За пореден път мама дрешките брои, кога ли ЯНУАРЧЕ ще се появи Тема 5

• 53 895
  • 739
  •   1
Отговори
# 465
Здравейте, забравих да кажа вчера, честито на новире майки! Желая ви много щастие и бързо възстановяване!

За цеденето на кърма, възможно ли е малките количества изцедена кърма да се дължат на помпата? Аз бях взела една електрическа( не маркова и евтина), ами с нея почри нищо не можех да изцедя. По 1 час се мъчех за някакви минимални количества. Сега ползвам Медела ръчна, да голяма играчка си е , но върши работа поне засега.

# 466
Имаме едно раждане секцио там и цялата история ми е позната. След дни ми предстои още едно, та явно няма промяна в процеса...
Като за първо раждане,аз останах много доволна от всичко. И най -вече защото обясняваха всичко -как да се грижа за бебето и как да кърмя.
Успешно и безболезнено раждане ти желая! 😊

# 467
  • София
Аз да се похваля: На 21.01 се роди синът ми Йоан. След като веднъж ме бяха приели в Шейново, след седмица ме приеха пак и отново контракциите ми спряха. Решиха да ми предизвикат раждането, защото бебето беше голямо и трудно слизаше в таза. Роди се 3860гр, 50см. Мина добре, сега нямаме търпение да се приберем вкъщи

# 468
Круела, да ти е жив и здрав сина, много любов и щастие! Blue Heart

За цеденето на кърма, възможно ли е малките количества изцедена кърма да се дължат на помпата?

Ползвам взета с рецепта Medela Symphony от аптеката, 1700 евро струва, ако я купуваш, в болницата са с такива. При мен не е от помпата.

# 469
Круела, честито! Нека бъде здрав и щастлив!

# 470
Честито на новите бебчета в групата! Аз си стоя и чакам да изкарам дай Боже до датата на секциото. Дано удържа фронта, за сега нула индикации за раждане в 38г.с+3. Малко ме е яд на док, че иска да го държим още 1 седм, но явно си има неговите причини.
Аз полудявам тия дни и се дразня на всички с малки изключения. ММ казва, че причината е в мен не в хората и може да е прав, но откачам като почнат да ми задават въпроса- роди ли? И то всеки ден през ден. Вчера си обсъждахме с майка ми някакви неща относно раждането, упойката и тя ни в клин ни в ръкав изцепи- много си страхлива 🤔😮. Така я насметох, не издържах. Това ли успя да изцепи само?
Отделно, че съм доста ревлива тия дни, вчера пък на един детски рд за около 5 мин не можех да намеря сина ми в един детски център и полудях от притеснение. Въпреки че е на 10г и няма къде да отиде аз изпаднах в паника.  Съответно мъжа ми и 1 приятелка се втурнаха да го търсят  и успяха бързо да го открият. Та така - доста съм лабилна тия дни...

# 471
  • Габрово (троянка омъжена за габровец)
Честито на всички мамчета с бебчета.
Eliza и аз последните дни преди секциото бях яхнала метлата. Нормално е. Аз много се притеснявах изцяло за всичко (донякъде бях се наплашила от няколко случая в последно време), но разбира се доверявам се на докторът, който ме следеше и оперира. Каквото ми е казал не ме е подвел.
И има значение ако бебето го извадят по рано. Примерно има голяма разлика от баткото 3 дена след термин и бебчо 2 седмици преди термин. И аз съм от тези,  които ми казваха че бебето е голямо, а се роди 3350, а главата не му е толкова голяма, по която го мериха. Или баткото наистина е главчо бил.
Ние се кърмим, имам кърма за цялата неонатология. При нас друго се случва. 90% като почнем да се кърмим и започва едно мрънкане въртене на глава и не иска да захапе зърното. Захапе и като не пусне "манжа" започва едно мрънкане и реване. Според мен явно от болницата е свикнал на голямата струя от шишето, където го дохранват. Сега го мързи да заслужи манджата. Но съм упорита няма да се дам.

# 472
Честито Круела💜🤗

Алексче, аз съм чела, че има разлика в машините. Аз в болницата цедях с Медела, сега имам друга+Ардо или нещо подобно( под наем от здравния ми фонд). Общо взето все същата мизерия ..
Днес бяхме на преглед при педиатър, питах дали е такъв проблем, ако се дават и двете млека при едно хранене.. отговорът беше "не"!!
Измъчих се цяла седмица със събиране в хладилника! Коликите не само, че не намаляха, а се влошиха. Особено вечер е зле положението. Освен това се появи и запек. От вчера давам и от двете и вече редовно имаме акота.
Освен това от 2 места получих инфо, че на ден 30 млл кърма са достатъчни за изграждането на имунитета, така че споко...колкото- толкова.

Последна редакция: ср, 25 яну 2023, 01:17 от Serenapotta

# 473
Здравейте, как сте?

Поздрвления на новите майки и бебчовци, може да съм пропуснала някого:(

Аз съм в нчкаква въртележка от опити за кърмене, приготвяне на АМ и цедене на кърма. Само това правя по цчл ден. МАй се вкарах в голям филм... Всички акушерки ми казват да слагам на гърда и после да дохранвам...Добре ама тя суче яп 10-15 ми и заспива. После се мъча да я храня с шише по 1 час , иначе ще остане гладна. Тя все още не се буди от глад , така че почти нямам индикация кога е гладна и кога не.

отделно по3-4 пъти на ден се мъча да цедя кърма, да има поне за 2-3 хранения.

От няколко дни забелязах, че почна да връща мляко. Аз гледам да я храня бавно, да се оригва и досега не сме имали пролеми. Не знам какво става. Вчера ч храних 1 час, изпи си млякото и  го върна на фонтан цялото:( Щях да се разрева направо. ДНес видях, че и през нощтта по някое време е върнала мляко без да я видя, и много се изплаших.. МАй трябва да вдигна малко матрачето.

Не знам какво става тези дни, уж всичко вървеше много добре .. Не знам дали няма и колики, към 5-6 много плаче и май това е в ремето, когато коликите почват...Тук не препоръчват никакви медикаменти, казаха само масаж и оригване и се чудя дали да и давам някакви лекарства или не..

# 474
Все едно описваш моето положение. От помпа изкарвам 10-15 до 20 макс. Но като суче, виждам че излиза. Вчера видях , че достатъчно си хапна от гърда за първи път и след 10 мин го върна. Много гадно ми стана. Толкова ми се спи, електрическата помпа ми е много шумна и ми е тъпо да събуждам мъжа за да се цедя, понеже малкия понякога не се събужда за ядене, съветите са да има цедене или кърмене поне един път през нощта. Иначе давам цялата доза ам. После мия и стерилизирам по цял ден. А на гърда може да  стои по час и не суче постоянно. После пак е нервен.
Здравейте, как сте?

Поздрвления на новите майки и бебчовци, може да съм пропуснала някого:(

Аз съм в нчкаква въртележка от опити за кърмене, приготвяне на АМ и цедене на кърма. Само това правя по цчл ден. МАй се вкарах в голям филм... Всички акушерки ми казват да слагам на гърда и после да дохранвам...Добре ама тя суче яп 10-15 ми и заспива. После се мъча да я храня с шише по 1 час , иначе ще остане гладна. Тя все още не се буди от глад , така че почти нямам индикация кога е гладна и кога не.

отделно по3-4 пъти на ден се мъча да цедя кърма, да има поне за 2-3 хранения.

От няколко дни забелязах, че почна да връща мляко. Аз гледам да я храня бавно, да се оригва и досега не сме имали пролеми. Не знам какво става. Вчера ч храних 1 час, изпи си млякото и  го върна на фонтан цялото:( Щях да се разрева направо. ДНес видях, че и през нощтта по някое време е върнала мляко без да я видя, и много се изплаших.. МАй трябва да вдигна малко матрачето.

Не знам какво става тези дни, уж всичко вървеше много добре .. Не знам дали няма и колики, към 5-6 много плаче и май това е в ремето, когато коликите почват...Тук не препоръчват никакви медикаменти, казаха само масаж и оригване и се чудя дали да и давам някакви лекарства или не..

# 475
Добро утро от мен и още едно бебе, което почна да връща мляко. Снощи от дълбок сън ме изкара с това как се дави, горкия Frowning1

Отначало мислех, че съм го прехранила, защото бях вдигнала количеството АМ, с което дохранвам, но не е от това - и при "старото" количество, пак връща.

За сънливи бебета, в книгата "What to expect - the first year" има съвети как да държм сънливо бебе будно. После мога да ги кача, че сега пиша с една ръка докато се цедя, заточена в другата спалня - детето не харесва звука от помпата, държи го буден.

# 476
Отворила съм 120 таба на телефона, видях,че съм тръгвала да пиша поне 7 пъти и съм се забляла в друго...

Честито на новите мамчета. Пожелавам спокойни бебета и достатъчно сън за цялото семейство Heart

За раждането и малко след това (дълго е, много дълго, да си имате занимавка докато кърмите/цедите):
Скрит текст:
Сагата започна следобед в понеделник след прибирането ми от преглед за един ден преносване. Привечер си ме подпукаха нерегулирани, безболезнени контракции. Цяла вечер. Записвах си ги и се радвам, имам си 36 часа запис Grinning Нещо ме ръчна да стана и да направя на ММ кексчета с моркови в 22ч Grinning - много обича, а последните дни му се събра много чистене и грижа за мен, тъй че заслушава. И си мислех "поне ще има кексчета, ако вземат че тия дни ме приберат". Като гледам съм заспала към 2:40 и се събудих в 3:44 от контракция, по време на която си казах "Хм, защо ли ме боли дупето?" При втората такава се усетих, че е перинеума. При третата (през около 5-6 Мин) ми стана ясно на къде отиваме. Пишках, полежах си, защото ми беше много студено и от болката, и от неспането. Бях решила да събудя ММ към 4:30, до тогава си бяха пак през около 5 мин. Той се събуди сам точно по време на контракцията, след която му се точех вече, явно съм дишала твърде шумно Simple Smile Казах му какво става. Погушкахме се под одеялото още малко на топло. Станах да се изкъпя, той през това време ми правеше компания и засичаше. Душа доста помогна. До толкова, че контракциите всъщност се поразредиха. Чудехме се дали да не се донаспим, да отидем на преглед на обяд и да го мислим тогава. Междувременно ММ направи закуска в леглото. И като казвам "направи" - буквално. На сутринта трябваше да пече хляб, реално нямахме нещо за закуска и ми направи едни питки тип за дюнер. Майсторче ми е той. Спретна ги за минути, с малко лютеничка, сирене - чудно си хапнахме в леглото. Доревава ми се като си спомня колко мил момент беше това - хем усещаме, че може би за последно закусваме само двамата, хем ни е развълнувано, малко страх, много обич, много държане за ръка, пипане на ритащо коремче и обещание да ме посрещне с Карбонара вкъщи, когато ме изпишат. Само на нея не намерихме бременен еквивалент, както и на коктейл Маргарита Joy Решаваме, че ще чакаме, контракциите са на между 8 и 12 Мин. Да, ама отивам до тоалетната и виждам кървенисто и слузесто. Може би остатък от тапа, може би шийка? Не ми се рискува, тръгваме в 6:10, 6:20 аз влизам в болницата с документите, ММ чака на паркинга дали ще си ме прибере или ще ми остави багажа.
Обясних се, вързаха ме за тонове, дежурната акушерка реши направо да ме приемат, сложиха ми абоката, наложи се да повторят тоновете, защото плода спи. През това време ММ ми пише, че е спукал гума на паркинга и от стрес сам си я е сменил за норматив като от питстоп Joy През това време от моя стрес - контракции йок Joy Обясниха, че често се случва някой да отиде и да му спрат в болницата. Все пак ме настаниха, уредих се със самостоятелна стая и добре че... ММ се прибра да дремне малко поне. Аз в 9 отивам на клизма - опит за леко "индуциране", неуспешен. Дойчиновски беше на смяна, късметче. На обед каза, че ако до сутринта не тръгне ще предизвикват. Успях да дремна малко между контракциите, които полека започнаха да се връщат. При един от прегледите видях как носят едно бебе, момиченце, към една стая, после чух как плачат от неонатологията. Поплаках си малко в стаята Simple Smile Исках да си запомня всички последни ритничета на малкото зверче, да си ги сложа в бурканче и да си ги гледам. Но уви, няма как Simple Smile
А разкритието продължава да си е 1,5 см, през целия ден кървенистото течение не спира. Бърках си в носа цял ден чааак вечерта ми дадоха една супичка и ми казаха да се пробвам да спя. Контракции не безумно болезнени, но неприятни (терминът "безумно болезнени" се оказа доста плаващо понятие), минаваха от ходене, засилваха се в леглото. Лесно им е да го кажат. Опитвах, де, между контракциите, които към 12 вечерта започнаха да стават по-тежки. Търпях ги до 2:30 като междувременно пак плаках, ставах да се разхождам, клечах, пях си по време на тях, за да тренирам бавно изпускане на въздуха, все пак пак гледах да придремвам, особено по време на тези през 8 Мин. Тези през 2-3 по-трудно Joy Обадих се да ме вържат пак на тонове. Идеше ми да изхвърля тъпата машина, защото не ми отчиташе контракциите. А те боляха. Прегледаха ме за разкритие, бях го докарала до 3 см. Леко бях ядосана, само 1,5 см за 24 часа почти -.- Но поне шийката изгладена, и скъсена, даже по време на прегледа получих още една и мацката каза, че вървим към 4 см, което все пак беше нещо. Хайде още една клизма, да си имам. Отидох да се оправя в стаята, 4 контракции през 2:30мин за малко да ме съборят на земята. Пеенето вече не ми се получаваше Joy Питаха ме дали искам да ме обезболяват, казах им, че искам всяко обезболяващо, на което имам право Joy В последствие това ми изгра лоша шега, но да не избързвам.
Това се случва малко след 3 сутринта. Замъкнаха ме към родилно, тренирам си аз дишането и уж май ми се получава. Слагат ми система, за да могат да ми боднат епидуралната, междувременно разкритие все още 4 см. Тъпотия - хем боли, хем не върши работа Joy Опитвах се да се свържа с нелюбезната координаторка за стволовите клетки. Два часа не ми вдигна, добре че всички в бранша се познават и акушерката звънна няколко телефона та някак пратиха човек. Бях се ядосала вече лекинко.
Сложиха ми епидуралната, няма такъв кеф. Поотпусна ме, сложиха ми бусколизин и още нещо. Боднаха ми окситоцинчето. За около 2 часа и половина го докарах до пълно разкритие.
Междувременно доскраха още една мадама, трето раждане. Викам си "ок, има живот и след това явно, ще ме бъде и мен..." Жива и здрава да е мацката, говорихме си известно време. Контракциите започнаха да пробиват епидуралната, сложиха втора доза. Болките вече са ниско долу. И тази упойка сдаде багажа, сложиха още половин, когато контракциите слязоха вече към дупето. Пукаха мехур, изпишкваха ме с някаква клечка, скачах на топка, падна ми кръвното... Голям фън, от целия коктейл устата ми беше пресъхнала, виждах замъглено, пулса ми скочи.
И до тук приключва забавната част.
За щастие изчакаха напъните да започнат сами, не ме караха да напъвам преди това, въпреки разкритието. По-скоро тренировъчно. Да, ама аз не си усещам корема. Изобщо. Няма как да го стегна и да напъвам надолу. Лекинко се стресирах, но си викам "имам още малко време".
От пълното разкритие, през напъните, до раждането отне около час. До преди този час най-кошмарното нещо в живота ми беше изкуствената менопауза. За щастие хормоните ще се погрижат да избреднее, надявам се скоро. Не можех да напъвам, както трябва, паникьосах се, май покрещях, не можех хубаво да си задържам дъха, натискаха ме по корема за помощ, ама то... На всичкото отгоре в родината зала имаше толкова много хора, всеки се опитва да ми дава акъл, а аз само си мисля, че не мога повече, няма да се справя, вече отнема много време. Усетих разреза от епизиотомията. Другите разказват как с 4-5 напъна излизат, а при мен бяха сигурно 7-8 контракции... Нямам идея, стори ми се хем не много дълго, хем всички наоколо звучаха сякаш тотално нищо не върша и само се помотвам.
На съседната маса мацката успя с няколко напъна и роди 3 мин преди мен. Може би да чуя как нейното бебе изплака ми помогна малко? Не знам Blush Дойчиновски ми смачка коремчето, за да излезе плацентата. Една от сестрите ми каза да погледна, показаха ми, че е момиченце и пак забих поглед в тавана. Опитвах се да не мисля за нищо, защото главата ми щеше да се пръсне от психическа агония. Питаха ме за име, казах това, което ММ беше харесал. Дойчиновски започна да ръчка нещо по мен, продължаваха да се разхождат някакви хора, да идват допълнителни, шегуваха се, говореха си. Исках само да изчезна за малко, да ме оставят насаме. Дойде анестезиоложката, бодна нещо в системата и каза "Сега ще поспиш". Казах ѝ "Едва ли" и ми отговори "Ще, ще". Събудих се час по-късно с кислородна маска и тотално дезориентирана. Или поне след час видях часовника, може и по-малко да е било. За сравнение след лапарото бях в пълна кондиция още от както ме връщаха към стаята. Този път нито дишането можех да си успокоя, нито изобщо знаех какво става. Дори не знаех защо ме приспаха. Мацката до мен ми каза да се опитам да се успокоя, защото малкото усеща. Чак тогава видях, че са я сложили в легълце пред мен. Виждах ѝ главичката, махаше с ръчичка. Подейства. Успях да нормализирам дишането в рамките на половин час Joy Махнаха маската и беше по-лесно. Милото буболече беше с кислородна палатка за около час и половина. Пак се обвинявах, че не съм успяла по-бързо и се е мъчила. Но вече маааалко започна да ми просветва мозъка Sunglasses Говорех ѝ, когато се разхленчваше и пак се успокояваше. Това подейства още по-добре Simple Smile Не е кожа в кожа, но е някаква комуникация все пак. Помолих сестрата да ми я снима преди да я отнесе в неонатологията, чак тогава си взех телефона и писах на ММ, че преди два часа е станал татко Simple Smile
Върнаха ме в стаята, дремнах час и половина, чух се с ММ, гърлото ме болеше, бях прегракнала от дишане (и викане, предполагам). Даже храна ми донесоха добрите хора Simple Smile Стоях си на тихо самичка, току-що родила, без бебе, мислех си неща, прочиствах си главата, чаках да ми доведат малкото човече. Бях в някакво много странно "практично" състояние. Казах си "Ок, не беше перфектно, то нищо никога не е, сега ще доведат бебето и нещата ще се наредят. Друго ще си е моя собствен окситоцин." И така и стана. Доведоха розовия звяр, директно си я вдигнах и я гушнах. Сестрата беше много очарована от мен Simple Smile Не плаках, не бях в еуфория, гушнах си я съвсем все едно знам какво правя. Абсолютно спокойна, лепнах ѝ бузката за гърдите ми. После се върнах в леглото в полуседнало положение и си я оставих на коремчето. 6 часа по-късно се брои за първи контакт Simple Smile Чак на следващия ден сутринта ми разрешиха да я слагам на гърда. Не че имах много успех, мъчихме се взаимно, но упорствах! Реално още на масата с маската стимулирах гърдите. След това също непрекъснато цедях на ръка, а под душа беше особено лесно Simple Smile
Следващите дни минаха в гушкане, гърди и много усмивки.
Прибрахме се в събота. Голям кеф!!! Вкъщи си е друго Simple Smile От тогава е само на кърма, ще видим днес дали наддава добре Hug

Няколко неща, които вършат работа при мен за сега Simple Smile
- Видеото на Патриша Дънкан за различните ревове! https://m.youtube.com/watch?v=csNF4MfHFtE благодарение на него имаме вече няколко хванати изхождания по голо дупе, което си е оферта Blush Различаваме глад, напъване за акане, желание за оригване, ще мастърнем и другите Simple Smile Ще видим ако/като треснат коликите дали ще можем да различаваме нещо...
- Ей този бял шум, ползвах го още в болницата, много силно пуснат, после намалявам https://m.youtube.com/watch?v=jAOW8-u1Xh8
- Държа колектор за кърма докато суче от другата, особено сутрин. Тази сутрин събрах 40мл от едната само от капчици заради кърменето от другата (ок, притиска малко, но не е някаква сериозна стимулация, после от "изсмуканата гърда" не капе). Хамалогия е малко да пресипваш и да събираш така, но следвам подхода на американките и замразявам кърма от два дни заедно, тъй че е поносимо. Да си имам за спешни случаи Simple Smile Така де, защо да попива в подплънката... А и колекторите дават почивка на зърната от пипане.

За цедящите - от видеата на Ася знам, че пика на пролактина е 3-8ч сутринта и за това обикновено бебетата хапват повече сутрин. Не знам дали това ви е полезно като информация.

Единствено за оригването още нямам решение, нищо не помага, нито седнала, нито на коляно, нито на рамо, нито изправена... Носим я, държим я - не и не :/ А очевидно се опитва, просто не успява, пък ние не успяваме да ѝ помогнем :/

Иии за финал въпрос - третирате ли с нещо петната от кърма по дрехите? И на бебе, и вашите Joy Първите дни директно перях в пералнята, защото нямах енергия, но съответно не всичко се отпира, за преходното мляко да не говорим - оранжеви петна като сок от моркови... Чудя се дали да не пробвам Фрош за петна. Или някакъв бебешки сапун, че имам само един от дм за петна и от немайкъде го ползвах за няколко петна от ако по протектора на повивалника. Просто нямах друго. Имам и сапунче Бочко, сега се сетих (буквално).

# 477
Добро утро от мен и още едно бебе, което почна да връща мляко. Снощи от дълбок сън ме изкара с това как се дави, горкия Frowning1

Отначало мислех, че съм го прехранила, защото бях вдигнала количеството АМ, с което дохранвам, но не е от това - и при "старото" количество, пак връща.

За сънливи бебета, в книгата "What to expect - the first year" има съвети как да държм сънливо бебе будно. После мога да ги кача, че сега пиша с една ръка докато се цедя, заточена в другата спалня - детето не харесва звука от помпата, държи го буден.

И аз се опитах точно така да вдигна количеството на 120 ml ама не би, почна да връща, да не иска да яде...абе всичко се обърка. Сега  и на 90 мл се мъчи и не иска. А акушерките само казват, да давам начесто но по малко, и че малко наддава. По колко да и давам, и на колко често, та тя само от хранене на хранене е, нама време  да храносмели..И аз да съм и аз няма да изкам да ям ако постоянно ме тъпчат.

Ох и за нищо друго не ми оства време, нито да прибера, нито да сготвя нещо, а ММ ми прави изречения, че тр да съм по-организирана. Но той е по цял ден на работа, прибира се късно и не знае какво е да си по цял ден с бебето.  Много ми липсва, че нямам  роднини тук, няма на кого да я оставя и за 5 мин .

Редактирам: Петната от кърма не третирам с нищо, пера в пералнята. Оранжевия цвят е на коластрата, това ще се промени до няколко дни и ще стане белезникав. Но си се перат добре дрехите в пералня, само вдигнах температурата на 60 градуса да се дезинфекцират по-добре дрехите .

Последна редакция: ср, 25 яну 2023, 13:22 от Alekscheee

# 478
И аз се включвам.. Малката от няколко дни започна да съкращава времето на спане и да будува по 5 часа с мрънкане.. За капак от вчера сутринта не беше акала, че днес ходих за клизмичка, но пък свекърва ми каза, че се е изакала, докато бях до апъеката. Като минат 2 часа от храненето, се почва мрънкане, даваме й да яде (издена кърма или АМ), после веднага се оригва, но често повръща, не е на фонтан, но си има. Чудя се дали не я прехранваме. Тя е лакома и се дави, но пък яде на 2 пъти, въобще е цирк някакъв. Днес към 6 се размрънка, взех я при нас в леглото, унесе се, после се събуди, дадох и гърда, яде, но после като се цедих имах около 60мл,а изцежда сутрин около 120мл. За това си мисля, че е яла все пак и отново ми стана гузно, че не я кърмя само 🤔Но просто вечер по 1 час на ядене, като се буди през 2-3 часа, едва ли ще издържа. Иначе се изцеждам към 23-24часа, после чааак към 6-7,понякога 8.

# 479
Алексче, носене в слинг опция ли ти е? Ние имаме слоукукър и го експлоатираме непрекъснато - режеш неща, слагаш и забравяш за 5-6-7-8 часа. Вярно, не е най-вкусното, но е манджичка - картофче, морков, някое месце... Даже глезотии от рода на сладко-кисело телешко Simple Smile Само мяташ нещата вътре Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт