодени яйцеклетки, които чакаме до понеделник дали ще се развият. Предвид възрастта ми (44 г) казаха, че е хубаво да се биопсират, ако оцелеят до 5ти ден и се развият достатъчно. Досега не сме стигали до бластоцист и не се е налагало да решаваме какво да правим. Ако и трите се развият мисля да рискувам със свеж трансфер на единия. Това ми е второ инвитро, като първия път се оплоди само 1 яйцеклетка от 3 и спря развитие между 5ти и 6ти ден( стигна само до фаза морула). Сега чакаме до понеделник и тогава трябва да решаваме.

# 694
Здравейте, за първи път се включвам, но следя темата. Моля ви да ми дадете някакво обяснение. Вчера бях на преглед при д-р. Сигридов за ембрионална морфология. Ембрион с направена ПИД (в болница Надежда) и резултат балансиран, в 9та седмица беше с множество малформации, несъвместими с живота и спрял пулс, но задържан заради терапията след трансфер. Няма да се впускам да ви запознаваме с душевното ми състояние. Моля ви да ми дадете съвет къде мога да направя аборт с възможност за изследване на генетичен материал и вакуумно изтегляне и също така ако имате обяснение какво се е случило, да споделите.

# 695
  • София
Пулс може да спре поради много причини. За малформациите - пуснете генетично изследване на ембриона, но да е не само на 6 фактора, а на всички хромозоми. В Надежда със сигурност правят такова.

За Сигридов имайте едно наум. Аз като ходих при него, половината диагнози в последствие се опровергаха. И се наложи да отида на психолог заради всички неща, които ми наговори.

# 696
Сигридов наистина прекалява. Иначе е възможно да се появят проблеми в деленето след взимане на проба за ПИД, както и не всички малформации са хромозомни.

# 697
Nikasim, много съжалявам. Не мога да си представя какво ви е..
За съжаление ПИД не е това универсално лекарство за което го представят, има успеваемост около 60% - 70% в най-добрият случай. В Мемориал имаше изследване на трансфери на еуплоидни (балансирани) ембриони и живородените деца бяха нещо около 50%, като останалите проценти бяха биохомични бременности и клинични аборти. При мен също без причина трансфер на перфектен 5АА еуплоиден със 100% виталност завърши с биохимична и никой не можа да ми обясни защо.
Аз си го обяснявам с това, че всички ембриони са мозайки, просто еуплоидните са под 20-30% а анеуплоидните над 70-80% и се случва така, че пробата на трофектодерма да е грешна или самият ембрион при деленето си след взимане на пробата да се промени (има и в добра и лоша посока).
Иначе за изследване на абортивен материал, в Надежда имат мисля пълният пакет а алтернатива е Геника където има съкратени пакети за изследване. Но след като сте в Надежда, проверете там първо.

Общи условия

Активация на акаунт