? Въпроси всякакви ? (2023 г.)

• 646 694
  • 14 838
  •   2
Отговори
# 3 420
  • Другата България
Joy
Ама нали това казвам, че няма еднозначен отговор, все пак не очакваш жената да си изтипоса нотариалния акт тук. И няма нужда, то в него следва да пише, аз затова казах, че без нейно съгласие не може, защото коментирания от мен казус е такъв, на съфорумката може да е друг.

# 3 421
То за да се прехвърли срещу гледане и/или с право на доживотно ползване не е нужно да сте роднини. Та е възможно да се продаде, като се запази уговореното право, ако се намери желаещ да го купи така...
При предния пик в цените на имотите имаше даже фирми, които играеха тази схема - изкупуваха апартаменти на възрастни хора на смешни цени, но с запазване правото на ползване до живот и срещу някаква "пенсия" от фирмата. По идеалния център на София постоянно пълнеха с обяви за това, но искаха хора над 70, ако не беше и 80 години.

# 3 422
Коментирах го защото само през миналата седмица колежка имаше същия казус и се консултира с адвокат, който категорично ѝ отговори, че докато жената е жива няма право да го продава или преотстъпва жилището /съжалявам, ако термините ми са неточни, не съм юрист/. Нотариалният акт е на нейно име, на колежката, но е приписан за доглеждане, и дори тя коментираше, че данъците, които плаща, са равни суми на нея и съпруга ѝ /след брака е приписан/, и двойно по-голям на майката, която още е жива и здрава.
Та, разбирачи много. Адвокати тоже, явно.
Затова отговорих по този начин.
Можеш.
Последният пост не отговаря на истината.

Не си видяла нотариалния акт на колежката, но коментираш.

При прехвърляне срещу задължение за издръжка и гледане, може приобретатела да продава, да ипотекира и т н.да се разпорежда с имота. Така бе зададен въпроса, така се отговори.

Ако е друг вид прехвърляне, отговорът ще е друг.

# 3 423
  • Буркина Фасо
както го е написала - може да се продава

# 3 424
  • Далечният изток
Може да се продава.
Точка.
Дори и майката да си е запазила правото на ползване докато е жива.
Никой не може да забрани на собственик да се разпорежда с имота си.

# 3 425
  • Другата България
В случая се пита именно за роднини.
Скрит текст:
Коментирах го защото само през миналата седмица колежка имаше същия казус и се консултира с адвокат, който категорично ѝ отговори, че докато жената е жива няма право да го продава или преотстъпва жилището /съжалявам, ако термините ми са неточни, не съм юрист/. Нотариалният акт е на нейно име, на колежката, но е приписан за доглеждане, и дори тя коментираше, че данъците, които плаща, са равни суми на нея и съпруга ѝ /след брака е приписан/, и двойно по-голям на майката, която още е жива и здрава.
Та, разбирачи много. Адвокати тоже, явно.
Затова отговорих по този начин.
Можеш.
Последният пост не отговаря на истината.
Не си видяла нотариалния акт на колежката, но коментираш.
При прехвърляне срещу задължение за издръжка и гледане, може приобретатела да продава, да ипотекира и т н.да се разпорежда с имота. Така бе зададен въпроса, така се отговори.
Ако е друг вид прехвърляне, отговорът ще е друг.
А ти щото си видяла на съфорумката....Joy
Но пък това не попречи отново да се изкажеш категорично, както всеки път.
И поне цитирай това, което копираш отнякъде, грамотно, нищо че няма общо с казуса.
Изобщо не беше зададен така въпроса, стои си, ако е нужно втори път прочети.
Отказвам повече да коментирам, ти си пълни темата със спам, току виж някой “върже“.

# 3 426
Благодаря за отговорите! Помогнаха ми да се ориентирам. Майка ми не живее с мен, но аз я гледам в нейното жилище, което няма да приключи с продажбата, разбира се. Тук сте много опитни и винаги намирам правилните отговори. Лека вечер на всички!

# 3 427
  • София
Може да се продава.
Точка.

Никаква защита ли няма за възрастния, който си е прехвърлил имота срещу задължение за гледане?
Ако новият собственик го продаде, изчезне и не си изпълнява задължението за гледане какво става с дарителя? Остава на улицата?

# 3 428
Тук сте много опитни и винаги намирам правилните отговори.
Най-добре си се консултирай с адвокат, въпреки правилните отговори.

# 3 429
  • Другата България
Никаква защита ли няма за възрастния, който си е прехвърлил имота срещу задължение за гледане?
Ако новият собственик го продаде, изчезне и не си изпълнява задължението за гледане какво става с дарителя? Остава на улицата?
Тъкмо това се замислих и аз, и съвсем на прима виста намерих това
Цитат
И при това положение той може веднага да се разпорежда като такъв – да го продава, да го дарява, ипотекира, отдава под наем и др. без да е необходимо лицето (прехвърлителя), за което се дава издръжка и гледане да е починало. Важно е да се отбележи, че прехвърлителят има възможност при сключването на договора да си запази правото на ползване върху имота, догато е жив.
Ако не е уговорено изрично в договора, следва грижите и издръжката де се дължат в същия имот – предмет на договора. Дори в договора да е записано, че приобретателят няма да отчуждава придобития имот до смъртта на прехвърлителя, то тази клауза няма правна стойност. Ето защо, под страх да не бъде продаден имотът и прехвърлителят да бъде принуден да напусне жилището (имота), е добре в договора прехвърлителят ДА СИ ЗАПАЗИ правото на ползване /което е пожизнено/, защото това право  ще има сила и срещу евентуални последващи приобретатели, до смъртта на отчуждителя (първоначалния собственик-прехвърлител).
Явно наистина е важно какво пише в нотариалния акт. Затова и различни казуси. И с това право на ползване....кой ще купи жилище, ако баба Пена има право да го ползва, а баба Пена е майката на продавача?
Но както казах, аз съм лаик, и не претендирам за достоверност, затова и посъветвах съфорумката да си занесе документа при юрист.

# 3 430
Риск явно винаги има, но слава богу майка ми си има жилище, аз също, (отделно от въпросното прехвърлено) , а и нямам намерение да изоставя майка си!

Последна редакция: сб, 25 мар 2023, 22:34 от valya_bl

# 3 431
  • Далечният изток
Може да се продава.
Точка.

Това НЕ е дарение.
Гледане не означава, че прехвърлителят трябва да бъде гледан задължително в прехвърленото жилище.
Ако има запазено право на ползване на това жилище, това е нещо съвсем различно.

# 3 432
  • София
Риск явно винаги има, но слава богу майка ми си има жилище, аз също, (отделно от въпросното прехвърлено) , а и нямам намерение да изоставя майка ми!
valya_bl, въпроса ми не беше насочен към твоя случай и не е критика към теб.
След дискусията се зачудих се какво би станало с възрастен човек при недобросъвестен получател на жилището.

# 3 433
Може да се продава.
Точка.

Да, може да се продава.
Но също така, ако има учредено право на ползване, никой не може да принуди жената да се изнесе.
Та кой ще купи такова жилище?
Ако тя е съгласна, изобщо не виждам смисъл от въпроса? А, ако е само гледане, то си стои като задължение, може и в друго жилище.

# 3 434
  • Далечният изток
Същото казах...
Ползвателят е тежест за имота, както разни други тежести, с които е обременен един имот в някои случаи.
Авторката на въпроса не е споменавала за учредено или запазено право на ползване, затова не знам защо въобще този въпрос се коментира.

Общи условия

Активация на акаунт