На море в Гърция 2023

• 80 931
  • 740
  •   1
Отговори
# 330
  • В полите на Пирин планина
Говорех само за цени. За качество на облужването не ми се говори, макар че много обичам да пътуваме и из България, но тарикатите на дребно преобладават... за жалост.

# 331
Нощувките поскъпнаха в Гърция, вярно, особено на по-желаните места и/или във високия летен сезон. Но за храната все още мисля, че е съвсем разумно евтина.

Не мисля, че са много скъпи нощувките в Гърция, в предвид какви са цените в България и на фона на това, какво предлагат на гостите си за тези пари. Simple Smile

Например във Велинград да не мислите, че е много евтино. Отседнете в хотел 4 човека, за една седмица, и ще разберете какво дължите, когато решите да напуснете хотела. Wink

# 332
EA7,
не сравнявам с България. В български хотели ходя рядко, а във Велинград не би ми хрумнало да стъпя изобщо. Сравнявам с 20-годишния си опит из цяла Гърция. "Поскъпнаха" означава точно това, което съм написала - "бяха много по-евтини преди X години".
Това е пряко свързано с експанзията на гръцкия туризъм и на световния изобщо след ковид ограниченията.

# 333
А има ли разлика в цените в различните части на Гърция - на нощувки, храна по заведения.
Набелязах две места за по 5 нощувки с помощта на препоръки от темата и на Параход и peterky2002🌻, но сега като почнах да търся конкретно какво да запазя, тези на Халкидики ми се сториха по-високи осезаемо на нощувките.

Има разлика и то значителна. По-скъпи райони са района на Халкидики, Тасос (въпреки, че и там може да се намерят "нормални" като цени места), туристическите острови, като Закинтос, Лефкада, Санторини, Миконос и т.н. Не толкова полулярни за туристи места има, например в района на остров Евия, Пелион, някои райони на Пелопонес.

# 334
А има ли разлика в цените в различните части на Гърция - на нощувки, храна по заведения.
Набелязах две места за по 5 нощувки с помощта на препоръки от темата и на Параход и peterky2002🌻, но сега като почнах да търся конкретно какво да запазя, тези на Халкидики ми се сториха по-високи осезаемо на нощувките.

Има разлика и то значителна. По-скъпи райони са района на Халкидики, Тасос (въпреки, че и там може да се намерят "нормални" като цени места), туристическите острови, като Закинтос, Лефкада, Санторини, Миконос и т.н. Не толкова полулярни за туристи места има, например в района на остров Евия, Пелион, някои райони на Пелопонес.

На Санторини, Миконос, Родос, Халкидики, Тасос, Кос, съм ходил на почивка. Само до Крит не съм ходил, но не че като е най-голям ще е най-хубав. Не винаги големината на острова е критерий за най-красиво място.

Най-много ми хареса на Санторини, беше си като в приказка. На Миконос също беше много приятно и красиво. На Халкидики ми хареса много повече от Тасос в интерес на истината. Blush

# 335
  • София
Колкото и да са поскъпнали нощувките в Гърция, пак има по-изгодни варианти спрямо Италия и Сицилия. Това е моето мнение. Сравнявам аналогичен тип настаняване. За Андалусия не ми се виждат толкова ниски цените при положение, че и ние ще пътуваме февруари. За Малага през февруари най-евтиното и същевременно приемливо настаняване за трима ми беше над 70 евро на вечер. Миналото лято през юни на Иос спахме за 33 евро на вечер за двама в страхотно студио в Хора-та с кухня, пералня и ежедневна смяна на кърпи. Освен това домакинята лично ни взе от пристанището с кола и на тръгване пак ни закара. Просто нямаше как да останем по-доволни. И то за малко пари.

Последна редакция: чт, 09 фев 2023, 14:35 от миленка_д

# 336
Иос е страхотно място и един от най-евтините Циклади, вероятно заради младежкия профил. Повечето Цикладски острови са безумно скъпи вече, особено през юли и август. Не е нещо запазено само за Миконос и Санторини.
"Нормални" цени е възможно да се намерят навсякъде, особено извън Букинг и при ранна резервация. Дори на Санторини. Но планиране 6-12 месеца предварително не е по моя вкус. Аз обичам ласт минит. А ласт минит, ако не е утрепан сезон, понякога не просто няма добри цени, а няма пукнато свободно място. Тогава се налага да сменя дестинацията/острова. Понякога няма и места на ферибота. Това никога не е било в Гърция преди, ама те на.

# 337
Здравейте! Някой може ли да ми препоръча апартамент под наем в Солун. Планираме кратък 2-дневен престой там в края на месец юни.

# 338
Всеки път отсядаме в различен, намираме ги в Букинг или Airbnb. Не че някои не са ни харесвали много, но се случва да не са свободни или пък изцяло да ги свалят от резервационните бази до следващото ходене. Предпочитаме района около Римския форум и "Св. Димитър", или по крайбрежието южно от Бялата кула. Около гарата е малко кофти, макар че има изгодни предложения. В идеалния център е ад от шум, трафик и замърсяване. Най-важното за Солун е много внимателно да си планирате паркирането. Има платени паркинги начесто, има и безплатно, но като за първи път може би с второто няма да се справите. Има и настанявания с включен паркинг, макар да не са много.

Още да добавя по цените в Гърция - напоследък се позатегна примката за плащане на данъци, банкови разплащания (вече са длъжни всички тур. бизнеси да имат пос терминал), отчитане на всичко електронно. Държавните отчисления оскъпяват, естествено, не е като скатаеш едно-друго, както е било в продължение на десетилетия.

# 339
  • София
В Солун търсете нещо с паркинг, такъв зор е там с паркирането, че... Сега по НГ като бяхме, всички паркинги от Гугъл бяха със спуснати решетки и какво обикаляне беше по улиците, докато намерим една педя празно пространство, за да се намърдаме и ние. Иначе, спахме в ниската част на Ано Поли, много е яко за разходки, но не и за шофиране.

# 340
Ано Поли е яко, но шофирането из него изобщо не е за новаци, а и за ходене изисква да си фит Simple Smile Ние си имахме там един нелегален паркинг, срещу Трета болница, и се качвахме пеша нагоре по уличките, обаче го затвориха и застроиха. И в Солун не се шегуват със строителните инвестиции.

# 341
Много ви благодаря за носоките! Точно следващият ми въпрос щеше да е за паркирането, тъй като ще сме с кола. Ще прегледам пратформите и специално ще обърна внимание на паркирането.

# 342
  • София
Пратих един мейл за оферта на мястото, на което бяхме преди години и човекът ми отговори, че цената за този период е 200 евро (студио 3 възрастни и дете на 4). Като исках оферта за 5 нощувки. Сега се чудя това за нощувка ли е или за 5 нощувки. Едното ми се струва ниско, другото високо 😊.
Чувствам се като идиот.

# 343
Ние сме отсядали в този за една нощ преди полет. Ок е, на пешеходно разстояние (по нашите критерии) от Бялата кула. Имаше подземен паркинг тогава.
Ние сме били преди доста време, не знам дали още става

# 344
  • Сф
Пратих един мейл за оферта на мястото, на което бяхме преди години и човекът ми отговори, че цената за този период е 200 евро (студио 3 възрастни и дете на 4). Като исках оферта за 5 нощувки. Сега се чудя това за нощувка ли е или за 5 нощувки. Едното ми се струва ниско, другото високо 😊.
Чувствам се като идиот.
Е , няма как да е за целият период , получава се 40 Евро на ден , за 3+1 в студио  при това, абсурд! А 200 на ден е множко, ама залагам на вариант 2 . За кой период това?

Общи условия

Активация на акаунт