Работа, CV-та, HR-и, съвети - 83

• 49 942
  • 1 063
  •   1
Отговори
# 915
  • Бургас
Не че нещо, и аз искам всичко да е честно и почтено и да не се източват парите и да си живеем в една перфекна утопия. Но истината е, че много повече пари се източват по разни схеми и куфарчета, отколкото от такива кокошкарски истории за по 5 дена болнични. Те даже първите 3 дена се изплащат от работодател.

# 916
Всъщност четейки последните мнения осъзнавам, че форумът наистина е представителна извадка на обществото ни. Както и в живота и тук има хора, които смятат нарушаването на правилата за редно, ако е в тяхна полза. И да, разбира се, че ме бърка, когато някой си взема фалшив болничен, за да си почива, защото той се плаща и от моите осигуровки. А първите 3 дни се плащат от работодателя, което си е чиста загуба за него, а после ревем, че няма за заплати и други придобивки. Както ме бъркат и бременните, които излизат болничен още от положителния тест(подчертавам, без да имат реална нужда). 8 месеца всички дружно плащаме на някой да си лежи в тях или да се разхожда или каквото и да е друго.
Все повече си мисля, че никой закон или правителство няма “да ни оправи”, докато манталитетът на голяма част от хората е такъв…

Irene, това, че някой убива хора оправдава ли останалите да пребиват хора? С други думи, престъпленията на другите, дават ли право на нас да нарушаваме закона? Не се чувствай длъжна да ми отговаряш.

# 917
Не че нещо, и аз искам всичко да е честно и почтено и да не се източват парите и да си живеем в една перфекна утопия. Но истината е, че много повече пари се източват по разни схеми и куфарчета, отколкото от такива кокошкарски истории за по 5 дена болнични. Те даже първите 3 дена се изплащат от работодател.
Именно, де. "Аз ли съм най-големият мошеник с моите 4-500 лв. болничен. Я Гошо, Пешо и Стамат колко откраднаха." Оправдание да откраднеш има винаги. Тези, с предполагаемите куфарчета, също вероятно си имат оправдание - я на дядо му нивите национализирали, я баща му цял живот давал на държавата, пък нищо не получил....всеки има оправдание. Оправдания никога не липсват. Самосъзнание и морал липсват.

# 918
Аз плащам здравни, не ми дават направления, плащам си на частно прегледите и после си избивам парите от другаде.Не ме интересува нито морал, нито нищо.Не е морално аз да плащам здравни,а друг да ги ползва.

# 919
Като плащаща здравно, имаш право да си вземеш направление и да отидеш при специалист с него. На теб ти е по-удобно и по-бързо да не чакаш за час за такъв преглед, а да си платиш. Така решаваш. Но правото да се прегледаш по здравна каса, си го имаш. Дали ще го ползваш е въпрос на личен избор. Ако личният ти лекар ти отказва направления, можеш да пуснеш жалба до здравната каса или да го смениш. Здравната каса няма как да знае, че на Буболина ѝ отказват направления, че да те защити.

# 920
Това с бременните е някаква масова практика, която много ме дразни, но не виждам как нещо там ще се промени. Ясно ми е, че някои дейности са рискови за бременна жена, ясно ми е, че при някои жени бременността протича тежко, но не са хич малко случаите, в които мацката е здрава и права, но излиза в болничен рано-рано само защото я мързи да бачка и 2 не вижда. И силно се съмнявам някога на някоя да й е отказан болничен.

# 921
  • София
За жалост тук не се дава болничен за бърнаут пак защото се злоупотребява.
Иначе, аз също бих си взела, но иди докажи колко ти е зле. Затова психически се подготвям да си отплатя предизвестието. Знам, че няма да ме пуснат и ден по - рано. Макар че ми дължат 30 работни дни оувъртайм.

Честно казано, не съдя хора, които биха си взели фалшив при подобни условия. Да, не е честно спрямо други, но измерването на всяка капка справедливост те амортизира още повече, защото в името на държавата и гражданите ти плащаш цената.

# 922
Аз колкото пъти съм отишла за направление винаги са свършили.Не помня един път да е имало.Като се оплачеш в касата- вдигат рамене, имало лимити.Те като не знаят какво да правят, аз знам.

# 923
На майките ( и бъдещите такива) никога не им се отказва. Но дори е по-добре да излязат в болничен от самото начало, отколкото да са ту дойдат, ту не. Това в пъти ме дразни повече. Поне си предавай там работата, връщай лаптопа и да знаем, че 3 години няма да ти видим очите. А не днес замествам, понеже Пенка е болничен 1-2 седмици, после току дойде и после пак. Така нито още има заместник, нито работата е предадена, нито преразпределена. Това ме вбесява повече.
Като си вземе болничен за постоянно през бременността, поне знаеш, че го няма тоя човек и не разчиташ на него.

Нищо лично, рядко се съгласявам с буболина, но наистина много от лекарите (личните) са кофти с направленията. На мен моята ми е давала капки за очи, защото имах конюктивит и исках направление. Вика ето ти капки. Е, това не е сериозно. Беше петък, загубих 2 ч там пред кабинета, за да ми откаже. После ходи търси лекар в петък следобяда, аз едвам гледах. Накрая отидох в спешното и си платих. Като ме видяха в спешното, ми казаха, че очевидно не съм спешен случай и по-добре да искам направление, за да не ме таксуват. Обясних им, показах им рецептата от ЛЛ с днешна дата за капки за очи и буквално полудяха. Ядосаха се много и казаха, че е недопустимо такива капки без преглед да се изписват. Прегледаха ме, назначиха лечение. Таксуваха ме, платих си. И лл не мога да я сменя, защото в София.. предполагам знаеш какво е с личните.

# 924
Моята лична лекарка не дава болничен и то винаги минимален брой дни, ако се наложи. Рядко боледувам и добре, че имам допълнително здравно осигуряване, защото здравната ни система не ми харесва.
Но така е със солидарните системи - едни плащат, други ползват. Ако всеки е спрямо индивидуалния принос, ще е по-друго, а не както сега - осреднено и по лъжичка за всички.
За фалшивите болнични също е виновна системата - има си контролни органи, да си правят проверките. Във фирмите също се знае кой е с фалшивите болнични редовно, но досега за толкова години не съм видяла да има оспорен болничен.

# 925
И е особено нагло, когато служител се "хвали" как е взел или ще си вземе фалшив болничен, защото му е свършила платената отпуска.

# 926
Това с направленията също е резултат от недостига в системата причинен от злоупотребите. Просто в България вместо да се наказват злоупотребите се въвеждат ограничения за всички.

А бърнаут само с болничен или отпуск не се оправя. Преживавал съм бърнаут 2 пъти, пусках дълъг отпуск (за болничен не съм си и помислял), втория и напуснах и седях 3 седмици без работа. Но ако не промениш нещо, като се върнеш почти веднага прегаряш пак. То проблема не е в претоварването, а в рутината.
А има хора, при които си имат лабилна психика и си им трябва индивидуална помощ. В университета имах няколко колежки, които на всеки изпит получаваха паник атаки и караха сесиите на успокоителни, а нито изпитите бяха трудни, нито тях някой ги е гонил за оценки, изкарваха и добри оценки без много да се напъват, но просто си имаха фобия от изпити. Едната после отказва куп предложения за работа, защото я беше страх как ще я възприемат колегите, без дори да се е запознала с тях. Ама това с болничен не се решава, трябва си продължителна терапия.

# 927
И е особено нагло, когато служител се "хвали" как е взел или ще си вземе фалшив болничен, защото му е свършила платената отпуска.
Тази наглост е възможна, защото системата не работи. Наивно е да се разчита на съвестта на служителите.
Нали има хора, които работят точно в контролни органи - те получават заплати за тази си работа. В здравната система, в данъчната система, в строителството и т.н., и т.н. Да позная ли, че тези хора доста често взимат подкупи, за да си затварят широко очите за огромното източване на здравни пътеки, което се случва с активното учаситие на директори на болнични заведения, които си имат имена и биографии.
Не трябва да се сърдим, че Пенка си е взела болничен, а че това е възможно с такава лекота. Много е удобно за всичко да е виновна Пенка, а не тези, които го позволяват.
Защото тук се коментират болнични на служители, но в съседни теми болнични на здрави деца, които не ходят на градина с месеци и заемат място на друго дете, чийто родители вероятно нямат избор освен да плащат на частно заведение.

# 928
Аз се дразня, че такива глупости са възможни. Но също се дразня, че доста хора ги вършат тези неща без да им пука. Наивно е да смятам, че щом аз имам морал, то и другите трябва да са като мен, но това не ми пречи да ми бъркат в здравето тези истории.

# 929
Аз пак ще попитам, колко човека трябва да има на щат, за да проверяват по 600 000 болнични годишно? Контролът трябва да е по цялата верига. И лекарите не трябва да издават така болнични. И работодателят трябва да има лесен начин за подаване на сигнал (защото сегашният е абсурден). Но на първо място са самосъзнанието и самоконтролът. Всяко развито, добре работещо общество работи на първо място със самосъзнание. Трябва ли задължително да те накажат, за да не правиш нещо нередно? Трябва ли задължително, със 100% сигурност да знам, че ще ме глобят, за да не подкарам колата след 2 големи водки?
Днес Пенка си е взела фалшив болничен. И не е виновна. Взела го е, щото може и щото е лесно. Утре на Пенка порасналият син ще открадне на някой дядо пенсията. И не е виновен той. Откраднал я е, щото може и щото е лесно. Той какво е виновен, че няма достатъчно полицаи, които да ескортират всеки пенсионер до пощата?

Общи условия

Активация на акаунт