Войната на буквите

• 31 114
  • 739
  •   1
Отговори
# 615
То май тва ще му е доброто на сериала - ще си припомня много неща, които съм забравила като си отворя учебници и лекции, щото от сериала не разчитам да си ги припомням.
И друго хубаво нещо, което ММ отбеляза и не се бях сетила-дава се път на млади актьори, за които това си е един шанс и като се замислиш къде другадет толкова има да се покажат у нас.
Трябва да започнат отнякъде.
Доста разбуни духовете сериала.
Майка ми дето не гледа такива сериали и хич не е в час и тя разбрала, "че отзивите не били добри".
Днес не съм гледала писаниците във ФБ. Време е.

# 616
Розетата защо да е скандална? "Този, вероятно езически, знак продължава за около век да се използва и след покръстването на българите като символ, равностоен на християнския кръст[2]" - цитат за розетата на Плиска
На мен ми е интересна, нещо типично само за нас като народ. А и да си го кажем честно - българите никога не сме били религиозен народ. Ще видим как ще представят Петър, който определено е такъв обаче. И дали ще се появи третият син на Мариам - Иван, който според някои легенди е Иван Рилски.

# 617
Розетата защо да е скандална? "Този, вероятно езически, знак продължава за около век да се използва и след покръстването на българите като символ, равностоен на християнския кръст[2]" - цитат за розетата на Плиска
На мен ми е интересна, нещо типично само за нас като народ. А и да си го кажем честно - българите никога не сме били религиозен народ. Ще видим как ще представят Петър, който определено е такъв обаче. И дали ще се появи третият син на Мариам - Иван, който според някои легенди е Иван Рилски.
Напротив, били сме религиозен и духовен народ, но това са го избришали от мозъка на хората през комунизма, буквално е имало такава политика и комисия за справяне с религиозните предрасъдъци, както те са го наричали, но целта е била да наложат друг Бог - партията, на която единствено да вярваш и да се надяваш. Скандално е, че няма кръст, дори да има розета. Скандално е, защото цар Симеон е първият владетел роден и израстнал изцяло като християнин, учил за духовник и е избрал специално заради това, той дори не е бил вторият по рождение след Расате. И най-вече е скандално, защото тук идеята на внушение е друга. Много се натъжих, не мога Sleepy

# 618
Действително беше хубаво да има и кръст, но според мен стана ясно, че с този сериал не целят да ни покажат великата ни история в достоверна и славна светлина. Просто драматична забранена любов между млад княз и принцеса, развиваща се в бурни времена. Образът на княза е обвит от легенда и е интересен, защото той е обзет от видения и говори с вълци. И другото е фон. Така го виждам аз, и така е приятно за гледане. Наистина, можеше да е много повече, но уви...

# 619
  • София
Във 2-и епизод на телевизионния театър звукът беше по-добър. Може би в апаратната е разпоредено да превключват на обикновено симулирано стерео. Жанрът е пародийно-историческа трагикомедия. И си е скъпичък театър с малко външни снимки: и като декори, масовка, рецитации, интериор и екстериор (доколкото горичката в парка служи за това и двете шатри около които станува 50-хилядната армия).
По разсъжденията (манипулациите - че ако напиша полюциите ще е обидно) на творческия екип: най-младият в дома ни се изнесе на компютъра в стаята си на 12-та минута. Не беше гледал Еп.1, рече, че заради многото приказки (малко прочел и каквото от нас чул), ще седне да види какво е. А той, да не повярваш, не е гледал Троновете; съвсем непредубеден е към "буквите".
Имаме и кой да му отговори на Бахаров на старонемски - но понеже, според Г.Димитров там на тогавашен немски са говорили само на конете си, няма да се напъваме. Нашите съвременни в постановката няма да ни разберат.
Наистина мъничко съжалявам онези, които не са гледали от старите ни исторически филми, особено, когато им е било времето. И не е само "Аспарух". "Сватбите на Йоан-Асен", "Козият рог" и особено "Време разделно"... Има стойностни неща, които не се влияят от времето на възприемането. То иначе, и първият "Пришелец" не може да се сравнява с вторият "Аватар".
Изнасилването на славянката на кея от прабългарина (споменах го в предишен пост тук) в "Аспарух 2" също не ми идва и до днес художествено обосновано като неминуемо. Но щом ще намигваме към Троновете, няма да има само букви, я.
Е, моето семейство преустановява участието си в експеримента на БНТ и фондация Цоцорков. Ще наминавам при Вас да прегледам кое-до-къде е. Успех и търпение на гледащите! Ако имате по-хубав телевизор, пазете се от стрели и копия - че не знам дали добре са обучили петимата статисти.

# 620
Действително беше хубаво да има и кръст, но според мен стана ясно, че с този сериал не целят да ни покажат великата ни история в достоверна и славна светлина. Просто драматична забранена любов между млад княз и принцеса, развиваща се в бурни времена. Образът на княза е обвит от легенда и е интересен, защото той е обзет от видения и говори с вълци. И другото е фон. Така го виждам аз, и така е приятно за гледане. Наистина, можеше да е много повече, но уви...

А не е ли жалко, че е само това.?
За мен да. Защото такива истории има бол. Те в началото дадоха заявка, че искат да покажат силата на българите като народ, духа, смелостта им.
И в самия сериал има немалко реплики на Симеон в този дух.
Ще видим натам как ще е. Няма и нито частица от идеята на книгата засега.
Което за мен също е странно.
Щях да ви питам колко серии са?
Но гледам около 10-12 сте писали назад.

# 621
  • София
На мен пък някак ми тръгна сериала вече. Хареса ми как го отрови Симеон. Харесва ми и смесването на християнство и езичество. Ще го гледам.

# 622
Това го копирам от коментар от фейсбук

Любопитен текст на проф. Божидар Димитров - "Митът за слабия цар Петър (927–969): https://chitanka.info/text/9703/9?fbclid=IwAR20WskXYN3bk15iudQJc … UoUeI32Vm0b1_I48M. Част е от книгата му за някои митове в българската история. Цар Петър е най-дълго управлявалият ни държавен глава! Цели 42 г. След него, други трима благородници избират да се нарекат "Петър" заради голямата почит към този владетел, който е осигурил десетилетия мирно съществуване на народа ни (във време, когато войните са били доста по-чести). Б.Д.: "Това направили Делян в 1040 г. и Константин Бодин в 1072 г. Накрая при успешното въстание на братята Асен и Теодор в 1185 г. в Търново Теодор, който като по-стар бил обявен за цар, взел и той името Петър. И ние така си го учим — въстанието на Асен и Петър."

Но има и други коментари, които вече са приели внушението, че волята на Симеон не е била Петър за наследник. Дори да не е искал Петър, то ще е искал Михаил, а не някаква измислена магьосническа фигура.

# 623
И за мен е мит, че Петър е бил слаб цар. Много дълго е управлявал и далновидно, мирно. Това са много години.
Обаче на онова време е било важно да си войн, завоевател, силен, мъжкар, да се разпишеш на бойното поле.
А Петър не е бил от тия.

# 624
  • София
Хич не е било лесно да се запази статуквото в ония времена, когато всеки напира да те напада, особено Византия.

# 625
Ами жалко е, и аз така смятам, но така са решили сценаристите. Някой ден може и да видим нещо по-добро.
Смешното е, че в трейлъра на 3ти епизод Петър държи реч пред войската, която е много по-надъхваща и емоционална от тази на баща му, поне за мен. А точно Петър не е пример за военачалник.
И на него се гледа като на слаб владетел, защото губи много територии, че и синовете му стават заложници във Византия. Като цяло след него идва тежък период за България. Може и да е мислел за мира и народа, обаче всеки обича славна България на три морета и го е яд на този, който е позволил да се изгуби завзетото от баща му.

# 626
Петър категорично не е слаб владетел. За мен един владетел е толкова по-силен, колкото по-дълго успява да се задържи на престола. Защото има такива, които управляват по 2 месеца.
Понякога някои неща не зависят от нас.Петър вероятно е направил каквото трябва, за да запази наследството на баща си, но- съдба.

# 627
По какво разбираш, че това, което гледаш по телевизията, е българска продукция?
1. Има изнасилване.
2. Има мутри.
Първото вече успешно беше отметнато. Второто е малко по-сложно, предвид епохата, макар че Захари Бахаров го докарва на средновековен Иво Андонов.

И мен ужасно ме е яд, че създателите на сериала буквално плюят по Петър Първи.

# 628
  • София
Първо искам да кажа на екипа на сериала, както и на актьорите да не се гневят толкова и да иронизират феновете в социалните мрежи, защото без тях и те няма да са това което са.
И така олекват и се излагат още повече.

За епизода

Съвсем леко по-добре от кошмарния пилотен епизод, но си е все същата вкисната бозица. Няма голямо подобрение и не виждам как ще се получи изобщо, като материала е толкова калпав.

Отново не чух доста думи, особено когато Донков рецитираше. И най-вече в сцената, в която ошамари съпругата си.

Така бяха заснели и монтирали епизода, че аз останах с впечатлението, че Мариам отрови Симеон или някой друг, все тая, но ако целта не е била тази, то слаб 2 на екипа.
Хареса ми играта на Духовникова при смъртта на Симеон и след тези сцени я махнах от листата на ''заподозрените''
Сцените между Баян и Мария се получаваха, защото двамата са млади, хубави и не рецитират като повечето. Не че виждам някакъв талант, просто не са на отчайващото ниво на по-голямата част от каста.
Петър между другото ми харесва как играе, така де Ненчо. Но много лошо са написали героя му. Това с плужека бе ненужно. Жалка работа и подигравка.
Много нескопосана бе речта на Симеон/Донков пред 15-те статисти. Леле като си спомня само Мел Гибсън как надъхваше хайлендърите в Смело сърце и ми призлява... Не може, не може да сме толкова зле. Защо???

Явно сериала е доста скъп, за съжаление обаче това не си личи по нищо. Цялата работа е свършена през пръсти и със силно подценяване на българската аудитория и сега от екипа ще си носят последствията.
Това което виждаме в Константинопол (и не само там) е пълна трагедия. Никаква автентичност няма. И не, за много от нещата не се искат чак толкова много пари. Просто трябва професионализъм и отдаденост, нещо което не притежаваме.

Танцът, изнасилването и магьосническите простотии ме довършиха. Не желая да ги коментирам изобщо тези три неща.

За финал.
Ако бяха решили да направят филм-пиеса/мюзикъл повече щеше да им се получи. Така и така болшинството рецитират репликите без да влагат грам чувство, а останалите така или иначе си живеят в театъра.
Ако говореха в рими и пееха, ехее, супер щеше да е. Пак щяха да им се смеят, но нямаше да е толкова голяма излагацията както сега.

5.0 / 4.5 от 10 за епизода. Има си надграждане все пак...

😞😢

# 629
За един епизод 4 секс сцени.
Врачки-баячки, как си трябва😆
Малко пресилено беше с магията и статуята.
Втори епизод изненадващо ми хареса повече от първи.
Нещата, които ми харесаха наистина - сцената, в която умира Симеон, играта им с Теодора.
Теодора беше брилянтна в края на епизода.
Допадна ми и разговора в храма  на царя с Георги Сурсувул.
И Деян Донков ми хареса. Много по тъп начин решиха да го убият. Много изведнъж и набързо се разви действието.
Не ми хареса сцената с танците.
 Наглед красива сцена, от която очаквах повече, нещо романтично да се случи.
А я осраха тотално и се сбиха.
Това беше много тъпо.
Обаче Царицата не си поплюва никак, знаех си, че ще обяви Петър за Цар.
Не ми допадна как я ошамари Симеон.
Много харесвам Баян и Мария.
В началото ми стана супер смешно като царя каза "Аре идвайте" на болярите и се поклащаше по същия начин както вървят тийновете като се тежкарят.
Нали се срещате оная специфична походка.
Дарин Ангелов е доста нелеп в тази си роля.
А принципно аз го харесвам много като актьор.
Като цяло някак е изкуствено. Просто е много театрално. Твърде театрално.
Във всички други исторически сериали, които съм гледала се потапяш изцяло в атмосферата и сякаш дори за миг не се съмняваш, че  това, което се случва е истина. Все едно е на живо. Влизаш във филма дето са казва.
А тука впечатлението е, че точно се играе, рецитира.
Казваш си репликите и това е.
Не знам дали ме разбрахте. Няма я магията. Сякаш всичко е рецитал.
Това за мен е най-големият проблем. Най-същественият пропуск.
Точно театър, а не кино. ☺️

Мен играта на Мария не ме кефи. Твърде съвременна. Някой трябва да ми каже, че това е исторически филм.

Баян ме кефи от 1 секунда. Не съм първа младост 😀, но ме бройте във фен клуба (не, не заради момента в реката 😁😁😁) . Сигурно затова понасям сериала и ще го изгледам до последно. Все пак аз съм на мнение, че само 1 актьор може да спаси филм. Справки, Никълъс Кейдж.

Абстрахирам се от съвременния говор, има го излъчването на епохата в Баян. Мария го няма. Затова пък мисля, че тя става за театър. Виждам я даже в Шекспир, с малко работа. Баян... как се казваше актьора, може да изиграе всичко.

Последна редакция: пн, 23 яну 2023, 07:14 от Mama2288

Общи условия

Активация на акаунт