Работа, CV-та, HR-и, съвети - 83

• 49 950
  • 1 063
  •   1
Отговори
# 885
Индексацията за стажа е включена в брутната заплата. Брутото е основна заплата + надбавки. Най-добре си погледни във фиша за заплатата, защото като не правиш разлика между основна заплата, брутна заплата и осигурителен доход няма да ти се получат сметките.
Защо умножаваш два пъти по 0.6? не разбирам.
Защото така се получава разликата в годишната индексация при еднакво бруто и различен признат стаж, обясних го още в предния пост. Тия сметки се учат по математиката в гимназията, не съм учител че да ти ги обяснявам.

# 886
С математиката съм доста добре, благодаря, учила съм в МГ, + ЛААГ и няколко МАнализа в унито.
Класът няма абсолютно нищо общо с индексацията на заплатата вследствие на инфлацията. Класът е вид оценка и признание на значимостта и стойността на опита и стажа на конкретния служител.
Мин. година ни индексираха заплатите с 10%, тази година моята с 400лв, на другите не знам с колко. Индексацията поне при нас е по усмотрение на шефа и в зависимост от личното му настроение и желание. В частните фирми не мисля, че някой със закон може да ги задължи да индексират заплата, която не е минимална за държавата.
Докато класът се променя с +0.6% на година, върху веднъж признатия от работодателя стаж по точно тази професия без значение има ли инфлация или дефлация или няма.

# 887
  • София
Толкова пъти срещам един и същ съвет и винаги се чудя- толкова лесно ли ви дават болничен на всички? Просто отиваш и си взимаш.

А отпуската може да не бъде одобрена от работодателя, тя не се писка едностранно. Знам, че е контраинтуитивно да задържаш човек, който напуска, но ако има да предава много неща, ще го изстискват до последно.

# 888
Що да не дават, за тях нямат лимит като за направленията.Като не ти даде ще го смениш, губи клиент.

# 889
  • София
Най-малкото защото е измама и не е коректно.

# 890
Защото е незаконно, ако не си наистина болен. Ама няма контрол. Преди години уж бяха тръгнали някакви проверки да правят, ама и това отиде в канала като всичко останало.
Не че на теб думите закон и морал ти говорят нещо...

# 891
То пък работодателите щото имат много морал и спазват закона.Каквото повикало, такова им се обадило.

# 892
  • София
Дай тогава всички да нямаме капка морал и да не спазваме закона, защото някъде си там някой работодател не го спазвал и той.

# 893
Явно повечето лекари дават. Братовчедка ми каза, че в нейния тим всеки си взима поне 1 път месечно болничен. Предполагам дават лесно.

Кечър, отпуската могат да не я одобрят, но ако имаш някакви дни, трябва да ти я изплатят. Реално е по-изгодно за тях да те пуснат отпуск по време на предизвестието, а не да ти плащат. Освен ако не си супер ценен кадър, но това е частен случай.

# 894
Що да не дават, за тях нямат лимит като за направленията.Като не ти даде ще го смениш, губи клиент.

Така се сменя личен лекар. Тук, в София, повечето читави не приемат нови ПАЦИЕНТИ (не клиенти).
И аз не разбирам вечния съвет тук: “Вземи си болничен”. За 12 г трудов стаж имам един болничен това лято, заради Ковид.

# 895
  • в сърцата на децата <3
Голямо геройство е да ходиш болен на работа. Тиквените медали ги окачват на надгробните плочи. А болничен дават винаги, когато поискаш, да. Поне на мен не са ми отказвали. Колко ще прекаляваш зависи от съвест. Опитвам да се сетя, но май единствен болничен, който според лекарката ми нямах нужда, но ми даде все пак, беше като бях бременна с голямото си дете и ѝ обяснявах, че не се чувствам добре. След два дни ме вкараха в патологична за задържане, а тя каза "а, вярно не ти било добре?!" 🤦🤣 Сега ми е смешно, но тогава изобщо не беше.

# 896
То пък работодателите щото имат много морал и спазват закона.Каквото повикало, такова им се обадило.
Само че, взимайки фалшив болничен, ти не мамиш работодателя, а мамиш държавата. (Освен ако не взимаш само болнични до три дни.)

# 897
Държавата да си свърши работата.

# 898
Държавата да си свърши работата.
Разбира се. Би могла. 600 000 болнични годишно, като нищо би могла да ги провери един по един. Друг е въпросът колко точно трябва да се увеличат щатните бройки, за да има ресурса да го направи. Държавата функционира правилно, когато гражданите на тази държава имат съвест. Хората, които нямат съвест и морал, винаги ще намерят начин да измамят. Но е абсурдно да се твърди "мамя, защото някой не ме проверява". Хората които мамят, го правят защото такъв им е манталитета, такива са им разбиранията, такова им е възпитанието. После, като трябва да връщат пари се започва едно "е, аз ли съм най-големия мошеник в тази държава?" Изобщо, това са едни хора, които винаги ще си намерят оправдание да измамят и винаги ще си намерят смекчаващи вината обстоятелства, ако бъдат хванати.

# 899
Болничният във всички случаи те удря по джоба, едно 20-30% off. А ако верно си болен, съвсем няма да ти е кеф. Дано не се налага.
Малко ми е странно като вариант за почивка.
Може би съм имала късмет, но ако искам да напусна, успявала съм да се договоря по взаимно съгласие. Изтъквала съм важна причина, и след седмица, до 10 дни, си стискаме ръцете, без излишни разправии и караници.
Наясно съм, че невинаги е така. Така или иначе, при предизвестие 1 месец, едва ли ще намериш човек за това време.

Общи условия

Активация на акаунт