Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Работа, CV-та, HR-и, съвети - 83

 • 24 391
 • 819
 •   1
Отговори

Анкета

Колко време ви отне да намерите настоящата си позиция?

Опции:

# 45
 • Бургас
 • Мнения: 6 052
Бойко, май не правиш разлика между "работа 17 години" и "работа преди 17 години". Дефакто тя тази работа я е работила до скоро, може би до миналата година. За какви стари технологии и процедури от преди 17 години говориш, които да не са актуални.

# 46
 • Мнения: 2 206
Irene, въобще не смятам да се обяснявам на потребител, които дори не знае как се говори с непознати и затова не му отвърнах.
Не я работя до миналата година, а я работя и в момента и смятам да я работя и за напред.
Единственото е, че за съжаление два пъти имам големи разминавания в обещанията и реалността в текущата си работа...не съм застрахована и от още такива.

# 47
 • Мнения: 1 017
Никого в нищо не обвинявам. Отговорих ти честно на въпроса това, че отговора не ти харесва си е твой проблем. Ясно е за всички, че не питаш, а търсиш потвърждение на твоята гледна точка. След това и писания за "новоизлюпени мениджъри" и реторични подмятания за мен мисля, че е лицемерно да се пише за тон и разговори с непознати.

Вие как бихте проучили условията предварително? Ако имате познат/ близък, който е склонен да ви издаде информация от кухнята, супер, ами ако не? Всички фирми послъгват на интервюта, въпросът е колко.
Има форуми, социални мрежи, познати на познати. За средните и големи компании, че и за мнго от малките информация. От LinkedIn може да се научи адски много - колко служители има, къде са учили повечето от тях, колко средно се задържат в компанията и т.н. Все неща от които могат да се видят големите червени флагове, ако има такива. А аз лично след интервюто разпитвам HRа и мениджъра за структурата на екипа и работните процеси. Като придобиеш достатъчно опит и в добри, и в лоши фирми, както и в ходене по интервюта, лъжите почват лесно да се виждат. А и лошите мениджъри и фирми (както и лошите кандидати) почти винаги гледат как да минат тънко и на далавера, а това се забелязва лесно.

Бойко, май не правиж разлика между "работа 17 години" и "работа преди 17 години". Дефакто тя тази работа я е работили до скоро, може би до миналата година. За какви стари технологии и процедури от преди 17 години говориш.
Ти очевидно имаш проблеми с четенето и осмислянето, та няма да ти отговарям. Поне твоите писания са много консистентни - за всички проблеми ти е виновен някой друг и винаги трябва да се измами системата, защото работтодателите са гадни експлоататори, а живота е гаден.
Недей пак да ми скачаш на личностни нападки, които ще се изтрият.

# 48
 • Мнения: 6 613
по-важно е как ще се представи на интервюто и в изпитателния срок
за тясна специалност с няколко въпроса става ясно кой колко може
по- добре да се махне на 3тия месец, отколкото да чака година да се оправи ситуацията

LinkedIn е със захарен сироп, самата платформа подтиква към самохвалство
а и фирми лоши за едни, са добро поле за просперитет на други

# 49
 • Мнения: 24 088
Вие как бихте проучили условията предварително? Ако имате познат/ близък, който е склонен да ви издаде информация от кухнята, супер, ами ако не? Всички фирми послъгват на интервюта, въпросът е колко.

Първото, което правя, е да им проверя сайта и в търговския регистър (АПИС, Сиела примерно също при възможен достъп). Ако фирмата е Иванчо Петканчов ЕТ (ЕООД) изобщо не се занимавам. Гледам сайтът им как е организиран, дейността, екипа, местоположението (едно от основните ми изисквания. Ако е на другия край на София или извън нея, примерно Елин Пелин....няма смисъл). Преглеждам публикуваните им финансови отчети, макар че обикновено са за две-три години назад и понякога не е актуално за състоянието им в момента.
Ровя се в интернет за мнения, гледам и БГ работодател, макар че там мненията не са винаги истински. Бях чела преди време отрицателни мнения за една фирма, които после изчезнаха. Знам, че фирмите си плащат за тази "услуга".
Обикновено следя джобса, къде по-редовно, къде не чак толкова, но имам представа чии обяви "висят" нон стоп там и директно ги прескачам.
Това преди интервюто - примерно поканена съм и знам за коя фирма става въпрос.

На самото интервю се опитвам да се ориетирам според това "как го усещам". Колкото пъти съм подтиснала усещането си за нещо нередно, толкова пъти съм сгрешила.

# 50
 • Мнения: 5 071

Вие как бихте проучили условията предварително? Ако имате познат/ близък, който е склонен да ви издаде информация от кухнята, супер, ами ако не? Всички фирми послъгват на интервюта, въпросът е колко.

Аз лично така питах една приятелка... и после се оказа, че имаме съвсем различни критерии за работа. Дори от заплащането като започнем, чак до фирмена култура и отношения с колеги и работно време. На мястото, на което тя работи 2 години, аз издържах 3 месеца. Знаех, че тя иска да напуска, защото вече е добила опит и търси нещо по-доходоносно и интересно, което да прави. Аз бях нова в сферата и знаех, че имам много да уча. От тази гледна точка ме устройваше. Оказа се много неприятна ситуация за мен, условията не ми допаднаха. Реално тя е била честна с мен, просто има друго виждане за "добра работа".

Иначе, ако имам познат/приятел във фирмата, питам, разпитвам с едно на ум. Гледам сайта, запознавам се с дейността на фирмата. Не кандидатствам във фирми с капитал 2, 5, 10 лв. Това се вижда в търговския регистър.
Повечето фирми в моя бранш са известни и големи, международни технологични гиганти, които всеки е чувал.
За мен най-важно е интервюто. Ако е в офис мога да видя състоянието на средата, да видя как изглеждат колегите, как работят, дали има приятна обстановка. Оглеждам, разпитвам и за отношенията в екипа, за пиковите моменти на работата, дали има овърлоуд, как се процедира с овъртайма.

# 51
 • Мнения: 1 801
Че какво значение има с какъв капитал е започнала? Сега проверих моята - голяма американска компания, тук в България е с 2 лева начален капитал. Това лошо ли е? Grinning

# 52
 • Мнения: 2 206
Sherilyn, буквално описваш моя случай с работата, в която си подадох молбата за напускане на втория месец.
Колежката, която ме извика и ми представи екипа, процеса, работата, си ги харесва и си го работи вече 5 год, а аз на втория месец бях ужасена

# 53
 • Мнения: 5 071
Sherilyn, буквално описваш моя случай с работата, в която си подадох молбата за напускане на втория месец.
Колежката, която ме извика и ми представи екипа, процеса, работата, си ги харесва и си го работи вече 5 год, а аз на втория месец бях ужасена

Разбирам те. Просто хората имаме различни възприятия за това кое е добра работа. Аз лично не се доверих толкова сляпо, но до една степен имах очакване, че отивам на добро място. Тя ме препоръча, а понеже нямах опит, а само курс, на много места не ме викаха дори на интервю. Исках да добия опит и да науча нови неща, но не се получи. Оказа се махленска фирма, с лошо управление и хора, с които не си допаднахме изобщо. За три месеца едва не си докарах бърнаут и в един ден просто им казах, че утре няма да дойда, да ми оправят трудовата книжка и да ми се обадят като е готова. Наистина се изумих как в такава среда моята приятелка беше 2 години, но тя е започнала да вижда проблемите в последните месеци преди да напусне. Фирмената култура за мен беше потресаваща, а моята приятелка твърдеше, че имало и по-зле. Сигурно има, но това не ме утеши.

Не се отчайвай, нито се демотивирай. Ще намериш твоето място, на всеки може да се случи да попанде на кофти среда, фирма или колеги. Със сигурност не е приятно да трябва да търсиш нова фирма отново, но се надявам скоро да намериш своето място, на което се чувстваш добре!

Шокомен, повечето бг смотани фирмички са регистрирани с капитал 2 лв, просто защото в България не е нужно да имаш капитал, за да отвориш дружество. И ако това дружество фалира утре, как ще ми изплати заплата, осигуровки? Не говори въобще добре за фирмата, нито за стабилността ѝ в общия случай. Само веднъж съм работила за малка и безизвестна фирма, която имаше доста проблеми и бързо се разделихме. И тя беше с някакъв такъв смешен капитал.

# 54
 • в сърцата на децата <3
 • Мнения: 3 431
"Добра фирма" е супер субективно наистина. Аз имам почти 10 години фронтофис в телеком - от консултант до управител (като управител бях от втората година нататък) и за мен работата беше страхотна. Екипът ми беше от невероятни хора и буквално сме правили чудеса от нищото с таргетите. Но имаше страшно много колеги, които идват, работят два месеца и си тръгват, защото не е тяхното. Настоящата ми работа беше препоръчана от приятелка, която работи там от година преди мен. Адски е доволна, напъва се да израства (и успява), но за мен това не е "моята работа" защото компромисите са на принципно ниво, а аз много държа на това... Като пример мога да дам следното: "Ние (някакво имагинерно същество-фирма) решихме, че "Вие" навсякъде ще се изписва с малка буква". Ами сори, ама аз съм филолог и не мога да си плюя на дипломата по този начин! Защото тези текстове се четат от хиляди хора ежедневно и никой няма да си каже "Ахааа, в тази фирма такива са правилата", а реакцията (вкл. моята ако видя такова нещо) ще бъде "Абе кой неграмотник го е писал това?!"

Вероятно е твърде наивно, но не мога да уважавам човек, който е над мен в йерархията, а няма знанията, които да съответстват на тази позиция. Затова са супервайзори, мениджъри и пр. нагоре - да знаят повече и да оказват помощ когато се налага.

# 55
 • Бургас
 • Мнения: 169
"Добра фирма" е супер субективно наистина. Аз имам почти 10 години фронтофис в телеком - от консултант до управител (като управител бях от втората година нататък) и за мен работата беше страхотна. Екипът ми беше от невероятни хора и буквално сме правили чудеса от нищото с таргетите. Но имаше страшно много колеги, които идват, работят два месеца и си тръгват, защото не е тяхното. Настоящата ми работа беше препоръчана от приятелка, която работи там от година преди мен. Адски е доволна, напъва се да израства (и успява), но за мен това не е "моята работа" защото компромисите са на принципно ниво, а аз много държа на това... Като пример мога да дам следното: "Ние (някакво имагинерно същество-фирма) решихме, че "Вие" навсякъде ще се изписва с малка буква". Ами сори, ама аз съм филолог и не мога да си плюя на дипломата по този начин! Защото тези текстове се четат от хиляди хора ежедневно и никой няма да си каже "Ахааа, в тази фирма такива са правилата", а реакцията (вкл. моята ако видя такова нещо) ще бъде "Абе кой неграмотник го е писал това?!"

Вероятно е твърде наивно, но не мога да уважавам човек, който е над мен в йерархията, а няма знанията, които да съответстват на тази позиция. Затова са супервайзори, мениджъри и пр. нагоре - да знаят повече и да оказват помощ когато се налага.
Интересно ми стана защо напусна телекома? Аз също напуснах телеком след повече от 10г стаж и причината беше изхабяване, напрежение, отношение от регионален и въобще цялата работна атмосфера стана токсична. Липсва ми само заплатата, която си докарвах....

# 56
 • Мнения: 2 730
Сноу, това го приеха като дублетна форма или даже вместо главната буква, доколкото помня.

# 57
 • Мнения: 24 088
Вие в учтива форма, винаги си е било Вие и не зависи от решението на някаква си фирма. Че утре някой умник може да реши и имената да са с малка буква....

# 58
 • в сърцата на децата <3
 • Мнения: 3 431
Сноу, това го приеха като дублетна форма или даже вместо главната буква, доколкото помня.
Приеха множественото число да се пише с главна буква, в последния правописен речник на БАН е така. Но не и учтивата форма да е с малка. Това беше само пример, има и по-фрапантни...

tedincence, преместихме се от града... Иначе нямаше да се махна. Да, има го интензитета, но на мен ми харесва темпото. И това беше единствената фирма, в която "мотивиращо възнаграждение" беше точно такова - твърда заплата и много мотивиращ бонус. Специално нашия офис имаме рекорд с бонус 4 пъти повече от заплатата.

# 59
 • Мнения: 24 088
snow_angel, а не можеш ли да кажеш, че това е правописна норма и не зависи от фирмата. Който иска от колегите ти да си пише с малка буква, но ти да си продължиш, както е редно?!?

Общи условия

Активация на акаунт