Войната на буквите

• 31 184
  • 739
  •   1
Отговори
# 390
  • някъде по морето
"Дървото на живота " го гледах с огромно удоволствие! Тогава си казах, че българското кино се завръща. Но...после само "Откраднат живот " в началото беше хубав. Отдавам критичността си на това, че гледам руски сериали в оригинал, те са много добри!

# 391
кой е автор на музиката на 'буквите'?

# 392
кой е автор на музиката на 'буквите'?
Композиторът е Виктор Стоянов

# 393
Казаха ми да погледна сериала,за да видя какво е наистина лош сериал.
Гледах  десетина минути и усетих как невроните ми умират и коефициентът на интелигентност намалява.
Какво е това?Шега,нали?Нали?

# 394
  • Бургас
Като споменахте Дървото на живота, който беше по ТВ7, не мога да не спомена и друг техен сериал - "Шменти капели" на Въргала, който за мен е абсолютен фаворит и много подценяван, може би защото е комедия. Но също е исторически и според мен има страхотен сценарий.

# 395
Като споменахте Дървото на живота, който беше по ТВ7, не мога да не спомена и друг техен сериал - "Шменти капели" на Въргала, който за мен е абсолютен фаворит и много подценяван, може би защото е комедия. Но също е исторически и според мен има страхотен сценарий.

Много го обичам, но плаках и накрая не знаех къде се намирам. Живеех в чужбина тогава. Шменти Капели беше изпипан. Ето ви доказателството, че в България може да се направи качествен сериал.

# 396
"Дървото на живота " го гледах с огромно удоволствие! Тогава си казах, че българското кино се завръща. Но...после само "Откраднат живот " в началото беше хубав. Отдавам критичността си на това, че гледам руски сериали в оригинал, те са много добри!

И аз напоследък започнах да гледам руски такива и наистина са много добри.
Посоедно гледах Елизавета (За Елизавета Петровна), нов сериал,2022 година е сниман.
Ами уникален беше.
Подсетихте ме за "Дървото на живота". Ще си го изгледам пак.
Колкото до това, че нищо не се знае със сигурност. Ама разбира се, че е така в повечето случаи.
Историческата наука е основана на хипотези и тези.
За декорите-именно еднообразни, немащабни, статични, дървени.
Някои каза назад за трапезата - на мен и тя не ми хареса. И там имам забележки.
Седнали си като във съвеременен сериал "Столичани в повече".
Нещо слуги, бокали, свещи, тържесъвеност.
Няма такова нещо.

Последна редакция: вт, 17 яну 2023, 21:48 от Caroline_Bingley

# 397
Седнали си като във събеременен сериал "Столичани в повече".
Нещо слуги, бокали, свещи, тържесъвенист.
Ми 9 век не е имало много тържественост, нито лъскавина, било си е доста грубовато време със съвсем минимални удобства и глезотийки, маниерите в съвременния смисъл са били хич, дори за царски величества Sweat Smile "Игра на тронове" не е база за сравнение, там бяха бокали, свещи и тържественост. ама е фентъзи все пак, не реален исторически период.

# 398
Седнали си като във събеременен сериал "Столичани в повече".
Нещо слуги, бокали, свещи, тържесъвенист.
Ми 9 век не е имало много тържественост, нито лъскавина, било си е доста грубовато време със съвсем минимални удобства и глезотийки, маниерите в съвременния смисъл са били хич, дори за царски величества Sweat Smile "Игра на тронове" не е база за сравнение, там бяха бокали, свещи и тържественост. ама е фентъзи все пак, не реален исторически период.
И ти си права. Обаче много ми простееха и като присъствие на тая трапеза.
Никакво държане. Все едно са се събрали ей така приятели и си говорят, а не уж царски особи в статопрестолния град. Все пак, чела съм някои романи оттогава с красиви описания на трапези(Асеневците), макар и не разкошни, та някак си го представях по-друго яче.
А то едно такова никакво.

# 399
Еее Велики Преслав е граничил по разкош с Константинопол. Тук не е било като в Западна Европа да не се къпят и да падат в л@йнярни ями докато водят преговори за нещо. Произвеждали са много керамика... можеше поне от такива съдове да хапва царското семейство.

Цитат
Особен израз на постиженията в Симеоновата столица е създаваната там Преславска рисувана керамика. Използвана е била за украса (особено в интериора на сградите), имала е и трапезни функции. Качеството на тази керамика, нейният почти бял чиреп на плочките и специфичната “бисквитена” техника на производство я превръщат в едно от големите достижения на българската културна традиция от онова време.
Наред с нея и приложенията ѝ, дворците, издигнатите на видни места църкви и манастири, богатите каменно-скулптурни украси и високо развити художествени занаяти разкриват една изтънчена християнска култура. В нея успешно е въплътена защитата на две основни ценности – авторитетът на владетеля, както и държавата и защитата и утвърждаването на християнските ценности. Може би най-вдъхновеното описание на блясъка на Симеоновата столица принадлежи на Симеоновия съвременник и съратник – Йоан Екзарх. Като заключение могат да се посочат неговите думи. В своя труд „Шестоднев“ той пише:

Но ако му се случи да види княза, седнал в мантия, обшита с бисери, със златна гривна на шията, с гривни на ръцете, препасан в кадифен пояс и увиснал на бедрото златен меч, а от двете му страни седналите боляри със златни огърлици, с пояси и гривни, той, когато се завърне в своята земя, когато някой го запита: „Какво видя тям?“, ще рече: „Не зная как да разкажа това, защото само със собствените си очи бихте могли достойно да научите за тази красота и ред.“ …

# 400
  • Бургас
Еее Велики Преслав е граничил по разкош с Константинопол. Тук не е било като в Западна Европа да не се къпят и да падат в л@йнярни ями докато водят преговори за нещо.

Никой не може да каже какво е било. Няма писмени сведения за бита останали от тогава. Всичко е въпрос на интерпретация. То няма писмени доказателства колко са му били децата на Симеон и как са се казвали, ние искаме да има за това как са ядяли и спали.

# 401
Явно и зрителите  имаме грешна представа и очаквания. В България никога не е имало разкош по западен стил. А и това е 927г. Не може да очакваме кристални сервизи и прибори и изтънчени обноски. Нито някакъв лъскав дворец с огромно стълбище и полилеи.

# 402
  • Варна
Еее Велики Преслав е граничил по разкош с Константинопол. Тук не е било като в Западна Европа да не се къпят и да падат в л@йнярни ями докато водят преговори за нещо.

Никой не може да каже какво е било. Няма писмени сведения за бита останали от тогава. Всичко е въпрос на интерпретация. То няма писмени доказателства колко са му били децата на Симеон и как са се казвали, ние искаме да има за това как са ядяли и спали.
Останките от двореца както и керамиката седят. Има и писмени  описания на  красивия Велики  Преслав, средище на културата и писмеността. Златна църква е имало по това време там, нещо невиждано дотогава.

P.P.
Ако си ходила до Преслав, ясно си личи и канализацията, която е имал двореца.

Последна редакция: вт, 17 яну 2023, 21:03 от Хексе

# 403
Пише керамика, а не кристал и полилеи. А цитата е от Йоан Екзарх съвременник на Симеон. През 10 век и по-натам Западна Европа не е била за пример, че да сме искали да бъдем като нея тогава.

# 404
А те не се ли хранеха точно от керамични купички?
Просто се чудя какво точно се очаква като поведение на масата и посуда, че да е изпипано

Общи условия

Активация на акаунт