Работа, заплата, предизвестие и празници!

• 2 817
  • 28
  •   1
Отговори
# 15
На страницата на НАП можеш да провериш дали си здравно осигурена. Не трябва код, а само ЕГН. За ноември е съвсем нормално все още да не виждаш информация.
Също така дължиш предизвестие ако го пише в договора.
Който пък не си виждала.
Откъде знаеш, че те осигурява на 8 часа? Може на 8,7,6,5,4,3,2,1?
Пишете, че може да си тръгне всеки един момент? Може, но без пари.
То и с предизвестие не е сигурно, но ситуацията е такава, че не виждам много полезни ходове.

# 16
След като те заплашва, ти пък му кажи, че ще подадеш сигнал в Инспекция по труда. Със сигурност ще се заинтересуват как работите без договори, по 12часа и без празнични.

# 17
Направо не мог да повярвам, че може да има такива мошеници като този шеф. Това си е чиста проба робовладелство с помощта на манипулации.

# 18
След като те заплашва, ти пък му кажи, че ще подадеш сигнал в Инспекция по труда. Със сигурност ще се заинтересуват как работите без договори, по 12часа и без празнични.

Повече ще го уплаши с НАП, за укриване на осигуровки.
Инспекцията пишат някакви смешни глоби, обаче в НАП не си поплюват никак.

Авторке, вземи прочети кодекса на труда, друг път да знаеш какви са ти правата и кое е в твой интерес, щото шефът е последният човек, който ще седне да мисли за интереса ти.

# 19
Направо не мог да повярвам, че може да има такива мошеници като този шеф. Това си е чиста проба робовладелство с помощта на манипулации.

Някак си не съм съгласна.
Тя доброволно е  почнала работа без договор. Съгласила се е.

# 20
Някак си мисля, че понякога само изглежда, че има избор.

# 21
Е, всеки живее според изборите и очакванията си.
Мен животът през трудовия ми опит и то от години ме е научил да не почвам работа без трудов договор.
А също и не почвам на минимална заплата.
Бягам от жалки фирми осигуряващи на минимална и мъничко под масата.
И това ми е донесло успехи.

# 22
Нали имаш писмен договор? Там какво пише за изпитателен срок и прекратяване на трудовия договор?

Не ми го е дал само се върти,    аз  работя за него от  4 Месеца и все още нямам документа(договора)!
А ти подписала ли си се? Ако не си се подписала, то ти работиш на черно и нямаш трудов договор. Нито стаж, нито осигуровки.
Ако пък си се подписала без да получиш екземпляр за теб (пак оригинал), това също е голямо нарушение.
На твое място бих се обадила веднага в инспекцията по труда.
И вече за вбъдеще да си знаеш, че без трудов договор (и екземпляр от него в теб) не трябва да започваш никъде!

# 23
Е, всеки живее според изборите и очакванията си.
Мен животът през трудовия ми опит и то от години ме е научил да не почвам работа без трудов договор.
А също и не почвам на минимална заплата.
Бягам от жалки фирми осигуряващи на минимална и мъничко под масата.
И това ми е донесло успехи.
Това е като случаите на насилие в семейството.
Този, който стои да го насилват, е съучастник, но това не оневинява насилника и не го прави добър човек. Бали си представяш как се чувства този човек, да мачка някакви неориентирани и безпомощни индивиди.
Ти не си от тях, и аз не съм, но този е наглец и мерзавец и ми иде да му прасна един.

# 24
Не оневинява естествено, но приказката за баницата я знаеш, нали...

# 25
Въпросът е има ли договор или няма....?!?! Щото Николетка може да си пише, каквото си реши, ама как е наистина, е друг въпрос.
Какво значи "Искам да почивам на най-важните ми дни?!?" Вероятно и другите ти колеги искат да почиват тогава, защо ти да си с предимство пред тях? И, щом не ти дава тогава отпуск - веднага напускам! Ама то напускането не е от днес за утре, има си предизвестие и, който не го спази, плаща обезщетение за това.
Не знаем работодателят дали е мизерник или не, все пак се чува само едната страна. Ако работата е в денонощен магазин или подобно, много ясно, че няма как всички да почиват по празниците.

# 26
  • София
Мен ме изуми как работиш 4 месеца и не знаеш дали имаш трудов договор.
И аз съм го правила (ако ти харесва), но си налягах парцалите и когато ми писна напуснах (все пак си отработих предизвестието). Моят съвет е да си отработиш предизвестието и следващия път да не започваш работа без трудов договор. И да не се хващаш да те осигуряват на минималната заплата, защото като забременееш или недай си Боже ти се наложи по-дълъг болничен и видиш какви пари са ще ти призлее.

# 27
Мм то ако няма договор, няма и предизвестие, осигуровки, майчинство, болнични - нищо няма, ни права, ни задължения.

# 28
Ако няма договор, може да си тръгне по всяко време, но да не очаква нищо като заплащане.

Затова трябва (и има закони по тази причина) да има договор - за да са защитени правата и задълженията на двете страни.

Общи условия

Активация на акаунт