Работа, CV-та, HR-и, съвети - 83

• 49 944
  • 1 063
  •   1
Отговори
# 900
  • Бургас
Толкова пъти срещам един и същ съвет и винаги се чудя- толкова лесно ли ви дават болничен на всички? Просто отиваш и си взимаш.

И аз това съм се чудила. През годините съм сменила няколко ЛЛ, нито веднъж не са ми давали болничен без причина, ей така щото съм поискала. Даже понякога като съм била наистина болна са забравяли да ми дадат и съм им напомняла. Освен това колко дни болничен може да се изпише без причина. Моята ЛЛ дори и като бях с бронхит се стискаше да ми даде повече 5 дни, та трябваше да ходя след това да я моля за още, след като видя, че не съм се подобрила съвсем. Не е вярно, че нямат лимити. Нали след определен брой дни трябва вече с комисия (за един болничен имам предвид, не общо за месеца).

# 901
До 40 дни годишно е без комисия.

# 902
Snow_angel, не говорим да ходиш болен на работа, а да взимаш болничен без да си болен. Това са две различни неща.
Когато съм била леко болна, съм оставала да работя хоум офис. Можела съм да взема болничен, но не съм го намирала за належащо (работя на пълни осигуровки).
Но тук в темата редовно се препоръчва да се взима болничен за щяло и нещяло, което за мен е безумно.

Лимита от 40 дни болничен е на човек. По-назад се говореше, че личния няма лимит на издадените болнични като цяло, както направленията, например.

# 903
40 дни годишно и 14 еднократно.

# 904
Ами, да, не е редно да се взема болничен без да си болен, ама също така не е редно да не ти се плаща извънредния труд например, както и много други неща не са редни. Ако си в предизвестие, но работодателят се заинати и каже, че няма да те пусне в отпуск и почне да се държи непоносимо, не виждам причина да не си вземеш болничен, ако можеш. Аз например не мога, понеже ЛЛ ми не дава дори и като си наистина болен, не знам защо (почват се едни физиономии, едни ама сега не е ли по-добре да си пуснеш отпуск, то болничния ти се плаща малко и т.н.) Ако се разделяте нормално, без драми, по-добре е и за двете страни да се предаде работата и да няма излишно напрежение.

# 905
ЛЛ не човека, който да бере грижа колко ти се плаща.

# 906
Не разбирам логиката. Работодателят те ощетява. Ти, вместо да си потърсиш правата и заплащането от същия този работодател, ощетяваш фонд Общо заболяване и майчинство с фалшив болничен...Т.е. ощетяваш всички осигурени лица, защото теб работодателят ти те е ощетил с нещо.

Да, да, знам. Точно вашите болнични са едни суми, дето държавата бълха я ухапала. И ако на държавата ѝ беше толкова важно да не се злоупотребява, щеше да пусне по един контрольор до всеки личен лекар, за да следи как се издават болнични. И сте прави. Вашият болничен вероятно е пренебрежимо малка сума, на фона на сумите, събирани и разходвани в този фонд. Проблемът е обаче, че вие далеч не сте единствено досетилите се за тази възможност. И ако 400-500 лева не са кой знае какво, като го направят 1000 човека този месец, си става половин милион. И вече Е кой знае какво. Но пък, щом смятате, че понеже работодателят не ви плаща нещо си, имате право да получавате обезщетения от другаде, надали някой може да ви убеди в обратното. После обаче питате защо втората година майчинство все още е толкова мизерно заплатена. Ами защото някои работодатели не заплащат извънредния труд. Затова. 😉

# 907
Когато липсва държава, всеки се спасява поединично. Никой не твърди, че е правилно или редно, а, че е вариант. Дали ще се направи, вече зависи от много неща.

Болничен не се взема само, когато имаш температура и сополи. Когато си психически изтощен, също е редно да си вземеш.

# 908
  • в сърцата на децата <3
Ваня, до взимаш болничен без нужда и да ходиш болен на работа, са двете страни на една и съща монета. Откакто се роди първото ми дете 2013-та, болничен за мен си съм взимала точно веднъж - от 11-ти до 17-ти март 2020-та. Точно като обявиха пандемията и затвориха всичко бях с адски тежък ларингит и нямах никакъв глас. А работех с хора. Тогава работодателят ми се запъна, че съм се била преструвала (при все, че работех там от доста време и знае как не съм отсъствала по болест) и ми прати проверка 😂 В резултат на това ми удължиха болничния, защото не било безопасно да контактувам с хора докато не се установи дали все пак не е Ковид това, дето го карам. И вместо да отсъствам 5-6 дни, липсвах над 20, защото ме карантинираха. За мен беше ок, вече здрава си стоях вкъщи и си цъках в градината. И кой е крив, че съм "източвала" здравната каса?

# 909
Не си източвала здравната каса. Здравната каса няма нищо общо с болничните. А случат ти няма нищо общо с обсъжданото. Наистина ли не виждаш разлика между това в извънредно положение да те карантинират, защото има съмнение за Ковид и това да си вземеш болничен без да си болен, защото не ти се отработва предизвестие?

# 910
  • в сърцата на децата <3
Едно и също е - здрав човек получава болнични. Другото са приказки.

# 911
Не, не е. В единият случай ги получава напълно законно, поради временна ситуация, според нареждания на здравното министерство. Подобно на болничните за контактни лица, които често не се разболяваха, но също трябваше да се карантинират. В този случай инициативата е на държавата. Тя е преценила, че е по-добре да плаща обезщетения на лица, които може и да не се разболеят, но да ги изолира и да ограничи доколкото може разпространението, отколкото да лекува после тежки случаи.
Другото си е собствена инициатива на съответния човек и представлява...да кажем, нарушение.

# 912
  • София
Голямо геройство е да ходиш болен на работа. Тиквените медали ги окачват на надгробните плочи.

Тук се съветва да се взима болничен, когато не ти изнася нещо.

И не, на мен не ми дават, когато поискам. Миналата седмица ме болеше ужасно кръстът, едвам ставах, но работя от нас и изобщо не съм си правила труда да искам болничен, който няма да получа.

# 913
Ако те хванат, че излизаш в чужбина по време на болничен, тогава ти го спират и не го плащат.

Много хора си взимат болничен и явно им дават лесно. Аз лично съм си взимала така, когато си писах дипломната работа, признавам си. Даде ми лекарката, преди ковид не беше проблем. След ковид не съм и искала за нищо, понеже не боледувам и ковида го карах леко, работих си.

Не е идеалния вариант и съм съгласна с НЛ, обаче ако си много зле психически дори пред бърнаут е по-добре да си вземеш. Аз напуснах една работа от днес за утре, защото не издържах. Щях да полудея. Разбира се, негативните чувства бяха взаимни и ме освободиха същия ден, без предизвестие, понеже още нямах 6 месеца. Ако се заяждаха и искаха да отработвам месец предизвестие, просто нямаше да си давам зор.

В някои фирми предизвестието вече е 2 месеца, аз също съм с такова.

# 914
Разбира се, че психическото здраве също е от значение. Наскоро една майка беше споделила, че на дъщеря ѝ до толкова не ѝ понася работното място, че получава паник атаки. Това не трябва да се допуска. Човек трябва да се щади, за да е работоспособен. А и често психическото изтощаване има физически проявления. Но това е съвсем друго. Едно е да вземеш болничен, защото от преумора ти се вие свят, имаш постоянно главоболие, имаш проблеми с концентрацията или получаваш паник атаки. Друго е да вземеш болничен, защото си решил, че се махаш от даден работодател, искаш да спреш да работиш за него веднага, но не искаш да си платиш предизвестието. Т.е. за да избегнеш плащане на задължението си, взимаш нещо, което не ти се полага от общия фонд.

Общи условия

Активация на акаунт