Войната на буквите

• 31 106
  • 739
  •   1
Отговори
# 660
Ама тук е доброволно наложено Joy

# 661
Ама тук е доброволно наложено Joy
Да, слава богу! Smile
Ама е идея за налагане на наказание на прегрешили Wink

# 662
  • Галифрей
Ако исках документален филм  щях да си пусна от сайта на Българска история.
Проблемът е в сценарият и че не е по книгата основният сюжет ключовият момент - Баян трябва да направи много труден избор буквите или любовта. А в сериала са направили кантара да пада повече да тегли една майна на всичките и да си вземе девойката. Те трябва да показват истински човешки емоции и тн.

# 663
Боян е софийски келеш с несофийски акцент.
Мария е с една и съща физиономия през цялото време.
Играта на Петър ми харесва, страхотна беше сцената с майка му, само плужекът беше в повече.
Макрена е смешна, но поне се опита да играе според това, което се очаква от нея.

# 664
Няма да я омъжат за Баян Мария, защото няма да има ниаква интрига и ще е хептен безинтересно.

# 665
Най-накрая показаха и
Скрит текст:
третия син на Мариам, за който спомена цар Симеон. Вече мислех, че няма да бъде включен във филма.
Мисля, че заради него тя мрази и Борян.

# 666
Зажаднели сме за български исторически филми за това гледаме, ще се надявам това да е своеобразно начало и да амбицира нови сценаристи, които да успеят да ни грабнат с пресъсдаване на историята във вдъхновяващ вариант. Но наистина не биваше Цар Петър да е представн като лольо, Баян и историята с него не ми пречи, но защо Петър да е чак страхлив, можеше просто да е по - вглабен. И защо трябваше дори да представят недоказаната версия, че Симеон е казал да бъде провъзгласен Баян, а не Петър и Мириам да взима решение. Колкото и да не ни се иска телевизията по един или друг начин възпитава, за това утре в есетата на зрелостниците ще пише, че Симеон е умрял от магия. Има начин да се представи история и само да се загатват недоказани теории, които да те провокират ти сам да се разтърсиш из историческите сведения.

# 667
За да има драма. Има си учители да обяснят на учениците си, че сериалите са художествено произведение, а не достоверен исторически източник. Идеята им е по-скоро да събудят интереса към историята. Някой да разбере, че е имало цар Петър(недай си Боже) или друг да се разрови с мисълта "Абе, тоя верно ли е бил такъв льольо?". Сега, ако зрителите не се откажат да гледат още в началото.
Иначе навсякъде е така - дали Елизабет Удвил(бялата кралица) е убила братята на мъжа си с кръвна магия или дъщеря и неволно е проклела собствения си син Хенри да остане без мъжки наследник? Дали Сюлейман Великолепни е убил първородния си син заради интрига на жена му Хюррем или той наистина е заговорничил против него? Навсякъде в сериалите има представени неща, които са недоказани, но интересни и драматични и е въпрос на критично мислене да се разровиш да видиш какво се е случило, а не сляпо да го приемеш за факт.

# 668
Е защо трябва да ни обясняват, че е учил? Те даже ги даваха с Петър при учителя. Това, че не е бил в Магнаурската школа досега, не значи, че от малък не е имал учители в двореца. В кой исторически сериал са наблягали на това как героят е научил няколко езика, пиано, танци и т.н.? Оставам с впечатлението, че всъщност голяма част от пишещите тук искат документален филм за Баян или Симеон, а не сериал. Вярно, че този никак не е изпипан, но всички сериали са художествено произведение, дори да лежи на истински факти. Много често не отговаря възрастта на героите, броят на децата им, че и жените им, винаги има някаква забранена любов и изневери, някакви драми в семейството и борба за власт. Ходи доказвай, че това е било или не е било така. Кой може да знае, че Симеон на смъртния си одър не е поискал Баян за наследник? Или пък, че Петър не е бил подвластен на майка си? То за онзи век и характерите им почти нищо не се знае, тъй че очаквам много сводобни интерпретации. Вече ако решат да женят Мария за Баян, а не за Петър и мен ще ме е яд.

Ами всъщност във аболютно всеки исторически сериал се показва това.
И тук го показаха по някакъв начин.
Нормално е това.
Във всеки един, който съм гледала винаги е показано как се обучават царете, наследниците им, без значение жени или мъже.
Показва се и свирене на пиано и бродиране и танци (при дамите), фехтовка, обучения по философия, четене на древните мислители, военно дело, лов със соколи(и у нас го е имало), аритметика при мъжете.
Някои са се увличали по астрономия, че даже окултни науки, билкарство,медицина, карти, звезди, магьосничество.
Други бижута са правили.
И тук не сравнявам.
Казвам само какво съм гледала.
И какво за мен е редно да има в една исторически драма. А за такава определиха този сериал нали?
И това съм го видяла във всеки такъв сериал.
Без значение епохата и държавата.
Та за мен си е задължително това.
И пак казвам - никой от нас не очаква историческа докуметалистика тука.
Друго очакваме и мисля, че се разбра какво.

За Бялата Кралица и Сюлейман съм абсолютно съгласна.
Много съм чела по тези теми и винаги ми е било супер любопитно какво точно е станало.
Ами тези всякакви има. Ние не можем да знаем.
Така и сценаристите - те си интерпретират според своите виждания историята. Едни представят Хюрем като интригантка и отровителка, други като безумно влюбена в Сюлейман и бореща се да оцелее силна жена.
Едни ще кажат, че Ричард III e поръчал убийството на принцовете в  Тауър, други че не е той.
Ами така е. Историята е тези и догатки.

Последна редакция: пн, 23 яну 2023, 18:42 от Caroline_Bingley

# 669
Ама аз съм на 30+ и ще разгранича, младите няма. За това казвам, че си има художествени похвати, които да загатват по интересен начин и ти като мислещ човек ще разбереш какво е искал да каже автора, а не да прокарваш идеи, които и в някой чужденец ще останат приети като факти.

Последна редакция: пн, 23 яну 2023, 14:36 от AglayaDreams.

# 670
Е, има откъслечни сцени разбира се, както и тук, но никъде не съм видяла цели уроци да ни показват, за да разберем точно как е научил старогръцки, еврейски, сирийски и ботаника - това четох някъде тук, че го отдаваха като минус.

# 671
за това утре в есетата на зрелостниците ще пише, че Симеон е умрял от магия.
Нека има мат'рял за ученически бисери, с тях животът е една идея по-забавен Stuck Out Tongue Closed Eyes Което ми напомня за тези:
* Хан Крум издeбнaл сaмoзaдoвoлeнитe рoмeи в дeрeтo и ги изнeнaдaл oтзaд.
* Хaн Крум със зaднитe си чaсти зaпушил Върбишкия прoхoд, a с прeднитe изнeнaдaл Никифoр oтзaд!
* Прабългарите нaпaдaли тутaкси, a бягaли изнeвидeлицa.
* Цар Симеон бил еднакво добър и с меча, и с химикала. Той преписал културата на Византия и я пренесъл в България.
* Който иска, може да види Мадагаскарския конник и на парите.
* Византия изплащала издръжка на българския хан.
* Славяните погребвали умрелите във фурни.
* Видинското царство запада, когато на балканските земи стъпва за първи път Орхан Мурад.

# 672
Абе, в Магнаурската школа имало ли е изобщо жени?
Силно ме съмнява.

# 673
  • Галифрей
В Магнаурската школа е имало  жени, но сигурно са били отделно. Там са получавали образованието си императорските деца и членовете на висшата византийска аристокрация, а в отделни случаи – и високопоставени чужденци, които се подготвяли за бъдеща държавна и църковна кариера в своите родни страни.

# 674
Византия е имала и две жени императорки...

Общи условия

Активация на акаунт