За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 30 449
  • 774
  •   1
Отговори
# 615
  • I want it all and I want it now.
  • Мнения: 4 719
Хлебопекарна е едно от хубавите неща, който ми улесниха живота. Меся в нея, а си пека плитките в печката.

# 616
  • Мнения: 814
Момичета помагайте,искам да направя перфектен басмати ориз.
Пробвах какво ли не ,но досега нямам задоволяващ резултат.
Измих го предварително няколко пъти със студена вода,накиснах го за половин час в студена вода,след което го сварих ,но явно бъркам в съотношението на ориз и вода.

# 617
  • In transit
  • Мнения: 14 218
Момичета помагайте,искам да направя перфектен басмати ориз.
Пробвах какво ли не ,но досега нямам задоволяващ резултат.
Измих го предварително няколко пъти със студена вода,накиснах го за половин час в студена вода,след което го сварих ,но явно бъркам в съотношението на ориз и вода.
Ще ти кажа как го правя. Първо не го мия и никога не съм киснала ориз. Даже за първи път чувам. Слагам директно ориза в малка тенджера в съотношение 1:2 ,т.е 1 чаша ориз басмати с 2 чаши студена вода. Похлупвам с капак. Оставям да заври и намалявам огъня на половина. Варя за около 10-12 минути, докато оризът поеме всичката вода. След като е готов, слагам 1 ч.л. сол, малко черен пипер и 20-40г краве масло. Разбърквам и го оставям отново покрит. Става разкошен.

# 618
  • Sofia
  • Мнения: 22 572
Момичета помагайте,искам да направя перфектен басмати ориз.
Пробвах какво ли не ,но досега нямам задоволяващ резултат.
Измих го предварително няколко пъти със студена вода,накиснах го за половин час в студена вода,след което го сварих ,но явно бъркам в съотношението на ориз и вода.
Измивам съвсем за кратко и слагам да се вари в съотношение с водата -  1:2 - да ври кротко. Когато почти е поел водата, изключвам и слагам капак.  След 10мин. разрохквам с вилица.

Последна редакция: нд, 22 яну 2023, 16:33 от Morena

# 619
  • Русе
  • Мнения: 6 162
Скрит текст:
Момичета помагайте,искам да направя перфектен басмати ориз.
Пробвах какво ли не ,но досега нямам задоволяващ резултат.
Измих го предварително няколко пъти със студена вода,накиснах го за половин час в студена вода,след което го сварих ,но явно бъркам в съотношението на ориз и вода.

По тази рецепта ориза ми се получава перфектен.

# 620
  • Мнения: 5 424
С ръчен ме е страх да не изгори 2-3 пъти съм пробвала и бързо почва да се мъчи и спирам.Веднъж пък тестото така се нави на бъркалките, че чак до миксера стигна и за такива неща не го ползвам.

# 621
  • Sofia
  • Мнения: 22 572
Дебелите/за тесто бъркалки още с купуването на ръчния миксер натирих в мазето и не съм се сещала за тях.
Теста години съм месила на ръка,  от няколко вече имам месещ миксер.

# 622
  • Мнения: 528
Бихте ли споделили рецепта за хубава гъбена супа, но да не е крем супа. Благодаря предварително! Blush

# 623
  • Sofia
  • Мнения: 22 572
Бихте ли споделили рецепта за хубава гъбена супа, но да не е крем супа. Благодаря предварително! Blush
"Хубава" е въпрос на вкус, но според нас и гостите ми е такава - https://morrennaa.blogspot.com/2020/05/blog-post_15.html
Гъбената ми крем супа е по същата рецепта, но увеличавам ориза. Simple Smile

# 624
  • Русе
  • Мнения: 6 162
Скрит текст:
Бихте ли споделили рецепта за хубава гъбена супа, но да не е крем супа. Благодаря предварително! Blush

https://ipeychev9.blogspot.com/2022/05/blog-post_24.html


https://ipeychev9.blogspot.com/2014/10/blog-post_9.html


https://ipeychev9.blogspot.com/2014/02/blog-post_8739.html


https://ipeychev9.blogspot.com/2015/04/blog-post_21.html

# 625
  • In transit
  • Мнения: 14 218
Бихте ли споделили рецепта за хубава гъбена супа, но да не е крем супа. Благодаря предварително! Blush
Много вкусна обикновена гъбена чорба.

и още една ароматна гъбена супа с червено вино

# 626
  • София
  • Мнения: 12 221
Момичета помагайте,искам да направя перфектен басмати ориз.
Пробвах какво ли не ,но досега нямам задоволяващ резултат.
Измих го предварително няколко пъти със студена вода,накиснах го за половин час в студена вода,след което го сварих ,но явно бъркам в съотношението на ориз и вода.
Много подборно съм го написала, няма начин да не ти се получи
КАК СЕ ПРИГОТВЯ ПЕРФЕКТЕН ОРИЗ БАСМАТИ

Бихте ли споделили рецепта за хубава гъбена супа, но да не е крем супа. Благодаря предварително! Blush
БОГАТА ГЪБЕНА СУПА С МАСЛО

ЗЕЛЕНЧУКОВА ГЪБЕНА СУПА

УНГАРСКА ГЪБЕНА СУПА

https://cookwithmarcheva.blogspot.com/search?q=%D0%B3%D1%8A%D0%B … D1%83%D0%BF%D0%B0
Като чета за Морковелка, май и аз прекалявам с брашното, за сметка на месенето.
Имам такива бъркалки за тесто за  миксер със стойка, но нещо досега не посмях да ги ползвам. Вършат ли работа?
............................
Да, вършат работа ,но за малко тесто, иначе ще изгори миксера независимо , примерно, че е 800 - 900Wq за измесване си трябва голям миксер, такъв ползвам и съм забравила как се меси, удобно ми е страшно много.

Морковелка, за да стане тестото гладко, споделям от собствен опит, никога не добавям повече брашно от показаното в рецептата, ако ми лепи прекомерно много си намаслявам ръцете с капка олио или масло и продължавам да меся и ще се получи гладко тесто, но най-вече гладко се получава, когато месиш, примерно около 5 - 7 минути, покрий го с фолио за 10 минути и отново продължи да месиш и ще ти се получи.

# 627
  • Мнения: 24 623
Дебелите/за тесто бъркалки още с купуването на ръчния миксер натирих в мазето и не съм се сещала за тях.
Теста години съм месила на ръка,  от няколко вече имам месещ миксер.
Баш тесто не съм месила с такива, обаче за еклери ако знаеш колко хубаво помагат като е време да вкарваш яйцата в сместа... Мразя да го правя на ръка това, делегирам го на някого или няма да ядат еклери Grinning И един ден при майка ми - и двете кекави в ръцете, ама пък миксер помня че подарявах стабилен, чудна работа ни свърши.

# 628
  • Мнения: 10 680
За, еклери си действам с обикновените бъркалките и си става екстра.

# 629
  • Мнения: 232
Искам да направя мъфини със сиренце за малката(1г7м) за закуска,но тя няма да има търпението да ме изчака да ги приготвя. 😂 Мога ли да приготвя сместа от вечерта и да я оставя в хладилника? 🤔 И на сутринта просто да разсипя във формичките?
И също исках да попитам за тези мъфинчета - в рецептата се пекат  във фурна с вентилатор за 20мин на 180гр. Мога ли да използвам еър фраера за печенето?
Благодаря предварително за отговорите.

Общи условия

Активация на акаунт