НГДЕК - 2

• 77 505
  • 781
  •   1
Отговори
# 660
Аз разбрах, че упрекът във връзка с представянето по история е заради това, че в НГДЕК се учи мнооого история и е нормално да има по-големи постижения. Нормално би било деца с интереси в тази област да са ученици в училище, което се води специализирано. Дано си спомням правилно, но мисля, че преди години ученик (май беше от Пловдив) получи специална покана да учи в СМГ след отлично (6.00) представяне на двете НВО след седми клас.  Межу другото,  ученици от НГДЕК вече не участват и в "История БГ". Имаше едно издание на предаването, което беше под формата на състезание по история, спечели другият отбор, от Немската гимназия май беше. Директорката се "обиди", вдигна скандал и край. И кой загуби от всичко това?

# 661
Здравейте, трябва да си призная че в тая тема ще ме побъркате чесно. Преди време четох я, къш, после няма нищо, сега ми се мерна, че някой беше споменал нещо за родителската среща и за обществена поръчка за ремонт сега е изчезнало.  Нещо беше писано за забравих вече за министъра ли, какво беше, не запомних. Аз гледах министъра по телевизията, едвам му разбрах - инспекторат, проверки. Какво е положението някой ще каже ли? И да ви кажа оставам с впечатление, че е голяма простотия - ла*на, тръни, осъдено ръководство, сграда като във факултета, униформи като в Бвърли хилс, а учениците кучета ги яли. Зор, зор да влезем, уроци, олимпиади, четене и сега защо? Не знам имате ли деца в това училище, нямате ли, но почва да ме втриса. Даже вече ме втресе, сега не знам какво ми се прави. Егати родителите дето им е хубаво. Какви са тея хора дето им харесва всичко?
Аз също разбрах, че христина негодува срещу състоянието на нивото на история в гимназията, а не срещу други ученици или езици. щото и ако тоя филм трябва да го играем, да ми затрият знанията на детето, съвсем ще ми заври да не казвам какво.

# 662
  • София
Тук мога да се включа с прясна информация - решение на ВАС 9535 от 11.10.2023, което потвърждава решение на Административния съд в София и осъжда гимназията по повод неправомерно налагане на санкцията изключване на сина ми. Чакахме година и половина за това решение, но справедливостта възтържествува. Както си пише и в самото решение:
Решението добре. И едното и другото. А бихте ли разказали какво е деянието на синът Ви, за което е получил неправомерната санкция изключване. Мисля, че все пак в името на справедливостта, която търсите е редно да се знае и това. А също според Вас както родител какво би било справедливото наказание за деянието на 15-годишният Ви син? Питам Ви извън административните пропуски, заради които сте спечелили делата.

Последна редакция: пн, 16 окт 2023, 18:23 от Vache

# 663
  • София
Ученикът от 31.01.2022 г. използва фалшива самоличност, представяйки се за П. И. П. чрез електронна поща, с
която иска достъп до обществена информация от НГДЕК, след което подава сигнали до РУО – С. град, МК, МОН, 09 РУ на СДВР, Главна инспекция по труда. Ученикът е използвал и втора фалшива самоличност от 27.01.2022 г., представяйки се за длъжностното лице Ф. И., държавен служител в МОН (експерт по
сигурността), за да проникне в системата на училището чрез профила на неговия класен ръководител и системен администратор на училището, в която се съхраняват всички лични данни на ученици, родители и служители на НГДЕК.
Решението добре. И едното и другото. А бихте ли разказали какво е деянието на синът Ви, за което е получил неправомерната санкция изключване. Мисля, че все пак в името на справедливостта, която търсите е редно да се знае и това.

# 664
  • София
Cuckoo, да аз го четох доста подробно. Това е само началото на дълга поредица от магарии. Мен наистина ме интересува как МАЙКАТА оценява деянието на сина си и ме интересува не за друго, а защото тя самата се похвали с възтържестувалата справедливост. Това е нормално, когато има възмездие за провинението на ръководството на НГДЕК. Обаче няма как между това да изтече и провинението на момчето, което никак не е бзобидно. Та добре би било да се направи оценка и на това, защото за един непълнолетен човек отговарят родителите му. Освен това би било силно притеснително ако въпросното деяние минава за тийнейджърска беля (какво пък толкова...).

Последна редакция: пн, 16 окт 2023, 19:49 от Vache

# 665
Това е само началото на дълга поредица от магарии. Мен наистина ме интересува как МАЙКАТА оценява деянието на сина си и ме интересува не за друго, а защото тя самата се похвали с възтържестувалата справедливост.
Подозирам, че сте добре запозната с позицията за "ръководството" , но да се включа с коментар.
Това, което е направил 14 годишния ми по това време  син,  е че е пуснал сигнал за достъп до обществена информация, с цел да събере максимално много информация за делата на училището и директорката. Останалите обвинения се появиха удобно в последствие, за наша изненада, за да скрепят наказанието. Използвал е измислено име в сигнала, за да не бъде подложен на тормоз, каквато е практиката. Изчел е цялата правна материя в областта на образованието, всички релевантни наредби и тн и при липсата на отговор от училището е сезирал по-горните инстанции по компетентност. Според директорката, той е бил използван като маша, защото никой 14-годишен не може да сътвори такова нещо, но на практика моя син може. И да, това не е тийн беля и ние никога не сме я приемали за такава. Той плати достатъчно като психически беше смачкан и му трябваха бая терапии с психолог след разпитите и отношението на училището. Както на цялото ни семейство - и до ден днешен се разтрепервам като се сетя за преживения ужас и стрес, който засегна дори и дъщеря ми. Синът ми слава богу е добре, загърби всичко и не иска да чуе повече за гимназията, стреми се да продължи напред и и го прави по неговия си начин - вече на 16, работи, печели награди и си намира как да използва интереса си в областта на правото за обществено полезни каузи. Никога не съм твърдяла, че не трябва да бъде наказан, но можеше тази енергия да се впрегне да работи в полза на училището, най-малкото щеше да им оправи документация за пред МОН, защото те са над тия неща. Но вместо това един Голиат се изправи срещу Давид за да го смачка. Ето за това се радвам, че в България има и съдилища, които смятат, че не се прави така. Знам и за други подобни случаи при които родителите просто  си спасяват детето и бягат с двеста от гимназията в опит да забравят за злото. Явно това е правилният начин - всеки да се спасява поединично, поне от гледна точка на "ръководството". Спирам дотук, защото кошмарът още ме буди нощем...

# 666
  • София
Kakichka, благодаря за отговора! Ето сега вече може да се види историята в пълнотата си. А нека всеки сам направи своите изводи. Аз направих своите. И имам само една забележка към написаното от Вас - не знам позицията на ръководството, нямам представа защо го решихте. Просто след като прочетох за делата реших да разбера какво е направило това дете, защото имам глава на раменете и никога не си вадя изводи на база само на казаното от едната страна. Намерих решенията на Админ. съд. Те са достъпни свободно в сайтовете на съответните съдилища (това за хората, дето ще сигнализират прокуратурата 🙃). Зададох си въпроси, които бих си задала ако моето дете направи подобно нещо. Затова и Ви попитах, да разбера лично Вашето отношение към постъпката на сина Ви. И отново благодаря за отговора!

Последна редакция: вт, 17 окт 2023, 01:03 от Vache

# 667
Здравейте, мисля че запонах да разбирам по-добре политиките на форума и желанието за внушения от някои хора smile Извинявам се за малко грубия език предния път но понякога съм емоционална и не мога много да си меря приказките, днес ще опитам. Искам да питам, при наличие на осъдително решение срещу НГДЕК, считате ли, че няма тормоз спряко деца в Гимназията? Разбоирам, че са правили тъпотии, но все пак те са деца а на тях са позволени в известен смисал, даже имаме закон за закрила май. Може ли нещо да се направи, за да се предотвратят следващи подобни действия от страна на директорът,, с оглед липсата на индивидуално (административно или служебно) наказание? Как се очаква от нас родителите на децата в НГДЕК да сме спокойни и как могат да се защитят от този ръководен произвол ? Утре детето ми ще реши да се изпикае на охградата и какво ще се вика ГДБОП да го разпитва щото е решило да се прави на важен или да протестира. И ще го изключват без да ме уведомяват. Иобщо няма да отварям темата за конфликтът на лоялност у децата, конфликтите в семейството, които нанасят големи щети и в малки, и в големи както ен аписала майката. Благодаря, ако ми отговорите.

# 668
Моето лично мнение по въпроса е, че неслучайно има редица административни процедури, които трябва да се спазват, когато се отнася до търсене на отговорност за деяния на деца. Без да се правя на д-р Спок, смятам че всеки, който е отглеждал и възпитавал деца, е изпитал на свой гръб естествената им склонност да проверяват къде са границите. Докъде може и къде трябва да се спре. Именно това им вродено любопитство ги кара да се развиват, да търсят и откриват, но трябва и  да се научат да спазват правилата на социума. Едно дете в тийнейджърска възраст започва да се държи като възрастен, но не е и затова отношението към него, когато извърши нещо нередно, трябва да е  по-скоро с цел възпитание и осмисляне на деянието, а не просто наказание и унижение. Какво ще му покажеш  - кой командва, у кого е силата? Не, трябва го научиш в действията си  и желанието си за доказване да зачита правилата и да уважава другите, защото иначе стремежът му ще бъде единствено да придобие повече сила за да може то да командва. Най- ефективно е да накажеш някого като използваш това, което е извършил и го трансформираш по някакъв начин в нещо полезно. Но трябва търпение и находчивост за да работиш с деца. А като ги нямаш, защо просто не спазваш процедурите, не ми е ясно. Изживяваш се като древен владетел ли? Ама не сме в древността, сега е 21 век, Европа.  Ценностите ни са да защитаваме уязвимите, не да се отърваваме от тях. Иначе, пряко на въпросите – няма как да се сме сигурни в нищо, защото това не е изолиран случай. Това е стил на работа и управление.

# 669
  • софия
Пак аз с въпрос. Гледах репортаж по бтв , в който се разглеждаше и случай за ученик за някакво състезание, Училището не било съгласно ученикът да ходи, не стана ясно защо - малко оплетено ми се стори. Та ми стана интересно, училището по принцип излъчило ли е ученик за състезанието? Или просто не иска да се състезават неговите ученици на това състезание? (да речем, че не харесват и не смятат за достойно това състезание)

# 670
Здравейте, аз това дето го разбрах е, че е избрало, ама тамън да излъчи и не е излъчило, а избрания е наказан, че е заминал smile Оплетено е, верно. После като е спечелил му е почукала икономическа полицитя щото да му е още по-хубаво за наградата. бе какво да ви кажа - цветя и рози, и ръководствот е супер heart

# 671
Четете бързо!
Публикувано е във фейсбук.

Пресен случай от последните дни:
Действието се развива в сегашния 12Б клас. Първи ден - ученици са извикани на разпит при директора, в присъствието на заместник-директора и приближен ученик по повод разпространението на статия от новинарски сайт (общодостъпна в интернет - от 2019г. : https://fakti.bg/amp/life/398605-izvesten-aktyor-prebi-pensioner … a-ot-pravosadieto ) в затворена лична ученическа група на класа/випуска в Месинджър. Оказва се, че уличеният е кандидат-кмет и родител на ученичка от същия клас. Проблемът е бил вече разискан и разрешен от класния ръководител, но се намесва ръководството. Проблемът (привидно) отново се разрешава.

Втори ден - в голямото междучасие на входа на сградата две от момчетата и трето момиче са причакани от полицейски служители на 9. РПУ и поименно извикани пред всички за обиск за притежание на наркотици (с реплики от рода на “да ти виждам ръцете” и тн). Родителите не са уведомени нито от РПУ, нито от ръководството. Удобно са избрани тези от децата, които имат навършени 18г. Първоначалната версия по думите на полицаите е подаден сигнал, а впоследствие за пред родителите рутинна проверка. Родителите започват да следователстват; отиват в училището, в районното, говорят с децата, с директора, с родители и съученици; изкристализира подозрението, че са били дружно натопени за лично отмъщение от въпросната дъщеря на човека от статията и членове на ученическия съвет, поради отказания да им бъде платен нелегитимен рекет + натопеното “трето” момиче, първоначално нямащо общо със ситуацията от първия ден, поради несподелени чувства към някои от обвинителите. Разбира се, някои ученици твърдят, че самият директор е подал сигнала, но истината и измислицата се сливат. Въпросът е, че се създава атмосфера на нетолерантност и тормоз на територията на училището в учебно време. Дори тук да сложим точката, след родителска среща миналата седмица, въпросът уж отново е разрешен от родителите и класния ръководител.

На следващия ден обаче, по телефона учениците получават обаждане и биват привикани в 9. РПУ “да свидетелстват по случай на клевета” към въпросния кандидат-кмет. Дали този случай някога ще се разреши и ще могат ли децата, отлични ученици, някои вече приети в чуждестранни университети, амбициозни, да си напишат съдбоносните курсови работи и да завършат спокойно 12. клас или ще трябва да се занимават с дребните интриганти и да живеят в страх от полицията?

# 672
От миналия понеделник го мисля и не мога да го измисля. 🙂

Радослав Илиев ❤

Това е човекът, който се опита да осъществи последната съпротива в НГДЕК миналата година. Сам той възпитаник на гимназията, завърнал се да преподава в училището, специализирал в Болоня и Сорбоната (доколкото помня по негови думи), безспорен педагог, ерудит и много смислен човек ❤.

Той беше безупречен преподавател и организатор, вдъхновяваше децата, увличаше ги, държеше се адекватно с тях. Беше класен на един от класовете, организираше археологическите лагери, носеше тоя прословут "класически" дух, децата го разпознаваха и го следваха. Беше стигнал до ниво заместник-директор в училището и изведнъж ръководството се уплаши от неговата действеност, скалъпи измислени обвинения, подписка и аре чао.

Класът му отнесе невиждани ответни мерки. от ръководството - заплахи, крясъци, настройване на деца срещу деца, забрана за участие в лагери, без завършване на пргимназиален етап, следене чрез камери и дебнене за най-дребни провинения и т.н. Не знам как изобщо децата намериха сили да съберат остатъците от себе си, за да кандидатстват, да продължават, да вярват.

И тъкмо, когато в мен се зароди плахата идея, че съпротивата си я бива 🙂 - и БАМ... интервю при Карбовски. Най-големият рускопропагандиращ журналист. (при него редовно се изказва Костадинов, Митрофанова, че чак Захарова). Може да го намерите в ютюб и да се насладите, как фино Радослав Илиев прокарва дълбоките руски опорки (тип Дугин) , философства с чудесна техника за разпада на западните ценности и т.н. И започва да се формира скептичната страна.

И после пак БАМ 🙂, интервю при Волгин.

И за капак - в понеделник (това, дето го мисля от понеделник) - изява по БНТ, в качеството му на "политически анализатор". Ти да видиш 🙂

Преди време бях питала за руското влияние в гимназията и смело ме увериха, че такова няма. Ама, дали?

Бях питала, дали директорката не е в ролята "да ни пази от комунистите" и сега пак си задавам този въпрос. В национален план ГЕРБ твърде дълго играха тази двойнствена роля - с едната ръка да взимат от ЕС, с другата да дават на Путин. Дали една от причините за този дълъг престой на директорката не е именно тази - под благовидната роля, че се бори с руското влияние в НГДЕК (в случая Радослав Илиев), да превръща гимназията в безплатно гнездо за децата на гербаджийската и посттоталитарна (знаете ги кои са, да не ги изброявам всичките) политическа класа?

# 673
  • софия
Малко се обърках. Вие харесват ли този Радослав или не? Харесвате ли проруската му позиция или не? И какво не ви харесва, че е премахнат от ръководния състав задето има проруски нагласи или че е махнат изобщо. Ако е махнат заради това, значи се опитват да не допускат просруски нагласи….
Объркано  какво казвате, може би са твърде много догадките, които пускате в текста и за незапознатите лато мен става трудноразбираемо….

# 674
Малко се обърках. Вие харесват ли този Радослав или не? Харесвате ли проруската му позиция или не? И какво не ви харесва, че е премахнат от ръководния състав задето има проруски нагласи или че е махнат изобщо. Ако е махнат заради това, значи се опитват да не допускат просруски нагласи….
Объркано  какво казвате, може би са твърде много догадките, които пускате в текста и за незапознатите лато мен става трудноразбираемо….

То, всъщност, това е един от големите проблеми, че вместо по обективни критерии да се провери ситуацията в НГДЕК, МК да излезе със становище, да се насрочи конкурс, да е публичен и прозрачен този конкурс и училището да върви в някаква посока, то е превърнато в свърталище на политически настроения и е разкрачено между всякакви интереси, но не и такива в полза на образователния процес.

Написах коментар за г-н Илиев, доколкото той представлява алтернатива на сегашното ръководство и е добре да се знаят факти и около него (във фейсбук могат да се прочетат доста полярни мнения за него, които объркват, да). Относно сегашното ръководство има достатъчно доказани нарушения, дори по съдебен път, така че там нещата са ясни.

Аз друго се чудя, тази "класическа общност" до такава степен ли се е оплела в зависимости, че е изцяло подчинена да взима решения единствено и само на тъмно? Чакаме да минат изборите, чакаме да мине конкурсът за ректор, чакаме резултати от МК... все нещо чакаме. А на децата се налага всеки ден да ходят и да се борят с цялата тази организационна бъркотия и откровено безобразни санитарно-битови условия.

Общи условия

Активация на акаунт