Войната на буквите

• 31 243
  • 739
  •   1
Отговори
# 255
Според мен единственият начин да се създаде висококачествена българска историческа продукция е да се сформира голям, международен екип с опит от HBO или Нетфликс. Просто сме много, много малки.

Включително да обявят кастинги във всички славянски страни и да привлекат чуждестранни актьори. Лесно ще научат репликите на български, ако са славяноговорящи. Като прослушаш десетки хиляди, както правят за големите сериали, ще намериш перфектния Симеон или Аспарух.

# 256
Има хора, които смятат, че е грешно да се героизират прекалено историческите личности, защото е смешна пропаганда. И може би истинският цар Симеон не е имал харизма и присъствие и това е по-правдоподобно. А Златният век бил пропаганднен филми, одобрен от ЦК на БКП, за да се мислим за най-великите.........................
Какво ще кажете за това!?

Поставяш добър въпрос. Има го и това.
Хайде сега пък пропаганда.
Не сме в комунизма.
Не мисля, че тук става дума за пропаганда.
Но нека поне да не представяме в такава светлина велики наши царе.
Ние като народ нямаме нужда от това. Нямаме нужда и от политическа пропаганда и от биене в гърдите,че сме велики, уникални и ненадминати.
Имаме нужда да си повярваме малко, че сме силен и борбен народ, бил наистина велик, без излишен патос и голямо възгордяване.
И, че "и ний сме дали нещо на светът", което си е така.
А тука това се размива, граничи с излагация, някаква нелепа смесица от модерности, фантастика, мистика (вълците), чужди сериали и похвати, ама по нашенски.
Точно подценяване е-много добре го каза съфорумката и затова сме на този хал, защото много се подценяваме.
Аз разчитах на този сериал да повдигне малко народния дух и гордост, наивно от моя страна, но наистина хранех такива надежди.
Нали идеята е да поставим въпроси на зрителя(и в интервютата го казаха актьотите), а не да предлагаме само зрелища и непохватни еротични сцени.
Да го накараме драгият зрител да се замисли.
За мен този проект можеше да е ценен в това отношение.
Дано нататък да се развият нещата в по-добра светлина.
И да кажа, че новият трейлър на мен ми хареса. Красива сцена на танцуващите дами в Константинопол♥️

# 257
Боян Магесник си е мистифициран образ и в хрониките, мен вълците не ме смущават в случая, а хората, местата и най-вече речта.

# 258
  • Галифрей
Според мен единственият начин да се създаде висококачествена българска историческа продукция е да се сформира голям, международен екип с опит от HBO или Нетфликс. Просто сме много, много малки.

Включително да обявят кастинги във всички славянски страни и да привлекат чуждестранни актьори. Лесно ще научат репликите на български, ако са славяноговорящи. Като прослушаш десетки хиляди, както правят за големите сериали, ще намериш перфектния Симеон или Аспарух.

И аз си мислех,същото. Защото у нас има малко актьори и те ги менкат насам на там. Вече повечето велики си отидаха , едни са стари,други  прекалено млади и тн. Найстина ако бяха направили мащабна продукция и да кастнат някой от чуждестрани те актьори ( там изборът е голям)  някой друг сценарист и пуснат хубава музика щеше да се получи.

# 259
  • София
Просто българските т.нар. творци в киното рядко са имали смелост да излязат от някакви наложени от не знам кого клишета. И освен това имат фикс-идеята за свръх-интелектуалност, която се изразява или в един сух, скучен стил, или в нарочно търсено опростачване и цинизъм. Освен това, по неизвестни причини смятат за много интелектуално да снимат в главните роли разни грозотии, явно е под достойнството им и се смята за нещо като халтура, да работят с красиви актьори и актриси.

И аз си мислех,същото. Защото у нас има малко актьори и те ги менкат насам на там. Вече повечето велики си отидаха , едни са стари,други  прекалено млади и тн. Найстина ако бяха направили мащабна продукция и да кастнат някой от чуждестрани те актьори ( там изборът е голям)  някой друг сценарист и пуснат хубава музика щеше да се получи.

Абе не вярвам да има малко актьори, все пак не само НАТФИЗ, но и НБУ бълват всяка година огромни випуски. Просто критериите са непонятни. А и явно не се дава път на най-добрите, а се избират по някакви други критерии, не е трудно да се сетим какви. Има и отявлена шуробаджанащина и т.н.

Последна редакция: пн, 16 яну 2023, 13:25 от Клер

# 260
Има актьори. Натфиз бълва стотици всяка година. Явно толкова си могат нашите.
Все повече си мисля точно това.

# 261
  • Бургас
Грешката според мен е изначална - слаби драматургия, сценарий и режисура. И най-великите актьори да вземете, какво да сторят, като им сложите слаб диалог в устата и ги накарате да търчат нервно напред-назад по терена. Харизма, харзма, ама и тя има нужда от някаква характерова подплата и мотивация, за да блесне...

# 262
  • Бургас
Не е само до актьори, а и до режисьори и сценаристи. Ако е добър режисьора ще накара актьора да направи и 50 дубъла ако трябва докато го направи.
Сценаристите и те едни диалози измислят. Нямаме школи по творческо писане. На запад сценариите на по-скъпите продукции минават през 99 редактора и коректора. Освен това един сценарий трабва така да се напише, че хора, които си нямат понятие от нашата история да го разберат.

# 263

Че защо? Толкова ли нищо не можем да направим сами? Няма актьори за кастинг в Бг?

Не, просто трябва да го изпипат, а не да го претупват филма, че да се реализира там каквото са заложили като печалби, бюджет.

То никой не се е родин научен. И международните кинаджии не са ми еталон. Що пък да не можем да го направим? Ако живеят и горят с филма и ако има един режисьор, койти да им зададе нивото на летвата, може, може.

# 264
  • София
По "анкетния" въпрос на T.Valcheva:
Изкуството и пропагандата се преплитат (къде повече, къде по-добре), откак ги има. Все пак, дали играта на К.Цонев и Карамитев (в Сватбите на Йоан Асен) и пресъздаденото там предпочитате, или Симеон на Донков от снощи?
Понеже нямам хабер от турските сериали, някъде тук прочетох мнение, че в тях комшиите са се направили по-на-европейци, отколкото са. А ние защо не правим така?
И не е "смешна пропаганда" героиката или трагедията на едва десетина исторически личности, които в живота, смъртта и дейността си са се мъчели в нашата територия да създадат Държава, Нация. А ние - след тях - даже историята пренаписваме през десет години. Трупаме въпроси, а все спестяваме отговорите. Ако е имало пропаганден "декрет" да се покаже Ивайло (свинарят) във филм, днес по "демократично му" как възкресяваме Симеон Велики? С всичките им кусури, "соц-историческите" ни стари продукции май си остават и по-качествени, и по-въздействащи, а и будещи повече основателна гордост на европейски фон. И няма значение кога са направени (хм, даже и в техническо отношение; и "Аспарух" не е самотен пример).
Иначе, да - ако не бяха по "соцвремето", или в БГ-натюрела на оня виц за нашия адски казан без дяволи (защото ние си изпълняваме и техните роли), Славейков (или Гео Милев) вероятно щяха да имат Нобел за литература, и "Козият рог" - Оскар за чуждестранен филм.

# 265
В момента се снима и за Дисни платформата исторически сериал. Пак е по книга. Снима се в Унгария, ще бъде на английски, но е турска продукция, кастинга е международен. Общо взето, да, дано някоя голяма платформа да ни забележи, ама с тази ялова продукция кой би обърнал внимание на славната ни история, че да вложи милиони...

# 266
Просто българските т.нар. творци в киното рядко са имали смелост да излязат от някакви наложени от не знам кого клишета. И освен това имат фикс-идеята за свръх-интелектуалност, която се изразява или в един сух, скучен стил, или в нарочно търсено опростачване и цинизъм. Освен това, по неизвестни причини смятат за много интелектуално да снимат в главните роли разни грозотии, явно е под достойнството им и се смята за нещо като халтура, да работят с красиви актьори и актриси.

И аз си мислех,същото. Защото у нас има малко актьори и те ги менкат насам на там. Вече повечето велики си отидаха , едни са стари,други  прекалено млади и тн. Найстина ако бяха направили мащабна продукция и да кастнат някой от чуждестрани те актьори ( там изборът е голям)  някой друг сценарист и пуснат хубава музика щеше да се получи.

Абе не вярвам да има малко актьори, все пак не само НАТФИЗ, но и НБУ бълват всяка година огромни випуски. Просто критериите са непонятни. А и явно не се дава път на най-добрите, а се избират по някакви други критерии, не е трудно да се сетим какви. Има и отявлена шуробаджанащина и т.н.

Клишета и фикс-идея за свръх-интелектуалност - право в десятката! Но не и във филми като този. В този май не претендират за интелект.

# 267
  • София
Единия режисьор е македонец, това едно на ръка, но сценаристите са виновни за сленга от 21 век.

# 268
Чакайте само да видите как скоро създателите на сериала ще излязат да кажат колко сме прости, че не разбираме изкуството, което са създали. Това съм на 99% сигурна... и в театъра съм гледала пародии на разни български класики, ами проста съм... не ги разбрах тези напъни за оригиналност.

Иначе по въпроса за патриотизма - искам да е патриочтичен сериала! Искам България на три морета, България, която е дала цяла една азбука на света, това искам да видя. А не "това нещо".

# 269
Аз и на историческо фентъзи щях да се радвам, ама то и там се иска да са правдоподобни героите, да им повярваш, да те обсеби историята и да ревеш накрая, че сезонът свършил, а не след еп.1 защо си си загубил времето 🙂

Общи условия

Активация на акаунт