Децата, кризата и финансите

• 14 708
  • 204
  •   1
Отговори
# 135
Децата с телефони за хилядарки, говорят много запредпочитанията на обществото като цяло. Спомням си когато айфоните излизаха за пръв път, масово в България под път и напът вече се срещаха, включая сред пре и тийнейджърите. Едно от ДжиПитата в клиниката която посещавам (не Бг пример) е професор, обучаващ студенти от цял свят - някой му звънна и му видях телефона - най-обикновена стара Нокия. Верно е, че това беше преди години, но всеки си избира с какво той или децата му да “блестят” в обществото и може никой да не коментира чуждите панички, но този тип избори говорят за преобладаващия манталитет и народопсихология.

# 136
  • София
Всеки си избира и какво да гледа, и това говори много за него.

Даже няма да се впечатля, ако човекът срещу мен има един или пет айфона, но ще се впечатля от богатия му речник или липсата на такъв. Примерно.

Това означава ли родителите, за които не е проблем дадена покупка, умишлено да купят на децата си нещо по-евтино?
Това и на мен ми стана любопитно. Очаква ли се такова нещо от родителите?

Последна редакция: нд, 15 яну 2023, 15:17 от milenaka

# 137
Има една поговорка "по дрехи те посрещат по акъл те изпращат" мисля че така беше.

# 138
ierldan според мен означава, че за тозипрофесор просто не е било от значение какъв е телефона и какви допълнителни функции има. Но сигурно е имал други неща от значение за него за които би дал парите и т.н. Т.е. всеки си има интереси. А ако за един младеж може да е важно и полезно и да е практично да има телефона с всичките му свойства също така може да ползва и други уреди като таблетче и т.н.  с които са синхронизира лесно данните. Не всичко , което някой си купува и е скъпо и ефектно е купено с цел да се покаже на някой или да демонстрира. Много държат на функционалност, ефективност и пр.
Според мен това, че някой си носи старите обувки не значи че е @над нещата@ или пък мърльо, значи може би че са му удобни и че може да има проблем с напасването на краката си към нови обувки. Същото важи за дрехи, уреди и пр. Може да не му е приятно са сменя и разучава нови уреди. Ако не си е ремонтирал по последна мода жилището може да значи че не може да си го позволи, може да значи че е @над нещата@, а може просто да значи че не му се занимава с прахоляк, майстори и ремонти.
Не може да приписваме на непознат човек нашите подбуди .

Последна редакция: нд, 15 яну 2023, 15:53 от bella-ciao

# 139
Това означава ли родителите, за които не е проблем дадена покупка, умишлено да купят на децата си нещо по-евтино?

Зависи от "нещото".
С получаването на готово на много скъпи неща, децата не се учат на отговорност.
Работата ми ме е сблъскавала с хора, които подаряват за 18ти рожден ден коли за по 100 000 лв. Чудесно, че имат възможност, но още по чудесен подарък би бил кола за 30 000 лв + шанс детето да се научи на отговорност на пътя.

Познавам двама души милионери, от които конкретно съм чувала:
Мъжът: Съжалявам, че направих дъщеря си лигла, без 1 работен ден в живота и чакаща всичко наготово.
Жена: Всичко е за тях, не знам как ще го запазят. (Тези деца се пробваха да работят в бизнеса, безуспешно....)
И на двамата (отделни хора, не се познават) това им е много голяма болка.

Давала съм много пъти за пример моя приятелка с високи финансови възможности. Дъщеря (тогава 16г) й беше ревнала за последен модел Айфон. Майката отказа, но й разреши да работи лятната ваканция(сервитьорка) и да си купи. В края на ваканцията детето беше събрало много парички и не си взе Айфон. Било безмислено да дава толкова много пари. Беше си взела по-евтин телефон и много дрешки.

Парите и скъпите неща в никакъв случай не са лоши, но е хубаво да се постигат постепенно за да могат да се оценят.

# 140
Изобщо не ми пречи как се обличат и какви телефони имат децата - съученици на моите. Нито едно от децата ми е не е обсебено от материалното чак толкова, че да се впечатли или да страда от маратонките на някой друг.

Нека знаят и виждат каква е действителността. Хората имат различни възможности. И също така различни желания и виждания какво да купят на децата си Simple Smile Малкият ми син ме е питал директно защо негов съученик има по-скъп телефон от моя, след като аз имам бизнес, карам хубава кола и т.н. Обясних му съвсем подробно и повече не е питал. Мисля, че много добре ме разбра. Децата трябва да растат психически стабилни, да си живеят детството и живота и да планират осъществяването си като образование и работа занапред. Тогава сами ще преценят кое им е важно и какво ще си купят, като вече знаят цената на парите.

# 141
  • София
Обичайно хората отстрани виждат следствието и си вадят изводи по своите разбирания.
Няма как да знаем дали детето с лъскава кола е лигльо или работи от 16 г. и е отговорен човек, а това е "награда". Няма как да знаем дали детето с хубав телефон не учи дистанционно в различни чуждестранни курсове или програми. Не може да сме сигурни дали скъпите вещи по преценка на комшийката не са напълно достъпни и част от бита на семейството. И т.н.  
Клюкарите виждат хубавото и почват да цъкат с език.
Затова е добре всеки да си преценява за своите деца и да ги учи, че могат да получат това, което е по възможностите на семейството, а за повече да се потруди сам.

Последна редакция: пн, 16 яну 2023, 14:10 от Fever Ray

# 142
  • София
Истината е, че българинът никога няма да се отучи от това да гледа на другия в паничката. Каквото и да става и колкото и да има.
Не е работа на някого другиго да преценява дали аз да имам или защо имам стенд миксер за 4-цифрена сума и какво правя с него. Както мен не ме интересува защо мъжът Х на приятелката У си купува въдица за 4-цифрена сума.

# 143
  • София

Зависи от "нещото".
С получаването на готово на много скъпи неща, децата не се учат на отговорност.
Скрит текст:
Работата ми ме е сблъскавала с хора, които подаряват за 18ти рожден ден коли за по 100 000 лв. Чудесно, че имат възможност, но още по чудесен подарък би бил кола за 30 000 лв + шанс детето да се научи на отговорност на пътя.

Познавам двама души милионери, от които конкретно съм чувала:
Мъжът: Съжалявам, че направих дъщеря си лигла, без 1 работен ден в живота и чакаща всичко наготово.
Жена: Всичко е за тях, не знам как ще го запазят. (Тези деца се пробваха да работят в бизнеса, безуспешно....)
И на двамата (отделни хора, не се познават) това им е много голяма болка.

Давала съм много пъти за пример моя приятелка с високи финансови възможности. Дъщеря (тогава 16г) й беше ревнала за последен модел Айфон. Майката отказа, но й разреши да работи лятната ваканция(сервитьорка) и да си купи. В края на ваканцията детето беше събрало много парички и не си взе Айфон. Било безмислено да дава толкова много пари. Беше си взела по-евтин телефон и много дрешки.

Парите и скъпите неща в никакъв случай не са лоши, но е хубаво да се постигат постепенно за да могат да се оценят.
Така да бъде. Това е проблем/избор на родителите.

# 144
Съгласна съм с Fever. Няма как отстрани да се мери, а и не е нужно. Хора имащи  по- висок стандарт ,са свикнали и живеят по този начин и едва ли ще обличат децата си от Илиенци или ще ощетят детето си от Айфон, защото за тях не е проблем, а начин на живот.
Или вие ще ядете сьомга, ама ще храните децата само с боб, защото трябва да се научат как се лови рибата.

# 145
Няма лошо който е преценил че му е по бюджета и нуждите, да купи и по-скъпи вещи на децата си. Нищичко лошо няма, лошо е само ако не ги възпита да не гледат от високо на останалите край тях, които нямат толкова възможности...
Изправят ми се косите като слушам около мен майки на деца и тийнове как ги врънкат за еди какво си, щото друг имал и им се подиграл че те нямат. Това след въпрос за какво им е точно въпросното нещо, като очевидно е скъпо за тяхното семейство.
За мен е двустранно това с гледането другия какво има/няма - както на едно дете му се обяснява че не може да има всичко, така на друго трябва да му се обясни че то може да има много неща, но другите не могат и това не е причина за подигравка или парадиране. Децата се влияят много повече от това, за мен ако някой си позволи коментар защо еди кое си ми е евтино а не по-скъпо, аз знам как да парирам.
Сега ще кажете че средностатистическата форумка тук не е такава и нейните деца са все скромни и добре възпитани, разбира се. Но всички знаем че извън форума си е често срещан проблем.

# 146
  • София
А, подигравките вече са съвсем друга работа. За тях съм напълно съгласна. Който иска да купува на детето си айфон през ден, ако е решил, това е негова работа, но подигравките за мен са огромно "не".
Всъщност, и клюкарщината/гледането в чуждата паничка, и подигравките са доста лошо възпитание. А и очакването, че личните избори на другите трябва да са са съобразени с твоя и на детето ти комфорт – "Аз няма да купя на детето си това, следователно и ти не трябва да го купуваш на твоето" . Това пък е доста сериозна доза егоцентризъм.
Но никой не е идеален в крайна сметка.

# 147
Нека растат в реалността и да гледат себе си и своите постижения. Другото е винаги по-маловажно.

# 148
Истината е, че българинът никога няма да се отучи от това да гледа на другия в паничката. Каквото и да става и колкото и да има.
Не е работа на някого другиго да преценява дали аз да имам или защо имам стенд миксер…

Много ми е странно, когато в анонимен, дискусионен форум се твърди че се клюкарства и гледа в чужда паница. Чия по точно? На обществото? Ми форум, мисля, е място за обсъждане на различни гледни точки, не за съобщаване на мнения без обратна връзка. А фактът, че всички са анонимни, значи че няма как да знаем кой къде стои социално или материално или да се съдим или клюкарстваме една на друга зад гърба си по отношение на скъпи миксери, джусъри и незнам още какво си.

Bella, голям разбор ми направи на @подбудите@ в професорския ми пример. На мен друго нещо, което ми направи впечатление в един страхотен американски град, още познат като една от столиците на бездомниците заради мекия си климат, е че  много от бездомниците с огромните си супермаркетни колички покъщнина си стискаха смарт фоните в ръцете. Та права си, всеки с нуждите си.

# 149
  • София
Да държиш сметка на някого за това какъв телефон е купил на детето си е гледане в чуждата паничка. Давам пример от темата.

Общи условия

Активация на акаунт