Сложни отношения и празници

• 18 741
  • 432
  •   1
Отговори
# 315
  • София
Аз така и не разбрах дали авторката е обсъдила въпроса с мъжа си и той категорично е отказал. Или тя толкова се притеснява от евентуалната му реакция, че дори не е посмяла да разговаря с него.

# 316
Ариел, защо се припознаваш в човек, на който очевидно му липсва всякаква емпатия, разбиране и уважение към жена му и семейството й?

# 317
И аз по-скоро мисля, че той индиректно е показал, че няма да му е приятно, отколкото твърдо да го е заявил. Айде, няма да развивам сценарии и аз, но има начини да покажеш, че нещо няма да ти е приятно, без даже да го изричаш на глас. Една физиономия е достатъчна. Или имайки предвид неговата нагласа към майка й, сама си знае, че няма да е във възторг и се опитва да избегне срещи.
Ако наистина има напрежение между зетя и тъщата, може би наистина по-добро решение ще е да я канят, като има и други хора. Те ще го отвличат от нейната особа и няма толкова да й се впечатлява. Поне така си представям хода на разсъжденията на Dahri.
И все пак майката преживява тежък момент и тук е момента, в който зетят би могъл да покаже зрялост и великодушие като освен на Коледа, я покани и на Бъдни вечер у тях.

# 318
  • София
Аз съм в подобна ситуация като тази на авторката, само че при мен е обратното - аз съм тази, която не се разбира със свекървата.
Моят мъж разбира ситуацията и удобно не я кани по празници. Другите му близки роднини също разбират ситуацията и те я канят по празниците.

Нищо страшно няма, ако не я поканите на бъдни вечер с вас.

# 319
Не знам какви толкова противоречия имате със свекърва ти, че не може да я изтърпиш за 3 часа 2 пъти в година, но не забравяй, че тя е родила, отгледала и възпитала мъжа ти.

Аз на твое място много сериозно ще се замисля по темата и ще ревизирам поведението си. Накрая да не се окаже, че хората влизат в нейното положение и и съчустват. Да парадираш, че ти липсва елементарна човещина и такт хич не е добре.

# 320
  • София
Не знам какви толкова противоречия имате със свекърва ти, че не може да я изтърпиш за 3 часа 2 пъти в година, но не забравяй, че тя е родила, отгледала и възпитала мъжа ти.

Аз на твое място много сериозно ще се замисля по темата и ще ревизирам поведението си. Накрая да не се окаже, че хората влизат в нейното положение и и съчустват. Да парадираш, че ти липсва елементарна човещина и такт хич не е добре.

Да, права сте, не знаете ...
Колкото до човещината, всеки сам определя дали да прави компромиси само за да изглежда добре пред хората.
Аз лично не правя компромиси. Може да не съм права и сигурно плащам цената, но не мисля че празниците са време да се показваме пред хората.

# 321
Пред кои хора?? Пред жена си и децата си ли?
Ако някой за семейството си не може да направи компромис във време на траур, то не знам как изобщо се смята за част от човеците?

# 322
Вероятно авторкатата вече готви сърмите и боба и хич не й пука, че вие пет дена спорите.
Различни хора, Различни отношения с близки и роднини.

# 323

Да, права сте, не знаете ...
Колкото до човещината, всеки сам определя дали да прави компромиси само за да изглежда добре пред хората.
Аз лично не правя компромиси. Може да не съм права и сигурно плащам цената, но не мисля че празниците са време да се показваме пред хората.
Ако някой се държи с теб 364 дни в годината отвратително, ти да се правиш на маймуна на 365-тия ден, за да се почувствал той добре, не ми е о.к. на мен.

Проявявам разбиране към мъжа-темерут, защото не бих карала повече никой празник със свекърва ми. Последният ми опит беше тази пролет. От тогава не съм я виждала и не смятам да я виждам никога повече, изобщо, во веки веков, амин.

Какво ще кажете да приемем, че авторката знае най-добре какви са отношенията в това семейство и след множество съвети е приела вариантът, който е най-щадящ за всички участници?

# 324
Ама тя каза, че тъщата и зетят не са се карали. Просто откакто мъжът й се разочаровал от негов близък не иска да вижда роднини, най-вече нейните, щото неговите ще дойдат на Коледа.

# 325
Не е казала, че неговите ще дойдат - той и своите не иска да види, на Коледа ще са "останалите роднини".

# 326
Ама тя каза, че тъщата и зетят не са се карали. Просто откакто мъжът й се разочаровал от негов близък не иска да вижда роднини, най-вече нейните, щото неговите ще дойдат на Коледа.
Тази "подробност" се повтаря на всяка страница, но всеки идва да си разкаже неговата история, пропускайки я.
Безразличието, понеже някой ви е обидил, не е повод за гордост, когато въпросният някой го сполети сериозен проблем, или сериозно изпитание. В крайна сметка, щете не щете сте семейство, след като сте решили да си свържете живота с детето му/й. И колкото и да си вярвате, че това няма последици... най-вероятно има. Все пак когато става дума за родител, на всеки му е свидно малко или много, и със сигурност компромисът горчи.

# 327
Със сигурност ако майка ми обиди мъжа ми, компромиси няма да го карам да прави. Ще си носи последствията от действията, не е малко дете.
И тя знае и макар да е мега устата, се съобразява. Joy

# 328
Не е казала, че неговите ще дойдат - той и своите не иска да види, на Коледа ще са "останалите роднини".

И кои да са тези "останали роднини"? Тя явно братя и сестри няма, защото го нямаше варианта майката да е там.
Нейните роднини вече явно е само майка и.
Кои да са останалите - неговите родители, братя/сестри със семействата /от където аз предполагам е мегаразочарованието/ и кой? На Бъдни вечер не могат да поканят майката на авторката, камо ли за Коледа да са лели, вуйни, чичовци, вуйчовци и братовчеди Wink Бре този темерут дето става ларж по Коледа и кани половин рода, колейки теле. Неговите роднини са ...
На мястото на овдовялата майка не бих отишла на такава родова Коледа - гостенка.  Нито ще се почувствам добре сред веселящи се, нито ще си видя децата и внуците, да почувствам, че имам все още някого.

Със сигурност ако майка ми обиди мъжа ми, компромиси няма да го карам да прави. Ще си носи последствията от действията, не е малко дете.
На принципа на еднаквостите - ако децата ти се скарат или едното обиди другото, ти няма да направиш нищо да ги помириш? Ще си носят "последствията" вовеки, защото егото е над всичко!
И още един казус - ами ако мъжа ти обиди майка ти?

Последна редакция: чт, 22 дек 2022, 15:22 от the Дорис

# 329
Дано никога не се докарам до ситуация да избирам между родители и половинка, защото ги обичам по-равно, но по различен начин. Аз не бих накарала годеникът ми да избира с кой да празнува празниците. На Бъдни вечер ще сме при майка му, а на Коледа при нашите. Не мога да си представя как съществуват взаимоотношения при явна неприязън към родителско тяло...

Общи условия

Активация на акаунт