НГДЕК - 2

• 77 488
  • 781
  •   1
Отговори
# 675
Политическите убеждения на Радослав Илиев са нещо, което не ме засяга, докато не ме засегне. Изпитвам дълбоко недоверие клонящо към отвращение към всичко, което има нещо общо с проруска или соц политика и това ме кара да бъда нащрек. До този момент нямам повод да смятам, че Радослав Илиев по някакъв начин преплита политиката и учителстването. От друга страна, на всеки 11 май другарката Нинова се прегръща и поздравява с директорката и е неизменно почетен гост на празника.  За мен всичко сочи, че проблемите изобщо не са свързани с някакви дълбоки идейни причини, а се касае за чиновническо благоденствие. Може, разбира се и да греша. Има учители, които не крият убежденията си, но не е имало случай да ги натрапват или да очакват от учениците да ги споделят. Та, всичко това го пиша, защото мисля, че няма някакви ясни линии на политически зависимости. По-скоро ми се струва (без да знам), че конфликтът Илиев - Папазова е на друга основа. Той явно е започнал да бъде заплаха за нейната хегемония. Няма значение кой като какъв се самоопределя, притеснителното е, че ръководството използва методи на следене, наказания и заплахи, характерни за едни отминали времена. Това е толкова сбъркано! Този, към когото би трябвало да се обърнеш за да реши проблем, да го създава. Тая милиционерщина е потресаваща! Някакви госпожи с неясни функции в училището проверяват външния вид на учениците. Да се прекъсват часовете, да се правят забележки на учителя пред учениците и да се уронва авторитетът му е свързано с дълбоко вкорененото разбиране, че висшестоящият е  на тази длъжност не за да служи на всички останали, а за да ги командва по свое усмотрение и за своя изгода. Но вече не знам какво да мисля. Явно има някаква протекция и връзка и с органите на реда, с които очевидно се злоупотребява и се използват за репресивен орган, както чета напоследък.  А що се отнася до „класическата общност“ -  това май е поредната надута фраза, лишена от съдържание. Каква „общност“?  Класическа е само възцарилата се посредственост. Честно казано се чудя на какво отгоре са всичките претенции.

# 676
Разбира се, така е Heart

Но да питам - органите на реда не са ли от изпълнителната власт, а изпълнителната власт не е ли с европейски позиции за отпор спрямо засилено руско влияние в България?

А запазено ли е поведението на МВР преди и след политическите промени в родината спрямо НГДЕК?

Мина ли достатъчно време на съсипия в образованието, за да успее дори НГДЕК да се обзаведе с достатъчно родители без критично мислене и с мнение, че "ние сме за мир"?

Министерство на културата къде точно се позиционира?

Въпросите са риторични, така е, но кой "пази" Папазова и защо? Чии интереси защитава тя? Да не би да сме забравили, че лично Румен Радев открива учебна година в НГДЕК? Той има ли проруски зависимости или не?

Съжалявам да пиша всичко това, не съм очаквала, че е възможно, едно училище да се оплете до такава степен в политически интриги и това да е за сметка на образоването на деца. При това, не по време, а след ерата на тоталитарно, държавно управление.

Много грозна история.

# 677
  • софия
А МК нали инициира проверки, докъде стигнаха? Намериха ли си нередности или всичко приключи тихо и кротко на принципа всяко чудо за три дни?
Винаги ми е било интресно как сами се проверяват. Ми нали те са допуснали тези неразбории?

# 678
  • София
И аз очаквам с нетърпение да излязат резултатите от поверката на МК. Няма как резултатите да не бъдат обявени публично. Декември се очаква да пуснат и конкурса за нов директор. Чакаме. С голямо нетърпение.
Относно последните постове на тема политически пристрастия, мен лично ми идват в повече и загубих интерес да ги чета. Организационните проблеми на гимназията не са резултат от политически пристрастия на учители, като няма никакви данни партийните течения да са предмет на разпалено обсъждане или агитация пред учениците. Партийното влияние се свежда единствено до политическа протекция над Папазова и резултата е, че тя вече 10 години е на този пост.  Политическа пропаганда и настройване на ученици не съм забелязала да има.

# 679
Всички чухме и разбрахме, как Министерство на културата започва проверка в НГДЕК. То не беше БТА и от там БНТ, БТВ, радиа, вестници. И сега тихо. Всички нещо чакат. Изборите минаха, явно чакаме избора на нов ректор на СУ. Дори няма обявен конкурс, само едно мимоходом споменаване в отговор до депутат, че конкурсът щял да бъде насрочен за декември.

Проблемът е друг. Проблемът е, че депутатите задават конкретни въпроси, а Министерството на културата, вместо да отговори на въпросите, казва че ще направи проверка и тогава ще отговори. Дотук добре. Но в какъв срок ще ги прави тези проверки? И какви точно проверки прави 🙂

Тук внимавайте, ситуацията се заплита 🙂

Няколко месеца преди този никакъв отговор на Министъра на културата същите въпроси са зададени от граждани към същия министър, същото министерство и за същите деяния, и МК е отговорило 🙂 И познайте какво е отговорило 🙂

si4ko e to4no ❤
Няма никакви проблеми ❤

Та, въпросът ми е, каква е гаранцията, че тази проверка ще е по-различна?
Каква е гаранцията, че ще е обективна и ще търси решения, а не спасяването на поредния удобен чиновник, пък, макар и в ролята на директор на единствено по рода си училище?
Какво има да се проверява толкова, при наличие на осъдително решение срещу ръководството от най-висша инстанция?
Или при очеизвадно конструктивно компрометирана сграда? При десетки напуснали/уволнени/помолени да се разкарат учители?
При разпити на ученици от страна на ГДБОП?
При твърде убедителни съмнения за крещяща корупция (в случая с униформите)?

А междувременно "ръководният орган", както го нарича съдът, предприема мерки, така че МК да каже, че всичко е наред - изплаща стипендии за минали години, пише двойки за "добър ден" (да не би някой да се класира за стипендия през тази), смалява участието на посредниците в униформите, пуска обречени обществени поръчки за ремонт и т.н., и т.н.

Всички чакаме резултатите от проверката, но аз силно подозирам, че нарушения няма да бъдат констатирани.

И после какво?

# 680
Ей ся та изтриха! 34 минути и още не е?

# 681
Днес ще разкажа за един от най-отратителните случаи в НГДЕК от началото на тази година.

Отношение към добрите ученици. Тези, които се стараят. Преподавателите им. Работата извън клас, за да се постигнат резултати, гордост за всяко училище.

Но не и за НГДЕК.
Насилническо поведение към деца.
Унижение.
Омаловажаване.
Заплахи.

А защо?
Защото един ученик успява да постигне резултат "въпреки".

Оксиморон?
Мхм!

Четете и се "насладете" докъде може да стигне арогантността облечена във власт.

Събрала съм цитати от замесените и преки участници в събитията. Искаше ми се да чуя и другата гледна точка, но такава продължава да няма, а и много не мога да си представя, каква би била при изнесената фактология.

От петицията:

"Във връзка с участието и блестящото представяне на възпитаници на Класическата гимназия в престижни международни конкурси и състезания, насочваме вниманието Ви към фрапиращ случай от месец май тази година... Владимир Дюлгеров достига до престижното пето място на Цицероновия конкурс в гр. Арпино, Италия с превод и коментар на оригинален текст. След завръщането му от Италия ръководството на НГДЕК се разграничава от постигнатите успехи. Училището поставя под въпрос стойността на успехите, а трудовите правоотношения с един от подготвилите ги преподаватели биват прекратени около месец по-късно. И когато си помислим, че по-лошо отношение не може да има, се оказва, че на 26.07.23 г. по сигнал на ръководството възпитаникът Владимир Дюлгеров е извикан на разпит в СДВР във връзка с явяването си на конкурса в гр. Арпино!"

От една фейсбук-група:

"Учителката, която е подготвяла момчето, е уволнена за преподаване на латински в допълнителни часове. Училището отказва да изпрати участници в Арпино под предтекст, че няма пари. Учителите намират частно финансиране и през фондация момчето заминава. Когато се класира 5ти, в знак на отмъщение ръководството се разграничава от него, вика специалисти от СУ да разгледат други негови преводи и да докажат, че той не знае добре латински и всичко е шашма и са заблудили тези в Арпино, а след това праща Икономическа полиция да търси произхода на финансирането. Разпитвани са учителите и самият ученик. Ако ви се струва фантастично - не е, това е обичайна практика, която стотици могат да потвърдят."

От потърпевшия Владимир Дюлгеров (благодаря за публичното споделяне) Heart:

"Ще се опитам максимално да сбия преразказа си на историята, защото наистина е дълга.
По традиция от повече от 35 години НГДЕК праща поне по един свой представител, обикновено завършващ 12. клас, на Цицеронов конкурс за превод на оригинален текст на римския държавник. Конкурстът е много престижен, като в него участват представители на десетки държави.
За да се избере представител на НГДЕК, в училището се провежда вътрешен конкурс. Така тази година, за да се подготвим за вътрешния конкурс, с другите желаещи се упражнявахме усърдно през почти цялата учебна година (превеждахме, задълбочавахме се в творчеството на Цицерон и пр.) и въпреки че към този момент се готвехме да защитаваме дипломни работи, да учим за матури, пък в крайна сметка и за редовните часове, не се отказахме да се занимаваме със задачата Цицерон. Аз спечелих вътрешния конкурс и първоначалната нагласа беше, че
ще замина - честитиха ми преподаватели, стана известно. След което изненадващо, ми беше съобщено,
че няма да замина.
Първоначално не ми беше дадено пряко обяснение защо няма да бъда изпратен от НГДЕК. На по-късен етап започнаха да се появяват сигнали, че просто НГДЕК не смята, че заслужавам да бъда изпратен - уж защото нивото ми на латински било слабо. Все пак се намери начин да отида чрез финансиране от фондация. Представянето ми в Арпино бих оценил като добро и станах пети.
Ако на някого му е интересно, може да влезе в профила ми, постът е публичен и да прочете повече за ситуацията с икономическа полиция. Съжалявам, че не я пиша директно тук, но наистина ми е тежко и болно, защото не смятам, че с нещо съм го заслужил, и не искам да я разказвам отново и отново."

"Дано да се разпространи още повече, защото без да искам да се жалвам, искрено се надявам на никого да не се случи това, което се случи на мен, както и на всички останали, които по някакъв начин сме "навредили" на имиджа на НГДЕК."

"В последните няколко месеца бях подложен на необикновен за 18-годишно момче психически тормоз. Причината - не съм се съгласил с ръководните НГДЕК фактори и отидох на Цицероновия конкурс против тяхното желание. И, въпреки предричаното от същите тези фактори падение и разочарование, станах пети в Европа по латински. От 238 участници. Най-доброто постижение на България в 42-годишната история на конкурса.
Ръководството на НГДЕК се отрече от мен три пъти. Веднъж, когато не ми позволи да отида. Втори път, когато разбра, че съм отишъл - заслужих определения като “предател” и умозаключения като “по-добре да умреш като герой, отколкото да живееш достатъчно дълго, за да се превърнеш в злодей”. Трети път, когато подаде сигнал към икономическа полиция и се наложи да обяснявям на хора, които си нямат никаква представа от латински, дали съм превел достатъчно добре реч на Цицерон, дали съм знаел, че нямало заповед за провеждането на вътрешния кръг на конкурса и пр.
И въпреки всичко в нито един момент не си позволих да обвиня ръководството публично. Въпреки че съм едно 18-годишно момче, което просто искаше да покаже на Европа, че може да превежда от латински. И го направих, между другото. “Наградата” ми - повиквателни в икономическа полиция. Виновен съм, защото мога да превеждам добре, по-добре, отколкото някои хора са очаквали.
Спомняте ли си, обръщам се към тези, които присъстваха на тържеството по случай 45 години НГДЕК, един от главните  слогани тогава? “Създай избрани люде”. Е, НГДЕК създава избрани люде, колкото и нескромно да звуча. Но за жалост, след това прави същото, което прави и революцията. Изяжда децата си. Нека променим това."

Има и видео в БТВ, ако някой има нужда от разказ, от първо лице.

# 682
Почна да става доста досадно вече. Колко пъти ще се публикувате едни и същи неща? Който се интересува и иска да прочете го е направил. Не е нужно да копирате по няколко пъти една и съща информация тук.

# 683
  • Sofia
Не просто досадно, но и крайно объркващо за всеки, който търси информация. Създава се впечатление, че това е едно ужасно училище. Наистина ли всички мислите така или просто се повтарят мненията на няколко потребителя? Детето ми много иска да учи в това училище, понеже е голям фен на историята и се чудя какво да правя.

# 684
  • София
Да, сутрин ги оковават на входа и ги вкарват в мазето без храна, вода и светлина и така до 14:05, когато свършват часовете. После бездомни кучета ги влачат по пътя до метрото…
Аз съм с дете в 5 клас и към момента то се чувства прекрасно, преподавателите са много мотивиращи, а децата от класа са невероятни и със същите интереси. Подкрепят се и средата е много позитивна. Трески има, разбира се, да кажем организационни, но голямата драма е повече в перото на някоя вероятно неосъществена журналистка. Слушайте си детето и говорете с живи хора с деца в гимназията, не с потребители с по 3 профила. Ама млъквам, че сега ще ми се заобяснява, че съм приятелка на Папазова, нямам емпатия и съм безкрайно лумпена.
И аз чакам резултатите от проверката и за себе се вярвам, че за децата предстои само добро, особено с нов директор.

# 685
  • София
Синът ми е 9 клас.  Още от 5 клас искоше да учи там и положи много усилия зо това. Чувства се чудесно в училището, както казаха по-горе средата е добра, децата са със сходни интереси. Да учат много, ангажирани са и в това няма нищо лошо. Обича си учителите и повечето са наистина много мотивиращи и отдадени. Да, имаше драма с униформите, но всъшност той не обърна почти никакво внимание на това.

П.п. не съм приятелка нито на Папазова, нито на никой от ръководството Simple Smile

# 686
И аз съм с дете в 5 клас, за щастие е щастлив и доволен от избора си.
Но скоро четох случайно в темата на друго елитно училище и там се пишеше същото, както в тази тема.

# 687
  • София
Почна да става доста досадно вече. Колко пъти ще се публикувате едни и същи неща? Който се интересува и иска да прочете го е направил. Не е нужно да копирате по няколко пъти една и съща информация тук.
Е, как да не е нужно. Жената по някаква причина търси изява, че даже сама си пише от няколко профила в групата си Simple Smile Оставете я да публикува, иначе скоро няма да стигнем 50 страници, а така искам да се отърва от тази вече напълно ненужна за мен тема. Поне да спре да ми излиза при всяка нова глупост.
Бас ловя, че 90% от родителите на деца в училището изобщо не знаят кои са лицата, за които се говори.

Последна редакция: нд, 19 ное 2023, 12:19 от Vache

# 688
Всъщност не е ясно зад този акаунт жена ли стои,мъж или няколко персони.Добре е да си припомняме,че в интернет всеки може да се представи както иска , колкото пъти иска.

# 689
  • София
Всъщност не е ясно зад този акаунт жена ли стои,мъж или няколко персони.Добре е да си припомняме,че в интернет всеки може да се представи както иска , колкото пъти иска.
Доколкото помня,  в bg-mamma мултиакаунтингът не е позволен (т. 13 от правилата)

Общи условия

Активация на акаунт