Пародонтоза - тема 2

• 43 318
  • 515
  •   3
Отговори
# 180
  • София
Да де, няма особени разлики.
Просто в американските източници е напомпано като заявления. Просто реших да споделя днес какво дочетох, за да не вземе някой да си вдигне надеждите изкуствено.

# 181
  • София
Така, изчетох темите на един дъх и си водих бележки дори. Joy

При мен май проблемите идват от захапката и гигантските разстояния, които имам между няколко зъба. А на едната челюст все още съм с мъдреци... Пломбирани и посдаващи багажа. Не ми се мисли, ако остана без тях колко много място ще има за моите неособено едри зъби в таз' гигантска уста.

Мажа се с таблетките за плака и винаги се визуализира, не мога и не мога да я изчеткам. Четкам правилно, по ъгъл и не нагоре- надолу, захващам венеца. Пробвах и със звукова, пак същото. Единствено успявам, ако мина зъб по зъб с  компактната на TePe, която е едно мини снопче, но и доста твърда. Вися в банята по 30минути...
Сега имам няколко други неща за оправяне, ще ходя след НГ, но до тогава не знам вече какво да правя.

Ох, и ощв нещо се сетих: По видеата навсякъде казват, че било по- лесно да оцветиш плаката и да търкаш по нея, вместо след миене. Но си направих експеримент - оцветих я, изтърках много старателно с малката четчица няколко зъба, изплакнах и пак лапнах хапче. И въпреки, че беше измита и изтъркана уж, пак се оцвети на тези места. Значи това просто не е вярно, че можеш преди да миеш зъбите да си я визуализираш и да я търкаш целенасочено. Просто изтъркваш за момента оцветяването, но тя пак си остава.

Последна редакция: чт, 26 окт 2023, 01:02 от The Catcher in the Rye

# 182
  • София
Вече не мога да си редактирам мнението, така че ще питам, аз (както винаги) изпуснАх вълната и сега няма никой Joy
Това в кръга на шегата, разбира се.
Ще си отговоря и аз частично на въпросите, може на някого да е полезно след години, като чете темата, както аз сега правя. Защото честно казано, е доста депресиращо.

На колко години бяхте, когато усетихте за първи път, че имате проблем в тази посока. Не говоря за финалното диагностициране, а от позицията на времето, сега като си дадете сметка?

На тези от вас с импланти, сложени преди и около 40г възраст, какво ви казаха като перспективи? Все пак средната продължителност на живота е около 70.

Как се справихте финансово, човек има около 28 зъба в устата си и ако засегнатите не са единични джобове, а хоризонтално се топи навсякъде, става много сложно и скъпо.

Отговарям си защо ги задавам - притеснява ме перспективата. Прекалено много години освен ако не те блъсне камион трябва да се крепят тия зъби.
Имплантите не държат по 30г. Ако има хоризонтално стопяване, в един момент нама да има достатъчно стабилни зъби, които да закрепят мост. И ако трябва да се работи по всички зъби, цял живот трябва да работиш само за това.
Появиха ми се първите проблеми с отдръпване на 26-7г. Отдадох го на хормони, може и да е. После се сетих, че тогавашният ми приятел имаше някъв джоб и му го чистиха, миеше се само с пародонтакс и услужливо беше ми взел четка, която седеше в една чашка с неговата. Имайки предвид какъв енергиен вампир беше, допускам много неща.

Сори за негативната посока на поста, но изчитайки темите, никой не си е подобрил състоянието и малко се почувствах обречено. Няма обратно стабилизирани зъби, няма уплътнени венци, а всички тръгват с инициалната терапия "дай да ти я направим, пък да видим дали ще се стабилизират".

# 183
Мисля, че първите индикации бяха някъде в гимназията. Не, че аз забелязах, но майка ми, която имаше пародонтоза, започна да ме натиска да се жабуря устата с разни неща, да пия някакви антибиотици, да поддържам две четки за зъби (това още го правя). За съжаление тогава нямаше информация, нямаше пародонтолози, нямаше ги и днешните методи. А и бидейки млада си свирках и не вземах сериозни мерки.
Вече реално отдръпване на венците забелязах накъде към 30 може би? Няма как да си спомня кога е било. Но някъде около 40-те под влияние на по-възрастната ми сестра, която се лекуваше, започнах и аз. И от тогава насам все така. Някакво чудотворно излекуване нямам, но острата фаза и напредъкът на заболяването бяха спрени. Всъщност имах един доста разклатен кътник, който много ме болеше при натиск и исках да го вадим, но зъболекарят не даде, а го лекувахме. Още не е много силен, но вече не се клати и не ме боли, освен при много силен насочен натиск. И така вече десет години може би? Или повече?
Сега съм на 57 и нямам импланти, нямам мостове или даже клатещи се зъби. Имам една коронка заради скапани зъболекари, които още от училище ми правят лошо един зъб, пломбата падаше, после пак стъргане и по-голяма, после пак... И накрая се стигна до умъртвяване и коронка. Но, до там. Колко време ще изкарам така стабилизирана не знам, но не  е само божа работа, а и аз правя каквото мога.

# 184
Аз съм с вертикални джобове на шести зъби. Бях де, сега са оправени.Това са първите постоянни зъби които поникват - шестите, на около 6-7г възрост се появяват в устата. При мен баш те дадоха фирА Joy

Първо 26ти зъб на 32г. някъде почна да се възпалява джоба. Тогава почнах лечение.
После 36, после долните 46 и 16.

Виж ся, то не е казано да си с естествените зъби до края на живота си. Двете събития рядко съвпадат Nerd..имам предвид края на твоите зъби, и на живота ти. Ни.

Недей много мисли. Божа работа какво следва Trollface

# 185
  • София
Мерси за отговорите.

Тета, едно е имплант, друго протеза, която да сваляш и слагаш. И двете не са естествени, ама някак е различно.

# 186
За имплантите....когато слагах моя и разпитвах док за разликите между трите модела, които ми предлагаше, нисък, среден и висок клас ги беше разделил,  ми обясни че високия клас , производителят му, имал ангажимент да поддържа резервни части за импланта колко години ми каза, ще те излъжа. За сравнение другата марка не обещавала такова нещо, че ще има части след време, ако се наложи подмяна. Защото и импланта има поддръжка нататък във времето, подмяна ако се наложи на част..такива работи.
Също ми е обяснявал преди, че няма причина да падне, ако зъбоподдържащата основа си е наред. Тоест колкото е вероятността ест.зъб да падне, толкова и импланта...преразказвам по спомен.

Много неща ми е разказвал, то аз си и питам де, обяснявал ми е винаги.

Като цяло съм благодарна че прецени че съм подходяща за имплант. Благодарна съм му и че ми го завинти професионално. Иначе трябваше два зэба, здрави, прави и живи, да скапвам с умъртвяване, изпиляване до неузнаваемост, и слагане на мост.
Та на съдбата, и на него, съм благодарна. За сега.

Та ако имаш някакви съмнения, въпроси, чуденки, е ок да ги обсъдиш надълго и широко с твоя лекар, смятам аз. Ще получиш известна светлина по въпросите..Simple Smile

# 187
  • София
О да, имам много въпроси. Аз също като теб чета, чета и се информирам. Знам, че не им харесва, ама това е моята уста....
Имам няколко зъба за правене и мислех първо тях, но единият преден така ми се е оголил от вътрешната страна, че ме е страх до месец да не падне и ще взема да звънна още тия дни.

Никога не са ми чистили подвенечно, макар да се знае, че имам стопяване. Нямало нужда, щели да се прикрепят и курс с Родожил. Нищо такова. Дори онзи ден, като ми затваряха зъба, ми казаха, че нямало нужда да се бърка и че чак софт четка не ми трябвала, била за хора с операции. Зъболекарите  изобщо не обръщат внимание на тези проблеми. А това е след кариеса е най- честият проблем.

# 188
Зъболекарите  изобщо не обръщат внимание на тези проблеми. А това е след кариеса е най- честият проблем.

Ами то затова се ходи на пародонтолог. Докато разчитах на зъболекари само и непрекъснато се влошавах.

# 189
  • София
Да, така е Sad
Просто е разочароващо. Все пак са учили цялостна стоматология. Поне да насочват вниманието на пациентите.

# 190
26 зъб, най-проблемният ми, който накрая се оказа с 9 мм джоб..та в началото като се възпаляваше, и аз го чувствах подвижен, с АБ" оздравяваше", минаваше възпалението, и се стабилизираше. Принидно поне. Но си копаеше хроничното възпаление и хоп..за 2г стана 9мм стопяване вертикално на костта.
Това е моят опит с АБ.
Иначе съм писала в темата през 2017г какво ми каза док за АБ и пародонтита...

Айде, и Кечър ще взема специалност пародонтология Stuck Out Tongue Winking Eye
Като мен. По неволя Grinning

# 191
  • София
Вече минах ендодонтията. Сега втора специализация, а накрая от толкоз нерви - да не казвам каква специалност ще гушна Joy

Един ми вика - много ми е умилително пациентите като почнат да си тълкуват снимките. Bowtie
В Райха инициалната терапия се поема от касата, впрочем.

# 192
Здравейте, моя мъж има пародонтоза. Има един изкривен зъб отпред, който май се клати. Моля насочете ме към специалист в София, който да посети, ако изобщо успея да го навия защото е супер труден

# 193
Здравейте, моя мъж има пародонтоза. Има един изкривен зъб отпред, който май се клати. Моля насочете ме към специалист в София, който да посети, ако изобщо успея да го навия защото е супер труден

Д-р Седеф Рахвалиева

# 194
  • София
Като изчела наскоро темите, си позволявам да напиша най- спряганите:
Коцилков, Шулева, Абриз, Ботев.
За двама от тях имам и доста препоръки и извън форума.

Тъкмо се оплаквах, че не ми продадоха Родожил. Да, знам, че перорално не е толкова ефективен и че не е решение, но някой от споменатите в темата предписва ли като поддържаща терапия АБ, след като им платиш, за да ти изчегъртат дълбоко зъбите?
Не знам колко остарял метод е, но е факт,че подобни съставки се пръскат в джобовете и че хора задържат положението с него.
На мен ми е предписан всяка пролет, но нали сега ще се лекувам при модерните медици.

Общи условия

Активация на акаунт